
Γεγονός η πρώτη ειρηνευτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ΠΓΔΜ
Γεγονός αποτελεί η πρώτη ειρηνευτική επιχείρηση της ΕΕ στην ΠΓΔΜ με την ονομασία «Ομόνοια» (Concordia). Η δύναμη, που αποτελείται από 330 άτομα, διαδέχθηκε τη ΝΑΤΟϊκή «Συμμαχική Αρμονία» και διοικητής της είναι ο Γάλλος αντιστράτηγος Πιέρ Μαράλ.
30
Γεγονός αποτελεί η πρώτη ειρηνευτική επιχείρηση της ΕΕ στην ΠΓΔΜ με την ονομασία «Ομόνοια» (Concordia). Η δύναμη, που αποτελείται από 330 άτομα, διαδέχθηκε τη ΝΑΤΟϊκή «Συμμαχική Αρμονία» και διοικητής της είναι ο Γάλλος αντιστράτηγος Πιέρ Μαράλ.
Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής που πραγματοποιήθηκε στο επιτελείο του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, ήταν παρόντες ο γγ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ, Χαβιέρ Σολάνα, η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Μισέλ Αλιό Μερί, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκιμ και ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Την Ελλάδα που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του Απόδημου Ελληνισμού Δημήτριος Δόλλης.
«Με την ανάληψη της αποστολής αυτής, η ΕΕ φανερώνει ότι τα σχέδια της για ευρωπαϊκή ασφάλεια έχουν ωριμάσει» εκτίμησε ο λόρδος Ρόμπερτσον, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ -που παραμένει στην ΠΓΔΜ με μικρότερο αριθμό στρατιωτών- θα βοηθήσει την πρώτη αυτή στρατιωτική δύναμη της ΕΕ.
Η στρατιωτική αποστολή της ΕΕ με το διακριτικό «EUFOR» αποτελείται περίπου από 330 άνδρες από 27 χώρες. Η δύναμη έχει εντολή παραμονής έξι μηνών και σε αυτήν πρωτεύοντα ρόλο έχει η Γαλλία, η οποία και διαθέτει τους περισσότερους στρατιώτες.
Η δύναμη θα αναπτυχθεί στο σύνολο της επικράτειας της ΠΓΔΜ και αποτελείται από 30 μονάδες, 22 κινητές που θα φέρουν ελαφρύ οπλισμό και 8 σταθερές οι οποίες θα έχουν υποστήριξη τεθωρακισμένων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Μαρινάκης: «Όχι» στην προανακριτική για Λιβανό και Αραμπατζή από την κυβέρνηση
- Δρομολογείται νέος πολυχώρος αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Πάτμο
- Στην επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής η σύμβαση ΥΠΕΘΑ με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η διαδικασία πρόσκτησης δύο φρεγατών
- Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 κυριάρχησε στις σκοτεινές αίθουσες με 233 εκατ. δολάρια
- Γιατί στη Ρεάλ Μαδρίτης είναι δυσαρεστημένοι με τον Εμπαπέ…
- Η γη της ελιάς: Οι σχέσεις δοκιμάζονται


