71

Οι αντιαεροπορικές σειρήνες στη Βαγδάτη ήχησαν στις 4:34 ώρα Ελλάδος, σημαίνοντας την έναρξη των αμερικανικών βομβαρδισμών. Ο Τζορτζ Μπους επιβεβαίωσε επίσημα ότι πρόκειται για την έναρξη του πολέμου. Οι βομβαρδισμοί έπληξαν κυρίως το βόρειο τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας.

Στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας άρχισαν να χτυπούν επιλεγμένους στόχους κατόπιν δικής του εντολής.

Παράλληλα, κατηγόρησε και πάλι τον Σαντάμ Χουσεΐν για αδιαλλαξία και ανέφερε ότι ο ιρακινός λαός θα γνωρίσει το υψηλό στρατιωτικό φρόνημα των ΗΠΑ.

«Η μάχη τώρα ξεκινάει. Δεν θα λάβουμε ημίμετρα, δεν θα δεχθούμε άλλο αποτέλεσμα πέρα από τη νίκη. Συμπατριώτες μου, η απειλή θα εξαλειφθεί. Θα απελευθερώσουμε και άλλους λαούς» τόνισε ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος έχει σκοπό να φτάσει και στη Βαγδάτη, καθώς δήλωσε ότι ο πόλεμος ενδεχομένως θα διαρκέσει περισσότερο απ όσο πολλοί πιστεύουν.

Οι βομβαρδισμοί έπληξαν κυρίως τη βόρεια πλευρά της ιρακινής πρωτεύουσας, καθώς η CIA είχε πληροφορίες ότι σε αυτή την περιοχή της πόλης ο Σαντάμ και στελέχη της ιρακινής ηγεσίας βρίσκονταν μαζί, συγκεντρωμένοι σε κάποιο -αδιευκρίνιστο παραμένει ποιο- κτίριο.

Εκρήξεις ακούστηκαν και στα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, όπου και βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός στρατοπέδων και η βιομηχανική ζώνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προετοίμασε την κοινή γνώμη για θύματα μεταξύ των αμάχων, καθώς υποστήριξε ότι ο Ιρακινός δικτάτορας έχει τοποθετήσει ένοπλους άνδρες σε πολιτικά κτίρια, χρησιμοποιώντας τους ως «ανθρώπινη ασπίδα».

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις αεροπορικές επιθέσεις από αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ορισμένα αεροσκάφη τύπου Stealth -νέας γενιάς- και ερρίφθησαν 140 πύραυλοι Κρουζ και 42 πύραυλοι Tomahawk. Οι τελευταίοι έχουν βεληνεκές 1.600 χιλιομέτρων και μπορούν να οδηγηθούν στο στόχο με τη χρήση δορυφόρου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, η εντολή για την επίθεση δόθηκε εσπευσμένα από τον Τζορτζ Μπους, καθώς υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες ότι η ιρακινή ηγεσία συνεδρίαζε σε κάποιο κτίριο. «Χτυπήθηκαν επιλεγμένοι στόχοι στρατιωτικής σημασίας» δήλωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι προς το παρόν έχει πληγεί «η καρδιά» των μυστικών και στρατιωτικών υπηρεσιών του Ιράκ. Την ίδια ώρα, το κρατικό ραδιόφωνο του Ιράκ δέχεται παρεμβολές από τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος μεταδίδει διάφορα μηνύματα -στα αραβικά- που αναφέρουν: «Έφτασε η μέρα που περιμέναμε».

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, που επιβεβαιώθηκαν από πηγές των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ο στόχος της πρώτης επίθεσης ήταν άμεσα ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι δυο γιοι του.

Ωστόσο, ο ένας εκ των δύο γιων του Ιρακινού δικτάτορα μίλησε στο κρατικό ραδιόφωνο και ευχήθηκε ο Θεός να προστατεύσει τον ηγέτη της χώρας και τον ιρακινό λαό. «Εφόσον ο Μπους επιτέθηκε, οι δυνάμεις του θα το πληρώσουν» απείλησε.

Στέλεχος των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν εντολές για έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων.

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο Αφγανιστάν, στην περιοχή του Κανταχάρ, όπου βρίσκεται το ορμητήριο της Αλ Κάιντα.

Το CNN μετέδωσε ότι Ιρακινός αξιωματούχος επικοινώνησε με το τηλεοπτικό δίκτυο και ενημέρωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν δηλώσεις από τον Ιρακινό δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν.

Λίγο πριν τις 7 το πρωί της Πέμπτης ώρα Ελλάδος ήχησε στη Βαγδάτη και η σειρήνα τερματισμού του συναγερμού, καθώς οι αεροπορικές επιθέσεις είχαν ουσιαστικά σταματήσει από τις 6.37.

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν για ύφεση των πολεμικών επιχειρήσεων για τις επόμενες ώρες, που θα ακολουθήσει την αυξημένη δραστηριότητα των πρώτων 2,5 περίπου ωρών από την έναρξη των αμερικανικών βομβαρδισμών.

Τελευταία ενημέρωση: 07:05

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ