51

Έκκληση για προώθηση διπλωματικής λύσης στο ζήτημα των πυρηνικών της Πιονγιάνγκ απευθύνει την Πέμπτη η Σεούλ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, προς το οποίο παραπέμφθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) η εξέταση της βορειοκορεατικής κρίσης.

Σε ανακοίνωση του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών -την οποία επικαλείται το Reuters- επισημαίνεται ότι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ να παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας «αποτελεί κατάλληλο μέτρο, δεδομένου ότι η Β.Κορέα απέρριψε την επιθεώρηση των πυρηνικών της εγκαταστάσεων και αποσύρθηκε από τη Συνθήκη Μη Διασποράς Πυρηνικών Όπλων».

Η Σεούλ εκφράζει την ελπίδα πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «θα θέσει τέλος σε αυτή την κατάσταση και θα προωθήσει την εξεύρεση διπλωματικής λύσης» στην κρίση αυτή που μαίνεται από τον Οκτώβριο του 2002 όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι η Πιονγιάνγκ διαθέτει πρόγραμμα απεμπλουτισμού ουρανίου.

Αγνωστο παραμένει, ακόμη, το πότε θα συνεδριάσει επί του ζητήματος το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα κληθεί να εξετάσει και ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων προς το κομμουνιστικό καθεστώς της Πιονγιάνγκ -αίτημα που έχουν διατυπώσει ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες και αναμένεται να αρνηθούν Σεούλ, Μόσχα και Πεκίνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ