34

Μια πολυεθνική δύναμη υπό την εντολή του ΟΗΕ θα ήταν «η πιο βιώσιμη» επιλογή, προκειμένου να υπάρξει εγγύηση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, και τα Ηνωμένα Έθνη «αποκλείουν» το ενδεχόμενο να στείλουν κυανοκράνους. Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα στη Βόνη ο Αχμαντ Φάουζι, εκπρόσωπος του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, Λαχντάρ Μπραχίμι.


«Η πιο βιώσιμη επιλογή θα ήταν μία πολυεθνική δύναμη με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» τόνισε ο Φάουζι την παραμονή της έναρξης της διαφγανικής διάσκεψης για τη συγκρότηση μιας μεταβατικής διοίκησης στο Αφγανιστάν.


«Αποκλείεται η αποστολή κυανόκρανων -προσέθεσε- εξαιτίας της δυσκολίας του εδάφους και της πολυπλοκότητας της κατάστασης (…). Δεν υπάρχει ειρήνη για να διατηρηθεί» στο πλαίσιο μιας αποστολής διατήρησης της ειρήνης.


Όσο για την τρίτη πιθανή επιλογή, αυτή μιας αφγανικής δύναμης, «θα ήταν δύσκολο να συσταθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες» εξήγησε ο Φάουζι, ο οποίος υπογράμμισε ότι επείγει η αποκατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό