Σε λειτουργία τέθηκε ο νέος βραχίονας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού
Ο νέος ρομποτικός βραχίονας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ένα από τα σημαντικότερά τμήματά του, τέθηκε σε λειτουργία κατά τη διάρκεια διαστημικού περιπάτου που ολοκληρώθηκε την Τρίτη στις 23:01 (ώρα Ελλάδος).
36
Ο νέος ρομποτικός βραχίονας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ένα από τα σημαντικότερά τμήματά του, τέθηκε σε λειτουργία κατά τη διάρκεια διαστημικού περιπάτου που ολοκληρώθηκε την Τρίτη στις 23:01 (ώρα Ελλάδος).
Όπως μετέδωσε η NASA ΤV, μέσω της οποίας καλύπτεται διαρκώς η αποστολή του διαστημικού λεωφορείου Endeavour στον ISS, οι αστροναύτες Σκοτ Παραζίνσκι και Κρις Χάτφιλντ ολοκλήρωσαν τις εργασίες στη συνδεσμολογία του νέου βραχίονα που τοποθετήθηκε στην εργαστηριακή μονάδα Destiny, και στη συνέχεια το πλήρωμα του σταθμού τον έθεσε σε λειτουργία.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκαν, ωστόσο, ορισμένα προβλήματα στην εγκατάσταση των καλωδιώσεων, με αποτέλεσμα να παραταθεί ο διαστημικός περίπατος κατά 60 και πλέον λεπτά και να εξαντληθούν σχεδόν τα αποθέματα αέρα των δύο αστροναυτών.
Ο βραχίονας, που θα βοηθήσει στη συναρμολόγηση νέων τμημάτων του σταθμού σε μελλοντικές αποστολές, χρησιμοποιήθηκε για να μεταφερθεί στο χώρο φόρτωσης του Endeavour η προσωρινή μονάδα αποθήκευσης που τον περιείχε.
Κατά τη διάρκεια του περιπάτου οι δύο αστροναύτες αντικατέστησαν κεραία τηλεπικοινωνιών από μία νεότερη, και συνέδεσαν στη μονάδα Destiny καλώδια παροχής ρεύματος και μεταφοράς δεδομένων.
Μετά την επιστροφή τους στο εσωτερικό του Endeavour, οι θύρες που χωρίζουν τα δύο σκάφη άνοιξαν και πάλι, και το πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου συνάντησε εκ νέου τους τρεις μόνιμους κατοίκους του τροχιακού σταθμού.
Τις επόμενες πέντε ημέρες τα δύο πληρώματα θα μεταφέρουν στον ISS το επιστημονικό υλικό και τις προμήθειες που περιέχει η ιταλική μονάδα ανεφοδιασμού Rafaello, η οποία θα επιστρέψει στη Γη φορτωμένη με απορρίμματα.
Το Endeavour θα αποσυνδεθεί από το σταθμό το Σάββατο, 28 Απριλίου, για να προσεδαφιστεί στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ δύο ημέρες αργότερα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σμότριτς προς Τραμπ: Τον ευχαριστεί, αλλά τώρα του ζητάει να φύγει από τη Γάζα – «Να αναλάβουμε εμείς»
- Καμπούλ: Αρκετοί νεκροί από έκρηξη, σύμφωνα με το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών
- Μια νύχτα μόνο: Συγκρούσεις και παγίδες
- Κόπα Άφρικα: Και όμως το Μαρόκο νίκησε…
- Δέκα καράτια – Γιατί ο Πρίγκιπας Ρενιέ χάρισε διακριτικά ένα δεύτερο δαχτυλίδι αρραβώνων Cartier στη Γκρέις Κέλι;
- Δόρα Στράτου: Έργον Παιδείας, έργο ζωής
- Τσουκαλάς: «Καλούμε τους πολίτες να συμπαραταχθούν μαζί μας για να φύγει η Δεξιά» λέει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
- Οι πάγοι στην Ανταρκτική λιώνουν υποθαλάσσια – Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442