Ερευνητές εντοπίζουν το γονίδιο που ευθύνεται για την αίσθηση του γλυκού
Μετά τον εντοπισμό των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την αίσθηση του πικρού, του ξινού, του αλμυρού και του ουμάμι, Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να προσδιορίσουν το γονίδιο του γευστικού υποδοχέα και για το γλυκό.
Μετά τον εντοπισμό των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την αίσθηση του πικρού, του ξινού, του αλμυρού και του ουμάμι, Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να προσδιορίσουν το γονίδιο του γευστικού υποδοχέα και για το γλυκό.
Όπως αναφέρει το Reuters Health, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Mount Sinai στη Νέα Υόρκη εντόπισαν το γονίδιο σε ποντίκια, και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα δεδομένα που προέκυψαν από το Πρόγραμμα για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα, ώστε να εντοπίσουν το ομόλογο γονίδιο και στον άνθρωπο.
Το γονίδιο ονομάζεται ΤΙR3 και βρίσκεται στο άκρο του χρωμοσώματος 4. Περιέχει την πληροφορία για τη σύνθεση μιας πρωτεΐνης που υπάρχει στους γευστικούς κάλυκες (θύλακες με αισθητήρια κύτταρα στη γλώσσα), με την οποία συνδέονται τα σάκχαρα που αντιλαμβανόμαστε ως γλυκά.
Τα γονίδια των υποδοχέων για τις υπόλοιπες γεύσεις έχουν ήδη εντοπιστεί, συμπεριλαμβανομένου του ουμάμι -τη γεύση που αφήνει το αμινοξύ γλουταμινικό μονονάτριο και δίνει την πικάντικη χροιά σε πολλά ασιατικά φαγητά.
Προκειμένου να εντοπίσουν το TIR3, οι ερευνητές εξέτασαν τις γενετικές ποικιλομορφίες σε ποντίκια που προτιμούσαν να πίνουν σκέτο νερό αντί για ζαχαρωμένο: τα πειραματόζωα αυτά έφεραν μεταλλάξεις στο συγκεκριμένο γονίδιο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιληφθούν τη γλυκιά γεύση των περισσότερων σακχάρων.
Η έρευνα, παρ όλο που δεν αποδεικνύει άμεσα ότι το συγκεκριμένο γονίδιο ευθύνεται πράγματι για την αίσθηση του γλυκού, προσφέρει μία πιθανή εξήγηση για την ιδιαίτερη προτίμηση που δείχνουν πολλοί άνθρωποι στα γλυκά.
«Διαφορές στο γονίδιο αυτό από άτομο σε άτομο ενδέχεται να καθορίζουν τις ειδικές γευστικές προτιμήσεις τους» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ. Ρόμπερτ Μαργκόλσκι. «Η μείωση της δραστηριότητας του γονιδίου (με ειδικά φάρμακα) ίσως επιτρέψει τον έλεγχο της έντονης επιθυμίας για κατανάλωση γλυκών» συμπληρώνει.
Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Nature Neuroscience, σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα ευρήματά τους για τη σύνθεση νέων γλυκαντικών ουσιών με πιο φυσική γεύση.