Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Η αξία της φτωχής σε λιπαρά δίαιτας «δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη»

Η αξία της φτωχής σε λιπαρά δίαιτας «δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη»

«Η επικρατούσα διαιτολογική επιστήμη έχει δαιμονοποιήσει το λίπος στη διατροφή. Ωστόσο, έρευνες που διήρκεσαν 50 χρόνια και κόστισαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια απέτυχαν να αποδείξουν ότι η φτωχή σε λίπος διατροφή βοηθά τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο» αναφέρει δημοσίευμα στο περιοδικό Science.

36

«Η επικρατούσα διαιτολογική επιστήμη έχει δαιμονοποιήσει το λίπος στη διατροφή. Ωστόσο, έρευνες που διήρκεσαν 50 χρόνια και κόστισαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια απέτυχαν να αποδείξουν ότι η φτωχή σε λίπος διατροφή βοηθά τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο» αναφέρει δημοσίευμα στο περιοδικό Science.

«Κανείς βέβαια δεν συστήνει στον κόσμο να διατρέφεται με βούτυρο και λαρδί αντί με λαχανικά» τονίζει ο βραβευμένος δημοσιογράφος Γκάρι Τομπς, που υπογράφει το άρθρο στο τεύχος της 30ής Μαρτίου του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού.


Όπως αναφέρει το EurekAlert.com, ο Τομπς ερεύνησε το θέμα πάνω από ένα χρόνο και πήρε συνεντεύξεις από 150 ειδικούς. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα δεδομένα παραμένουν διφορούμενα για το αν οι χαμηλές σε λιπαρά δίαιτες είναι ωφέλιμες για τα υγιή άτομα».


Ο Τομπς παραδέχεται ότι το λίπος -και ειδικά τα κορεσμένα στερεά λιπαρά στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα – αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Η «κακή» χοληστερόλη (LDL) αυξάνει με τη σειρά της τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης, θρόμβωσης, παθήσεων των στεφανιαίων αρτηριών και πρόωρου θανάτου.


Αν και τα ενδιάμεσα βήματα της διαδικασίας αυτής έχουν αποδειχθεί επιστημονικά, οι ερευνητές δεν έχουν κατορθώσει να αποδείξουν ότι η χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα μπορεί πράγματι να παρατείνει τις ζωές υγιών ατόμων, ισχυρίζεται ο Τομπς.


Εξηγεί ότι οι πολλές διαφορετικές μορφές χοληστερίνης και λίπους και η τεράστια ποικιλία διατροφικών συνηθειών καθιστούν αδύνατη τη δημιουργία δίαιτας που ωφελεί οποιονδήποτε την ακολουθεί.


Αναφέρει επίσης ότι τα άτομα που προσλαμβάνουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες λίπους συχνά δεν καταναλώνουν αρκετά φρούτα και λαχανικά. Έτσι, τα αποτελέσματα πολλών ερευνών που ενοχοποιούν το λίπος για τα προβλήματα υγείας των εθελοντών που συμμετείχαν ενδέχεται να οφείλονται στη μειωμένη κατανάλωση φρούτων.


Παράλληλα, τα άτομα που αποφεύγουν να καταναλώνουν λιπαρά στρέφονται συχνά σε δίαιτες ιδιαίτερα πλούσιες σε υδατάνθρακες, οι οποίες «ίσως δεν είναι καλύτερες, αλλά χειρότερες, από τις πλούσιες σε λίπος δίαιτες».


Ο «φόβος» των Αμερικανών για το λίπος ξεκίνησε πριν από περίπου 50 χρόνια, εξηγεί ο Τομπς, όταν η δραστικά αύξηση των κρουσμάτων στεφανιαίας νόσου οδήγησε ορισμένους επιστήμονες -όπως ο Ανσελ Κις του Πανεπιστημίου της Μινεσότα- να συστήσουν μείωση της πρόσληψης λίπους.


Όμως, μολονότι από τη δεκαετία του 70 η πρόσληψη λίπους στις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 6%, η συχνότητα της στεφανιαίας νόσου παραμένει σχεδόν η ίδια. Μάλιστα, την περίοδο 1979 έως 1996 οι ιατρικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση καρδιοπαθειών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν από το 1,2 εκατομμύριο στα 5,4 εκατομμύρια ετησίως.


Τονίζεται, πάντως, ότι ο Γκάρι Τομπς δεν συστήνει συγκεκριμένες διατροφικές προσαρμογές ούτε προτείνει την αύξηση της πρόσληψης λίπους. Διατροφικές συμβουλές μπορούν να δίνουν μόνον οι διαιτολόγοι και οι ειδικευμένοι γιατροί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο