Η Αβάνα, ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των ταξιδιωτών, αλλάζει πρόσωπο, καθώς τα παλιά και κακοδιατηρημένα κτίρια αναπαλαιώνονται και εκσυγχρονίζονται. Οι Αρχές της πόλης φιλοδοξούν να κάνουν την κουβανέζικη πρωτεύουσα ακόμη πιο ελκυστική για τους τουρίστες, αλλά και πιο λειτουργική για τους ίδιους τους Κουβανούς.
Η Αβάνα, ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των ταξιδιωτών, αλλάζει πρόσωπο, καθώς τα παλιά και κακοδιατηρημένα κτίρια αναπαλαιώνονται και εκσυγχρονίζονται. Οι Αρχές της πόλης φιλοδοξούν να κάνουν την κουβανέζικη πρωτεύουσα ακόμη πιο ελκυστική για τους τουρίστες, αλλά και πιο λειτουργική για τους ίδιους τους Κουβανούς.
Όπως αναφέρει το CNN, οι εργασίες αναπαλαίωσης ιστορικών κτιρίων της πόλης έχουν ήδη ξεκινήσει. Η εικόνα που παρουσιάζει η Αβάνα αυτήν τη στιγμή αποτελεί μια σύνθεση παραδοσιακών, σύγχρονων και επαναστατικών στοιχείων: τουρίστες από όλο τον κόσμο περιφέρονται στους δρόμους της παλιάς πόλης, μικροπωλητές πωλούν στη μαύρη αγορά κουβανέζικα προϊόντα (κυρίως πούρα), μπάντες παίζουν το «Γκουανταναμέρα», αλλά και επαναστατικά τραγούδια υπό το βλέμμα του Τσε Γκεβάρα δίπλα σε ναούς μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Σε όλα αυτά προστίθενται οι ήχοι των εργασιών αναπαλαίωσης των παλιών κτιρίων που φιλοδοξούν να κάνουν το πρόσωπο της Αβάνας πιο ελκυστικό.
«Θέλουμε να εξωραΐσουμε ό,τι είναι δυνατόν, χωρίς όμως να δημιουργήσουμε ένα σκηνικό για ταινία» είπε χαρακτηριστικά η αρχιτέκτονας Πατρίτσια Ροντρίγκεζ, επικεφαλής του γραφείου που έχει αναλάβει τις εργασίες ανακαίνισης. Το σκεπτικό των επεμβάσεων στην Αβάνα επικεντρώνεται στο να γίνει η πόλη πιο φιλόξενη και για τους ίδιους τους Κουβανούς. Παράδειγμα προς αποφυγή αποτελούν επεμβάσεις σε άλλες πόλεις, όπως το Πουέρτο Ρίκο και την Καρθαγένη, όπου οι αλλαγές ανάγκασαν τον ντόπιο πληθυσμό να τις εγκαταλείψει.
«Οι κάτοικοι εκδιώχθηκαν και τα κτίρια αγοράστηκαν από πλουσίους. Μπορεί να τα αναπαλαίωσαν, αλλά άφησαν το κέντρο της πόλης σαν ένα όμορφο, αλλά άψυχο σώμα» τόνισε η Ροντρίγκεζ.
Οι εργάτες αφαιρούν από τα σπίτια τους ξύλινους σκελετούς που έχουν σαπίσει και τα αναδομούν σχεδόν από τα θεμέλια. Οι εργασίες θα διαρκέσουν συνολικά 20 χρόνια, σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Τα κτίρια που έχουν ήδη αναπαλαιωθεί αποτελούν το ένα τέταρτο του συνόλου των κτιρίων της παλιάς πόλης και τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν ως εστιατόρια, ξενοδοχεία, καταστήματα και γραφεία. Σε αυτά που απομένουν να ανακαινιστούν κατοικούν περίπου 75.000 άνθρωποι.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.