«Η μουσική των θεών» από τη Θεσσαλονίκη στη Βιέννη
Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης της Βιέννης φιλοξενείται από την προηγούμενη Παρασκευή και έως τις 7 Ιανουαρίου 2001 η έκθεση «Η μουσική των θεών», η οποία περιλαμβάνει επιλεγμένη συλλογή μουσικών οργάνων του Μουσείου Αρχαίων, Βυζαντινών και Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων Θεσσαλονίκης.
Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης της Βιέννης φιλοξενείται από την προηγούμενη Παρασκευή και έως τις 7 Ιανουαρίου 2001 η έκθεση «Η μουσική των θεών», η οποία περιλαμβάνει επιλεγμένη συλλογή μουσικών οργάνων του Μουσείου Αρχαίων, Βυζαντινών και Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων Θεσσαλονίκης.
Η διευθύντρια του μουσείου της Θεσσαλονίκης, Μ.Χατζηκωστή, επισήμανε ότι σκοπός του ιδρύματος είναι η προβολή της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής μουσικής, η οποία, σε αντίθεση με την ιστορία και την αρχιτεκτονική, δεν είναι ευρέως γνωστή. «Σήμερα κάνουμε έναν ιστορικό κύκλο. Ξεκινάμε από τον Επίγονο το 2800 π.Χ, την αρχή της μουσικής, και φέρνουμε αυτά τα 83 μουσικά όργανα στη Βιέννη, την πόλη που ανέδειξε τη μουσική» τόνισε η κ. Χατζηκωστή.
Σε εκπομπή του αυστριακού κρατικού σταθμού, αφιερωμένη στην έκθεση, μίλησε ο Φραντς Γκρέισχοφερ, διευθυντής του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης της Βιέννης. Επισήμανε ότι στη δυτική μουσική παράδοση υπάρχουν ίχνη της αρχαίας ελληνικής μουσικής. «Η άρπα, ο αυλός, το όμποε συνιστούν όντως εξελικτικά είδη των αρχαίων μουσικών οργάνων. Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρεί κανείς αυτή την εξέλιξη και, κυρίως, στην παραδοσιακή μουσική.
«Πρόκειται για παράλληλη εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη. Και εμείς είχαμε τα μεσαιωνικά μουσικά όργανα, τα οποία αρχικά χρησιμοποιούνταν για την αυλή, όπως τη λύρα και την γκάιντα. Το σημαντικό είναι ότι αυτά τα όργανα επιβίωσαν στην παραδοσιακή μουσική και σήμερα είναι ακόμα σε χρήση.»
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.