Τάφο ηλικίας 4.300 ετών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο
Τον τάφο ενός δικαστή της αρχαίας Αιγύπτου που ονομαζόταν Ίντι, ανακάλυψε ομάδα Αιγυπτίων και Τσέχων αρχαιολόγων στην έρημο Αμπού Σιρ, νοτιοδυτικά του Καΐρου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο τάφος είναι ηλικίας 4.300 ετών και χρονολογείται από την 6η Δυναστεία, την εποχή του Πέπι.
Τον τάφο ενός δικαστή της αρχαίας Αιγύπτου που ονομαζόταν Ίντι, ανακάλυψε ομάδα Αιγυπτίων και Τσέχων αρχαιολόγων στην έρημο Αμπού Σιρ, νοτιοδυτικά του Καΐρου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο τάφος είναι ηλικίας 4.300 ετών και χρονολογείται από την 6η Δυναστεία, την εποχή του Πέπι.
Ο τάφος καταλαμβάνει έκταση περίπου 30 τετραγωνικών μέτρων, έχει βάσεις τόσο υπόγεια όσο και υπέργεια και είναι χτισμένος με πλίνθους. Μέχρι στιγμής, η ομάδα των αρχαιολόγων έχει ερευνήσει μόνο τον τάφο του Ίντι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφής, Μπράτισλαβ Βακάλα, είναι πολύ πιθανόν στην ίδια περιοχή να υπάρχει οικογενειακό ταφικό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει τους τάφους της συζύγου και των γιων του Ίντι.
Σύμφωνα με τον Βακάλα, ο τάφος του Ίντι είναι καλά συντηρημένος και, μολονότι βρέθηκε συλημένος, περιελάμβανε μια μεγάλη σκαλισμένη σαρκοφάγο από αλάβαστρο, κομμάτια πιθαριών και ανθρώπινα οστά διασκορπισμένα μέσα στον τάφο.
Ο Αιγύπτιος διευθυντής αρχαιοτήτων, Ζαχί Χαουάς, δήλωσε ενθουσιασμένος από τα ευρήματα και τόνισε: «Πιστεύω ότι υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο νεκροταφείο από αυτό που έχουμε βρει μέχρι τώρα».
Το τσεχικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας κάνει ανασκαφές στην περιοχή εδώ και δέκα χρόνια. Η σκαπάνη τους έχει φέρει στο φως και άλλους τάφους, οι οποίοι ανήκαν σε αξιωματούχους της αρχαίας Αιγύπτου. Σύμφωνα με τον Βακάλα, υπάρχουν περίπου 20 ακόμη τάφοι στην ίδια περιοχή.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.