«Ώρες Βυζαντίου» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μυστρά
«Ώρες Βυζαντίου» είναι ο τίτλος μιας σπονδυλωτής έκθεσης που διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 2000 χρόνια από τη Γέννηση του Χριστού. Η έκθεση θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα κατά ενότητες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Μυστρά, ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται και παράλληλα να αποτελούν και μεμονωμένα πολιτιστικά γεγονότα. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Αυγούστου 2001.
45
«Ώρες Βυζαντίου» είναι ο τίτλος μιας σπονδυλωτής έκθεσης που διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 2000 χρόνια από τη Γέννηση του Χριστού. Η έκθεση θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα κατά ενότητες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Μυστρά, ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται και παράλληλα να αποτελούν και μεμονωμένα πολιτιστικά γεγονότα. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Αυγούστου 2001.
Η έκθεση έχει στόχο να αποκαλύψει στους επισκέπτες της τις άγνωστες πτυχές της ζωής στο Βυζάντιο μέσα από την ανάπτυξη διάφορων θεματικών ενοτήτων που θα αφορούν στη διοίκηση, στην οικονομική και κοινωνική ζωή, στο αμυντικό σύστημα της χώρας, σε εκδηλώσεις της καθημερινής ζωής κ.ά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διοργάνωση της έκθεσης στο Μυστρά, όπου η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αποσκοπεί στη μετατροπή ολόκληρου του αρχαιολογικού χώρου σε ανοιχτό μουσείο, προκειμένου να αναδειχθεί σε υπόδειγμα βυζαντινής πόλης. Το Παλάτι των Δεσποτών, η οικία Λάσκαρη και το μουσείο θα λειτουργήσουν ως σταθμοί των πολιτιστικών διαδρομών που θα οργανωθούν για τις ανάγκες της έκθεσης.
Στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας θα διοργανωθούν από τις 10 Οκτωβρίου 2001 δύο μεγάλες εκθέσεις. Θέμα τους θα είναι η οικουμενικότητα του Βυζαντίου και, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν τα νομίσματα και τα διοικητικά μέσα που συντέλεσαν στη διαμόρφωση αυτού του οικουμενικού χαρακτήρα.
Στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, θα επιχειρηθεί να παρουσιαστούν όψεις από την καθημερινή ζωή των Βυζαντινών, με ιδιαίτερη έμφαση στα έθιμα και τις κάθε είδους δραστηριότητες. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την ανάδειξη των μνημείων που συγκροτούν το βυζαντινό ιστό της πόλης, όπως τα οχυρωματικά έργα του Επταπυργίου κ.ά.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα τη Δευτέρα, οι «Ώρες του Βυζαντίου» θα πλαισιωθούν από πολιτιστικές εκδηλώσεις και θα συνοδεύονται από εκδόσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: Παραμένουν οι αγρότες των Μαλγάρων στο μπλόκο, χωρίς να κλείνουν δρόμους – «Δεν φεύγουμε»
- Η αποτυχία φωνάζει: Ξέρουμε τι θα δούμε με τον Λανουά στην ΚΕΔ
- IRIS: Όλα για το χαρτζιλίκι – Τι ισχύει
- «Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στα λάθη» – Ο Ντέιβιντ Mπέκαμ έσπασε τη σιωπή του για τον Μπρούκλιν
- ΣΥΡΙΖΑ για Κούρδους Συρίας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην συναινεί σιωπώντας, όπως έκανε στη Γάζα
- Μακρόν: Γιατί φορούσε γυαλιά ηλίου στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός



