69

Ο Έντουρντ Σέριφ Κέρτις (1868-1952) ήταν ο φωτογράφος που απαθανάτισε με τη φωτογραφική του μηχανή τους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής, σε μια εποχή που η περιθωριοποίησή τους άγγιζε πλέον τα όρια της φυσικής εξόντωσης: από τέσσερα εκατομμύρια το 1492 είχαν μείνει μόλις 200.000 το 1900. Σε αυτόν το φωτογράφο είναι αφιερωμένη έκθεση στο Παρίσι με τίτλο «Ο Έντουαρντ Σέριφ Κέρτις και ο Ινδιάνος της Βόρειας Αμερικής», η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει Η Καθημερινή της Κυριακής, ο Κέρτις μέσα σε τριάντα χρόνια τράβηξε πάνω από 50.000 φωτογραφίες, μέρος των οποίων χρησιμοποιήθηκε για την ογκωδέστερη έκδοση στην ιστορία της φωτογραφίας, τη σειρά The North American Indian. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο έργο αυτό, καθώς ήταν ένθερμος υποστηριχτής των Ινδιάνων και πέθανε φτωχός και λησμονημένος.


Ορισμένοι τον έχουν χαρακτηρίσει «τουρίστα και άπληστο για εντυπωσιασμούς», που παρουσίασε τους Ινδιάνους με μια ρομαντική αισθητική. Παρά ταύτα, οι σημερινοί Ινδιάνοι των ΗΠΑ υπερασπίζονται αυτό το φωτογραφικό κληροδότημα, στο οποίο ανακαλύπτουν τα πρόσωπα των προγόνων τους και τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.


Στην έκθεση στο Παρίσι, πέρα από τις φωτογραφίες – ντοκουμέντα του Κέρτις, διατίθεται βιβλίο με μερικές από τις ωραιότερες φωτογραφίες του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ