Πρόθυμο το ΥΠΠΟ να αγοράσει τις οικίες Καβάφη – ΤσίρκαΑρχισε το συμπόσιο στη μνήμη του Έλληνα
Την πρόθεση όπως το υπουργείο Πολιτισμού αγοράσει τις οικίες του Κωνσταντίνου Καβάφη και του Στρατή Τσίρκα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου εξέφρασε σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Πολιτισμού, Θεόδωρος Πάγκαλος, κηρύσσοντας την έναρξη του επιστημονικού συμποσίου που διοργανώνoυν η Εταιρεία Φίλων Στρατή Τσίρκα και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου συγγραφέα.
Την πρόθεση όπως το υπουργείο Πολιτισμού αγοράσει τις οικίες του Κωνσταντίνου Καβάφη και του Στρατή Τσίρκα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου εξέφρασε σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Πολιτισμού, Θεόδωρος Πάγκαλος, κηρύσσοντας την έναρξη του επιστημονικού συμποσίου που διοργανώνoυν η Εταιρεία Φίλων Στρατή Τσίρκα και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου συγγραφέα.
Στο χαιρετισμό του προς τους συνέδρους, ο κ. Πάγκαλος υπενθύμισε τις ενέργειες που είχε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου οι δύο κατοικίες να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους, με τη βοήθεια του αείμνηστου Κωστή Μοσκώφ. Ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στην προσωπική επαφή που είχε με το έργο του Στρατή Τσίρκα και κυρίως με την «Τριλογία» αλλά και με την ελληνική κοινωνία της Αιγύπτου, αφού η γιαγιά του καταγόταν από το Ασουάν.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Στρατή Τσίρκα, καθηγητής Παναγιώτης Μουλλάς, ο οποίος, με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατο του Στρατή Τσίρκα (1911-1980) και τα 40 χρόνια από την πρώτη δημοσίευση της «Λέσχης», τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή είναι «μια διπλή επέτειος, ένα συμπόσιο τιμής και απολογισμού στη μνήμη του συγγραφέα των Ακυβέρνητων Πολιτειών και όχι μόνο».
Η πρώτη συνεδρία είχε θέμα «Μαρτυρίες φίλων του Τσίρκα» και έτσι τρεις φίλοι του μεγάλου συγγραφέα, ο αρθρογράφος Σοφιανός Χρυσοστομίδης, ο ζωγράφος Γιάννης Μαγκανάρης και ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Χρήστος Λάζος κατέθεσαν μαρτυρίες για τις σχέσεις τους με το λογοτέχνη, σκιαγραφώντας τη φυσιογνωμία του. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοστομίδης, «ο Τσίρκας παραμένει και μετά το θάνατό του ένας επίκαιρος συνομιλητής».
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, προβλήθηκε και η ταινία «Στρατής Τσίρκας σε πρώτο πρόσωπο», μια συμπαραγωγή του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και της ΕΡΤ, σε σενάριο της Χρύσας Προκοπάκη, ερευνήτριας και μεταφράστριας του έργου του Τσίρκα, και σε σκηνοθεσία του Τάκη Χατζόπουλου.
Σημειώνεται ότι τις εργασίες της πρώτης ημέρας του Συμποσίου -που ολοκληρώνεται την Κυριακή 5 Νοεμβρίου- παρακολούθησαν οι συγγραφείς Θανάσης Βαλτινός, Αλκη Ζέη, Δημήτρης Ραυτόπουλος, εκ μέρους του Ελληνικού Λογοτεχνικού Αρχείου ο Μάνος Χαριτάτος και πολλοί άλλοι.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας