36

Μία νέα φαρμακευτική αγωγή κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας αναπτύχθηκε από Βρετανούς ερευνητές και δοκιμάστηκε με σχεδόν απόλυτη επιτυχία στο πλαίσιο προκαταρκτικών τεστ. Αν και οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι απαραίτητες εκτεταμένες κλινικές δοκιμές ώστε να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, η νέα αγωγή θα μπορούσε να αποδειχθεί μία εξαιρετικά τελεσφόρος θεραπεία για το εν λόγω αυτοάνοσο νόσημα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα οφείλεται στην παραγωγή αντισωμάτων που επιτίθενται σε υγιείς ιστούς στις αρθρώσεις του πάσχοντα, προκαλώντας έντονους πόνους και δυσκολία στην κίνηση. Έως τώρα, η καταπολέμησή της δεν ήταν εφικτή, και οι ασθενείς έπρεπε να αρκεστούν στα παυσίπονα.


Όπως αναφέρει το BBC, η νέα έρευνα διεξήχθη στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου με επικεφαλής τον δρ. Τζόναθαν Έντουαρντς. Το φάρμακο, το οποίο καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν τα αντισώματα αυτά, δοκιμάστηκε σε 20 ασθενείς, από τους οποίους μόνο δύο δεν εμφάνισαν βελτίωση. Η ανταπόκριση στη θεραπεία ήταν τόσο ικανοποιητική, ώστε ένας από τους ασθενείς μπόρεσε να ασχοληθεί με την κηπουρική για πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια.


Λεπτομέρειες για το νέο σκεύασμα θα δοθούν σήμερα, Δευτέρα, με ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας στη Φιλαδέλφεια, ενώ η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Rheumatology.


Εάν η θεραπεία αποδειχθεί αποτελεσματική, είναι πιθανό να ανοίξει ο δρόμος προς την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η νόσος του Κρον και η σκλήρυνση κατά πλάκας.


Η εθελοντική ομάδα Arthritis Care της Βρετανίας υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την ανακοίνωση των επιστημόνων, και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να χρηματοδοτήσει τις δοκιμές για το νέο φάρμακο και όλες τις σχετικές έρευνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ