36

Η σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τη χημική φθορά, υποστηρίζουν πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ. Πάντως, σε συγκέντρωση του Αμερικανικού Συλλόγου Διαιτολογίας την περασμένη εβδομάδα, οι ειδικοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και τόνισαν ότι η σοκολάτα δεν πρέπει να αντικαθιστά τα φρούτα και τα λαχανικά στη δίαιτά μας, καθώς οι τροφές αυτές παρέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με πολλές θερμίδες. Την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση των διαιτολόγων είχε η αμερικανική σοκολατοβιομηχανία Mars, Inc.

Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι η σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή, ουσίες που ανήκουν χημικά στην ομάδα των πολυφαινολών και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Προστατεύουν, δηλαδή, τον οργανισμό από τη χημική φθορά της οξείδωσης και μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων που οφείλονται στα υψηλά επίπεδα της χοληστερόλης.


Όπως αναφέρει το CNN, η κατανάλωση σοκολάτας φαίνεται ότι ανεβάζει τα επίπεδα των φλαβονοειδών στο αίμα, ωστόσο επιστήμονες του Αμερικανικού Συλλόγου Διαιτολογίας επισημαίνουν ότι απαιτούνται κλινικές μελέτες μεγάλης κλίμακας για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά.


Τα φλαβονοειδή περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, στο τσάι και το κόκκινο κρασί. Έτσι, δεν υπάρχει λόγος να αντικαταστήσουν οι καταναλωτές τις φυσικές αυτές τροφές με γλυκίσματα με βασικό συστατικό τους το κακάο, που επιβαρύνουν με θερμίδες.


Εάν, ωστόσο, δεν μπορείτε να αντισταθείτε και η υγεία σας το επιτρέπει, μπορείτε να καταναλώνετε κάθε ημέρα ποσότητα σοκολάτας που αντιστοιχεί σε 200 θερμίδες, σύμφωνα με διαιτολόγο που συμμετείχε στη συζήτηση. Μη βιαστείτε να χαρείτε: οι 200 θερμίδες αντιστοιχούν σε περίπου 33 γραμμάρια μιας μέσης σοκολάτας γάλακτος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ