Από την Πέμπτη στην αγορά η αυτοβιογραφία των Beatles
Ένταση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στους κύκλους των βιβλιοπωλών στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς την Πέμπτη κυκλοφορεί η αυτοβιογραφία των θρυλικών σκαθαριών The Beatles Anthology. Ήδη πολλά είναι τα βιβλιοπωλεία που αποφάσισαν να ανοίξουν από το βράδυ της Τετάρτης, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες θαυμαστές του συγκροτήματος.
Ένταση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στους κύκλους των βιβλιοπωλών στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς την Πέμπτη κυκλοφορεί η αυτοβιογραφία των θρυλικών σκαθαριών The Beatles Anthology. Ήδη πολλά είναι τα βιβλιοπωλεία που αποφάσισαν να ανοίξουν από το βράδυ της Τετάρτης, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες θαυμαστές του συγκροτήματος.
Το βιβλίο μπορεί να μην περιέχει πολλές άγνωστες πτυχές της ζωής των Σκαθαριών, προκαλεί όμως το ενδιαφέρον των αναγνωστών, καθώς δεν είναι δουλειά κάποιου βιογράφου, αλλά προέκυψε από τις μαρτυρίες των ίδιων των Beatles.
Για τη δημιουργία του συνεργάστηκαν ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο Ρίνγκο Σταρ, ο Τζορτζ Χάρισον και η χήρα του Τζον Λένον, Γιόκο Όνο. Οι λάτρεις, λοιπόν, του συγκροτήματος θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από πρώτο χέρι προσωπικές ιστορίες, μικρά μυστικά, λεπτομέρειες από τις ηχογραφήσεις τους, παρασκηνιακά στιγμιότυπα από τις συναυλίες τους, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν πολλές φορές από τις δισκογραφικές τους εταιρείες.
Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που περιγράφει στην έκδοση ο Τζορτζ Χάρισον και μεταδίδει το BBC: Στις αρχές τις δεκαετίας του 60 ο τότε μάνατζέρ τους, Μπράιν Έπσταϊν, τους πρότεινε να υπογράψουν συμβόλαιο, το οποίο θα απέφερε στον καθένα -για τα υπόλοιπα χρόνια της καριέρας του- το συνολικό ποσό των 100.000 αγγλικών λιρών (57 εκατομμυρίων δραχμών).
«Ήλθε και μας ζήτησε να υπογράψουμε ένα συμβόλαιο, το οποίο όριζε εβδομαδιαίο εισόδημα για όσα χρόνια καριέρας ακολουθούσαν το ποσό των 50 αγγλικών λιρών. Μας είπε, μάλιστα, ότι τα υπόλοιπα κέρδη θα τα κρατούσε ο ίδιος. Φυσικά αρνηθήκαμε και ειρωνικά του είπαμε ότι θα προσπαθούσαμε να βγάλουμε κάτι παραπάνω» γράφει ο Χάρισον.
Εδώ και χρόνια, όμως, υπάρχει μία φήμη την οποία το βιβλίο διαψεύδει. Για πολλά χρόνια οι Αμερικανοί θαυμαστές του συγκροτήματος θεωρούσαν τον τραγουδιστή και συνθέτη Μπομπ Ντίλαν τον άνθρωπο που «μύησε» τα Σκαθάρια στη μαριχουάνα. Ο Χάρισον, ωστόσο, βάζει τα πράγματα στη θέση τους: «Την πρώτη φορά που καπνίσαμε μαριχουάνα ήμασταν μαζί με έναν πρώην ντράμερ και τα μέλη ενός συγκροτήματος από το Λίβερπουλ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η 368 σελίδων ανθολογία των Beatles θα πωλείται προς 28.000 δρχ. και έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες.