
Τριάντα teraflop (!) θα αποδίδει ο υπερυπολογιστής της Compaq
To υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αναμένεται να αναθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στην εταιρεία υπολογιστών Compaq την κατασκευή του μεγαλύτερου υπερυπολογιστή στον κόσμο, του οποίου η απόδοση θα φτάνει τα 30 teraflop, δηλαδή 30 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο!
65
To υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αναμένεται να αναθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στην εταιρεία υπολογιστών Compaq την κατασκευή του μεγαλύτερου υπερυπολογιστή στον κόσμο, του οποίου η απόδοση θα φτάνει τα 30 teraflop, δηλαδή 30 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο!
Οπως εκτιμούν αναλυτές της βιομηχανίας της Πληροφορικής, το συμβόλαιο ανάμεσα στην Compaq και στο υπουργείο θα είναι αξίας τουλάχιστον 150 εκατ. δολαρίων (55 δισ. δρχ.).
Ο υπερυπολογιστής θα περιέχει χιλιάδες επεξεργαστές Alpha (το τσιπ αυτό θεωρείται το πιο ισχυρό αυτήν τη στιγμή στον κόσμο) και θα κατασκευαστεί το 2002 στο Los Alamos National Laboratory, όπου και θα εγκατασταθεί.
Το σύστημα αυτό θα αποτελέσει μέρος του προγράμματος ASCI (Accelerated Strategic Computing Initiative) του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.
Η Compaq επιβλήθηκε με την πρότασή της απέναντι σε πολύ ισχυρούς ανταγωνιστές, όπως η Sun Microsystems και η SGI, που έχει κατασκευάσει τον υπερυπολογιστή Blue Mountain, απόδοσης 4 teraflop.
Υπεύθυνοι της Compaq, πάντως, θεωρούν ότι ο βασικότερος ανταγωνιστής της εταιρείας τους είναι η IBM, η οποία πρόσφατα κατασκεύασε τον ASCI White, που αποδίδει 10 teraflop και για την ώρα είναι το μεγαλύτερο υπολογιστικό σύστημα του κόσμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Big Blue σχεδιάζει έναν υπερυπολογιστή που θα χρησιμοποιείται στη βιομοριακή έρευνα, θα ονομάζεται Blue Gene και θα αποδίδει 1.000 teraflop.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γάζα: Σκοτώθηκε συμβασιούχος του ΠΟΥ – Αναστέλλει τις διακομιδές του στην Αίγυπτο ο Οργανισμός
- Στενά του Ορμούζ: Ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ σε σχέδιο απόφασης για τη ναυσιπλοΐα
- Ρωσία: Τουλάχιστον 5 νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι εξαιτίας πλημμυρών και κατολισθήσεων στο Νταγκεστάν
- Ιράν: Σε «αδιέξοδο» βρίσκεται ο «ανισσόροπος» Τραμπ – «Καμία επίπτωση» από τις «ανυπόστατες απειλές του»
- Ουκρανία: Παύση επιθέσεων εναντίον ενεργειακών υποδομών προτείνει το Κίεβο στη Μόσχα
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Οι μαύρες τρύπες ενός διαγγέλματος

