Σούπερ διαστημική μηχανή από τη NASA
Διαστημική μηχανή νέας τεχνολογίας της NASA προώθησε ένα εξερευνητικό σκάφος πιο μακριά στα βάθη του ηλιακού μας συστήματος από οποιαδήποτε άλλη αποστολή στο παρελθόν.
65
Διαστημική μηχανή νέας τεχνολογίας της NASA προώθησε ένα εξερευνητικό σκάφος πιο μακριά στα βάθη του ηλιακού μας συστήματος από οποιαδήποτε άλλη αποστολή στο παρελθόν.
Η μηχανή αυτή προώθησης χρησιμοποιεί ιόντα και δοκιμάστηκε επιτυχώς με το εξερευνητικό σκάφος Deep Space 1 για περίπου 200 μέρες, δηλαδή για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από οποιαδήποτε άλλη συμβατική μηχανή, η οποία θα είχε μείνει από καύσιμα ύστερα από λίγες ημέρες ταξιδιού.
Η μηχανή ιόντων, όπως ονομάζεται από τη NASA, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην πραγματοποίηση αποστολών στα απώτατα όρια του ηλιακού μας συστήματος.
Αντίθετα από τους γνωστούς πυραύλους που προωθούν τα διαστημικά σκάφη και χρησιμοποιούν χημικά σε στερεή και σε υγρή κατάσταση, η μηχανή ιόντων εκπέμπει μία γαλαζωπή ακτίνα, η οποία αποτελείται από ιονισμένα άτομα του ευγενούς αερίου ξένον, όπως μετέδωσε το BBC το Σάββατο.
Η εκπομπή αυτής της ακτίνας προκαλεί στην πραγματικότητα μία πολύ μικρή ώθηση, με αποτέλεσμα τα σκάφη που φέρουν τη μηχανή ιόντων να επιταχύνονται πολύ αργά και σε μεγάλο διάστημα χρόνου, αλλά η χρήση του καυσίμου είναι συνολικά πολύ πιο αποτελεσματική, έτσι ώστε να μπορούν να διανυθούν μεγάλες αποστάσεις.
Το ξένον ως καύσιμο είναι πολύ πιο ελαφρύ από τα συμβατικά καύσιμα, τα οποία επιβαρύνουν τους ίδιους τους πυραύλους που προωθούν. Επίσης το ξένον είναι πιο φθηνό και αξιοποιείται καλύτερα από τη μηχανή.
Οι υπεύθυνοι της NASA πιστεύουν ότι η μηχανή ιόντων θα καταστήσει δυνατές μακρινές αποστολές, οι οποίες με συμβατική τεχνολογία δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δένδιας: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει συνεχή και συγκεκριμένη απειλή, αδιανόητη κάθε συζήτηση για εφησυχασμό – Εθνική μας υποχρέωση η μετάβαση των ΕΔ στη νέα εποχή
- Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους τρεις κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Γιατί η Ελένα Μπόναμ Κάρτερ δεν παντρεύτηκε ποτέ τον Τιμ Μπάρτον παρά τα 13 χρόνια σχέσης τους;
- Λαζόπουλος για την εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup: Δεν πήρε τη θέση με την αξία του, μπήκε από την πίσω πόρτα
- Νότιγχαμ Φόρεστ: Ενός λεπτού σιγή στην προπόνηση για την Ειρήνη Μαρινάκη
- Γαλλία: Σε κόκκινο συναγερμό η χώρα, λόγω της «σούπερ γρίπης»



