72

Mπορεί η κορυφή των αμερικανικών τσαρτ να κυριαρχείται από νεαρούς, σχεδόν έφηβους, αστέρες, ωστόσο έκθεση που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η αμερικανική ένωση δισκογραφικών εταιρειών (RIAA) αποκαλύπτει ότι το 44% των CD που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ, το 1999, αγοράστηκαν από άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών.

Oπως σημειώνει σε άρθρο του την Πέμπτη το δικτυακό περιοδικό Salon, oι σημερινοί σαραντάρηδες και πενηντάρηδες, που έζησαν από κοντά τη χρυσή εποχή της ροκ, συνεχίζουν να αγοράζουν μουσικούς δίσκους με αμείωτο ρυθμό.


Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, έχουν αγοράσει περισσότερα CD από τα παιδιά τους, τα οποία θεωρούνται -λανθασμένα όπως φαίνεται- η πληθυσμιακή ομάδα που στηρίζει τη μουσική βιομηχανία.


Ετσι, ενώ πριν από είκοσι χρόνια οι ενήλικοι 35-50 ετών αποτελούσαν αμελητέα αγοραστική ομάδα για τη μουσική βιομηχανία, οι σημερινοί σαραντάρηδες και πενηντάρηδες παρακολουθούν στενά τα μουσικά τεκταινόμενα και προβάλλουν ως οι πλέον μανιώδεις αγοραστές CD.


Εξάλλου, τα παιδιά των λουλουδιών φαίνεται πως δεν ξεχνούν τις μουσικές καταβολές τους και εξακολουθούν να αγοράζουν ποπ και ροκ μουσική, αδιαφορώντας για άλλα μουσικά ιδιώματα, όπως η τζαζ και η κλασική μουσική, που παραδοσιακά απευθύνονται σε ακροατές μεγαλύτερης ηλικίας.


Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες εταιρείες εγκαταλείπουν την παραγωγή CD τζαζ μουσικής. Από τα 25.000 μουσικά καταστήματα που υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο τα 3.000 φιλοξενούν στα ράφια τους CD κλασικής μουσικής, τη στιγμή που το 1990 ο αντίστοιχος αριθμός ανερχόταν σε 9.000.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ