28

Η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Θεμάτων Τρίτης Ηλικίας, στη Χονολουλού.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης έρευνας, οι επιστήμονες επανεξέτασαν 8.004 Αμερικανούς, που συμμετείχαν σε ιατρικό πρόγραμμα για τις παθήσεις της καρδιάς το οποίο διεξήχθη μεταξύ των ετών 1964-1968. Συγκρίνοντας τα στοιχεία που διέθεταν από την περασμένη αυτή έρευνα, διαπίστωσαν ότι, τριάντα περίπου χρόνια μετά, οι πολίτες αυτοί που κατανάλωναν πέντε και περισσότερες κούπες καφέ την ημέρα διέτρεχαν πέντε φορές μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν Πάρκινσον.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα αυτή ανακάλυψη δίνει ελπίδες για την εξεύρεση τρόπων πρόληψης ή επιβράδυνσης της εξέλιξης της ασθένειας.


Ο Ουέμπστερ Ρος, υπεύθυνος του προγράμματος, εξηγεί: Μέχρι σήμερα διαθέτουμε μόνο φαρμακευτικές αγωγές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ασθένειας. Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε, όμως, είναι να βρούμε τρόπους πρόληψης και επιβράδυνσης της εξέλιξης του Πάρκινσον.


Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα τον ακριβή μηχανισμό μέσω του οποίου η καφεΐνη σχετίζεται με τη νόσο, για αυτό και απέφυγαν προς το παρόν να συστήσουν την κατανάλωση καφέ ως προληπτικό μέτρο. Ωστόσο, θεωρούν πολύ πιθανό ότι η καφεΐνη βοηθά στην προστασία από την καταστροφή των νευρικών κυττάρων που προκαλεί την ασθένεια.


Η νόσος του Πάρκινσον πλήττει έναν στους διακόσιους ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ηλικιωμένοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters