Eίχαν οι Βίκινγκς τηλεσκόπιο;
Γερμανοί επιστήμονες βρήκαν φακούς που αποδεικνύουν ότι οι Βίκινγκς ίσως να ήξεραν το τηλεσκόπιο πολύ πριν από τους Ολλανδούς, που θεωρείται ότι το ανακάλυψαν προς τα τέλη του 16ου αιώνα.
65
Γερμανοί επιστήμονες βρήκαν φακούς που αποδεικνύουν ότι οι Βίκινγκς ίσως να ήξεραν το τηλεσκόπιο πολύ πριν από τους Ολλανδούς, που θεωρείται ότι το ανακάλυψαν προς τα τέλη του 16ου αιώνα.
Οπως μετέδωσε το BBC την Τετάρτη, οι φακοί βρέθηκαν σε μία τοποθεσία των Βίκινγκς στο νησί Γκότλαντ στη Βαλτική Θάλασσα. Σύμφωνα με τον καθηγητή του γερμανικού πανεπιστημίου Aalen, Ολαφ Σμιτ, για πρώτη φορά το 1997 μία ομάδα επιστημόνων μετέβη στο Γκόντλαντ για να εξετάσει από κοντά την ύπαρξή τους, την οποία γνώριζαν από παλαιότερες μελέτες.
Οι φακοί είχαν ιδιαίτερα καλή στιλπνότητα και πέρασαν μία σειρά από τεστ, στα οποία οι επιδόσεις τους ήταν τόσο καλές όσο και των μοντέρνων φακών.
Οι φακοί είναι φτιαγμένοι από κρύσταλλο, που προέρχεται από βράχο, και το σχήμα τους είναι πολύ ακριβές, καθώς μερικοί από αυτούς έχουν σχεδόν τέλειο ελλειπτικό σχήμα. Επίσης, παρουσιάζουν μία πεπλατυσμένη κεντρική περιοχή που τους καθιστά ιδιαίτερα καλούς στη μεγέθυνση.
Εκτός από μεγεθυντικοί φακοί, θα μπορούσαν ακόμα να χρησιμοποιηθούν σαν τηλεσκόπια ή ακόμα για να ανάβουν φωτιά και να καυτηριάζουν πληγές.
Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι υπήρχαν πολύ καλοί τεχνίτες φακών πολύ πριν αρχίσει η επιστημονική γνώση των οπτικών νόμων. Κατά τον Σμιτ, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι φακοί μπορεί να μην έχουν κατασκευαστεί από τους ίδιους τους Βίκινγκς αλλά από Βυζαντινούς ή άλλους Ανατολικοευρωπαίους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Παυλίδης κοιτά στα μάτια τους Εμπαπέ και Κέιν
- Καλλιθέα: Συνελήφθη 31χρονος μοτοσικλετιστής που έτρεχε με 161 χλμ./ώρα στη Συγγρού
- Ουκρανία: Πλήγματα σε εξέδρα πετρελαίου και πολεμικό πλοίο στην Κασπία
- Σε ποια χώρα της ΕΕ εγκαταλείπουν περισσότεροι νέοι την εκπαίδευσή τους; Το παράδοξο της Ελλάδας
- Ο θάνατος στο γήπεδο: Το ποδόσφαιρο του Ισημερινού κάτω από την ομηρία της Μαφίας
- Μάικλ Τζάκσον, Μπιλ Κλίντον, Μικ Τζάγκερ: Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα καινούργια πρόσωπα στα αρχεία Έπσταϊν




