Η παρακεταμόλη ίσως συντελεί στην ανάπτυξη ή επιδείνωση του άσθματος
Πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Guys Kings and St. Thomas School of Medicine στο Λονδίνο, συνδέει την παρακεταμόλη, βασικό συνθετικό αναλγητικών φαρμάκων εναλλακτικών της ασπιρίνης, με την ανάπτυξη ή την επιδείνωση του αλλεργικού άσθματος.
28
Πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Guys Kings and St. Thomas School of Medicine στο Λονδίνο, συνδέει την παρακεταμόλη, βασικό συνθετικό αναλγητικών φαρμάκων εναλλακτικών της ασπιρίνης, με την ανάπτυξη ή την επιδείνωση του αλλεργικού άσθματος.
Σύμφωνα με αναφορά του BBC την Τρίτη, η εν λόγω έρευνα συνέκρινε τη χρήση της ασπιρίνης και της παρακεταμόλης σε 664 ασθματικούς και 910 υγιή άτομα. Τα μέλη του πειράματος που προέρχονταν από σαράντα διαφορετικές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, είχαν ηλικία μεταξύ δεκαέξι και σαράντα εννέα ετών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η τακτική χρήση αναλγητικών που βασίζονται στην παρακεταμόλη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος σε όσους έχουν ήδη εκδηλώσει την ασθένεια.
Ταυτόχρονα, οι υγιείς χρήστες του φαρμάκου που το χρησιμοποιούν μία φορά την εβδομάδα, έχουν κατά 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν την ασθένεια από όσους δεν το χρησιμοπιούν καθόλου. Η πιθανότητα διπλασιάζεται στην περίπτωση καθημερινής χρήσης.
Εως σήμερα, η παρακεταμόλη χρησιμοποιούνταν ευρέως ως ασφαλές εναλλακτικό της ασπιρίνης για τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Μετά τα νέα ευρήματα όμως, οι γιατροί αποτρέπουν τους ασθενείς να περάσουν και στην ασπιρίνη, καθώς στο παρελθόν έχει συνδεθεί με το σπάνιο αλλά θανάσιμο σύνδρομο του Reye.
Σε κάθε περίπτωση, μέλη της Εθνικής Εκστρατείας κατά του Ασθματος συμβουλεύουν τους ασθενείς να μη χρησιμοποιούν χωρίς συνταγή αναλγητικά ή άλλα μη στεροειδή αντιπυρετικά, για περισσότερες από τρεις μέρες. Τονίζουν πάντως ότι τα ευρήματα της έρευνας σχετίζονται με ενήλικους μόνο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φοινικούντα: «Μπήκε αλλά δεν πυροβόλησε» – Τι λέει ο δικηγόρος του 22χρονου «εκτελεστή» του κάμπινγκ
- Ιράν: Η εισαγγελία απειλεί τους «ταραξίες» με διώξεις που επισύρουν τη θανατική ποινή
- Παίρνει Φιζέλ για αντί – Σίλβα η ΑΕΚ (vid)
- Το πόρισμα για το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: «Δεν προέκυψαν ενδείξεις κυβερνοεπίθεσης ή εξωγενούς κακόβουλης παρεμβολής»
- Αν ο πρώτος μήνας του 2026 είχε πρόσωπο, αυτό θα ήταν οι viral στιγμές του Σον Πεν στις Χρυσές Σφαίρες
- Μετά τους φιλάθλους, ο ακατάλληλος Λανουά κρύβεται και από τους διαιτητές



