Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη στο Μουσείο Μπενάκη έγινε η παρουσίαση του λευκώματος του φωτογράφου Βασίλη Μανικάκη με τίτλο Αη Στράτης, Φωτογραφικά Ιχνη (1940-1970). Παράλληλα, το έργο του δημιουργού εκτίθεται χωρισμένο σε πέντε ενότητες: ο τόπος, το λιμάνι και η χώρα, η καθημερινή ζωή, εορτές και τελετές, η εξορία, ο σεισμός.

Την έκθεση διοργανώνει και παρουσιάζει το υπουργείο Αιγαίου.

Ο Βασίλης Μανικάκης (1907-1998) πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στον Αη Στράτη. Αυτοδίδακτος φωτογράφος, άρχισε ερασιτεχνικά να ασχολείται με τη φωτογραφία από τις αρχές της δεκαετίας του 1930. Στο έργο του συνοψίζει τον ιστορικό χρόνο της Ελλάδας. Οπως αναφέρει ο υπουργός Αιγαίου Σταύρος Μπένος: Οι φωτογραφίες του Βασίλη Μανικάκη είναι μια φλέβα ιστορικής και κοινωνικής μνήμης.

Τράβηξε χιλιάδες φωτογραφίες από την περίοδο της εξορίας, καθώς και άλλα θέματα τα οποία αντλούσε από τον καθημερινό αγώνα των κατοίκων του νησιού με τη θάλασσα, τη ζωή στα χωράφια, πορτρέτα, στιγμές διασκέδασης, λύπης και πόνου, παρέας και μοναξιάς.

Κατέγραψε ακόμη μεγάλα ιστορικά γεγονότα που στάθηκαν σταθμός στην αλλαγή της όψης του νησιού, όπως τον καταστρεπτικό σεισμό του 1968.

Τα κείμενα της έκδοσης έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Νικολακάκης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Μαρτίου.