
Ζητούν επιστροφή ενός εκατομμυρίου Παλαιστινίων στις εστίες τους
Ενα σχεδόν εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών, το 1967, πρέπει να μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν, την Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.
76
Ενα σχεδόν εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών, το 1967, πρέπει να μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν, την Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.
Το Ισραήλ επέκρινε τη συνάντηση των υπουργών στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι είχε προσκαλέσει τις μετέχουσες χώρες σε συνάντηση εμπειρογνωμόνων, χωρίς να λάβει απάντηση.
Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών κατήγγειλαν το Ισραήλ ότι δεν τηρεί την υπόσχεσή του να ασχοληθεί με το πρόβλημα όσων εγκατέλειψαν τις εστίες τους στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, όταν το Ισραήλ κατέλαβε τις περιοχές αυτές, το 1967. Οι περισσότεροι κατέφυγαν στην Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Οι Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, το 1967, θεωρούνται εκτοπισμένοι, κατά αντιδιαστολή με όσους έφυγαν το 1948 από τα εδάφη που αποτελούν σήμερα το Ισραήλ, οι οποίοι χαρακτηρίζονται πρόσφυγες.
Η επιστροφή των εκτοπισμένων αποτελεί δικαίωμα αναγνωριζόμενο στη συμφωνία του Οσλο, η εφαρμογή του οποίου υποστηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία και ενισχύει την αξιοπιστία της αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν των τριών υπουργών που εξεδόθη ύστερα από ολοήμερη συνάντησή τους στη Γάζα.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι είχε προσκαλέσει την Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή να συμμετάσχουν και πάλι σε συναντήσεις επιτροπών αυτόν το μήνα, όπως προβλέπει η τελευταία ισραηλο-παλαιστινιακή συμφωνία, αλλά δεν έλαβε απάντηση. Το Ισραήλ θα απευθύνει και πάλι πρόσκληση στα ενδιαφερόμενα μέρη, ελπίζοντας να οριστεί ημερομηνία και τόπος για την επόμενη συνάντηση της επιτροπής το ταχύτερο δυνατόν αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.
Associated Press
- Μάης του ’68: Οι τοίχοι έχουν αυτιά, έχουν και φωνή
- Ο Σιμεόνε παραδέχθηκε την Άρσεναλ: «Άξιζε να προκριθεί, δεν αποκλειστήκαμε λόγω διαιτησίας»
- Συνελήφθη 23χρονος που έτρεχε με 72 χλμ. με πατίνι στη Συγγρού – Δείτε βίντεο
- Τα φωτοβολταϊκά ακτίδα φωτός στην ενεργειακή κρίση – Έκθεση προβλέπει φθηνότερο ρεύμα
- Ινστιτούτο Τσίπρα: Ελλάδα και Βουλγαρία στις πρώτες θέσεις ενεργειακής φτώχειας στην ΕΕ
- ΠΑΣΟΚ: Επίσημη πρώτη για το Πολιτικό Συμβούλιο- Τα «μέτωπα» με Μαξίμου και… Καστανίδη




