
Ένα μικρό παιδικό όνειρο «γεννά» την πιο όμορφη φάρμα
Η γυναίκα που αποφάσισε να αλλάξει ριζικά τη ζωή της, να φύγει από την Αθήνα και στην πορεία να δημιουργήσει μία φάρμα.
Στη Λήμνο υπάρχει μια φάρμα. Πριν ακόμη ανατείλει ο ήλιος, στην Agia Farm η μέρα έχει ήδη αρχίσει. Οι γάτες περιμένουν το πρωινό τους, οι κότες ανυπομονούν να βγουν από το κοτέτσι, τα ορτύκια κάνουν αισθητή την παρουσία τους και οι κατσίκες περιμένουν τα φρέσκα κλαδιά τους.
Για πολλούς, μπορεί αυτή η εικόνα να θυμίζει διακοπές. Για την Όλγα όμως, είναι η καθημερινότητά της.
Η μεγάλη απόφαση
Η Agia Farm «γεννήθηκε» το 2024, όταν η οικογένεια αποφάσισε να αφήσει την Αθήνα και να ξεκινήσει μια νέα ζωή στη Λήμνο, τον τόπο καταγωγής του συζύγου της. Αγόρασαν ένα παλιό πέτρινο σπίτι, το ανακαίνισαν και αναζητούσαν έναν πιο ήρεμο τρόπο ζωής, κοντά στη φύση.
Η αγάπη της Όλγας για τα ζώα υπήρχε από παιδί. Πάντα ονειρευόταν να έχει λίγες κότες για την οικογένειά της, ώστε η κόρη της να μεγαλώσει βλέποντας από κοντά τι σημαίνει να φροντίζεις ένα ζώο με αγάπη και σεβασμό. Δεν μπορούσε όμως να φανταστεί ότι αυτό το μικρό όνειρο θα άλλαζε ολόκληρη τη ζωή της.
Το ξεκίνημα και οι εξειδικευμένες γνώσεις
Όλα ξεκίνησαν από πέντε κότες και έναν πετεινό. Σύντομα ανακάλυψε τον κόσμο της πτηνοτροφίας και εντυπωσιάστηκε από την ποικιλία των φυλών και των γνώσεων που κρύβονταν πίσω από αυτές.
Απέκτησε το πρώτο της εκκολαπτήριο, έζησε την πρώτη εκκόλαψη και άρχισε να μελετά συστηματικά μέσα από βιβλία και εξειδικευμένα σεμινάρια.
Η Agia Farm φιλοξενεί περίπου 350 κότες, 140 ορτύκια, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες, τρεις κατσίκες, δύο γάτες και έναν σκύλο

Κάθε μέρα ξεκινά με τη φροντίδα των ζώων, τη συλλογή των αυγών, τον έλεγχο των νεοσσών
Κοτέτσι δεν υπήρχε έτοιμο. Ένα εγκαταλελειμμένο χωράφι, γεμάτο καλάμια και ρίζες, μετατράπηκε με προσωπική δουλειά στο πρώτο σπίτι των πουλερικών της.
«Όσο περισσότερα μάθαινα, τόσο περισσότερο καταλάβαινα πόσα ακόμη είχα να μάθω», λέει.
Σήμερα, στον ίδιο χώρο βρίσκονται τα ορτύκια και οι θερμομάνες (εκκολαπτήρια για νεοσσούς), ενώ το μεγαλύτερο μέρος της φάρμας έχει μεταφερθεί λίγο έξω από το χωριό, στον δρόμο προς το λιμανάκι της Αγιάς, απ’ όπου πήρε και το όνομά της η Agia Farm.
Παράλληλα δημιούργησε έναν λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα για να μοιράζεται στιγμές από τη ζωή της φάρμας.
Πολύ γρήγορα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι δεν αναζητούσαν μόνο όμορφες εικόνες, αλλά και αξιόπιστη γνώση. Έτσι άρχισε να δημιουργεί εκπαιδευτικά βίντεο για τη σωστή φροντίδα των πουλερικών, τη διατροφή, τις εκκολάψεις και την πρόληψη ασθενειών.
«Θέλω οι άνθρωποι να μη φοβούνται να ρωτούν. Αν μέσα από ένα βίντεο κάποιος φροντίσει καλύτερα τα ζώα του, τότε νιώθω ότι άξιζε κάθε ώρα που αφιέρωσα», λέει χαρακτηριστικά η Όλγα.
Η κατσικούλα Ζώη στη φάρμα
Η ζωή όμως στη φάρμα άλλαξε ακόμη περισσότερο όταν εμφανίστηκε η μικρή κατσικούλα Ζωή.
Βρέθηκε ολομόναχη κοντά στο λιμάνι της Αγιάς, λίγων μόλις ημερών. Η μητέρα της δεν βρέθηκε ποτέ. Χωρίς καμία εμπειρία στην ανατροφή κατσικιών, η Όλγα άρχισε να διαβάζει, να ζητά συμβουλές και να ξυπνά μέσα στη νύχτα για να την ταΐζει.

Η Ζωή
«Την έβαλα μέσα από το μπουφάν μου για να ζεσταθεί και εκείνη έψαχνε τη μητέρα της. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι θα έκανα τα πάντα για να ζήσει», θυμάται η Όλγα.
Η Ζωή μεγάλωσε, έγινε μέλος της οικογένειας και σύντομα κατέκτησε και τις καρδιές χιλιάδων ανθρώπων μέσα από τα βίντεο της Agia Farm. Ακολουθεί την Όλγα παντού, ταξιδεύει μαζί της και τρέχει μόλις ακούσει το όνομά της.
Τα ζωάκια που ζουν στη φάρμα σήμερα και τα μελλοντικά σχέδια
Η Agia Farm φιλοξενεί περίπου 350 κότες, 140 ορτύκια, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες, τρεις κατσίκες, δύο γάτες και έναν σκύλο.
Κάθε μέρα ξεκινά με τη φροντίδα των ζώων, τη συλλογή των αυγών, τον έλεγχο των νεοσσών και τις αμέτρητες μικρές εργασίες που δεν τελειώνουν ποτέ.
Παρά τις δυσκολίες, η Όλγα δεν σταματά να σχεδιάζει το μέλλον. Στα επόμενα σχέδια βρίσκονται η κατασκευή νέου κοτετσιού, η μετατροπή ενός παλιού πέτρινου κτιρίου σε σπίτι για τις κατσίκες και, κάποια μέρα, η παραγωγή δικού της κατσικίσιου τυριού, συνεχίζοντας την τοπική παράδοση της Λήμνου.

Η Όλγα
«Η Agia Farm είναι η απόδειξη ότι τα μεγάλα όνειρα δεν χρειάζεται να ξεκινούν μεγάλα. Αρκεί να κάνεις το πρώτο βήμα. Αν μέσα από τη δική μας καθημερινότητα ένας άνθρωπος μάθει να φροντίζει καλύτερα τα ζώα του ή βρει το θάρρος να κυνηγήσει το δικό του όνειρο, τότε όλη αυτή η προσπάθεια άξιζε πραγματικά», εξομολογείται η Όλγα.
Η Agia Farm δεν είναι απλώς μια φάρμα. Είναι μια ιστορία που συνεχίζει να γράφεται, ανάμεσα σε ζώα, ανθρώπους και όνειρα που μεγαλώνουν λίγο – λίγο, κάθε μέρα.
Αν, λοιπόν, θέλουμε να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητά μας και να βλέπουμε εικόνες από τη φύση και ευτυχισμένα πλάσματα, μπορούμε να επισκεφτούμε τη σελίδα της Όλγας στο f.b: Agia Farm • Λήμνος
- Επίσημα προπονητής της Ντουμπάι BC ο Τσάβι Πασκουάλ – Υπέγραψε για τρία χρόνια (pic,vid)
- ΠΑΣΟΚ: Ένα γρήγορο μάθημα για όσα δεν μας λένε για την παιδεία από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Στέφανο Παραστατίδη
- Τα ισχυρότερα νομίσματα των τελευταίων 20 ετών
- LIVE: Γαλλία – Ισπανία
- Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιχείρηση για αγνοούμενο ψαρά στην Επανομή – Ανετράπη το σκάφος, διασώθηκε η σύζυγός του
- Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ στον Παναθηναϊκό μέχρι το 2030



