«Άλλο ένα έγκλημα» – Ερώτηση ΚΚΕ στην ΕΕ για τη θέσπιση θανατικής ποινής στους Παλαιστίνιους από το Ισραήλ
Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία καταγγέλλει «το νέο έγκλημα εναντίον του ηρωικού παλαιστινιακού λαού»
Το «νέο έγκλημα εναντίον του ηρωικού παλαιστινιακού λαού με τη θέσπιση θανατικής ποινής από το κράτος του Ισραήλ» καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.
Όπως σημειώνουν στην ερώτησή τους, «σε ένα ακόμα έγκλημα εναντίον του παλαιστινιακού λαού που δίνει έναν ηρωικό αγώνα προχώρησε το κράτος–κατακτητής του Ισραήλ. Η ισραηλινή Βουλή (Κνεσέτ) θέσπισε νόμο όπου εγκρίνει τη θανατική ποινή για τους Παλαιστίνιους που καταδικάζονται για ‘τρομοκρατικές επιθέσεις’ από στρατιωτικά δικαστήρια».
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι «πρόκειται μεταξύ άλλων και για τους Παλαιστίνιους που το Ισραήλ έχει αυθαίρετα στις φυλακές για χρόνια, χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, με το απαράδεκτο καθεστώς της ‘διοικητικής κράτησης’», ενώ υπογραμμίζουν πως «αμφισβητεί ξεκάθαρα το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ζουν στη γη τους και θεσπίζει νόμους όπου στον 21ο αιώνα άνθρωποι καταδικάζονται σε θανατική ποινή, επειδή το δικαίωμά τους να ζουν ελεύθεροι χαρακτηρίζεται ως ‘τρομοκρατική’ πράξη».
«Άθλιος νόμος που διαιωνίζει τη γενοκτονία των Παλαιστινίων»
«Ο συγκεκριμένος άθλιος νόμος που ψηφίστηκε αποτελεί νέα κλιμάκωση της εγκληματικής πολιτικής του Ισραήλ διαιωνίζοντας τη γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων. Αποτελεί συνέχεια νόμων και κατασταλτικών μέτρων που πάρθηκαν από τα πιο στυγνά και καταπιεστικά καθεστώτα ενάντια σε αγωνιζόμενους λαούς», σημειώνουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι χιλιάδες νεκροί και τραυματίες Παλαιστίνιοι, η αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών στα κατεχόμενα εδάφη π.χ. πρόσβαση σε νερό, τροφή, φάρμακα».
Η ευρωομάδα του ΚΚΕ διαμηνύει πως «όσο κι αν προσπαθούν ΕΕ, κυβερνήσεις με τα αστικά ΜΜΕ να παρουσιάσουν το σύμμαχό τους Ισραήλ ως τη ‘μοναδική δημοκρατία της Μέσης Ανατολής’, η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει με τους λαούς της Μ. Ανατολής να βιώνουν από πρώτο χέρι τα κατά συρροή εγκλήματα που καθημερινά διαπράττει».
«ΕΕ και Ευρωκοινοβούλιο εργαλειοποιούν τη θανατική ποινή»
Κατηγορεί, μάλιστα, την «ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιό της», που, όπως καταγγέλλουν, «εδώ και χρόνια συστηματικά εργαλειοποιούν το ζήτημα της ‘θανατικής ποινής’ σε σχέση με χώρες που έχουν ανταγωνιστικά με την ΕΕ συμφέροντα, υποδυόμενοι το ρόλο του ‘υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων’, προκειμένου να προωθήσουν την ευρωενωσιακή στρατηγική, αλλά όταν πρόκειται για την επιβολή ανάλογων απάνθρωπων νόμων των δικών τους συμμάχων, όπως το μοναρχικό καθεστώς στη Σαουδική Αραβία ή το κράτος του Ισραήλ, αρκούνται σε έκφραση ανέξοδων ανησυχιών, τηρώντας δύο μέτρα και σταθμά».
Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος της ΕΕ σχετικά:
– »Με τον νόμο-έκτρωμα που ψηφίστηκε στην Κνεσέτ και προβλέπει θανατική ποινή για τους Παλαιστινίους που αντιστέκονται στην γενοκτονία που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ;
– »Με το αίτημα να σταματήσει άμεσα η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, καθώς και να επιβληθεί άμεσο εμπάργκο πώλησης όπλων και ειδών διπλής χρήσης από κράτη-μέλη της ΕΕ στο Ισραήλ που έχει υιοθετήσει αυτό τον κατάπτυστο νόμο;».
- ΣΥΡΙΖΑ: ΟΠΕΚΕΠΕ 2.0! – Δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, είναι σκάνδαλο διαφθοράς Μητσοτάκη
- Σούπερ προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson
- Φυτοφάρμακα και καρκίνος – Ακόμα και 150% υψηλότερος κίνδυνος για τους πληθυσμούς που εκτίθενται σε αυτά
- Ιωάννα Τούνη: Η εισαγγελέας στη δίκη για revenge porn πρότεινε την ενοχή των δύο κατηγορουμένων
- Τραγωδία στη Χαλκιδική: Εντοπίστηκε νεκρός 26χρονος που ήταν αγνοούμενος
- Supergirl: Eπικό, διαστρικό ταξίδι εκδίκησης και δικαιοσύνης – Δείτε το νέo trailer
- Stoiximan GBL: Αναβλήθηκε το Περιστέρι – Άρης
- Πλήθη συρρέουν για την ιστορική εκτόξευση του Artemis II – O άνθρωπος θα ταξιδέψει πιο μακριά από ποτέ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 01.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/vitaly-gariev-ngN4CTsIBjE-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442