Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιπποκράτης: Το πνεύμα της κλασικής ιατρικής (Μέρος Β’)

Ιπποκράτης: Το πνεύμα της κλασικής ιατρικής (Μέρος Β’)

Τα συγγράμματα που περιλαμβάνονται στην Ιπποκρατική Συλλογή χρονολογούνται ως επί το πλείστον στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., αλλά υπάρχουν και έργα πολύ μεταγενέστερα, ακόμα και του 2ου αιώνα μ.Χ.

Όσον αφορά τα συγγράμματα που κληροδοτήθηκαν στους επιγενομένους με το όνομα του Ιπποκράτη, ένα μεγάλο μέρος αυτών, τα μισά και πλέον από τα περίπου εκατόν τριάντα, απορρίπτονται εκ των προτέρων ως προϊόντα κατοπινής νόθευσης. Τα υπόλοιπα, γραμμένα εξ ολοκλήρου σε ιωνική διάλεκτο, συνθέτουν το αποκαλούμενο Corpus Hippocraticum, άλλως πως την Ιπποκρατική Συλλογή. Τα συγγράμματα που περιλαμβάνονται στο εν λόγω σώμα κειμένων χρονολογούνται ως επί το πλείστον στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., αλλά υπάρχουν και έργα πολύ μεταγενέστερα, ακόμα και του 2ου αιώνα μ.Χ.

Στην Ιπποκρατική Συλλογή παρατηρείται ποικιλία από απόψεως περιεχομένου: η προγνωστική ιατρική, η χειρουργική, η γυναικολογία και η διαιτητική συνυπάρχουν με συγγράμματα που αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση στο πεδίο της ιατρικής. Επίσης, δίπλα σε καλοδουλεμένα συγγραφικά έργα απαντούν εγχειρίδια ιατρικής, λόγοι και μάλλον ασύνδετες μεταξύ τους σημειώσεις. Αξιοπρόσεκτη είναι η ύπαρξη και συγγραμμάτων της ιατρικής σχολής της Κνίδου, που εντρυφούσε κυρίως στην ειδική παθολογία και στην οποία ανήκαν οι διάσημοι Ευρυφών και Κτησίας (ο δεύτερος υπήρξε προσωπικός ιατρός του πέρση βασιλιά Αρταξέρξη Β’, γνωστού ως Μνήμονος, και συγγραφέας των Περσικών και των Ινδικών).

Ως προς τη γένεση του ιπποκρατικού corpus, το πότε και το πώς άρχισε να σχηματίζεται, έχουν διατυπωθεί διάφορες υποθέσεις, ενίοτε εντελώς αντικρουόμενες. Σύμφωνα με μία από τις θεωρίες αυτές, ο κύριος όγκος των ιπποκρατικών συγγραμμάτων που έφθασαν στα χέρια των αλεξανδρινών γραμματικών –πριν από την Αλεξανδρινή Περίοδο κανένα ιπποκρατικό κείμενο δε μαρτυρείται μετά βεβαιότητος– προήλθε από τη βιβλιοθήκη της ιατρικής σχολής της Κω, ενώ προϊόντος του χρόνου προστέθηκαν και διάφορα άλλα έργα.

Ιπποκράτης: Το πνεύμα της κλασικής ιατρικής (Μέρος Α’)

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου και τα συγχαρητήρια από ΠΑΕ και ΚΑΕ (pics)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος πόλο, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, με τις ΠΑΕ και ΚΑΕ να δίνουν τα συγχαρητήριά τους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024