Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Στόχευση μέσω AI από το Ισραήλ: Για κάθε μέλος της Χαμάς θα σκοτώνουμε 15 - 20 Παλαιστίνιους

Live: Στόχευση μέσω AI από το Ισραήλ: Για κάθε μέλος της Χαμάς θα σκοτώνουμε 15 – 20 Παλαιστίνιους

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Για σκόπιμη επίθεση στους εργαζόμενους της WCK κατηγορούν το Ισραήλ, ενώ το αιματοκύλισμα στη Γάζα συνεχίζεται παρά την απόφαση του ΟΗΕ για εκεχειρία

Η δολοφονία των εργαζομένων της WCK προκαλεί νέο γύρο διεθνών αντιδράσεων κατά του Ισραήλ που αποδίδει το χτύπημα σε «έλλειψη πειθαρχίας» των διοικητών, παρά τις αυξανόμενες κατηγορίες για στοχευμένη και συστηματική ενέργεια κατά των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Την ίδια στιγμή η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται ενώ η ισραηλινή αντιπροσωπεία κατέθεσε νέα πρόταση στις διαπραγματεύσεις που θα διαβιβαστεί στη Χαμάς. Ο Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι η οργάνωση εμμένει στους όρους της κατάπαυση του πυρός.

Στα 140 είναι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ που προτίθενται να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως κράτος, σύμφωνα με κατάλογο που εστάλη στους προέδρους του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Επίσης, ο ΟΗΕ θα εξετάσει αν θα προχωρήσει σε έκκληση για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

06:00 Βαθιά ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης μετά την επίθεση στη Δαμασκό

Ο Ντένις Φράνσις, πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λέει ότι «ανησυχεί βαθύτατα για τον κίνδυνο κλιμάκωσης μετά την πρόσφατη επίθεση στη Δαμασκό».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε «αυτοσυγκράτηση για ν’ αποφευχθεί περαιτέρω ζημιά και πόνος στους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή».

«Το απαραβίαστο των διπλωματικών εγκαταστάσεων και του διπλωματικού προσωπικού πρέπει να γίνεται σεβαστό ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Φράνσις.

Ο ισραηλινός στρατός λέγεται ότι καλεί εφέδρους για το Iron Dome και άλλα συστήματα αεράμυνας, καθώς το Ιράν έχει υποσχεθεί ν’ απαντήσει στη φερόμενη ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

05:30 Πιθανά εγκλήματα πολέμου μέσω… τεχνητής νοημοσύνης από το Ισραήλ

Ο Μπεν Σαούλ, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είπε ότι οι αναφορές για απόφαση του ισραηλινού στρατού πως είναι επιτρεπτό να σκοτώνονται 15 ή 20 Παλαιστίνιοι για κάθε κατώτερο στέλεχος της Χαμάς, θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

«Εάν αληθεύει, πολλά ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα θα συνιστούσαν εγκλήματα πολέμου λόγω της εξαπόλυσης δυσανάλογων επιθέσεων», αναφέρει ο Σαούλ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόκειται για την αντίδρασή του σε δημοσίευμα του +972 Magazine, τo οποίo αποκαλύπτει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει ταυτοποιήσει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους της Γάζας ως πιθανούς στόχους, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Lavender.

05:00 Απαιτεί από τον Σούνακ να σταματήσει την πώληση όπλων

Επιστολή στον πρωθυπουργό της Βρετανίας έστειλε ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Χάμζα Γιούσαφ με την οποία του ζητά τον «άμεσο τερματισμό» των πωλήσεων όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Ισραήλ.

Μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ επτά εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας – τρεις από αυτούς Βρετανοί – με τη φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen στη Γάζα, ο Γιούσαφ είπε ότι γράφει για άλλη μια φορά προκειμένου ν’ «απαιτήσει» από το Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσει την πώληση όπλων στο Ισραήλ.

«Ο αριθμός των νεκρών αμάχων είναι αφόρητος, όπως και η δολοφονία εργαζομένων που προσφέρουν ζωτική βοήθεια σε Παλαιστίνιους οι οποίοι αντιμετωπίζουν την πείνα και τη βία στα χέρια αυτής της ισραηλινής κυβέρνησης», τονίζει ο Γιούσαφ στην επιστολή του προς τον Σούνακ.

«Με το να μην σταματά τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να γίνει συνένοχος στη δολοφονία αθώων πολιτών», προσθέτει.

04:30 Εντός της ημέρας η επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σχεδιάζεται να συζητήσουν τηλεφωνικά εντός της ημέρας, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε «αγανακτισμένος» προχθές Τρίτη για τον θάνατο επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστική οργάνωση εξαιτίας ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκρινε, επίσης, σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο πως το Ισραήλ δεν κάνει «αρκετά» για να προστατεύει τους εθελοντές οι οποίοι πάνε να προσφέρουν βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό του παλαιστινιακού θυλάκου, που διατρέχει κίνδυνο γενικευμένου λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

04:00 Τουλάχιστον 3 νεκροί σε τρομοκρατική επίθεση στο Ιράν

Τουλάχιστον τρία μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σκοτώθηκαν σε «τρομοκρατική επίθεση» εναντίον αστυνομικού τμήματος στον Νότο, μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Στην «επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Τζάις αλ Αντλ («Στρατός της Δικαιοσύνης») στο αστυνομικό τμήμα υπ’ αριθμόν 11 της πόλης Τσαμπαχάρ, ο υποδιευθυντής του τμήματος και άλλοι δύο αστυνομικοί έπεσαν μάρτυρες», ανέφερε το πρακτορείο.

03:30 Οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν για την ένταξή τους στον ΟΗΕ

Οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν πως θα διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη 18η Απριλίου όσον αφορά το αίτημά τους να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο πρεσβευτής τους στον διεθνή οργανισμό, ο Ριάντ Μανσούρ, παρά το ότι η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος θεωρείται απίθανη.

Με επιστολή τους που επιδόθηκε προχθές Τρίτη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και στα κράτη μέλη του ΣΑ, οι Παλαιστίνιοι κίνησαν εκ νέου τη διαδικασία που ανάγεται στο 2011 με σκοπό να γίνουν κράτος πλήρες μέλος του διεθνούς οργανισμού.

«Ολοι μιλούν για τη λύση των δύο κρατών, επομένως ποια είναι η λογική της εμπόδισής μας να γίνουμε κράτος μέλος;» διερωτήθηκε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το προεξοφλούμενο αμερικανικό βέτο (περισσότερα εδώ).

03:02 Καλούνται έφεδροι της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ισραήλ

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα προσλάβουν εφέδρους από την Πολεμική Αεροπορία υπό το φόβο αντιποίνων από το Ιράν για την επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό της Συρίας, μετέδωσε την Τετάρτη το ισραηλινό κανάλι 13.

Μετά από μια αξιολόγηση της ασφάλειας, ένας εκπρόσωπος της IOF δήλωσε: «Οι σχηματισμοί της αεράμυνας θα ενισχυθούν, μεταξύ άλλων με την πρόσληψη εφέδρων», μετέδωσε το ισραηλινό κανάλι 12.

02:44 «Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόμουν είναι η πιθανότητα κλιμάκωσης» λέει ισραηλινός βουλευτής

Το μέλος της ισραηλινής Κνεσέτ και πρώην υπουργός Ασφαλείας του Ισραήλ, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, επέκρινε την επίθεση στο ιρανικό προξενείο, υπογραμμίζοντας ότι ενώ δεν γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από την απόφαση για την πραγματοποίησή της, «αλλά αν αυτό το άτομο πιστεύει ότι οι Ιρανοί θα υποχωρήσουν ή θα αλλάξουν την ατζέντα τους, δεν θα το κάνουν».

«Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η απάντησή τους, πού θα γίνει ή πώς θα λάβει χώρα, αλλά αν ήμουν υπουργός σήμερα, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόμουν είναι η πιθανότητα κλιμάκωσης», τόνισε ο Λίμπερμαν.

02:35 Al-Manar: Επιδρομές στον Λίβανο από το Ισραήλ

Όπως μεταφέρει το κανάλι Αλ Μανάρ του Λιβάνου «η ομάδα πυρόσβεσης της Πολιτικής Άμυνας (σ.σ. Πολιτική Προστασία) της Ισλαμικής Επιτροπής Υγείας επέζησε ως εκ θαύματος, ενώ εργαζόταν για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε ένα από τα σπίτια στην πόλη Kfar Kila (νότιος Λίβανος), όταν πολεμικά αεροπλάνα επιτέθηκαν σε ένα κοντινό σπίτι.

02:20 CENTCOM: Η Ιορδανία και οι ΗΠΑ έριξαν από αέρος περισσότερα από 38.000 γεύματα πάνω από τη Γάζα την Τετάρτη

02:00 Χαμάς: Ο Νετανιάχου δεν ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις

Πηγή της ηγεσίας της Χαμάς δήλωσε στο Al Jazeera ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να είναι «αδιάλλακτο» στις συνομιλίες για την εξασφάλιση εκεχειρίας στη Γάζα και την ανταλλαγή κρατουμένων.

«Η κατοχή απορρίπτει την εκεχειρία, την αποχώρηση από τη Λωρίδα, την επιστροφή των εκτοπισμένων και μια πραγματική ανταλλαγή κρατουμένων», δήλωσε η πηγή στο Al Jazeera.

Αυτές οι θέσεις αποτελούν τον πυρήνα των αιτημάτων της Χαμάς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εδώ και εβδομάδες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου «εξακολουθεί να θέτει εμπόδια σε μια συμφωνία και δεν ενδιαφέρεται για την απελευθέρωση (των) Ισραηλινών ομήρων», δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι «προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να απορροφήσει την οργή των οικογενειών των αιχμαλώτων και να δείξει ψεύτικο ενδιαφέρον για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

01:40 Η ισραηλινή «έρευνα για το χτύπημα κατά των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις προχωρά», λένε αξιωματούχοι

Η ισραηλινή έρευνα για το θανατηφόρο χτύπημα των IDF σε αυτοκινητοπομπή της Παγκόσμιας Κεντρικής Κουζίνας στη Γάζα την Τρίτη προχωρά, δηλώνουν ισραηλινοί αξιωματούχοι στους Times of Israel.

Η Νότια Διοίκηση ολοκλήρωσε την έρευνά της, την οποία παρουσίασε στον αρχηγό του επιτελείου των IDF Χερζί Χαλεβί. Το μέρος της έρευνας που αφορά τον Χαλεβί αναμενόταν να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, πριν περάσει ιεραρχικά στην πολιτική ηγεσία για να υπογράψει τα ευρήματα και να καλύψει τυχόν κενά.

Το υπουργικό συμβούλιο πολέμου συγκαλείται ουσιαστικά την Τετάρτη για να ακούσει μια ενημέρωση σχετικά με την έρευνα των IDF, λέει ένας από τους αξιωματούχους.

01:20 Τι θα συζητήσουν Μπάιντεν και Νετανιάχου την Πέμπτη

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν προγραμματίσει να μιλήσουν την Πέμπτη, εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης του Λευκού Οίκου για τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου στη Γάζα από το Ισραήλ και στον απόηχο της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής που στοίχισε τη ζωή σε επτά εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο

Ο αξιωματούχος, ο οποίος είναι εξοικειωμένος με τον σχεδιασμό της τηλεφωνικής συνδιάλεξης, δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να σχολιάσει δημοσίως και ζήτησε ανωνυμία για να συζητήσει τα σχέδια για την τηλεφωνική συνδιάλεξη.

Η δήλωση αυτή έρχεται την ώρα που κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να διεξάγει δική της έρευνα για το τι οδήγησε στα πλήγματα που σκότωσαν εργαζόμενους -μεταξύ των οποίων και έναν Αμερικανό πολίτη- οι οποίοι συνδέονται με το World Central Kitchen του διάσημου σεφ José Andrés.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους  πως «(Το Ισραήλ) Ως ένας σύγχρονος στρατός και μια δημοκρατία, έχουν υποχρεώσεις απέναντι στους αθώους ανθρώπους της Γάζας και δεν έχουν πάντα εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις. «Ανησυχούμε και για τις μεθόδους» είπε ο Κίρμπι.

01:00 Επιδρομές του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στην πόλη Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό, μετέδωσε το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Επικαλούμενο πηγές ασφαλείας ανέφερε ότι «μεγάλος αριθμός ισραηλινών δυνάμεων κατοχής» εισέβαλε στην Τζενίν. Αμέσως μετά, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων κατοίκων.

00:40 Η Ρωσία κυκλοφορεί σχέδιο δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταδίκη του ισραηλινού χτυπήματος στο προξενείο του Ιράν

Η Ρωσία κυκλοφόρησε σχέδιο δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταδίκη της επίθεσης του ισραηλινού καθεστώτος στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, σύμφωνα με τον πρώτο αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολάνσκι.

Σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο Polyansky δήλωσε ότι η χώρα του κυκλοφόρησε το σχέδιο δήλωσης στα μέσα ενημέρωσης μετά από συζητήσεις που βασίστηκαν σε συμφωνία με το Ιράν και τη Συρία, ανέφερε το TASS την Τετάρτη.

«Αυτή είναι μια ακόμη ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις πραγματικές προθέσεις των δυτικών συναδέλφων μας. Θα δούμε πώς θα προχωρήσουν οι εργασίες για το έγγραφο», δήλωσε.

Ο Ρώσος διπλωμάτης παραπονέθηκε ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ «απέτυχε είτε να καταδικάσει είτε να προβεί σε άμεση αξιολόγηση» των ενεργειών του σιωνιστικού καθεστώτος. «Η δυτική «τριάδα» (σ.σ. ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία) μιλούσε για οτιδήποτε άλλο εκτός από την αεροπορική επιδρομή στη διπλωματική εγκατάσταση», πρόσθεσε.

«(Τονίσαμε) ότι αν η κατάσταση συνεχίσει να κλιμακώνεται, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα φταίνε, καθώς δεν μπόρεσαν να καταδικάσουν την επίθεση του Ισραήλ».

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Δευτέρα το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας, σκοτώνοντας δύο υψηλόβαθμους Ιρανούς διοικητές που βρίσκονταν σε συμβουλευτική αποστολή στην αραβική χώρα, καθώς και πέντε αξιωματικούς που τους συνόδευαν.

Το Ιράν προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι συνέπειες της καταδικαστέας πράξης του καθεστώτος θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κλιμάκωση των εντάσεων και ενδεχομένως να πυροδοτήσουν περισσότερες συγκρούσεις στην περιοχή.

00:05 Το «αντίο» της Open Arms στους νεκρούς εργαζόμενους της WCK

Η ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση Open Arms, η οποία παρείχε ένα πλοίο διάσωσης και για τις δύο αποστολές που διοργάνωσε η WCK, τράβηξε μια ομαδική φωτογραφία ακτιβιστών που φορούσαν μπλουζάκια της WCK και αγκαλιάζονταν στην πλώρη του πλοίου διάσωσης κατά τη διάρκεια του πλου του προς την Κύπρο.

Έγραψαν στο Χ: «Το τέλος της αποστολής 110 φτάνει, αυτό που δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε, το πιο οδυνηρό.

Μας λείπουν ο Σαϊφεντίν, η Ζόμι, ο Ντέιμιαν, ο Τζέικομπ, ο Τζον, ο Τζιμ και ο Τζέιμς, αλλά θα παραμείνουν για πάντα στη μνήμη μας και θα συνεχίσουμε να μιλάμε γι’ αυτούς, για τους περισσότερους από 32.500 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στη Γάζα, τους εκατοντάδες εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, τα κατεστραμμένα νοσοκομεία, τους δημοσιογράφους και όλες τις ‘μεμονωμένες περιπτώσεις’ που δεν αποτελούν ατύχημα, αλλά μέρος μιας δομής θανάτου και καταστροφής. Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ».

01:00 Επιδρομές του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στην πόλη Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό, μετέδωσε το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
Επικαλούμενο πηγές ασφαλείας ανέφερε ότι «μεγάλος αριθμός ισραηλινών δυνάμεων κατοχής» εισέβαλε στην Τζενίν. Αμέσως μετά, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων κατοίκων.

00:00 Περισσότερα για τη σοκαριστική έκθεση των ΟΗΕ και Παγκόσμιας Τράπεζας για τις υποδομές της Γάζας

Σε περίπου 18,5 δισ. δολάρια εκτιμάται το κόστος της ζημιάς σε υποδομές ζωτικής σημασίας στη Γάζα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ισοδυναμεί με το 97% του συνδυασμένου ΑΕΠ της Δυτικής Όχθης και της Γάζας το 2022.

Η έκθεση εξετάζει επίσης τον αντίκτυπο στον λαό της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:50 Ο Μπάιντεν θα μιλήσει με τον Νετανιάχου την Πέμπτη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου την Πέμπτη, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο και όπως αναφέρει το CNN.

Αυτή θα είναι η πρώτη συνομιλία των δύο ηγετών από τότε που το Ισραήλ σκότωσε επτά εργαζόμενους της Παγκόσμιας Κεντρικής Κουζίνας (WCK) σε επίθεση στη Γάζα.

23:44 OCHA: Μόνο 10 «μερικώς λειτουργικά» νοσοκομεία στη Γάζα

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) αναφέρει ότι το σύστημα υγείας της Γάζας «αγωνίζεται» να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού του θύλακα, καθώς αυτός υπομένει τους συνεχείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Επικαλείται επίσης τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος αναφέρει ότι το νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας είναι «πλέον ερειπωμένο και δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει ως νοσοκομείο» και ότι 21 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πολιορκίας.

Η επίθεση δύο εβδομάδων του Ισραήλ στο νοσοκομείο έληξε μόλις στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

23:34 «Έξι μήνες επίθεσης» – Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα για τις συνέπειες του πολέμου

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα αναφέρει ότι δημοσίευσε επικαιροποιημένα «βασικά στοιχεία» με αφορμή τη συμπλήρωση 180 ημερών από την έναρξη της φονικής επίθεσης του Ισραήλ στον πολιορκημένο θύλακα.

  • Τουλάχιστον 32.975 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 14.500 παιδιών
  • Χιλιάδες άλλοι παραμένουν αγνοούμενοι ή παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια
  • Τουλάχιστον 484 μέλη του ιατρικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί
  • Περισσότεροι από 75.500 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί
  • Περίπου 17.000 παιδιά έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους
  • Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν προσβληθεί από μολυσματικές ασθένειες λόγω των επανειλημμένων εκτοπίσεων
  • Πάνω από 300 μέλη του ιατρικού προσωπικού και 12 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις
  • Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν πλέον εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Γάζας
  • 70.000 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς

23:24 Οι ΗΠΑ θέλουν να ολοκληρωθεί γρήγορα η ισραηλινή έρευνα για την επίθεση κατά των εργαζομένων της WCK

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η ισραηλινή έρευνα για την επίθεση που σκότωσε επτά εργαζόμενους της World Central Kitchen (WCK) στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ.

Το Ισραήλ πρέπει να θέσει σε εφαρμογή καλύτερα μέτρα αποσυμφόρησης και συντονισμού για την προστασία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και την προστασία όλων των αμάχων στο έδαφος, δήλωσε ο Μίλερ στους δημοσιογράφους κατά την τακτική ενημέρωσή τους.

Πρόσθεσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η ισραηλινή έρευνα, καθώς και τα αποτελέσματά της, λέγοντας επίσης ότι οι δολοφονίες είναι απαράδεκτες και ότι το Ισραήλ πρέπει «να κάνει κάτι καλύτερο».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να ξεκινήσουν ανεξάρτητη έρευνα για τη φονική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

23:15 Νέο βίντεο αποτυπώνει στρατιώτες των IDF να ρίχνουν σε κτίρια στη Γάζα για να διασκεδάσουν

Πλάνα που προέρχονται από λογαριασμούς Ισραηλινών στρατιωτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους δείχνουν να ανοίγουν χαρούμενα και αδιακρίτως πυρά κατά παλαιστινιακών κατοικιών στη Γάζα, προφανώς για διασκέδαση, όπως σημειώνει το Quds News Network.

23:03 Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν διαπραγματεύσεις για το παλαιστινιακό κράτος εκτός του ΟΗΕ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ μίλησε για το ζήτημα της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους μετά από την αίτηση στον ΟΗΕ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «έχουν πάντα καταστήσει σαφές ότι ενώ υποστηρίζουμε την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών. Είναι κάτι που επιδιώκουμε αυτή τη στιγμή και όχι στα Ηνωμένα Έθνη».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:53 Freedom House: «Βαθιά ανησυχία» για την επίθεση του Νετανιάχου στα μέσα ενημέρωσης

Η Freedom House, μία από τις πιο γνωστές ΜΚΟ που εστιάζει στα πολιτικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες στο Ισραήλ, δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθύτατα για την πρόσφατη ψήφιση από το Ισραήλ ενός περιοριστικού νόμου για τα μέσα ενημέρωσης που περιορίζει περαιτέρω την ελευθερία της έκφρασης».

«Οι επιθέσεις του πρωθυπουργού Νετανιάχου σε μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Al Jazeera, είναι απαράδεκτες και θέτουν τους δημοσιογράφους τους και άλλους σε αυξημένο κίνδυνο καθώς κάνουν ρεπορτάζ για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς», τονίζεται.

Η Press Freedom αναφέρει ότι τουλάχιστον 95 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη σκοτωθεί, καθιστώντας τη σύγκρουση αυτή την πιο θανατηφόρα για τους δημοσιογράφους στην πρόσφατη ιστορία, σύμφωνα με το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

22:44 Ηνωμένα Έθνη: «Σοκαριστική αύξηση» του αριθμού των παιδιών που δεν λαμβάνουν βοήθεια σε συγκρούσεις

Η τελευταία έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών σε συγκρούσεις – που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2023, τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα – κατέγραψε σχεδόν 4.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές αφορούσαν την άρνηση των ισραηλινών δυνάμεων να παράσχουν βοήθεια σε παιδιά στον θύλακα.

«Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για την επικείμενη έκθεσή μας για το 2024 δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο στόχο να γίνουμε μάρτυρες μιας συγκλονιστικής αύξησης των περιστατικών άρνησης ανθρωπιστικής πρόσβασης σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑΗΕ) η Βιρτζίνια Γκάμπα, ειδική αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις.

Ο ΟΗΕ έχει, από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, καταγγείλει επανειλημμένα τους περιορισμούς που έχει θέσει το Ισραήλ στην είσοδο βοήθειας στον θύλακα.

«Ως αποτέλεσμα αυτών των περιορισμών, τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα ή ιατρικές υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στην ηλικία τους και έχουν λιγότερο από δύο έως τρία λίτρα νερό την ημέρα», δήλωσε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF, Τεντ Τσάιμπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι συνέπειες είναι σαφείς», δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι ένα στα τρία παιδιά στη βόρεια Γάζα ηλικίας κάτω των δύο ετών πάσχει από οξύ υποσιτισμό και ότι ο αριθμός αυτός «έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες».

22:34 Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία στην Υεμένη, δηλώνει Αμερικανός αξιωματούχος

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης υπονομεύουν την ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα αυτή που σπαράσσεται από τον πόλεμο πραγματοποιώντας επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Τιμ Λέντερκινγκ, καλώντας τους να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτές.

«Οι Χούθι πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, γιατί αυτές υπονομεύουν την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Υεμένη και περιπλέκουν την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Υεμενίτες και σε άλλους ανθρώπους που χρήζουν αρωγής, συμπεριλαμβανομένου του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, μετά τις επισκέψεις του στη Σαουδική Αραβία και το Ομάν.

Οι Χούθι ανήκουν μαζί με την παλαιστινιακή Χαμάς και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου σε αυτό που αποκαλούν «άξονα της αντίστασης» απέναντι στο Ισραήλ, ο οποίος υποστηρίζεται από το Ιράν.

Οι αντάρτες στοχοθέτησαν δεκάδες πλοία δηλώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, διαταράσσοντας τη ναυσιπλοΐα στην κύρια θαλάσσια διαδρομή και προκαλώντας πλήγματα αντιποίνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Η κρίση αυτή βλάπτει τις προσπάθειες για τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη, οι οποίες απέφεραν κάποιους καρπούς τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Χανς Γκρούντμπεργκ ανακοίνωσε ότι υπήρξε πρόοδος προς έναν οδικό χάρτη.

Οι Χούθι, που ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, πολεμούν τον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό σε μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Ο Λέντερκινγκ δήλωσε ότι συζήτησε στη Σαουδική Αραβία και στο Ομάν «μέτρα για να διασφαλιστεί η αποκλιμάκωση από τους Χούθι καθώς και να επικεντρωθεί εκ νέου η προσοχή στην εξασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης για τον λαό της Υεμένης».

Υπογράμμισε ότι «θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν επιτυχείς διαπραγματεύσεις όσο οι Χούθι θα συνεχίζουν τις επιθετικές τους ενέργειες».

Για το λιμάνι της Χοντέιντα

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αφίξεις πλοίων στο λιμάνι της Χοντέιντα, το οποίο ελέγχουν οι αντάρτες και είναι «στοιχείο ζωτικής σημασίας για τον υεμενίτικο λαό» μειώθηκαν κατά 15% εξαιτίας των επιθέσεων.

Οι περισσότερες επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, αλλά οι Χούθι κατέλαβαν επίσης το Galaxy Leader, πλοίο μεταφοράς οχημάτων, και ακινητοποίησαν το διεθνές πλήρωμά του τον Νοέμβριο. Ο Λέντερκινγκ ζήτησε την απελευθέρωση του πληρώματος του πλοίου.

22:24 Αρχηγός των IDF: Η συμφωνία για τους ομήρους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, θα επιτευχθεί μόνο με ισχυρότερη πίεση

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, Χέρζι Χαλέβι δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας αξιολόγησης της κατάστασης στη Χαν Γιουνίς ότι «η επίτευξη μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων είναι μια αποστολή ύψιστης σημασίας. Θα επιτευχθεί μόνο με την άσκηση ισχυρότερης πίεσης, όσο χρειάζεται».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λωρίδα της Γάζας, ο Χαλέβι μίλησε με στρατιώτες και τους είπε ότι «άλλο ένα τάγμα που διαλύουμε, άλλη μια κατεστραμμένη υποδομή – αυτός είναι ο τρόπος για να ασκήσουμε πίεση και τελικά να απελευθερώσουμε τους ομήρους. Όσο εργάζεστε με τον τρόπο που εργάζεστε, η εθνική ικανότητα να λύσουμε αυτά τα πράγματα θα είναι σημαντικά υψηλότερη».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

22:15 Λαπίντ: Το Ισραήλ δεν μπορεί να περιμένει έξι μήνες για εκλογές

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δηλώνει στο X ότι οι πολίτες πρέπει να αντικαταστήσουν «τη χειρότερη, πιο επικίνδυνη και αποτυχημένη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας», μετά την έκκληση του Ισραηλινού υπουργού πολέμου Μπένι Γκαντζ να διεξαχθούν εκλογές τον Σεπτέμβριο.

«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πάει σπίτι της το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τους απαχθέντες, να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι στα σπίτια τους, να νικήσουμε τη Χαμάς και να διασφαλίσουμε ότι κάποιος θα φροντίσει για την ισραηλινή μεσαία τάξη».

Η οργή για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αυξάνεται και στο εσωτερικό του Ισραήλ, με χιλιάδες διαδηλωτές να κατακλύζουν τους δρόμους της χώρας σε εβδομαδιαία βάση ζητώντας την απομάκρυνσή του.

Πολλοί είναι θυμωμένοι με την αποτυχία του να επιστρέψει τους αιχμαλώτους που έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις στη Γάζα.

22:05 Νετανιάχου: Ο Γκαντζ πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με «μικροπολιτική», η κυβέρνηση θα συνεχίσει μέχρι να πετύχει όλους τους στόχους του πολέμου

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την έκκληση του Μπένι Γκαντζ για εκλογές τον Σεπτέμβριο, με ανακοίνωση του κόμματός του, Λικούντ.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «σε μια κρίσιμη στιγμή για το Ισραήλ και εν μέσω πολέμου, ο Μπένι Γκαντζ πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με τη ‘μικροπολιτική’, μόνο και μόνο επειδή το ίδιο του το κόμμα καταρρέει. Μια εκλογική αναμέτρηση αυτή τη στιγμή θα μας παραλύσει, θα μας διχάσει, θα πλήξει τη μάχη στη Ράφα και θα βλάψει σοβαρά τις πιθανότητες μιας συμφωνίας για τους ομήρους. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει μέχρι να πετύχει όλους τους στόχους του πολέμου».

21:56 Όλοι οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν σε διαδήλωση στην Ιερουσαλήμ την Τρίτη αφέθηκαν ελεύθεροι – Αστυνομία: «Παρόμοιο με βίαιο πραξικόπημα σε δικτατορία»

Το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ απέρριψε την έφεση της αστυνομίας κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου και άφησε ελεύθερους τους πέντε διαδηλωτές που συνελήφθησαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στην Ιερουσαλήμ.

Η έφεση που κατέθεσε η αστυνομία στο δικαστήριο ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα περιστατικό που δεν θα έπρεπε να λάβει χώρα σε μια δημοκρατική χώρα και θυμίζει εικόνες από βίαια πραξικοπήματα σε χώρες υπό δικτατορία, όπου ο ηγέτης καταλήγει να βγει με τη βία στο δρόμο αφού παραβιαστούν όλα τα εμπόδια ή να σφαχτεί μπροστά σε όλους ή να ξυλοκοπηθεί, και σε κάθε περίπτωση απομακρύνθηκε από τη θέση του από ένα εξαγριωμένο και βίαιο πλήθος».

21:46 Δημοσκόπηση: Οι περισσότεροι Βρετανοί ψηφοφόροι υποστηρίζουν την απαγόρευση των εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ

Έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov διαπίστωσε ότι το 56% του συνόλου των ψηφοφόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης της αποστολής όπλων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλακτικών για οπλικά συστήματα.

Το 59% των ψηφοφόρων λέει ότι το Ισραήλ παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Μεταξύ των διαφόρων πολιτικών κομμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, το συντριπτικό 71% των ψηφοφόρων των Εργατικών τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης των εξαγωγών όπλων, ενώ το 70% των ψηφοφόρων των Φιλελεύθερων Δημοκρατών συμφωνεί.

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους του Συντηρητικού Κόμματος, το 38% υποστηρίζει την απαγόρευση, ποσοστό ακόμα υψηλότερο από το 36% που δεν συμφωνεί.

Η δημοσκόπηση αυτή διεξήχθη πριν από την ισραηλινή επίθεση που σκότωσε επτά εργαζόμενους σε της World Central Kitchen στην Ντέιρ ελ Μπάλαχ.

21:37 Οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευαν «συστηματικά, όχημα προς όχημα» τους εθελοντές της WCK στη Γάζα, λέει ο διάσημος σεφ Χοσέ Αντρές

Ο διάσημος σεφ και ιδρυτής της World Central Kitchen Χοσέ Αντρές είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευαν «συστηματικά, όχημα προς όχημα», τους εργαζομένους της φιλανθρωπικής οργάνωσής του στη Γάζα.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση αυτήν, τη Δευτέρα.

Στη βιντεοσκοπημένη συνέντευξή του ο Αντρές είπε ότι η οργάνωση WCK είχε ξεκάθαρη επικοινωνία με τον ισραηλινό στρατό ο οποίος, όπως ισχυρίζεται, γνώριζε τις κινήσεις των εθελοντών.

Δεν ήταν μια «κακιά στιγμή όπου ‘ωχ’, ρίξαμε τη βόμβα σε λάθος μέρος» είπε ο Αντρές. «Ακόμη και αν δεν ήμασταν συντονισμένοι (με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, IDF), καμία δημοκρατική χώρα και κανένας στρατός δεν μπορεί να στοχεύει πολίτες και φιλάνθρωπους», πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα της φονικής επίθεσης των IDF σε όχημα της World Central Kitchen.

Οι εθελοντές σκοτώθηκαν όταν η αυτοκινητοπομπή τους χτυπήθηκε λίγη ώρα αφότου επέβλεψαν την εκφόρτωση 100 τόνων τροφίμων που έφτασαν στη Γάζα δια θαλάσσης. Ο ισραηλινός στρατός εξέφρασε «τη βαθύτατη λύπη του» για το συμβάν και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι δεν έγινε σκόπιμα.

Ο Αντρές θα βρισκόταν στη Γάζα

Ο Αντρές είπε ότι θα βρισκόταν και ο ίδιος στη Γάζα με την ομάδα του αλλά για διάφορους λόγους, δεν μπόρεσε να επιστρέψει στον παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα με τον σεφ, οι ισραηλινές δυνάμεις ίσως να εξαπέλυσαν περισσότερα από τρία πλήγματα στο κομβόι της WCK.

Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι οι πραγματικοί «Αγώνες πείνας», συνέχισε, τονίζοντας ότι «η πείνα είναι πραγματική». Πρόσθεσε ότι η WCK θα συνεχίσει να αναλύει την κατάσταση για να καθορίσει πότε θα μπορέσει να επιστρέψει στον θύλακα.

O Αντρές, που μίλησε την Τρίτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, πίεσε την αμερικανική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να σταματήσει ο πόλεμος. «Οι ΗΠΑ απογοητεύουν τον λαό της Παλαιστίνης, πρέπει να κάνουν περισσότερα, να πουν στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει τώρα», κατέληξε.

21:28 Σούμερ για την έκκληση Γκαντζ για εκλογές: «Το σωστό πράγμα που πρέπει να γίνει»

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ, επανέλαβε την έκκληση του υπουργού Μπένι Γκαντζ για εκλογές στο Ισραήλ τον Σεπτέμβριο, λέγοντας: «Όταν ένα κορυφαίο μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ζητά πρόωρες εκλογές και πάνω από το 70% του ισραηλινού πληθυσμού συμφωνεί σύμφωνα με μια μεγάλη δημοσκόπηση, ξέρεις ότι είναι το σωστό».

Ο ίδιος ο Σούμερ ζήτησε εκλογές στο Ισραήλ σε μια αμφιλεγόμενη ομιλία του, νωρίτερα τον Μάρτιο.

21:18 Ο ΟΗΕ αναστέλλει τις μεταφορές ανθρωπιστικής βοήθειας τη νύχτα στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος Στέφαν Ντούγιαριτς ανακοίνωσε ότι ο ΟΗΕ ανέστειλε τις νυχτερινές μεταφορές στη Λωρίδα της Γάζας για τουλάχιστον 48 ώρες προκειμένου να αξιολογήσει τα ζητήματα ασφαλείας.

Η αναστολή, η οποία άρχισε την Τρίτη, ακολουθεί τη δολοφονία επτά εργαζομένων της WCK από το Ισραήλ στον θύλακα.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα συνεχίζει τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών προσπαθειών για την αποστολή αυτοκινητοπομπών στο βόρειο τμήμα της Γάζας «όπου πεθαίνουν άνθρωποι», δήλωσε ο Ντούγιαριτς.

«Καθώς ο λιμός πλησιάζει, χρειαζόμαστε το ανθρωπιστικό προσωπικό και τις προμήθειες να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και με ασφάλεια σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

21:09 Κίρμπι: Δεν είναι στα σχέδια των ΗΠΑ να διεξάγουν δική τους ανεξάρτητη έρευνα για το χτύπημα στη WCK

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να ξεκινήσουν ανεξάρτητη έρευνα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε επτά εργαζόμενους της World Central Kitchen στη Γάζα τη Δευτέρα.

«Δεν κρύβουμε το γεγονός ότι έχουμε ορισμένα ζητήματα σχετικά με ορισμένους τρόπους με τους οποίους γίνονται τα πράγματα. Δεν κρύβουμε επίσης το γεγονός ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να έχει την αμερικανική υποστήριξη στον αγώνα για την εξάλειψη της απειλής από τη Χαμάς», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

21:00 Η ΕΕ κουνάει το δάχτυλο σε Ισραήλ για το Al Jazeera, μα έχει… λερωμένη τη φωλιά της

Στις 2 Απριλίου οι Βρυξέλλες έβγαλαν μια ανακοίνωση εκφράζοντας την ανησυχία τους για τη νέα νομοθεσία στο Ισραήλ που παρέχει προσωρινές εξουσίες στη κυβέρνηση να ρίχνει μαύρο σε ξένα ΜΜΕ. Σαν στάση σωστή, αλλά όταν υιοθετείται από την ΕΕ εγείρει προβληματισμούς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:50 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι ta μέτωπα αντίστασης στην Υεμένη, τον Λίβανο και το Ιράκ αντέχουν την πίεση και θα συνεχίσουν να μάχονται επί του πεδίου
  • Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι επαίνεσε την Ισπανία για τη θέση της όσον αφορά την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση σε συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό ομόλογό του, Πέδρο Σάντσεθ στην Ντόχα
  • Ο πρωθυπουργός του Κατάρ καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι οι δράστες της επίθεσης κατά της αυτοκινητοπομπής βοήθειας της Παγκόσμιας Κεντρικής Κουζίνας (WCK) θα λογοδοτήσουν
  • Ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι η οργάνωση παραμένει προσηλωμένη στους όρους της για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα
  • Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε κτίριο κατοικιών στην Ντέιρ ελ Μπάλαχ της κεντρικής Γάζας
  • Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε ως «φρικτή» τη δολοφονία των επτά εργαζομένων της WCK στη Γάζα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και ζήτησε να υπάρξουν περισσότερα σημεία εισόδου βοήθειας, μεταξύ άλλων στη βόρεια Γάζα

20:40 Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ καταδικάζει τη δολοφονία των εργαζομένων στη WCK

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τη δολοφονία επτά ατόμων που εργάζονταν για την Παγκόσμια Κεντρική Κουζίνα (WCK) σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα στη Γάζα είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή. Βλέπουμε πόνο. Βλέπουμε ότι σκοτώνονται άμαχοι και είδαμε επίσης την επίθεση εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστική οργάνωση και καταδικάζω την επίθεση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, όπου έχουν συγκεντρωθεί για συνάντηση οι υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι χαιρετίζει το γεγονός ότι το Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι θα διερευνήσει την επίθεση.

20:31 Επιστρέφουν στην Κύπρο τα τρία πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

Πίσω στην Κύπρο επιστρέφουν τα τρία πλοία, που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αμάλθεια» μετά τον θάνατο ύστερα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς τη Δευτέρα 1η Απριλίου, επτά μελών της μη κυβερνητικής οργάνωσης, World Central Kitchen, που συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια αυτή.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, τα πλοία Jennifer, Open Arms, Ledra Dynamic και η πλωτή πλατφόρμα MMS ARIS ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής στο λιμάνι Λάρνακας, με 240 από τους 332 τόνους τροφίμων, αφού δεν μπόρεσαν να ξεφορτώσουν.

Το πλοίο Open Arms.

Μέχρι στιγμής κατέπλευσε στο λιμάνι Λάρνακας το Open Arms και αναμένεται ο κατάπλους και των άλλων δύο πλοίων, του Jennifer και του Ledra Dynamic, το οποίο ρυμουλκεί την πλωτή πλατφόρμα MMS ARIS. Τα δυο πλοία βρίσκονται εντός χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα τρία πλοία είχαν αποπλεύσει από το λιμάνι Λάρνακας στις 30 Μαρτίου με προορισμό την εμπόλεμη Γάζα.

20:21 Ο Γκαντζ ζήτησε εκλογές στο Ισραήλ τον Σεπτέμβριο

Σε ομιλία του την Τετάρτη, το μέλος του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ ζήτησε τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον Σεπτέμβριο, εν μέσω της αυξανόμενης εγχώριας και διεθνούς πίεσης προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου λόγω του πολέμου στη Γάζα.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια ημερομηνία για εκλογές τον Σεπτέμβριο, προς ένα χρόνο προς τον πόλεμο, αν θέλετε», δήλωσε ο Γκαντζ σε τηλεοπτική ενημέρωση.

«Ο καθορισμός μιας τέτοιας ημερομηνίας θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη στρατιωτική προσπάθεια, ενώ παράλληλα θα σηματοδοτήσουμε στους πολίτες του Ισραήλ ότι σύντομα θα ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη τους προς εμάς», τόνισε ο ίδιος.

20:12 Αλ Θάνι: Δεν βλέπουμε καμία χώρα να υποστηρίζει το Ισραήλ για την επίθεση στη Ράφα

Το Al Jazeera μεταφέρει κάποιες ακόμη από τις επισημάνσεις που έκανε ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, στην κοινή του συνέντευξη Τύπου με τον Πέδρο Σάντσεθ:

  • Δεν βλέπουμε καμία χώρα εκτός από το Ισραήλ να υποστηρίζει την επίθεση στη Ράφα
  • Δεν μπορείτε να στριμώξετε περίπου το 50% του πληθυσμού της Γάζας σε σχεδόν το 10% της έκτασης της Λωρίδας και να τους επιτεθείτε χωρίς να διαπράξετε μια μεγάλη γενοκτονία
  • Δεν νομίζω ότι αυτό είναι αποδεκτό. Ωστόσο, δυστυχώς, δεν είδαμε τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιείται για να σταματήσει τον πόλεμο εξ αρχής
  • Νομίζω ότι αυτά που διαπράχθηκαν εναντίον του παλαιστινιακού λαού θα πρέπει να κάνουν τη διεθνή κοινότητα να βγει μπροστά και να πει ‘φτάνει πια’. Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο
  • Αν το Ισραήλ το κάνει απλά χωρίς να λογοδοτεί για όσα διαπράχθηκαν, θα δούμε έναν συνεχή κύκλο βίας και κλιμάκωσης στην περιοχή, κάτι που όλοι μας θέλουμε να αποφύγουμε

20:02 Γκάλαντ: Το Ισραήλ δεν θέλει έναν πόλεμο στον Λίβανο, αλλά πρέπει να λάβει υπόψη του την πιθανότητά του

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται «για κάθε σενάριο – από απειλές κοντινές και μακρινές».

Μιλώντας μετά από άσκηση για την εξέταση της λειτουργίας της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου στη Χάιφα, ο Γκάλαντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν επιθυμεί έναν πόλεμο στο Λίβανο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένας τέτοιος πόλεμος θα ήταν μια δύσκολη πρόκληση για το κράτος του Ισραήλ».

Παρόλα αυτά, ο Γκάλαντ τόνισε ότι αυτό είναι ένα σενάριο που μπορεί να υλοποιηθεί. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το ζήτημα και να κατανοήσουμε ότι μπορεί να συμβεί», είπε.

19:53 Φατάχ κατά Ιράν: Επιχειρεί να σπείρει το χάος στη Δυτική Όχθη

Η Φάταχ, η κύρια παλαιστινιακή παλαιστινιακή οργάνωση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατηγόρησε σήμερα το Ιράν ότι προσπαθεί να σπείρει το χάος στα παλαιστινιακά αυτά εδάφη, τονίζοντας ότι θα αντιταχθεί σε επιχειρήσεις από το εξωτερικό που δεν έχουν καμία σχέση με την παλαιστινιακή υπόθεση.

Η Φάταχ, το κίνημα που ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει την εκμετάλλευση της «ιερής μας υπόθεσης και του αίματος του λαού μας», προσθέτοντας ότι θα ενεργήσει ενάντια σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση που στοχεύει να βλάψει τις δυνάμεις ασφαλείας ή τους εθνικούς θεσμούς.

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό το Ιράν ότι βοηθά παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, παλαιστινιακής οργάνωσης – αντίπαλος της Φάταχ – που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας που και εξαπέλυσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Η Χαμάς έχει εδραιωθεί βαθύτερα στη Δυτική Όχθη τα τελευταία χρόνια.

Τον περασμένο μήνα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δυνάμεις ασφαλείας σταμάτησαν παράνομη μεταφορά προηγμένων όπλων, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών ναρκών στη Δυτική Όχθη.

Στο παρελθόν, η Τεχεράνη δεν έχει αρνηθεί ότι παρέχει στήριξη στις ένοπλες ομάδες, λέγοντας ότι η όποια υποστήριξη παρέχει είναι κατόπιν αιτήματος των Παλαιστινίων.

Η ανακοίνωση της Φάταχ ήρθε καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ψηφίσει αυτόν τον μήνα ώστε η Παλαιστίνη να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ, μια κίνηση που θα ενισχύσει την παγκόσμια πίεση για την λύση των δύο κρατών.

Υπό ισραηλινή κατοχή από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή του 1967, η Δυτική Όχθη βρίσκεται στο επίκεντρο δεκαετιών συγκρούσεων με τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι θέλουν την περιοχή ως την καρδιά ενός μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους που θα περιλαμβάνει επίσης τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα.

19:43 Το κυβερνητικό γραφείο Τύπου στη Γάζα λέει ότι ο αριθμός των νεκρών δημοσιογράφων έφτασε τους 140

Το κυβερνητικό γραφείο Τύπου στη Γάζα σημειώνει ότι άλλοι δύο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Οι νεκροί δημοσιογράφοι στη Λωρίδα έχουν φτάσει τους 140, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

19:35 «Κάνουν ό,τι θέλουν» – Η Haaretz αποκαλύπτει την ανεξέλεγκτη δράση των αξιωματικών των IDF στη Γάζα

Οι επτά εργαζόμενοι της μη κυβερνητικής, ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen που σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην κεντρική Γάζα τη Δευτέρα το βράδυ, έχασαν τη ζωή τους επειδή αξιωματικοί των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στον θύλακα «κάνουν ό,τι θέλουν», δήλωσαν πηγές του στρατού στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:25 Η Πολωνία κάλεσε για εξηγήσεις τον Ισραηλινό πρέσβη

Στο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα ο Ισραηλινός πρέσβης στην Πολωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, για να συζητήσουν την «ηθική, πολιτική και οικονομική ευθύνη» μετά την ισραηλινή επιδρομή που σκότωσε επτά εργαζομένους της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου ενός Πολωνού.

«Κάλεσα τον πρέσβη (…) Θέλω να συνομιλήσουμε για τη νέα κατάσταση στις πολωνο-ισραηλινές σχέσεις και για την ηθική, πολιτική και οικονομική ευθύνη για το συμβάν που συνέβη πρόσφατα στη Γάζα», δήλωσε ο υφυπουργός Αντρέι Σάινα, σύμφωνα με τον το πρακτορείο PAP.

19:16 Οργανώσεις για τα δικαιώματα προειδοποιούν ότι «πουθενά δεν είναι ασφαλές» στη Γάζα

Ομάδα διεθνών οργανώσεων βοήθειας προειδοποιεί ότι ο χρόνος για διεθνή δράση για την προστασία των αμάχων στη Ράφα τελειώνει.

Σε κοινή δήλωση που υπογράφουν 13 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η Save the Children, η Διεθνής Αμνηστία και η Oxfam International, σημειώνεται ότι έχει περάσει «μια εβδομάδα από τότε που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός και ημέρες από τότε που το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε πρόσθετα προσωρινά μέτρα στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για γενοκτονία».

«Δεν υπάρχει κανένα εφικτό σχέδιο εκκένωσης ή συνθήκες που θα προστατεύσουν τους αμάχους εάν προχωρήσει μια χερσαία εισβολή», σημειώνουν οι οργανώσεις.

«Δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος για να πάνε οι άνθρωποι στη Γάζα. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα επιτεθεί σε περιοχές που προηγουμένως όριζαν ως ‘ασφαλείς’», τονίζεται.

19:07 Σάντσεθ: Η εξήγηση του Ισραήλ για την επίθεση σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι «ανεπαρκής και απαράδεκτη»

Ο Πέδρο Σάντσεθ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι απαίτησε από το Ισραήλ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δολοφονία επτά ανθρώπων που εργάζονταν για την Παγκόσμια Κεντρική Κουζίνα (WCK) σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε το περιστατικό ένα τραγικό γεγονός κατά το οποίο οι δυνάμεις μας έβλαψαν ακούσια μη μαχητές», προσθέτοντας ότι «αυτό συμβαίνει στον πόλεμο».

«Αυτό είναι απαράδεκτο και ανεπαρκές και περιμένουμε μια πολύ ισχυρότερη και πιο λεπτομερή διευκρίνιση, μετά την οποία θα δούμε τι μέτρα θα λάβουμε», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Η WCK ιδρύθηκε από τον Ισπανό – αμερικανό σεφ, Χοσέ Αντρές.

18:58 Η ομιλία Νασράλα για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ – «Τα μέτωπα αντίστασης στην Υεμένη, τον Λίβανο και το Ιράκ αντέχουν την πίεση»

Ο Χασάν Νασράλα, γενικός γραμματέας της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, εκφώνησε ομιλία με αφορμή την Ημέρα της Ιερουσαλήμ.

Μερικά από τα σημεία της ομιλίας του Νασράλα:

  • Αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη, στην περιοχή και στον κόσμο είναι μια πλημμύρα ελευθερίας και ελπίζουμε ότι θα μεγαλώσει και θα δυναμώσει με τον καιρό
  • Τα μέτωπα αντίστασης στην Υεμένη, τον Λίβανο και το Ιράκ αντέχουν την πίεση και θα συνεχίσουν να μάχονται επί του πεδίου
  • Εκτιμούμε τα επιτεύγματα της αντίστασης στη Λωρίδα της Γάζας απέναντι στους ισχυρότερους στρατούς της περιοχής
  • Εκτιμούμε τη σταθερότητα της αντίστασης στη Δυτική Όχθη και τη συνέχιση των μαχών της ενάντια στην κατοχή
  • Ο πόλεμος συνεχίζεται εδώ και έξι μήνες και ο εχθρός δεν ανταποκρίνεται σε κανένα διεθνές κάλεσμα ή στο διεθνές δίκαιο
  • Πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στη Λωρίδα της Γάζας και σε άλλα μέτωπα, παρέχοντας παράλληλα την απαραίτητη υποστήριξη

18:48 Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία επιτέθηκε σε τοποθεσία στον Λίβανο μετά από εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η πολεμική αεροπορία του επιτέθηκε εναντίον «τρομοκρατικής» υποδομής της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου ενός εκτοξευτή από τον οποίο εκτοξεύθηκε νωρίτερα σήμερα μια ρουκέτα εναντίον του Ισραήλ.

Στην ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται επίσης ότι πριν από μικρό χρονικό διάστημα εντοπίστηκαν αρκετές εκτοξεύσεις από τον Λίβανο προς διάφορες περιοχές στα βόρεια του Ισραήλ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

18:42 Ο Λευκός Οίκος λέει ότι οι δολοφονίες εργαζομένων της WCK δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν ότι η ισραηλινή επίθεση που σκότωσε επτά εργαζόμενους της Παγκόσμιας Κεντρικής Κουζίνας (WCK) στη Γάζα θα επηρεάσει τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την απελευθέρωση ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, λέει ο Λευκός Οίκος.

«Οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και τους ομήρους συνεχίζονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Δεν θα περίμενα ιδιαίτερες επιπτώσεις σε αυτές τις συζητήσεις ως αποτέλεσμα της χθεσινής επίθεσης», είπε χαρακτηριστικά.

18:32 Αλ Θάνι για τις συνομιλίες για τη Γάζα: Το Κατάρ είναι διαμεσολαβητής σε αυτή τη διαδικασία, όχι μέρος της σύγκρουσης

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε ακόμη στην κοινή του συνέντευξη Τύπου με τον Πέδρο Σάντσεθ ότι:

  • Το Κατάρ έχει δεσμευτεί από την αρχή στη διαδικασία για την ασφαλή απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό αυτού του πολέμου και της επίθεσης στη Γάζα
  • Δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένοι πολιτικοί που διατυπώνουν κάποιες ανεύθυνες δηλώσεις κατά του Κατάρ και του ρόλου που διαδραμάτισε, αλλά νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε ένα πλαίσιο και να τους αποκαλούμε με το σωστό όνομα
  • Το Κατάρ είναι διαμεσολαβητής σε αυτή τη διαδικασία, όχι μέρος της σύγκρουσης. Το Κατάρ κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει, να γεφυρώσει τα χάσματα και να προσφέρει καινοτόμες λύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των μερών – αλλά η ευθύνη στην πραγματικότητα επαφίεται στο τέλος στα χέρια των μερών
  • Δεν είμαστε εμείς αυτοί που ελέγχουμε τους παράγοντες αυτών των διαπραγματεύσεων, ωστόσο προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα παραμείνουν στη σωστή πορεία
  • Το Κατάρ και η Αίγυπτος διαδραμάτισαν ζωτικό ρόλο τον Νοέμβριο, όταν εξασφαλίσαμε την απελευθέρωση 109 ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων
  • Δεν είδαμε αυτά τα αποτελέσματα να επιτυγχάνονται με καμία άλλη μέθοδο παρά μόνο με τη διευκόλυνση και τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ
  • Μερικές φορές, αυτοί οι πολιτικοί δυστυχώς παίζουν έναν αυτοκαταστροφικό ρόλο. Αντί να είναι συνεργάσιμοι και να προσπαθούν να εμπλακούν εποικοδομητικά και να προσφέρουν λύσεις, αντί για εμπόδια, προσπαθούν απλώς να παίξουν το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών, και όχι για πρώτη φορά
  • Προσπαθούμε να κρατηθούμε πάνω από αυτές τις ανεύθυνες δηλώσεις και να παραμένουμε πάντα στην πορεία των διαπραγματεύσεων και να προσπαθούμε να φέρουμε μια λύση

18:22 Το Κατάρ για την πρόθεση της Ισπανίας να αναγνωρίσει ως κράτος την Παλαιστίνη

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει αποφασιστικά για να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος δεν θα επεκταθεί σε περιφερειακό επίπεδο.

Μιλώντας μαζί με τον Ισπανό ομόλογό του, Πέδρο Σάντσεθ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά από συνομιλίες στη Ντόχα, ο Αλ Θάνι εξέφρασε την καταδίκη του Κατάρ για την ισραηλινή επίθεση στο κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό της Συρίας.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι οι δράστες της επίθεσης κατά της αυτοκινητοπομπής βοήθειας της WCK θα λογοδοτήσουν.

Ο Αλ Θάνι επαίνεσε επίσης την ισπανική κυβέρνηση για την πρόσφατα ανακοινωθείσα θέση της σχετικά με την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και χαιρέτισε τη συνεχή υποστήριξη της Ισπανίας προς την UNRWA.

18:13 «Η δολοφονία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις προκαλεί μεγάλη οργή»

Ο Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει από τη Ράφα για το Al Jazeera:

«Νωρίτερα σήμερα, οι σοροί των έξι εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις – κατόχων ξένων διαβατηρίων – μεταφέρθηκαν στη Ράφα στο πέρασμα όπου υπήρχαν αντιπροσωπείες από την άλλη πλευρά από τις πρεσβείες και τις χώρες τους για να παραλάβουν τις σορούς.

Και μόνο το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει σε μια διεθνή οργάνωση που παρέχει ανθρωπιστικές προμήθειες και τρόφιμα και μαγειρεύει γεύματα για τις εκτοπισμένες οικογένειες έχει προκαλέσει μεγάλη οργή εδώ μεταξύ των Παλαιστινίων.

Αυτοί οι άνθρωποι συνδέθηκαν πολύ καλά με τις εκτοπισμένες οικογένειες. Τους ετοίμασαν γεύματα και τους παρείχαν προμήθειες τροφίμων και είδη επιβίωσης που είναι πολύ απαραίτητα αυτή τη στιγμή για την καταπολέμηση αυτής της απελπιστικής κατάστασης.

Αυτό έχει γίνει ευρέως αντιληπτό ως μια σκόπιμη άμεση επίθεση στην ανθρωπιστική βοήθεια και στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις επί τόπου».

18:03 Η Χαμάς εμμένει στους όρους της για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τον Ισμαήλ Χανίγια

Ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε σήμερα ότι το παλαιστινιακό κίνημα εμμένει στους όρους του για κατάπαυση του πυρός, που περιλαμβάνουν την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαστε δεσμευμένοι στα αιτήματά μας: μόνιμη κατάπαυση του πυρός, συνολική και πλήρη αποχώρηση του εχθρού από τη Λωρίδα της Γάζας, επιστροφή όλων των εκτοπισμένων στα σπίτια τους, να επιτραπεί η χορήγηση αναγκαίας βοήθειας στον λαό μας στη Γάζα, ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, άρση του αποκλεισμού και επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων», είπε ο Χανίγια σε τηλεοπτική ομιλία με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Αλ Κουντς (Ιερουσαλήμ).

Η ανταλλαγή στην οποία αναφέρθηκε θα αφορά την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατούμενων σε ισραηλινές φυλακές με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όταν και ξέσπασε ο πόλεμος.

Ο Ισμαήλ Χανίγια.

17:54 ΕΕ: Καταδικάζουμε την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία, πρέπει να γίνει σεβαστή η ασφάλεια των διπλωματικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την Τετάρτη με ανακοίνωσή της την καταγγελλόμενη φονική ισραηλινή επίθεση εναντίον της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό τη Δευτέρα.

Η ΕΕ τονίζει ότι σε αυτή την εξαιρετικά τεταμένη περιφερειακή κατάσταση, είναι επιτακτική ανάγκη να επιδειχθεί η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση. Περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η αρχή του απαραβίαστου των διπλωματικών και προξενικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού πρέπει να γίνεται σεβαστή σε όλες τις περιπτώσεις και σε όλες τις περιστάσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

17:44 Αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου για νέα συμφωνία για τους ομήρους

Ομάδα Ισραηλινών, που ζητάει από την κυβέρνησή της να κάνει περισσότερα για να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, διαδήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο με ορισμένους από τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση να ρίχνουν μπογιά στο γυάλινο χώρισμα μεταξύ του εξώστη των θεατών και της αίθουσας της ολομέλειας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:35 Τέσσερις νεκροί στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ μετά από ισραηλινή επίθεση

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ μεταδίδει για το Al Jazeera από τη Ράφα για νότια Γάζα:

«Τις τελευταίες ώρες, παρατηρούμε ξεκάθαρα ένα κύμα στρατιωτικών επιθέσεων σε διάφορες περιοχές αυτής της επικράτειας.

Στις τελευταίες, Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν βάλει στο στόχαστρο μια κατοικία στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιους εν μέσω της συνεχιζόμενης καταστροφής κατοικιών στο νότιο τμήμα της πόλης Χαν Γιουνίς.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, ακούμε δυνατές εκρήξεις από την πόλη, ενώ ο καπνός υψώνεται στον ορίζοντα, δείχνοντας τη σφοδρότητα των συγκρούσεων και των μαχών που συνεχίζονται ακόμη».

17:25 ΠΟΥ: Βαρύ το τίμημα του πολέμου στην υγειονομική περίθαλψη – 736 επιβεβαιωμένοι θάνατοι

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι από την έναρξη του πολέμου, ο ΠΟΥ έχει επαληθεύσει 906 επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ και τον Λίβανο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα 736 θανάτους και 1.014 τραυματισμούς.

«Μόνο 10 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας εξακολουθούν να λειτουργούν έστω και μερικώς. Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να στηρίζει αυτά τα νοσοκομεία για να παρέχουν υπηρεσίες όσο καλύτερα μπορούν», είπε, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει «πολύ υψηλό φορτίο» αναπνευστικών και δερματικών λοιμώξεων, μεταξύ άλλων παθήσεων.

Σχολιάζοντας ότι την Κυριακή θα συμπληρωθούν έξι μήνες πολέμου, ο Γκεμπρεγέσους τόνισε ότι ο ΠΟΥ χαιρέτισε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της περασμένης εβδομάδας που απαιτούσε κατάπαυση του πυρός. Ζήτησε την «άμεση εφαρμογή του».

«Για άλλη μια φορά, ζητάμε την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τη διαρκή ειρήνη», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

17:20 Γκεμπρεγέσους: Ακραίος ο κίνδυνος κάτω από τον οποίο δρουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία επαίνεσε τους συναδέλφους του για τις υπηρεσίες τους στη Γάζα και για το γεγονός ότι βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για να βοηθήσουν άλλους.

«Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τη World Central Kitchen στη Γάζα για να παραδώσει τρόφιμα στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και στους ασθενείς στα νοσοκομεία», είπε.

Ο Γκεμπρεγέσους πρόσθεσε ότι η «φρικτή» δολοφονία των εργαζομένων σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας αναδεικνύει «τον ακραίο κίνδυνο» υπό τον οποίο λειτουργούν οι ανθρωπιστές στη Γάζα.

«Μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνο με ασφαλή πρόσβαση», τόνισε.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός και διαφανής μηχανισμός για την αποσυμφόρηση, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές μπορούν να κινούνται με ασφάλεια».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ζήτησε περισσότερα σημεία εισόδου, μεταξύ άλλων στη βόρεια Γάζα, και τόνισε τη σημασία των εκκαθαρισμένων δρόμων και της προβλέψιμης και ταχείας διέλευσης από τα σημεία ελέγχου.

«Οι καθυστερήσεις και οι αρνήσεις των ανθρωπιστικών αποστολών όχι μόνο μας εμποδίζουν να φτάσουμε σε αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά επηρεάζουν και άλλες επιχειρήσεις και παραδόσεις εκτρέποντας τους σπάνιους πόρους», τόνισε.

Για τις καταστροφές στο Αλ Σίφα

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ σχολίασε επίσης τις καταστροφές στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας μετά την επιδρομή του ισραηλινού στρατού επί δύο εβδομάδες.

Είπε ότι είναι «συγκλονισμένος» από το γεγονός ότι η εγκατάσταση τέθηκε εκτός λειτουργίας και ότι μεγάλο μέρος της έχει υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχει καταστραφεί.

«Τις τελευταίες ημέρες, η ομάδα του ΠΟΥ στη Γάζα έχει ζητήσει άδεια πρόσβασης σε ό,τι έχει απομείνει από το νοσοκομείο, για να μιλήσει με το προσωπικό και να δει τι μπορεί να σωθεί», πρόσθεσε ο Γκεμπρεγέσους.

«Αλλά προς το παρόν οι καταστάσεις φαίνονται καταστροφικές», σημείωσε.

Το Αλ Σίφα ήταν το μεγαλύτερο νοσοκομείο και το κύριο κέντρο παραπομπής στη Λωρίδα της Γάζας, με 750 κρεβάτια, 26 χειρουργικές αίθουσες, 32 αίθουσες εντατικής θεραπείας, ένα τμήμα αιμοκάθαρσης και ένα κεντρικό εργαστήριο.

Ο Τέντρος επανέλαβε την έκκλησή του τα νοσοκομεία στη Γάζα να είναι «σεβαστά και προστατευμένα» και «να μην χρησιμοποιούνται ως πεδία μάχης».

17:10 Γράφημα για τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Πηγή: Al Jazeera

17:05 Τι θα σημάνει αν περάσει το ψήφισμα για το εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα εξετάσει την Παρασκευή ένα σχέδιο ψηφίσματος που ζητά εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.

Εάν το σχέδιο ψηφίσματος υιοθετηθεί, θα είναι η πρώτη φορά που το κορυφαίο όργανο των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα θα πάρει θέση για τον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα.

Το κείμενο καταδικάζει «τη χρήση εκρηκτικών όπλων με αποτελέσματα ευρείας κλίμακας από το Ισραήλ» σε κατοικημένες περιοχές της Γάζας και απαιτεί από το Ισραήλ «να διατηρήσει τη νομική του ευθύνη να αποτρέψει τη γενοκτονία».

Το οκτασέλιδο σχέδιο απαιτεί από το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και να άρει αμέσως τον «παράνομο αποκλεισμό» της Λωρίδας της Γάζας.

Καλεί τις χώρες να σταματήσουν την πώληση ή τη μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ, επικαλούμενες «εύλογο κίνδυνο γενοκτονίας στη Γάζα».

Το σχέδιο επίσης «καταδικάζει τη χρήση της πείνας των αμάχων ως μέθοδο πολέμου», ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός και «καταδικάζει τις ισραηλινές ενέργειες που μπορεί να ισοδυναμούν με εθνοκάθαρση».

Το σχέδιο ψηφίσματος προτάθηκε από το Πακιστάν εξ ονόματος 55 από τα 56 κράτη μέλη του ΟΗΕ στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) – με εξαίρεση την Αλβανία.

16:56 Οι ζημιές στις υποδομές της Γάζας υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια δολάρια, λένε τα Ηνωμένα Έθνη και η Παγκόσμια Τράπεζα

Το Ισραήλ έχει καταστρέψει υποδομές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες των βομβαρδισμών του στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και των Ηνωμένων Εθνών.

Περιγράφοντας το επίπεδο των ζημιών που προκάλεσε το Ισραήλ ως «άνευ προηγουμένου», οι δύο παγκόσμιοι οργανισμοί δήλωσαν ότι οι ζημιές εκτιμάται ότι κοστίζουν τουλάχιστον 18,5 δισ. δολάρια – το συνολικό ΑΕΠ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

«Το επίπεδο της καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο του 2023 είναι πρωτοφανές», ανέφερε η ενδιάμεση έκθεση εκτίμησης των ζημιών, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Μέχρι σήμερα, το 80 τοις εκατό των συνολικών ζημιών επικεντρώθηκε στις επαρχίες της Γάζας, της Βόρειας Γάζας και της Χαν Γιουνίς.

Κατεστραμμένη είναι η περιοχή του νοσοκομείου Αλ Σίφα μετά από την πολιορκία του ισραηλινού στρατού.

16:46 Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες καλούν τη βρετανική κυβέρνηση να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Ηνωμένου Βασιλείου, Σερ Εντ Ντέιβι κάλεσε την κυβέρνηση να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ μετά τον θάνατο τεσσάρων εργαζομένων της WCK και των τριών φρουρών ασφαλείας τους σε ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα.

Ο Ντέιβι δήλωσε ότι: Ο θάνατος αυτών των Βρετανών εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα αποτελεί απόλυτη ντροπή.

Αυτοί οι γενναίοι άνθρωποι προσπαθούσαν να βοηθήσουν πεινασμένες οικογένειες στη Γάζα.

Είναι σαφές ότι η σκέψη ότι βρετανικής κατασκευής όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε χτυπήματα όπως αυτά είναι εντελώς απαράδεκτη.

Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει γρήγορα μέτρα για να αναστείλει τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ.

Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε μια άμεση διμερή κατάπαυση του πυρός.

16:37 Ισραηλινή αστυνομία: «Ο Νετανιάχου και η σύζυγός του δεν κινδύνευσαν ποτέ στο συλλαλητήριο της Ιερουσαλήμ – Η συμπεριφορά των διαδηλωτών ήταν ακραία»

Η ισραηλινή αστυνομία διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής διαδήλωσης έξω από την ιδιωτική κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, δεν υπήρξε κίνδυνος για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ή τη σύζυγό του.

«Κανείς δεν εισήλθε στην πραγματικότητα στο κτίριο κατοικιών ούτε έφτασε στην πόρτα του», ανέφερε η αστυνομία.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η συμπεριφορά των διαδηλωτών που προσπάθησαν να φτάσουν στο κτίριο ήταν ακραία και άγρια και ο περιορισμός τους κατέστη δυνατός χάρη στους αστυνομικούς και τους συνοριοφύλακες που τους συγκράτησαν σωματικά, αφού προσπάθησαν να σπάσουν τα κοντινά αστυνομικά φράγματα».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι «η ελευθερία της έκφρασης και της διαμαρτυρίας δεν είναι η ελευθερία να πετάς έναν φλεγόμενο πυρσό σε έναν αστυνομικό, να τραυματίζεις έναν αστυνομικό που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, να εξεγείρεσαι και να αφηνιάζεις, να ξαπλώνεις κάτω από ένα περιπολικό και να διαταράσσεις τις δραστηριότητές του θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή σου, να παραβιάζεις δικαστικές αποφάσεις και τις υποχρεωτικές ρυθμίσεις ασφαλείας σχετικά με την ασφάλεια δημόσιων και πολιτικών προσώπων».

«Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη εκείνοι που θεωρούν τα χθεσινοβραδινά γεγονότα, τα οποία ήταν διατάραξη της τάξης και βίαια επεισόδια, που διαπράχθηκαν κατά παράβαση του νόμου, ως νόμιμη διαμαρτυρία και συνεχίζουν να επιτίθενται σε αστυνομικούς που εκτελούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τον νόμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση

16:27 Σειρήνες ακούστηκαν στην Κιριάτ Σμόνα και σε κοντινές πόλεις της Γαλιλαίας

Σειρήνες που προειδοποιούν για ρίψη ρουκετών και ύποπτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ηχούν σε όλη τη Γαλιλαία.

Οι συναγερμοί ενεργοποιήθηκαν στην Κίριατ Σμόνα και σε κοντινές πόλεις της Γαλιλαίας, καθώς και σε αρκετές κοινότητες στη Δυτική Γαλιλαία.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:18 Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη στάση της σχετικά με τους ομήρους

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ, ένας από τους σφοδρότερους επικριτές της κυβέρνησης Νετανιάχου, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους συγγενείς των Ισραηλινών ομήρων που διαμαρτύρονται στην Κνεσέτ του Ισραήλ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ασχολείται με το δράμα τους.

«Αυτές είναι οι οικογένειες των ομήρων που εγκαταλείψατε, οι οποίοι έγιναν αιχμάλωτοι στις σήραγγες της Χαμάς υπό τη δική σας επίβλεψη», είπε ο Λαπίντ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο όπου αυτή η κυβέρνηση θα είχε παραμείνει στην εξουσία στις 8 Οκτωβρίου. Είναι ντροπή για τις γενιές που παραμείνατε στην εξουσία, αλλά αν πρόκειται να παραμείνετε στην εξουσία, τότε φροντίστε τους ομήρους και τις οικογένειές τους», είπε.

16:08 Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη λέει ότι απαιτείται διπλωματική λύση

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για την Υεμένη, Τιμ Λέντερκινγκ λέει ότι η πίεση του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που έχει ως στόχο τη διασφάλιση της εμπορικής κυκλοφορίας στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να αποθαρρύνει τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης σε πλοία, αλλά τελικά θα πρέπει να βρεθεί μια διπλωματική λύση.

15:54 Οι σοροί των εργαζομένων της ανθρωπιστικής οργάνωσης που σκοτώθηκαν στη Γάζα έφτασαν στην Αίγυπτο

Ασθενοφόρα που μεταφέρουν τις σορούς των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις της World Central Kitchen που σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επίθεση έφτασαν στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου μετέδωσαν επίσης ότι οι σοροί, οι οποίες μεταφέρθηκαν στα σύνορα νωρίτερα σήμερα από το νοσοκομείο Abu Youssef Al-Najjar στη νότια συνοριακή πόλη Ράφα, έχουν μεταφερθεί από τη Γάζα.

Στη συνέχεια οι σοροί τους θα επαναπατριστούν για ταφή.

«Σήμερα αποχαιρετούμε έξι μάρτυρες του ανθρωπιστικού καθήκοντος που υπηρετούσαν τον παλαιστινιακό λαό μέσω της WCK», δήλωσε ο δρ Marwan Al-Hams, διευθυντής του νοσοκομείου.

«Το μήνυμά μας προς όλο τον κόσμο, τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Πολωνίας: σταματήστε να υποστηρίζετε το Ισραήλ με όπλα», πρόσθεσε.

15:46 Νέα επίθεση στη Χαν Γιουνίς

Μια ισραηλινή επίθεση σκότωσε ένα άτομο και τραυμάτισε ακόμα ένα κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, αναφέρει το Al Jazeera Arabic.

Τα θύματα έρχονται μετά από μια σειρά από νυχτερινές επιθέσεις σε σπίτια στην πόλη που σκότωσαν πέντε άτομα και τραυμάτισαν τουλάχιστον 10, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

15:32 Κάμερον: Θέλουμε να δούμε γρήγορα τα αποτελέσματα της έρευνας για τη δολοφονία των επτά εργαζομένων στη WCK

«Τα φοβερά γεγονότα των δύο τελευταίων ημερών είναι μια στιγμή όπου θα πρέπει να θρηνήσουμε την απώλεια αυτών των γενναίων εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των τριών Βρετανών πολιτών που σκοτώθηκαν με τραγικό τρόπο», δήλωσε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, καθώς έφτασε για μια σύνοδο κορυφής των υπουργών του ΝΑΤΟ.

Ο Κάμερον δήλωσε ότι χαιρετίζει όσα του είπε την Τρίτη ο Ισραηλινός πρεσβευτής στο Λονδίνο σχετικά με «μια πλήρη, επείγουσα και διαφανή έρευνα», μετά την κλήση του για τη δολοφονία των εργαζομένων της WCK για την παροχή βοήθειας στη Γάζα. «Θέλουμε να το δούμε αυτό να συμβαίνει πολύ, πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη δέσμευσή του να φτάσει βοήθεια στη Γάζα, λέγοντας ότι είναι «απαραίτητο» και ότι η Βρετανία θα παρακολουθεί «πολύ στενά» για να διασφαλίσει ότι αυτό θα συμβεί.

«Μας έχουν υποσχεθεί αυτά τα πράγματα στο παρελθόν και πρέπει πραγματικά να συμβούν, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων χρόνων λειτουργίας των σημείων διέλευσης», δήλωσε ο Κάμερον.

15:24 Η Γερμανία ανησυχεί για την κίνηση του Ισραήλ να απαγορεύσει το Al Jazeera

Η Γερμανία αμφισβήτησε τη νέα νομοθεσία που ανοίγει το δρόμο για το κλείσιμο των δραστηριοτήτων του Al Jazeera στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να προωθήσει την απομάκρυνση αυτού που αποκάλεσε «τρομοκρατικό κανάλι» από τη χώρα μετά την ψήφιση του νόμου από το κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, πιστού συμμάχου του Ισραήλ, δήλωσε ότι βλέπει τη νομοθεσία «με ανησυχία». Ο εκπρόσωπος Σεμπάστιαν Φίσερ δήλωσε ότι ένα ελεύθερο και ποικιλόμορφο τοπίο των μέσων ενημέρωσης αποτελεί κεντρικό δόγμα της φιλελεύθερης δημοκρατίας «και το Ισραήλ αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως φιλελεύθερη δημοκρατία».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του Al Jazeera αν η Γερμανία συμφωνεί με την εκτίμηση του Νετανιάχου, ο Φίσερ απάντησε: «Έχουμε δώσει τακτικά συνεντεύξεις στο Al Jazeera και δεν θα το κάναμε αν το Al Jazeera ήταν ένα τρομοκρατικό κανάλι από τη δική μας άποψη».

15:16 Λίβανος: Από νάρκη τραυματίστηκαν οι παρατηρητές του ΟΗΕ

Στρατιωτική έρευνα του Λιβάνου ταυτοποίησε νάρκη ως αιτία της έκρηξης που τραυμάτισε παρατηρητές του ΟΗΕ κοντά στα σύνορα της χώρας με το Ισραήλ το Σάββατο.

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας του λιβανέζικου στρατού διαπίστωσαν ότι οι παρατηρητές τραυματίστηκαν από νάρκη», ανέφερε ανώνυμος δικαστικός αξιωματούχος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Πρόσθεσε ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί από πού προήλθε η νάρκη. Η αναφορά έγινε λίγες ώρες αφότου ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι είχε πληροφορίες ότι εκρηκτικός μηχανισμός της Χεζμπολάχ προκάλεσε την έκρηξη.

15:04 Τα μέλη των ομάδων βοήθειας στη Γάζα νιώθουν σαν κινούμενοι στόχοι

Το Al Jazeera μίλησε με τη Sandra Rasheed, η οποία είναι η διευθύντρια της Αμερικανικής Βοήθειας για τους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (Anera) στην Παλαιστίνη, οργάνωση που επίσης διέκοψε τις δραστηριότητές της στη Γάζα μετά την επίθεση στη WCK.

«Αυτό είναι κάτι που αναγκαστήκαμε να κάνουμε για την ασφάλειά μας. Το προσωπικό μας έχει καθοδηγήσει το έργο μας και οι ίδιοι αισθάνονται ότι κυκλοφορούν με ένα στόχο στην πλάτη τους.

Νομίζω ότι όσο περισσότερο έχουμε χρόνο να το επεξεργαστούμε, τόσο πιο εκπληκτικό και σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι τρία οχήματα της αυτοκινητοπομπής χτυπήθηκαν από τρεις διαφορετικές βόμβες – μέσω της οροφής του αυτοκινήτου τους, γεγονός που υποδηλώνει στοχευμένη δολοφονία».

14:55 Βέλγιο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Hadja Lahbib δηλώνει ότι η χώρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης «όταν έρθει η στιγμή».

Μιλώντας σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η Lahbib εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τη διεθνή αντίδραση στον πόλεμο στη Γάζα, λέγοντας ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» τον περασμένο μήνα αποδείχθηκε ανεδαφικό.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι το ψήφισμα «πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση».

14:46 Το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα εξετάσει την έκκληση για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα εξετάσει την Παρασκευή σχέδιο ψηφίσματος που ζητά εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, επικαλούμενο τον «εύλογο κίνδυνο γενοκτονίας στη Γάζα».

Όπως μεταδίδει το AFP, το κείμενο καταδικάζει «τη χρήση εκρηκτικών όπλων με συνέπειες ευρείας κλίμακας από το Ισραήλ» σε κατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απαιτεί από το Ισραήλ «να τηρήσει τη νομική του ευθύνη να αποτρέψει τη γενοκτονία».

Το κείμενο προτάθηκε από το Πακιστάν εξ ονόματος 55 από τα 56 κράτη μέλη του ΟΗΕ στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) – με εξαίρεση την Αλβανία. Το σχέδιο ψηφίσματος συνυπογράφουν επίσης η Βολιβία, η Κούβα και η παλαιστινιακή αποστολή στη Γενεύη.

Το οκτασέλιδο σχέδιο απαιτεί από το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και να άρει αμέσως τον «παράνομο αποκλεισμό» της Λωρίδας της Γάζας και όλες τις άλλες μορφές «συλλογικής τιμωρίας».

Καλεί τις χώρες να σταματήσουν την πώληση ή τη μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ, επικαλούμενες «εύλογο κίνδυνο γενοκτονίας στη Γάζα».

Το προσχέδιο «καταδικάζει τη χρήση εκρηκτικών όπλων με επιπτώσεις ευρείας έκτασης από το Ισραήλ σε κατοικημένες περιοχές στη Γάζα» και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις των εκρηκτικών όπλων στα νοσοκομεία, τα σχολεία, το νερό, τον ηλεκτρισμό και τα καταφύγια στη Γάζα.

Το σχέδιο ψηφίσματος καλεί επίσης για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και «καταδικάζει τις ισραηλινές ενέργειες που μπορεί να ισοδυναμούν με εθνοκάθαρση» και «τη χρήση της πείνας ως όπλο κατά του παλαιστινιακού λαού».

14:34 Το Ισραήλ συλλαμβάνει 30 άτομα στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει 30 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το βράδυ της Τρίτης, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στις επαρχίες της Ιερουσαλήμ και της Ραμάλα, ενώ άλλες στις επαρχίες της Χεβρώνας, της Βηθλεέμ, της Τούμπας, της Τζενίν, της Καλκίλια και της Ιεριχούς, σύμφωνα με το Wafa.

Με τις συλλήψεις αυτές ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν φυλακιστεί από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται σε 7.990, αναφέρει η Wafa.

14:29 Συγγενείς τον ομήρων διακόπτουν συνεδρίαση της Κνεσέτ

Οικογένειες των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας διέκοψαν τη συνεδρίαση της Κνεσέτ και επάλειψαν με κίτρινη μπογιά τον γυάλινο τοίχο της αίθουσας.

Η διαμαρτυρία συνέβη ενώ η υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος του Ισραήλ Ιντίντ Σιλμάν μιλούσε στην Κνεσέτ σχετικά με το νομοσχέδιο για το κλίμα που υποστηρίζει.

Οι συγγενείς των ομήρων σήκωσαν τα χέρια τους βαμμένα με κίτρινα χρώματα και άπλωσαν τη μπογιά στον γυάλινο τοίχο, πριν απομακρυνθούν από τους φρουρούς ασφαλείας.

14:24 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Αυξάνεται η παγκόσμια οργή για την ισραηλινή αεροπορική επίθεση που σκότωσε επτά εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα, με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ να δηλώνει ότι η κατάσταση στη Γάζα έχει γίνει «αφόρητη».
  • Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, έρευνα του Al Jazeera διαπίστωσε ότι η ισραηλινή επίθεση ήταν «σκόπιμη».
  • Οι ολονύκτιες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν σκοτώσει και τραυματίσει δεκάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων πέντε στα σπίτια στη Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει 30 Παλαιστίνιους σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κυρίως στις επαρχίες της Ραμάλα και της Ιερουσαλήμ.
  • Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες λέει ότι το Ισραήλ συνεχίζει να την εμποδίζει να μεταφέρει τρόφιμα στη βόρεια Γάζα, όπου η πείνα είναι πιο διαδεδομένη έξι μήνες μετά τον πόλεμο.

14:14 Τα 3 διαφορετικά χτυπήματα στο κονβόι της WCK που διαψεύδουν ότι ήταν «ακούσια» η επίθεση των IDF

«Οι αεροπορικές επιδρομές κατά της αυτοκινητοπομπής μας δεν ήταν απλώς κάποιο λάθος στην ομίχλη του πολέμου. Ήταν μια άμεση επίθεση σε σαφώς επισημασμένα οχήματα των οποίων οι κινήσεις ήταν γνωστές στον ισραηλινό στρατό», αναφέρει σε άρθρο του στον ισραηλινό ιστότοπο ynet, ο διάσημος Ισπανός σεφ και ιδρυτής της οργάνωσης José Andrés.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και έρευνα του AJ που αξιοποίησε πληροφορίες από την τοποθεσία, μαρτυρίες, βίντεο και εικόνες ανασυνθέτοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία των επτά.

Σύμφωνα με το χρονικό της επίθεσης που παρουσιάζει η ερευνητική ομάδα του μέσου, φαίνεται πως οι IDF εξαπέλυσαν τρία ξεχωριστά διαδοχικά χτυπήματα στα τρία οχήματα της οργάνωσης όταν αποχωρούσαν από την αποθήκη που είχαν αφήσει ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το χτύπημα στο δεύτερο αυτοκίνητο έγινε αφού αυτό περισυνέλλεξε τους τραυματίες του πρώτου.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

14:00 Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χεζμπολάχ για την έκρηξη που έπληξε τους ειρηνευτές του ΟΗΕ

Ο στρατός του Ισραήλ, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, ισχυρίστηκε ότι εκρηκτικός μηχανισμός της Χεζμπολάχ ήταν η πηγή της έκρηξης που τραυμάτισε τρία μέλη του ΟΗΕ και τον μεταφραστή τους κοντά στα λιβανέζικα σύνορα την περασμένη εβδομάδα.

Πηγές ασφαλείας του Λιβάνου κατηγόρησαν νωρίτερα το Ισραήλ για την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε κοντά σε περίπολο της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) στο χωριό Rmeish στις 30 Μαρτίου, αλλά ο στρατός του Ισραήλ αρνήθηκε γρήγορα την ευθύνη.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ καταδίκασε «τη στοχοποίηση ειρηνευτικών δυνάμεων» και δήλωσε ότι θα διερευνήσει την προέλευση της έκρηξης.

13:40 Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν αμφιβολίες για τους ισραηλινούς ισχυρισμούς σχετικά με τις δολοφονίες των επτά εργαζομένων της WCK

Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Politico, εξέφρασαν σκεπτικισμό για τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι οι δολοφονίες των εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν «ακούσιες» και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον ιδρυτή του World Central Kitchen, Τζο Άντρες, τόνισε τη δολοφονία της Παλαιστίνιο-Αμερικανίδας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ, ανταποκρίτριας του Al Jazeera.

Συντριπτικά στοιχεία δείχνουν ότι ένας ισραηλινός στρατιώτης στόχευσε σκόπιμα την Abu Akleh και την πυροβόλησε καθώς έκανε ρεπορτάζ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, κανένας Ισραηλινός στρατιώτης δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ για τη δολοφονία της.

«Το Ισραήλ θα κάνει και θα πει ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσει το status quo και δεν έχω πολλές ελπίδες ότι η έρευνά τους θα είναι διαφανής ή ειλικρινής», αναφέρεται ο αξιωματούχος.

Σημειώνοντας ότι τρεις πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής, ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι φαίνεται να έγινε σκόπιμα. «Τρία χτυπήματα σε τρία αυτοκίνητα στη σειρά δεν είναι ατύχημα. Δεν είμαστε ηλίθιοι».

13:22 Ο Καναδάς θέλει πλήρη έρευνα για τη δολοφονία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Melanie Joly ζήτησε πλήρη έρευνα για τη δολοφονία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και ένας Καναδός πολίτης.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι ο Καναδάς θα φροντίσει να το κάνει.

13:07 Ολονύχτιες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Από τις τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι από τη βόρεια έως τη νότια Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται:

Πέντε νεκροί και 10 τραυματίες από ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιών στη Χαν Γιουνίς

Τρεις νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιών στην Ντέιρ ελ Μπαλάχ

Πολλοί τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στις συνοικίες Sheikh Ijlin, Tal al-Hawa και Zeitoun της πόλης της Γάζας.

12:52 Οι πολωνικές εισαγγελικές αρχές ξεκινούν έρευνα για τη δολοφονία του Πολωνού εργαζομένου της WCK

Οι εισαγγελείς του Przemysl, από όπου κατάγεται ο Πολωνός εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση Damian Sobol, ερευνούν ανεξάρτητα τις συνθήκες της δολοφονίας του στη Γάζα, δήλωσε η αναπληρώτρια εισαγγελέας της περιφέρειας Beata Starzecka στο πολωνικό πρακτορείο PAP.

Ο Sobol, 35 ετών, ήταν μεταξύ των επτά εργαζομένων που σκοτώθηκαν από διαδοχικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά της αυτοκινητοπομπής τους, σε μια επίθεση που, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, θέτει τις σχέσεις του Ισραήλ και της Πολωνίας «σε σκληρή δοκιμασία».

Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε την επίθεση «λάθος» και υποσχέθηκε να διερευνήσει πώς συνέβη.

12:35 Θα επαναπατριστούν οι σοροί των εργαζομένων στη WCK

Οι σοροί έξι ξένων εργαζομένων στην ανθρωπιστική οργάνωση που σκοτώθηκαν σε επίθεση θα μεταφερθούν από τη Γάζα μέσω Αιγύπτου.

Οι σοροί των έξι υπαλλήλων -που σκοτώθηκαν μαζί με έναν Παλαιστίνιο συνάδελφό τους- πρόκειται να μεταφερθούν από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα, δήλωσε ο Marwan al-Hams, διευθυντής του νοσοκομείου Abu Youssef al-Najjar της πόλης.

Οι επτά θάνατοι αύξησαν την πίεση στο Ισραήλ, ο πόλεμος του οποίου μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έχει επιφέρει καταστροφές και μαζικές απώλειες αμάχων στη Γάζα. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι εκατοντάδες χιλιάδες από τον πληθυσμό των 2,4 εκατομμυρίων βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού.

12:17 WCK: Η επίθεση στους εργαζόμενους δεν ήταν κατά λάθος – Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει αμάχους σήμερα

Ο José Andrés, ο διάσημος σεφ που ίδρυσε το World Central Kitchen, έγραψε ένα άρθρο για τον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet μετά την ισραηλινή επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής βοήθειας της οργάνωσής του που σκότωσε επτά μέλη του προσωπικού.

«Οι αεροπορικές επιδρομές κατά της αυτοκινητοπομπής μας δεν ήταν απλώς κάποιο ατυχές λάθος στην ομίχλη του πολέμου. Ήταν μια άμεση επίθεση σε σαφώς επισημασμένα οχήματα των οποίων οι κινήσεις ήταν γνωστές στον ισραηλινό στρατό», γράφει ο Andrés. «Ήταν επίσης το άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησής του πρωθυπουργού Νετανιάχου να συμπιέζει την ανθρωπιστική βοήθεια σε απελπιστικά επίπεδα».

Και προσθέτει: «Το Ισραήλ είναι καλύτερο από τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται αυτός ο πόλεμος. Είναι καλύτερο από το να μπλοκάρει την παροχή τροφίμων και φαρμάκων στους αμάχους. Είναι καλύτερο από το να σκοτώνει εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που συντονίζουν τις κινήσεις τους.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει τους χερσαίους δρόμους για τρόφιμα και φάρμακα σήμερα. Πρέπει να σταματήσει σήμερα να σκοτώνει αμάχους και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Πρέπει να ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι προς την ειρήνη σήμερα».

12:01 O Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο των 7 εργαζομένων της WCK

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την Τετάρτη τη «βαθιά του θλίψη» για το θάνατο επτά εργαζομένων της ανθρωπιστικής οργάνωσης WCK που σκοτώθηκαν από ισραηλινό χτύπημα ενώ παρέδιδαν βοήθεια στη Γάζα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse (AFP).

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τους εθελοντές που σκοτώθηκαν ενώ μοίραζαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ο 87χρονος ποντίφικας κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ακρόασής του στο Βατικανό. «Προσεύχομαι γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους».

Ανανέωσε την έκκλησή του για πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια για τον «εξαντλημένο και ταλαιπωρημένο άμαχο πληθυσμό» της Γάζας και για την απελευθέρωση των ομήρων που έχει συλλάβει η Χαμάς.

11:57 Πολωνία: Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα στην κρατική υπόσταση, το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα να κάνει κατάχρηση βίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας επανέλαβε το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ιδρύσουν ανεξάρτητο κράτος και κατήγγειλε την «κατάχρηση» βίας από το Ισραήλ – μια ακόμη ένδειξη των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Πολωνίας μετά τη δολοφονία ενός Πολωνού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση.

Σε ανάρτησή του στο Χ, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στην κατάχρηση βίας και στον παράνομο εποικισμό.

«Αναγνωρίζουμε επίσης το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ιδρύσουν ένα κράτος και να δημιουργήσουν ένα θεσμικό πλαίσιο για να ζήσουν ειρηνικά. Στην παρούσα κατάσταση, και οι δύο πλευρές χάνουν».

11:45 Σχεδόν 33.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα

Τουλάχιστον 32.975 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 75.577 έχουν τραυματιστεί στη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Περίπου 59 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 83 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε το υπουργείο.

11:28 Τουσκ: Οι σχέσεις με το Ισραήλ τίθενται σε μια πραγματικά σκληρή δοκιμασία

Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά της αυτοκινητοπομπής της WCK που σκότωσε επτά εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και έναν Πολωνό υπήκοο, υπονομεύουν τους δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και της Πολωνίας, λέει ο πρωθυπουργός της χώρας.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι ενώ η «συντριπτική πλειοψηφία των Πολωνών έδειξε πλήρη αλληλεγγύη στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς» στις 7 Οκτωβρίου, η αλληλεγγύη αυτή τίθεται τώρα «σε μια πραγματικά σκληρή δοκιμασία».

«Η τραγική επίθεση σε εθελοντές και η αντίδρασή σας προκαλούν κατανοητή οργή», είπε.

11:11 Το 30% των παιδιών κάτω των δύο ετών αντιμετωπίζει ακραίο υποσιτισμό

Ο υποσιτισμός των παιδιών στη Γάζα εξαπλώνεται με ρυθμούς ρεκόρ, αναφέρει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ).

«Το WFP παρέχει απελπιστικά αναγκαία τρόφιμα σε 1,45 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα κάθε μήνα, αλλά καθώς η λιμοκτονία πλησιάζει, χρειαζόμαστε περισσότερη πρόσβαση. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός», ανέφερε η οργάνωση στο X.

Το 30% των παιδιών κάτω των 2 ετών στη Γάζα αντιμετωπίζουν ακραίο υποσιτισμό.

11:01 Η ισραηλινή πρόταση δεν θα φέρει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, λέει η Χαμάς

Πηγές της Χαμάς λένε ότι η νέα ισραηλινή πρόταση που μεταφέρθηκε στην ομάδα από τους διαμεσολαβητές δεν παρέχει απάντηση σε κανένα από τα κομβικά ζητήματα που ήταν η αιτία να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις στον προηγούμενο γύρο των συνομιλιών.

Όπως αναφέρει η Haaretz, σύμφωνα με τη Χαμάς η νέα πρόταση δεν περιλαμβάνει την ισραηλινή διαβεβαίωση ότι η κατάπαυση του πυρός θα ακολουθηθεί από την αποχώρηση των IDF από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ενώ η προκαταρκτική απάντηση στην πρόταση είναι επιφυλακτική ως προς την ικανότητά της να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός, η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι η ομάδα τη μελετά και θα εκδώσει επίσημη απάντηση εντός των ημερών.

10:48 Χαμάς: Το Ισραήλ στοχεύει στην τρομοκράτηση των ομάδων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι στοχοθετεί χώρους διανομής βοήθειας για να «τρομοκρατήσει» τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και να τις εμποδίσει να βοηθήσουν τον πεινασμένο λαό της Γάζας.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταγγείλουν αυτή την αποτρόπαια πράξη και να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση του τερματισμού των εγκλημάτων και της επιθετικότητας της κατοχής εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

Τουλάχιστον 196 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί ευρέως ότι καθυστερεί τη βοήθεια που προορίζεται για τη Γάζα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν λιμό.

10:35 Αναμένεται επίσημη διπλωματική επίπληξη για τις δολοφονίες εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις από το Ισραήλ

Ανώτερος αξιωματούχος της καναδικής κυβέρνησης λέει ότι πολλά έθνη θα καταθέσουν σύντομα την επίσημη επίπληξη, γνωστή ως demarche, στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Την Τρίτη, ένας κορυφαίος αξιωματούχος του τμήματος Παγκόσμιων Υποθέσεων του Καναδά έκανε επίσης επίσημη παράσταση στον πρέσβη του Ισραήλ στον Καναδά, ανέφερε το Associated Press που επικαλείται τον ανώνυμο αξιωματούχο.

Μεταξύ των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που σκοτώθηκαν αργά τη Δευτέρα ήταν ένας Καναδός-Αμερικανός, καθώς και ένας Παλαιστίνιος, τρεις Βρετανοί πολίτες, Πολωνοί και Αυστραλοί υπήκοοι.

10:18 Ο ισραηλινός στρατός στοχεύει την περιοχή Αλ Αμάλ στην πόλη Χαν Γιουνίς

Τα στρατεύματα συνεχίζουν να εμπλέκονται σε μάχες εκ του σύνεγγυς και να καλούν σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον Παλαιστίνιων μαχητών στη συνοικία al-Amal, σκοτώνοντας αρκετούς από αυτούς, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ισραηλινού στρατού.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν επίσης εκτεταμένες στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς, όπως αναφέρεται, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών όπλων, θέσεων εκτόξευσης και στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Από το τελευταίο κύμα επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα σκοτώθηκαν επίσης πολλοί άμαχοι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί και δύο γυναίκες στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

10:03 Επιμένει η Ρωσία – Ζητά την καταδίκη του Ισραήλ για το χτύπημα της πρεσβείας του Ιράν

Η Ρωσία κυκλοφόρησε σχέδιο δήλωσης προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο καταδικάζει το ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, από το οποίο σκοτώθηκαν επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων δύο ανώτατοι στρατηγοί.

Ο Ρώσος αξιωματούχος Ντμίτρι Πολιανσκι έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ότι τα δυτικά μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να αναλάβουν δράση.

«Τι θα γινόταν αν η διπλωματική αποστολή μιας άλλης χώρας δεχόταν επίθεση; Ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας; Ένα δυτικό κράτος;», δήλωσε ο Πολάνσκι.

«Τονίσαμε ότι σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης, η ευθύνη γι’ αυτό θα πέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, οι οποίες δεν βρήκαν ποτέ τη δύναμη να καταδικάσουν τις ισραηλινές επιθέσεις».

09:48 Haaretz: Εντός δύο ημερών η Χαμάς θα απαντήσει στο Ισραήλ

Η Χαμάς είναι πιθανό να δώσει την απάντησή της στην τελευταία πρόταση του Ισραήλ εντός δύο ημερών, δήλωσαν πηγές που συμμετέχουν στις έμμεσες συνομιλίες στη Haaretz.

Η πρόταση διατυπώθηκε από την Αίγυπτο και το Κατάρ. Προφανώς θα σταλεί στο Ισραήλ μόνο αφού η Χαμάς δώσει την απάντησή της.

Πηγή που συμμετέχει στις συνομιλίες δήλωσε ότι η φύση αυτής της απάντησης θα καθορίσει αν μια συμφωνία μπορεί να οριστικοποιηθεί γρήγορα, αλλά προειδοποίησε ότι μέχρι στιγμής οι διαφορές μεταξύ των θέσεων των πλευρών είναι «δραματικές». Η διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ επέστρεψε από το Κάιρο το απόγευμα της Τρίτης μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου συνομιλιών.

09:35 Σε «λανθασμένη αναγνώριση» αποδίδει ο ισραηλινός στρατός την επίθεση στους εργαζόμενους της WCK

Ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ λέει ότι το φονικό ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε επτά εργαζόμενους της ανθρωπιστικής οργάνωσης Central World Kitchen στη Γάζα ήταν αποτέλεσμα «λανθασμένης αναγνώρισης σε περίπλοκες συνθήκες».

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα προκαταρκτικής έρευνας, ο αντιστράτηγος Χέρζι Χάλεβι εξέφρασε τη μεταμέλειά του και χαρακτήρισε την επίθεση «σοβαρό λάθος».

«Ήταν ένα λάθος που ακολούθησε μια λανθασμένη ταυτοποίηση – τη νύχτα κατά τη διάρκεια ενός πολέμου σε πολύ περίπλοκες συνθήκες. Δεν έπρεπε να είχε συμβεί», δήλωσε. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Χέλβι δήλωσε ότι ένα ανεξάρτητο όργανο θα διεξάγει «ενδελεχή έρευνα» που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός εκτιμά το «σημαντικό έργο» της WCK.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στη Haaretz απέδωσαν το χτύπημα σε έλλειψη πειθαρχίας από τους διοικητές στο πεδίο που δρουν κατά το δοκούν.

09:18 Ο πρόεδρος της ΓΣ του ΟΗΕ εκφράζει την οργή του για τη δολοφονία των 7 εργαζομένων στη WCK

Ο Ντένις Φράνσις, πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωσε ότι είναι «εξοργισμένος από τις τραγικές δολοφονίες των εργαζομένων βοήθειας της WCK από την ισραηλινή απεργία».

«Πρόκειται για ανθρώπους που ήρθαν να βοηθήσουν άλλους κάτω από τις πιο επικίνδυνες και άσχημες συνθήκες», δήλωσε ο Φράνσις, ο οποίος είναι επίσης πρεσβευτής του Τρινιντάντ και Τομπάγκο στον ΟΗΕ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Απλώς δεν μου έχουν μείνει λόγια», ανέφερε.

Ο Φράνσις είναι ο σημερινός πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της κατάπαυσης του πυρός τον περασμένο Δεκέμβριο.

09:12 Αυστραλιανές ΜΚΟ καλούν την κυβέρνηση να υποστηρίξει μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Το Αυστραλιανό Συμβούλιο για τη Διεθνή Ανάπτυξη (ACFID) και επτά αυστραλιανές οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας εξέδωσαν κοινή δήλωση καταδικάζοντας τον «αυξανόμενο αριθμό νεκρών εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα».

Οι οργανώσεις δήλωσαν ότι η Αυστραλή Ζόμι Φρανκόμ, η οποία σκοτώθηκε μαζί με έξι συναδέλφους της World Central Kitchen τη Δευτέρα, ήταν μία από τους «εκατοντάδες εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που σκοτώθηκαν από αυτή τη σύγκρουση», συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού ορισμένων από τις οργανώσεις που υπέγραψαν την κοινή δήλωση.

«Οι εργαζόμενοι στην WCK ήταν μέρος μιας διεθνούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης που απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων Παλαιστινίων, η οποία δημιουργήθηκε από τα εμπόδια στην παροχή βοήθειας, ειδικά στο βόρειο τμήμα της Γάζας», ανέφερε η δήλωση.

Οι οργανώσεις κάλεσαν την αυστραλιανή κυβέρνηση να αναλάβει διπλωματική δράση για την υποστήριξη μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και δήλωσαν ότι οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι τέσσερις στους πέντε Αυστραλούς (81%) είναι υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Η WCK δήλωσε ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για τα πλήγματα που σκότωσαν το προσωπικό της, αλλά η κοινή δήλωση των αυστραλιανών οργανώσεων δεν διευκρίνισε ποιος ήταν υπεύθυνος.

09:00 Στρατιωτικές πηγές αντικρούουν τους ισχυρισμούς του υπ. Άμυνας – Έλλειψη πειθαρχίας των διοικητών η αιτία για τη δολοφονία των 7 εργαζομένων της WCK

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι πηγές του ισραηλινού στρατού έχουν κατηγορήσει τη δολοφονία επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα «στην έλλειψη πειθαρχίας εκ μέρους των διοικητών στο πεδίο».

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ ότι η «έλλειψη συντονισμού» μεταξύ του στρατού και των ανθρωπιστικών οργανώσεων ήταν υπεύθυνη για τις δολοφονίες του προσωπικού της World Central Kitchen, στρατιωτικές πηγές δήλωσαν στην Haaretz ότι «το πρόβλημα έγκειται στη δραστηριότητα αξιωματικών που παραβιάζουν τις διαδικασίες».

Μια πηγή στο τμήμα πληροφοριών του Ισραήλ δήλωσε στην εφημερίδα: «Στη Γάζα, ο καθένας θέτει τους κανόνες για τον εαυτό του».

Ο Herzi Halevi, αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού, περιέγραψε την Τρίτη τη θανατηφόρα επίθεση ως «σοβαρό λάθος» που ήταν αποτέλεσμα «λανθασμένης ταυτοποίησης σε περίπλοκες συνθήκες».

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη Francesca Albanese δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο ισραηλινός στρατός «σκότωσε σκόπιμα» τους εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια για να τρομοκρατήσει τους δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας και να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη λιμοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα.

08:42 Αποκάλυψη AJ: Διαδοχικά χτυπήματα στα αυτοκίνητα της WCK

Έρευνα του πρακτορείου ελέγχου Sanad του Al Jazeera διαπίστωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις που σκότωσαν επτά άτομα σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας της World Central Kitchen (WCK) ήταν σκόπιμες.

Με βάση την έρευνα που βασίστηκε σε μαρτυρίες και εικόνες από την περιοχή, παρουσιάζεται ένα χρονικό των γεγονότων.

Η WCK ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι οι εργαζόμενοί της έφευγαν από την αποθήκη της Deir el-Balah μετά την παράδοση 100 τόνων επισιτιστικής βοήθειας και ότι «παρά τον συντονισμό των κινήσεων με τον [ισραηλινό στρατό], η αυτοκινητοπομπή χτυπήθηκε».

Η έρευνα του AJ διαπίστωσε ότι τρία οχήματα αποτέλεσαν στόχο μετά την έξοδο από την αποθήκη:

Το δεύτερο όχημα έγινε στόχος περίπου 800 μέτρα μακριά από το σημείο όπου χτυπήθηκε το πρώτο.

Το τρίτο αυτοκίνητο αποτέλεσε στόχο περίπου 1,6 χιλιόμετρα (σχεδόν ένα μίλι) μακριά από το δεύτερο αυτοκίνητο, με βάση τη θέση του μετά τον βομβαρδισμό.

08:25 Επιδρομές σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται για έκτο μήνα.

Δείτε όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024