Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμια Τράπεζα – ΟΗΕ: Στα 18,5 δισ. δολ. οι ζημιές στις υποδομές της Γάζας

Παγκόσμια Τράπεζα – ΟΗΕ: Στα 18,5 δισ. δολ. οι ζημιές στις υποδομές της Γάζας

Η στέγαση αντιπροσωπεύει το 72% του κόστους - Η έκθεση από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΗΕ εξετάζει επίσης τον αντίκτυπο στον λαό της Γάζας

Σε περίπου 18,5 δισ. δολάρια εκτιμάται το κόστος της ζημιάς σε υποδομές ζωτικής σημασίας στη Γάζα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ισοδυναμεί με το 97% του συνδυασμένου ΑΕΠ της Δυτικής Όχθης και της Γάζας το 2022.

Δεν έχει τέλος το αιματοκύλισμα στη Γάζα που έχει ισοπεδωθεί

Η έκθεση Ενδιάμεσης Εκτίμησης Ζημιών χρησιμοποίησε απομακρυσμένες πηγές συλλογής δεδομένων για τη μέτρηση ζημιών στις υποδομές σε κρίσιμους τομείς, που σημειώθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και τέλη Ιανουαρίου 2024.

Πλήγμα στη στέγαση

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι ζημιές σε δομές επηρεάζουν κάθε τομέα της οικονομίας. Η στέγαση αντιπροσωπεύει το 72% του κόστους. Οι υποδομές δημόσιων υπηρεσιών όπως το νερό, η υγεία και η εκπαίδευση αντιπροσωπεύουν το 19%, και οι ζημιές σε εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια αντιστοιχούν στο 9%. Για αρκετούς τομείς, το ποσοστό ζημίας φαίνεται να εξισορροπείται καθώς λίγα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν άθικτα.

Υπολογίζεται ότι 26 εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών και ερειπίων έχουν μείνει στον απόηχο της καταστροφής, ποσότητα που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν χρόνια για να αφαιρεθεί.

Τα παιδιά είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τον πόλεμο στη Γάζα.

Στα πρόθυρα του λιμού

Η έκθεση εξετάζει επίσης τον αντίκτυπο στον λαό της Γάζας. Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού και ολόκληρος ο πληθυσμός αντιμετωπίζει οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και υποσιτισμό.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι χωρίς σπίτια και το 75% του πληθυσμού είναι εκτοπισμένος. Οι καταστροφικές σωρευτικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία έχουν πλήξει περισσότερο τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρίες, με τα μικρότερα παιδιά να αναμένεται να αντιμετωπίσουν δια βίου συνέπειες στην ανάπτυξή τους.

Άνδρας επιχειρεί να σώσει παιδί μετά από ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα.

Με το 84% των εγκαταστάσεων υγείας να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί και την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για τη λειτουργία των υπόλοιπων εγκαταστάσεων, ο πληθυσμός έχει ελάχιστη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, φάρμακα ή θεραπείες που σώζουν ζωές. Το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης έχει σχεδόν καταρρεύσει, αποδίδοντας λιγότερο από το 5% της προηγούμενης παραγωγής του, με τους ανθρώπους να εξαρτώνται από περιορισμένες μερίδες νερού για επιβίωση. Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει καταρρεύσει, με το 100% των παιδιών να είναι εκτός σχολείου.

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

Η έκθεση επισημαίνει επίσης τον αντίκτυπο στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στα συστήματα που παράγονται από ηλιακή ενέργεια και στη σχεδόν πλήρη διακοπή ρεύματος από την πρώτη εβδομάδα της σύγκρουσης. Καθώς το 92% των βασικών δρόμων έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές και η υποδομή επικοινωνιών έχει υποβαθμιστεί σοβαρά, η παράδοση βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους έχει γίνει πολύ δύσκολη.

Το ενδιάμεσο σημείωμα εκτίμησης ζημιών προσδιορίζει τις βασικές ενέργειες για προσπάθειες έγκαιρης ανάκαμψης, ξεκινώντας με την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, της επισιτιστικής βοήθειας και της παραγωγής τροφίμων. την παροχή καταφυγίου και γρήγορων, οικονομικά αποδοτικών και επεκτάσιμων λύσεων στέγασης για τους εκτοπισμένους· και την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024