Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Στο ερειπωμένο Αλ Σίφα «κανείς δεν γλύτωσε» - «Διασκορπισμένα πτώματα» στα χαλάσματα

Γάζα: Στο ερειπωμένο Αλ Σίφα «κανείς δεν γλύτωσε» – «Διασκορπισμένα πτώματα» στα χαλάσματα

Οι μαρτυρίες αμάχων και διασωστών από το νοσοκομείο Αλ Σίφα που πολιορκήθηκε από τον ισραηλινό στρατό σοκάρουν

Στο ερειπωμένο Αλ Σίφα «κανείς δεν γλύτωσε», λέει ο επικεφαλής ομάδας διασωστών, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτών από το νοσοκομειακό συγκρότημα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, περιγράφοντας εικόνες με «διασκορπισμένα πτώματα» στα χαλάσματα.

Ο ισραηλινός στρατός στοχοποιεί συνεχώς νοσοκομεία, υποστηρίζοντας ότι κυνηγά μαχητές της Χαμάς σε αυτά

Δεκάδες περαστικοί αντικρίζουν με δέος το μέγεθος της καταστροφής. Κάποιοι ψαχουλεύουν στα ερείπια, μήπως βρουν κάτι που αξίζει.

Ορισμένα κτίρια έχουν ισοπεδωθεί. Άλλα στέκουν ακόμη όρθια, έχοντας υποστεί όμως σημαντικές καταστροφές. Φωτιά εξακολουθεί να σιγοκαίει σε ένα κατεστραμμένο κτίριο.

Τρεις άνδρες απομακρύνουν με φορείο έναν τραυματισμένο άνδρα.

Απελπισμένη Παλαιστίνια στα χαλάσματα κτιρίου στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ Σίφα.

«Έχει καταστραφεί ολοσχερώς»

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, «έχει καταστραφεί ολοσχερώς», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Φάρις Αφάνα, επικεφαλής ομάδας διασωστών. «Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτές τις σφαγές αμάχων και παιδιών. Κανείς δεν γλύτωσε εδώ», επισημαίνει.

Την ώρα που οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν εγκλωβισμένους στα χαλάσματα, πυροσβέστες επιχειρούν να σβήσουν τη φωτιά που σιγοκαίει σε κτίριο του συγκροτήματος.

«Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι καταστροφή για την ανθρωπότητα και το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας», λέει ο Φάρις Αφάνα, καταγγέλλοντας ότι κτίρια πυρπολήθηκαν και κατεδαφίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Παράλληλα απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα «να σταματήσει τις σφαγές κατά του παλαιστινιακού λαού».

Ένας άνδρας δείχνει πτώματα διασκορπισμένα στους δρόμους γύρω από το νοσοκομείο και λέει στην κάμερα: «θα μας θάψουν εδώ… δεν θα φύγουμε από εδώ».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι «ολοκλήρωσε» τις επιχειρήσεις του στο νοσοκομειακό συγκρότημα Αλ Σίφα και απέσυρε τις δυνάμεις του. Είχε υποστηρίξει προηγουμένως ότι ανακάλυψε «μεγάλες ποσότητες όπλων» σε χώρους του νοσοκομείου, ότι οι δυνάμεις του αντιμετώπισαν «τρομοκράτες» και ότι «απέφυγαν να βλάψουν προσωπικό και ασθενείς».

Ο επικεφαλής της ομάδας διασωστών χαρακτηρίζει «αδιανόητη» την καταστροφή νοσοκομειακών κλινών και υπογραμμίζει πως έχει μείνει «έκπληκτος» από τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας και ιδίως του αραβικού κόσμου. «Πότε θα κάνουν κάτι; Όταν αφανιστεί ολόκληρος ο παλαιστινιακός λαός;», διερωτάται.

Νέες αεροφωτογραφίες πριν και μετά την καταστροφή του νοσοκομείου Αλ Σίφα από το Ισραήλ

Οι αεροφωτογραφίες της εταιρείας Maxar, η οποία παρέχει δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, συγκρίνουν την εικόνα του νοσοκομείου Αλ Σίφα τον Ιούνιο του 2022 με την εικόνα που έχει τώρα, τον Απρίλιο του 2024.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024