Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: «Δεκάδες πτώματα βρέθηκαν στο νοσοκομείο Σίφα» - Αποχώρησε ο ισραηλινός στρατός

Γάζα: «Δεκάδες πτώματα βρέθηκαν στο νοσοκομείο Σίφα» – Αποχώρησε ο ισραηλινός στρατός

«21 ασθενείς πέθαναν αφότου το νοσοκομείο τέθηκε υπό πολιορκία τη 18η Μαρτίου», σύμφωνα με τον διευθυντή του ΠΟΥ

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ότι στο νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θυλάκου—από όπου αποχώρησαν λίγη ώρα νωρίτερα δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, που εισέβαλαν δύο εβδομάδες νωρίτερα— βρέθηκαν δεκάδες πτώματα.

«Δεκάδες πτώματα μαρτύρων, ορισμένα σε κατάσταση αποσύνθεσης, βρέθηκαν μέσα στο νοσοκομείο Σίφα και γύρω από αυτό», σημείωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως οι υλικές ζημιές είναι «πολύ μεγάλες» στο σύνολο των κτιρίων της εγκατάστασης.

Αποχώρησε ο ισραηλινός στρατός

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες νωρίς το πρωί, τα ισραηλινά άρματα και τα άλλα οχήματα βγήκαν από τον περίβολο του νοσοκομείου.

ανέφερε χθες Κυριακή ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μέσω X, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έβαλε στο στόχαστρο «κέντρο διοίκησης» της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, συμμάχου της Χαμάς.

«Στο νοσοκομείο Σίφα,δεν απομένει πλέον παρά ένα μπουκάλι νερό για κάθε 15 ασθενείς»

Τα άρματα άνοιξαν πυρ για να καλύψουν την αποχώρησή τους και έφυγαν από τη συνοικία Ρίμαλ προς νοτιοδυτική κατεύθυνση στην πόλη της Γάζας, προς τη συνοικία Τελ αλ Χάουα.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει πως απέσυρε τις δυνάμεις του από το νοσοκομείο ως αυτό το στάδιο.

«Πέθαναν 21 ασθενείς»

Χθες, Κυριακή ο δόκτωρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περιέγραψε καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στο νοσοκομείο.

Το Ισραήλ υποστήριξε όταν εξαπέλυε την επιχείρηση πως στο νοσοκομείο κρύβονται «υψηλόβαθμοι τρομοκράτες» της Χαμάς.

«21 ασθενείς πέθαναν αφότου το νοσοκομείο τέθηκε υπό πολιορκία τη 18η Μαρτίου», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Στα απομεινάρια του κέντρου υγείας παραμένουν 107 ασθενείς, ανάμεσά τους 4 παιδιά και 28 άνθρωποι σε κρίσιμη κατάσταση, σε ακατάλληλο κτίριο, την ώρα που το προσωπικό δεν έχει καν τα στοιχειώδη μέσα για να προσφέρει περίθαλψη: «ούτε πάνες, ούτε καθετήρες και ουροσυλλέκτες, ούτε νερό για να καθαρίσει τις πληγές».

«Πολλοί έχουν μολυσμένες πληγές και είναι αφυδατωμένοι. Από χθες (σ.σ. προχθές Σάββατο), δεν απομένει πλέον παρά ένα μπουκάλι νερό για κάθε 15 ανθρώπους», συνέχισε ο Δρ. Τέντρος.

«Εξαπλώνονται μολυσματικές ασθένειες εξαιτίας των ανθυγιεινών συνθηκών» και «τα τρόφιμα είναι εξαιρετικά περιορισμένα».

Ισραηλινός βομβαρδισμός στο νοσοκομείο Αλ Ακσά με 4 νεκρούς

Ο ίδιος ανάφερε ότι ισραηλινός βομβαρδισμός στο νοσοκομείο Αλ Ακσά της Λωρίδας της Γάζας στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους δεκαεπτά.

Για το Αλ Ακσά, ανέφερε πως ομάδα του ΠΟΥ βρισκόταν επιτόπου «όταν σκηνή στο προαύλιο του νοσοκομείου χτυπήθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και (άλλοι) 17 τραυματίστηκαν». Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα θύματα, διαβεβαίωσε πάντως πως τα μέλη του προσωπικού του ΠΟΥ είναι σώα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε νωρίτερα μέσω X ότι αεροσκάφος του «έπληξε κέντρο διοίκησης του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ και τρομοκράτες (…) στην αυλή του νοσοκομείου Αλ Ακσά στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλα».

Στο «πλήγμα ακριβείας» αυτό «το κτίριο του νοσοκομείου Αλ Ακσά δεν υπέστη ζημιά και η λειτουργία του δεν επηρεάστηκε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Δρ. Τέντρος, η ομάδα του ΠΟΥ είχε πάει στο νοσοκομείο αυτό για να κάνει αποτίμηση των αναγκών και να παραλάβει θερμοκοιτίδες προς αποστολή στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ανθρωπιστικός διάδρομος;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν μένουν πλέον παρά δέκα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας σε λειτουργία, a minima, από 36 προτού ξεσπάσει ο πόλεμος που αυτόν τον μήνα θα συμπληρώσει μισό χρόνο.

Τα νοσοκομεία αποτελούν επίσης καταφύγιο για χιλιάδες Γαζαίους, τα σπίτια των οποίων ισοπεδώθηκαν ή έφυγαν για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες.

Ο παλαιστινιακός θύλακος υφίσταται σχεδόν απόλυτη πολιορκία και ΜΚΟ, όπως και ο ΟΗΕ, κατηγορούν το Ισραήλ ότι δεν επιτρέπει να εισέρχεται επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια, από την οποία εξαρτάται σχεδόν όλος ο πληθυσμός (2,4 εκατ. άνθρωποι) στη Λωρίδα της Γάζας. Το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών έχει συγκεντρωθεί στον νότο, μέσα και γύρω από την πόλη Ράφα.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσάπτουν επίσης στον ισραηλινό στρατό ότι εμποδίζει ή επιβραδύνει αποστολές στις περιοχές που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές, ειδικά στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

«Παροτρύνουμε το Ισραήλ να διευκολύνει επειγόντως την πρόσβαση και να (επιτρέψει να) δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος προκειμένου ο ΠΟΥ και εταίροι του να μπορέσουν να διακομίσουν ασθενείς για να σωθούν. Επαναλαμβάνουμε: κάθε στιγμή μετράει. Κατάπαυση του πυρός!», καταλήγει η ανάρτηση του Δρος Τέντρος.

Στην επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 32.782 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024