Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: «Κάναμε λάθος» λέει ο Νετανιάχου για τη δολοφονία των 7 εργαζομένων ανθρωπιστικής οργάνωσης

Γάζα: «Κάναμε λάθος» λέει ο Νετανιάχου για τη δολοφονία των 7 εργαζομένων ανθρωπιστικής οργάνωσης

«Δυστυχώς κάναμε λάθος» λέει ο Νετανιάχου μετά τη διεθνή καταδίκη της δολοφονίας 7 εργαζομένων ανθρωπιστικής οργάνωσης που παρέδιδαν βοήθεια που είχε φτάσει στη Γάζα μέσω θαλάσσης

Η ισραηλινή επίθεση, με παραδοχή Νετανιάχου, σε εργαζόμενους της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις καθώς ανάμεσα στα θύματα είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.

Το αυτοκίνητο της οργάνωσης δέχτηκε επίθεση αφού είχε ξεφορτώσει βοήθεια – που έφτασε στη Γάζα με πλοίο από την Κύπρο – στην Ντεΐρ αλ Μπαλάχ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά εργαζόμενοι από την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, τις ΗΠΑ ενώ νεκρός έπεσε και ο Παλαιστίνιος οδηγός του οχήματος, που έφερε τα διακριτικά της οργάνωσης.

Η World Central Kitchen, που ιδρύθηκε από τον διάσημο Ισπανό σεφ Jose Andres, ανέστειλε τις δραστηριότητές της μετά το περιστατικό καταγγέλλοντας το Ισραήλ για «στοχευμένη και ασυγχώρητη επίθεση». Όπως ανέφερε η οργάνωση είχε ενημερώσει για τη διαδρομή του κονβόι τις IDF αλλά παρόλα αυτά δέχτηκε άμεσο πλήγμα.

Το αυτοκίνητο της οργάνωσης που χτυπήθηκε από αέρος

«Είμαι συντετριμμένη και συγκλονισμένη που εμείς – η World Central Kitchen και ο κόσμος – χάσαμε όμορφες ζωές σήμερα εξαιτίας μιας στοχευμένης επίθεσης των IDF», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η CEO της World Central Kitchen, Erin Gore.

«Κατά λάθος», λέει το Ισραήλ

Μετά από δηλώσεις των IDF και του ισραηλινού ΥΠΕΞ που έστειλαν τα συλλυπητήριά τους στις συμμαχικές χώρες και τις διαβεβαιώσεις τους για ανεξάρτητη έρευνα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για ακούσιο λάθος.

Ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι τέτοιες επιθέσεις σημαίνουν ακόμα λιγότερη βοήθεια στη Γάζα που βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή λιμού

«Είναι ένα τραγικό περιστατικό που οι δυνάμεις μας χτύπησαν ακούσια αθώους ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό συμβαίνει στον πόλεμο και θα το ερευνήσουμε μέχρι τέλους. Είμαστε σε επαφή με τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά», δήλωσε.

Ωστόσο οι επιθέσεις των IDF σε αιτούντες βοήθεια ή σε προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων κάθε άλλο παρά μεμονωμένο περιστατικό είναι κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, με τη διαφορά ότι τώρα είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ ζητά συγγνώμη και αναλαμβάνει την ευθύνη.

Πρωτοβουλία ΗΠΑ και ΕΕ

Το γεγονός ότι τα θύματα δεν είναι μόνο Παλαιστίνιοι αλλά πολίτες της Δύσης, αυξάνει την πίεση στις κυβερνήσεις που κρατούν χαμηλούς τόνους για τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα να οξύνουν την κριτική τους και να ζητήσουν εξηγήσεις.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι πρόκειται για την οργάνωση που συνεργάστηκε με την Κύπρο, τις ΗΠΑ και την ΕΕ για τη δημιουργία του πολυδιαφημιζόμενου θαλάσσιου διαδρόμου προς την πολιορκημένη Γάζα που βρίσκεται αντιμέτωπη με λιμό.

Το κατεστραμμένο όχημα

Ο Πολ Άνταμς του BBC κάνει λόγο για μία καταστροφή που έχει συνέπειες στον λαό της Γάζας, στην ανθρωπιστική οργάνωση WCK αλλά και στην εικόνα του Ισραήλ που δέχεται πιέσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αφού το Τελ Αβίβ απαγόρευσε την είσοδο της URWA στον θύλακα, κατηγορώντας την οργάνωση του ΟΗΕ για σχέσεις με την τρομοκρατία, έχει βασιστεί σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Μάλιστα έχει διατυμπανίσει τον ρόλο της WCK ως απόδειξη ότι η UNRWA δεν είναι πλέον απαραίτητη.

Σε πρόσφατη ενημέρωση, Ισραηλινοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι η WCK «εμφανίστηκε από το πουθενά και έχει γίνει περίπου το 13% της ιστορίας των τροφίμων μέσα στη Γάζα», προσθέτοντας ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να διευκολύνουν την διανομή βοήθειας.

Η επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής της WCK θα δυσκολέψει το Ισραήλ να διατηρήσει αυτή την αφήγηση.

Τα σημεία της αυτοκινητοπομπής

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε μίλησε για το θύμα Lalzawmi «Zomi» Frankcom. «Πρόκειται για κάποιον που εργαζόταν εθελοντικά στο εξωτερικό για να προσφέρει βοήθεια μέσω αυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης σε ανθρώπους που υποφέρουν από τρομερές στερήσεις στη Γάζα», δήλωσε ο Αλμπανέζε και ζήτησε εξηγήσεις από τον Ισραηλινό πρέσβη.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της Πολωνίας. ΗΠΑ και ΗΒ εξέφρασαν τη «συντριβή» τους και ζήτησαν από το Ισραήλ να διερευνήσει το περιστατικό.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε την επίθεση και ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή έρευνας.

Πρόσθεσε ότι το περιστατικό δείχνει ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως».

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστουδουλίδης, καταδίκασε επίσης το γεγονός ενώ τόνισε ότι οι παραδόσεις της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης θα πρέπει να συνεχιστούν.

Ωστόσο τα πλοία που έφτασαν στη Γάζα από την Κύπρο γυρίζουν πίσω με 200 τόνους προμηθειών που η οργάνωση δεν παρέδωσε καθώς ανέστειλε τις δραστηριότητές της μετά την επίθεση.

Ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι τέτοιες επιθέσεις σημαίνουν ακόμα λιγότερη βοήθεια στη Γάζα, ενώ υπενθυμίζουν ότι ο παλαιστινιακός θύλακας είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για τους εργαζόμενους και τους εθελοντές, καθώς μετά τις 7 Οκτώβρη έχει σημειωθεί αιματηρό ρεκόρ θανάτων σε ομάδες βοήθειας με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τουλάχιστον τους 193

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024