Κυριακή 21 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ σοκάρει για το μέγεθος της καταστροφής

Γάζα: Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ σοκάρει για το μέγεθος της καταστροφής

Μια προσωρινή έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ αναδεικνύει το μέγεθος της καταστραοφής στη Λωρίδα της Γάζας, ανά τομέα και ανά Δήμο.

Το κόστος των ζημιών σε κρίσιμες υποδομές στη Γάζα εκτιμάται σε περίπου 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ισοδυναμεί με το 97% του συνδυασμένου ΑΕΠ της Δυτικής Όχθης και της Γάζας το 2022.

Η ενδιάμεση έκθεση εκτίμησης των ζημιών χρησιμοποίησε πηγές συλλογής δεδομένων από απόσταση για τη μέτρηση των ζημιών στις φυσικές υποδομές σε κρίσιμους τομείς που προκλήθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και τέλους Ιανουαρίου 2024. Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι ζημιές στις δομές επηρεάζουν κάθε τομέα της οικονομίας.

Το συνολικό κόστος των ζημιών σε οικίες ανέρχεται σε 13,3 δισ

Η στέγαση αντιπροσωπεύει το 72% του κόστους. Οι υποδομές δημόσιων υπηρεσιών, όπως η ύδρευση, η υγεία και η εκπαίδευση, αντιστοιχούν στο 19% και οι ζημιές σε εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια αντιστοιχούν στο 9%. Για αρκετούς τομείς, ο ρυθμός των ζημιών φαίνεται να εξομαλύνεται, καθώς ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν άθικτα. Υπολογίζεται ότι 26 εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών και μπάζων έχουν μείνει στο πέρασμα της καταστροφής, ποσότητα που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί χρόνια για να απομακρυνθεί.

Οι ζημιές ανά τομέα. Το αρτικόλεξο WASH μεταφράζεται ως Ύδρευση, Αποχέτευση και Υγιεινή, ενώ το ICT αφορά τις Πληροφορίες και Επικοινωνίες.

Η έκθεση εξετάζει επίσης τον αντίκτυπο στον πληθυσμό της Γάζας

Περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της Γάζας βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας και το σύνολο του πληθυσμού βιώνει οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και υποσιτισμό. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι χωρίς σπίτια και το 75% του πληθυσμού είναι εκτοπισμένο. Οι καταστροφικές σωρευτικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία έχουν πλήξει περισσότερο τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία, ενώ τα μικρότερα παιδιά αναμένεται να αντιμετωπίσουν συνέπειες στην ανάπτυξή τους που θα διαρκέσουν όλη τους τη ζωή.

Με το 84% των υγειονομικών εγκαταστάσεων να έχουν καταστραφεί ή να έχουν καταστραφεί και με την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για τη λειτουργία των υπόλοιπων εγκαταστάσεων, ο πληθυσμός έχει ελάχιστη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, φάρμακα ή θεραπείες που σώζουν ζωές.

Το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης έχει σχεδόν καταρρεύσει, παρέχοντας λιγότερο από το 5% της προηγούμενης παραγωγής του, με τους ανθρώπους να εξαρτώνται από περιορισμένες μερίδες νερού για την επιβίωσή τους.Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει καταρρεύσει, με το 100% των παιδιών να μην πηγαίνουν σχολείο.

Από πάνω προς τα κάτω οι βυσσινί δήμοι με το μεγαλύτερο κόστος ζημιών είναι η Τζαμπαλίγια (2 δισ.), η Γάζα (7,28 δισ.) και στον νότο η Χαν Γιουνίς (1.82. δισ).
Με κόκκινο χρώμα η Μπέιτ Λαχίγια (1,08 δισ. δολάρια) στον Βορρά και η Ράφα στο νότο (987 εκατ. δολάρια).

Η Γάζα έχει μετατραπεί σε συντρίμμια, πολλές φορές με την χρήση στρατιωτικών μπουλντοζών και όχι εξαιτίας βομβαρδισμών

Η έκθεση επισημαίνει επίσης τον αντίκτυπο στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στα ηλιακά συστήματα και τη σχεδόν πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης από την πρώτη εβδομάδα της σύγκρουσης.

Με το 92% των πρωτοβάθμιων δρόμων να έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές και τις υποδομές επικοινωνιών να έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη, η παροχή βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους έχει καταστεί πολύ δύσκολη.

Το ενδιάμεσο σημείωμα αξιολόγησης των ζημιών προσδιορίζει βασικές δράσεις για τις προσπάθειες έγκαιρης ανάκαμψης, ξεκινώντας με την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, της επισιτιστικής βοήθειας και της παραγωγής τροφίμων, την παροχή στέγης και γρήγορων, οικονομικά αποδοτικών και κλιμακούμενων λύσεων στέγασης για τους εκτοπισμένους και την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών.

Όλες οι ζημιές στη Γάζα ανά πολεμική αναμέτρηση (2014-2024)

Όλη η έκθεση

Την μεθοδολογία και την ενδελεχή έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ μπορείτε να την μελετήσετε εδώ.

Sports in

LIVE: Λαμία – Παναθηναϊκός

Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – Παναθηναϊκός για την 6η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Απριλίου 2024