Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Wall Street Journal: Περίπου το 70% των σπιτιών στη Γάζα καταστράφηκε μερικώς ή ολοσχερώς

Wall Street Journal: Περίπου το 70% των σπιτιών στη Γάζα καταστράφηκε μερικώς ή ολοσχερώς

Την Γκερνίκα της Γάζας παρουσιάζει η Wall Street Journal σε ένα εκτεταμένο ρεπορτάζ, με ανάλυση δορυφορικών εικόνων της Λωρίδας της Γάζας και προηγμένων τεχνικών τηλεπισκόπησης.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας προκαλεί καταστροφές συγκρίσιμες σε κλίμακα με τον πιο καταστροφικό αστικό πόλεμο στα σύγχρονα χρονικά σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, το Ισραήλ είχε ρίξει 29.000 βόμβες, πυρομαχικά και οβίδες πυροβολικού στη λωρίδα. Σχεδόν το 70% των 439.000 σπιτιών της Γάζας και περίπου τα μισά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί. Από τους βομβαρδισμούς έχουν καταστραφεί βυζαντινές εκκλησίες και αρχαία τζαμιά, εργοστάσια και πολυκατοικίες, εμπορικά κέντρα και πολυτελή ξενοδοχεία, θέατρα και σχολεία. Μεγάλο μέρος των υποδομών ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, επικοινωνιών και υγειονομικής περίθαλψης που έκαναν τη Γάζα να λειτουργεί είναι ανεπανόρθωτο.

Οι περισσότεροι από τους 21.000+ νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους .

Τα περισσότερα από τα 36 νοσοκομεία της λωρίδας έχουν κλείσει και μόνο οκτώ δέχονται ασθενείς. Εσπεριδοειδή, ελαιώνες και θερμοκήπια έχουν εξαφανιστεί. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των σχολείων της έχουν υποστεί ζημιές.

Αυτό είναι ένα κομμάτι της Λωρίδας της Γάζας πριν τους βομβαριδισμούς. Ακολυθεί η δορυφορική φωτογραφία μετά τους βομβαρδισμούς.

Οι βομβαρδισμοί είναι χειρότεροι από τον βομβαρδισμό της Δρέσδης

Στην απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου με 1.200 θύματα από πλευράς του Ισραήλ, οι βόμβες, τα βλήματα πυροβολικού και οι στρατιώτες του έχουν σκοτώσει περισσότερους από 21.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στη Γάζα. Ο αριθμός αυτός δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους .

Η καταστροφή μοιάζει με εκείνη που άφησαν οι βομβαρδισμοί των συμμάχων σε γερμανικές πόλεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Η λέξη «Γάζα» θα μείνει στην ιστορία μαζί με τη Δρέσδη και άλλες διάσημες πόλεις που βομβαρδίστηκαν», δήλωσε ο Robert Pape, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και συγγραφέας μιας ιστορίας των αεροπορικών βομβαρδισμών. «Αυτό που βλέπετε στη Γάζα είναι στο κορυφαίο 25% των πιο έντονων εκστρατειών τιμωρίας στην ιστορία».

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί πολιτικά κτίρια για να κρύβει εισόδους σε σήραγγες στις οποίες αποθηκεύει όπλα και κρύβει διοικητές. «Όταν ρωτάτε γιατί καταστρέφονται οι μη στρατιωτικές υποδομές στη Γάζα, κοιτάξτε πού έχτισε η Χαμάς τις στρατιωτικές υποδομές της, και μετά δείξτε με το δάχτυλο τη Χαμάς», δήλωσε στις 17 Δεκεμβρίου στο X, πρώην Twitter, ο Eylon Levy, εκπρόσωπος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού. Οι ΗΠΑ πίεσαν πρόσφατα το Ισραήλ να προσπαθήσει να περιορίσει τον αριθμό των απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Καθώς η εμπόλεμη ζώνη είναι ως επί το πλείστον κλειστή στον έξω κόσμο, οι ειδικοί επιθεωρούν τις ζημιές αναλύοντας δορυφορικές εικόνες και χρησιμοποιώντας την τηλεπισκόπηση, η οποία παρακολουθεί τα φυσικά χαρακτηριστικά μετρώντας την ανακλώμενη και εκπεμπόμενη ακτινοβολία από απόσταση. Τα ευρήματά τους, όπως είπαν, είναι αρχικά και θα χρειαστούν επαλήθευση στο έδαφος, αλλά είναι πιθανό να αποτελούν υποεκτίμηση. Σύμφωνα με την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων από ειδικούς σε θέματα τηλεπισκόπησης του City University of New York και του Oregon State University, έως και το 80% των κτιρίων στη βόρεια Γάζα, όπου οι βομβαρδισμοί ήταν πιο σφοδροί, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, ποσοστό υψηλότερο από εκείνο της Δρέσδης.

Η ίδια περιοχή μετά τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Πολλά από τα σπίτια δεν υφίστανται πλέον.

Η Γάζα και οι διατρητικές βόμβες των 900 κιλών που καταστρέφουν καταφύγια, αλλά κυρίως οικίες

Ο He Yin, επίκουρος καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Kent State στο Οχάιο, εκτίμησε ότι το 20% της γεωργικής γης της Γάζας έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί. Το χειμερινό σιτάρι που θα έπρεπε να φυτρώνει τώρα δεν είναι ορατό, είπε, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν φυτεύτηκε. Μια ανάλυση της Παγκόσμιας Τράπεζας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, ο πόλεμος είχε προκαλέσει ζημιές ή καταστρέψει το 77% των εγκαταστάσεων υγείας, το 72% των δημοτικών υπηρεσιών, όπως πάρκα, δικαστήρια και βιβλιοθήκες, το 68% των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και το 76% των εμπορικών χώρων, συμπεριλαμβανομένης της σχεδόν πλήρους καταστροφής της βιομηχανικής ζώνης στα βόρεια. Περισσότεροι από τους μισούς δρόμους, διαπίστωσε η Παγκόσμια Τράπεζα, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί. Περίπου 342 σχολεία έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων 70 δικών του σχολείων.

Μια αξιολόγηση από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το Ισραήλ έριξε 29.000 βόμβες ή οβίδες στη Γάζα σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Συγκριτικά, ο αμερικανικός στρατός έριξε 3.678 πυρομαχικά στο Ιράκ από το 2004 έως το 2010, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ. Μεταξύ των όπλων που παρείχαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα είναι βόμβες «bunker buster» 2.000 λιβρών (σ.σ. 900 περίπου κιλά), σχεδιασμένες να διαπερνούν τσιμεντένια καταφύγια, οι οποίες, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, χρησιμοποιούνται συνήθως για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε πιο αραιοκατοικημένες περιοχές.

Η Γάζα έχει πλούσια ιστορία 4.000 ετών. Υπήρξε πόλη-λιμάνι των Χαναναίων και των Φαραώ που χρησίμευε ως ενδιάμεσος σταθμός στους εμπορικούς δρόμους μεταξύ της Αφρικής και της Ασίας. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, ανοικοδομήθηκε μετά από πολέμους, πολιορκίες, λοιμούς και σεισμούς. Το 332 π.Χ., ήταν η τελευταία πόλη που αντιστάθηκε στην πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς την Αίγυπτο – μια πράξη ανυπακοής που τροφοδότησε τη μυθολογία ενός λαού που δεν υποτάχθηκε ποτέ. Το σύμβολο του δήμου της Γάζας είναι ένας φοίνικας.

Η εκστρατεία του Ισραήλ περιλαμβάνει εκτός από αεροπορικούς βομβαρδισμούς, βολές πυροβολικού και χερσαίες επιχειρήσεις.

Η πλειονότητα των κατοίκων της Γάζας είναι είτε πρόσφυγες είτε απόγονοι εκείνων που εγκατέλειψαν τη γη που σήμερα αποτελεί το κράτος του Ισραήλ

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο το 1967. Το 2005, ένα χρόνο μετά από μια άλλη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς στη Γάζα, απέσυρε τους εναπομείναντες στρατιώτες και τους οικισμούς του, αν και διατήρησε τον έλεγχο των συνόρων, της ακτογραμμής και του εναέριου χώρου του θύλακα. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος περιόρισαν αυστηρά τις μετακινήσεις μέσα και έξω από τη Γάζα το 2007 αφού η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχό της, τερματίζοντας δεκαετίες ολόκληρες κατά τις οποίες πολλοί κάτοικοι της Γάζας εργάζονταν εντός του Ισραήλ και μάθαιναν εβραϊκά.

Ο σημερινός πόλεμος δεν έχει λυπηθεί πολύτιμους ιστορικούς τόπους. Το Μεγάλο Τζαμί Ομαρί, ένα αρχαίο κτίριο που μετατράπηκε από εκκλησία του πέμπτου αιώνα σε μουσουλμανικό χώρο λατρείας, καταστράφηκε και ο μιναρές του γκρεμίστηκε. Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τον Οκτώβριο έπληξε την εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου του πέμπτου αιώνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιους που βρίσκονταν εκεί.

«Η απώλεια του τζαμιού Ομαρί με θλίβει περισσότερο από την καταστροφή του σπιτιού μου», δήλωσε ο Φαντέλ Αλατέλ, ένας αρχαιολόγος από τη Γάζα που εγκατέλειψε το σπίτι του για να καταφύγει στο νότιο άκρο της λωρίδας. Η αριστοκρατική γειτονιά Ριμάλ, με τις φαρδιές λεωφόρους και τα ινστιτούτα ομορφιάς, έγινε ερείπια τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν καταστρέψει το κεντρικό δικαστήριο της Γάζας, το κτίριο του κοινοβουλίου και τα κεντρικά αρχεία.

Το Ισραήλ λέει ότι πολλές από τις αεροπορικές επιδρομές του είχαν ως στόχο το δίκτυο σηράγγων της Χαμάς κάτω από τη Γάζα, το οποίο, όπως λένε, έκρυβε και ομήρους που είχαν συλληφθεί στις 7 Οκτωβρίου. Αυτές οι σήραγγες -σύμφωνα πάντα με το Ισραήλ -βρίσκονται κάτω από πυκνοκατοικημένες περιοχές σε έδαφος που περιέχει σημαντικές δημοτικές υποδομές, καθιστώντας το πεδίο μάχης δύσκολο.

Οι βομβαρδισμοί είναι καθημερινό φαινόμενο εδώ και 85 ημέρες.

Η ανοικοδόμηση δεν θα είναι εύκολη

«Δεν είναι πια μια βιώσιμη πόλη», δήλωσε ο Εγιάλ Γουάιζμαν, ένας Ισραηλινοβρετανός αρχιτέκτονας που μελετά την προσέγγιση του Ισραήλ στο δομημένο περιβάλλον στα παλαιστινιακά εδάφη. Οποιαδήποτε ανοικοδόμηση, είπε, θα απαιτήσει «ένα ολόκληρο σύστημα υπόγειων υποδομών, διότι όταν επιτεθείς στο υπέδαφος, όλα όσα διατρέχουν το έδαφος – το νερό, το φυσικό αέριο, η αποχέτευση – σχίζονται».

Οι πόλεις της Ευρώπης ανοικοδομήθηκαν μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους. Η Βηρυτός αναγεννήθηκε ξανά μετά τον εμφύλιο πόλεμο και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Η Μοσούλη του Ιράκ και η Ράκκα της Συρίας ξαναζωντάνεψαν μετά τις αεροπορικές εκστρατείες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που τις ισοπέδωσαν κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους, αν και η ανοικοδόμηση ήταν αργή και για τις δύο. Η Γάζα αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις.

Κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο αν το Ισραήλ επιτύχει τον στόχο του να καταστρέψει τη Χαμάς. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται σε ένα σχέδιο των ΗΠΑ να θέσει την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία διοικεί τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, επικεφαλής της λωρίδας.

Η ανοικοδόμηση των κατοικιών θα διαρκέσει επτά έως 10 χρόνια, εάν υπάρχει χρηματοδότηση.

Οι πρακτικές δυσκολίες της ανοικοδόμηση της Γάζας

Το ασυνήθιστο καθεστώς του θύλακα ως έδαφος με σύνορα που ελέγχονται από το Ισραήλ περιπλέκει περαιτέρω κάθε δρόμο προς την ανάκαμψη. Μετά από άλλους πρόσφατους πολέμους στη Γάζα, το Ισραήλ έχει μερικές φορές εμποδίσει την είσοδο οικοδομικών υλικών, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το 2015, έναν ολόκληρο χρόνο μετά την κατάπαυση του πυρός το 2014, μόνο ένα σπίτι είχε ανοικοδομηθεί – όχι λόγω έλλειψης κεφαλαίων, αλλά επειδή δεν επιτρεπόταν η είσοδος στο τσιμέντο.

Μια ανάλυση από το Shelter Cluster, έναν συνασπισμό ομάδων βοήθειας με επικεφαλής το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μετά τον τρέχοντα πόλεμο, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος μόνο για να καθαριστούν τα ερείπια, ένα έργο που περιπλέκεται από την ανάγκη ασφαλούς απομάκρυνσης των μη εκραγμένων πυρομαχικών.

Η ανοικοδόμηση των κατοικιών θα διαρκέσει επτά έως 10 χρόνια, εάν υπάρχει χρηματοδότηση, δήλωσε η ομάδα. Θα κοστίσει περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος της παροχής προσωρινής στέγασης.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024