Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Διεθνής καταδίκη για την επίθεση σε εργαζομένους ΜΚΟ

Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Διεθνής καταδίκη για την επίθεση σε εργαζομένους ΜΚΟ

Δείτε live τις εξελίξεις στο in -Συνεχίζονται οι αδιάκριτες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ ανησυχία προκαλεί το νέο χτύπημα στην ιρανική πρεσβεία της Δαμασκού με τουλάχιστον 11 νεκρούς

Νέα επίθεση σε κονβόι βοήθειας στη Γάζα είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά εργαζόμενοι της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen.

Οι νεκροί είναι υπήκοοι Αυστραλίας, Παλαιστίνης, Πολωνίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ένα άτομο διπλής υπηκοότητας ΗΠΑ και Καναδά.

Την ίδια στιγμή και ενώ οι διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να προχωρούν, το χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία που αποδίδεται στο Ισραήλ, είχε ως αποτέλεσμα 11 νεκρούς. Ανάμεσά τους και ένας ανώτερος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης με την Τεχεράνη να δηλώνει ότι το πλήγμα δεν θα μείνει αναπάντητο.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

06:00 Ο αυστραλός πρωθυπουργός εκφράζει την οργή του στον Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Αντονι Αλμπανέζι εξέφρασε σε τηλεφωνική συνδιάλεξή τους την «οργή» του στον ισραηλινό ομόλογό του, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τους θανάτους επτά εργαζόμενων αμερικανικής ανθρωπιστικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένης Αυστραλής, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εκανα πολύ σαφές στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι οι Αυστραλοί αισθάνονται οργή γι’ αυτή την τραγωδία», δήλωσε ο κ. Αλμπανέζι.

05:30 «Αγανακτισμένος» ο Μπάιντεν με τις δολοφονίες του Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε «αγανακτισμένος» μετά τον θάνατο επτά εργαζομένων αμερικανικής οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου Αμερικανού, κρίνοντας πως ο στρατός του Ισραήλ δεν προστατεύει «αρκετά» τους εθελοντές που πάνε να μοιράσουν τρόφιμα στους «πεινασμένους» Παλαιστίνιους στον θύλακο υπό πολιορκία.

«Το ακόμη πιο τραγικό είναι πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος, κατά το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Αυτή η σύρραξη συγκαταλέγεται στις χειρότερες στη σύγχρονη ιστορία ως προς τον αριθμό των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι αεροπορικές επιδρομές όπως αυτή που εξαπολύθηκε προχθές Δευτέρα εναντίον των εργαζομένων της World Central Kitchen «απλούστατα δεν θα έπρεπε να γίνονται».

05:00 Τραυματίστηκαν αστυνομικοί σε επίθεση με αυτοκίνητο – Νεκρός ο δράστης

Τέσσερις ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε επίθεση με αυτοκίνητο εναντίον σημείου ελέγχου στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε η υπηρεσία τους, διευκρινίζοντας πως ο δράστης είναι νεκρός.

Ο οδηγός, 26 ετών, αρχικά έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε τέσσερις αστυνομικούς σε οδόφραγμα για τον έλεγχο των εποχούμενων στην Κοχάβ Γιαΐρ, κοινότητα που γειτονεύει με την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, βορειοανατολικά του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί εισήχθησαν σε νοσοκομείο με ελαφριά τραύματα, προστίθεται στο κείμενο.

Ο δράστης «συνέχισε τον δρόμο του προς το σημείο ελέγχου Ελιγιάου (σ.σ. κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Καλκίλγια), όπου αποπειράθηκε να μαχαιρώσει αστυνομικούς, οι οποίοι τον εξουδετέρωσαν», συνεχίζει η ανακοίνωση της αστυνομίας, που διευκρινίζει πως ο θάνατός του διαπιστώθηκε επιτόπου.

04:30 «Σοκαρισμένος» ο Λευκός Οίκος με τις δολοφονίες των εργαζομένων ΜΚΟ

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε «σοκ» χθες Τρίτη για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή η οποία στοίχισε τη ζωή σε επτά εργαζόμενους μη κυβερνητικής οργάνωσης, απαιτώντας να ξεκαθαριστεί το πώς έγινε η συγκεκριμένη αεροπορική επιχείρηση και να αποδοθούν ευθύνες.

«Υποστήκαμε σοκ όταν ενημερωθήκαμε ότι αεροπορικό πλήγμα (σ.σ. του ισραηλινού στρατού) σκότωσε αριθμό πολιτών, εργαζόμενων σε ανθρωπιστική οργάνωση» — τη World Central Kitchen —, είπε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι.

Πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος αναμένει το Ισραήλ να διενεργήσει έρευνα σε βάθος. «Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα θα δημοσιοποιηθούν και ότι θα υπάρξει η προσήκουσα λογοδοσία», συνέχισε.

04:00 Κινούν τη διαδικασία για να γίνουν κράτος-μέλος του ΟΗΕ

Οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι έχουν καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ από το 2012, κίνησαν εκ νέου επίσημη διαδικασία για να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος του διεθνούς οργανισμού, αναφέρει επιστολή του πρεσβευτή τους που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην επιστολή, που απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κι επιδόθηκε στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ριάντ Μανσούρ ανακοινώνει «κατ’ εντολή των παλαιστίνιων ηγετών» πως κινεί εκ νέου τη διαδικασία, που ανάγεται στο 2011, ζητώντας το ΣΑ να εξετάσει το αίτημα εντός «του Απριλίου του 2024» (περισσότερα εδώ).

03:16 Ο Ζοζέπ Μπορέλ καταδικάζει την επίθεση του Ισραήλ κατά της World Central Kitchen

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε την Τρίτη το ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε επτά εργαζόμενους του World Central Kitchen στη Γάζα και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας.

«Καταδικάζω την επίθεση και ζητώ επιτακτικά να διεξαχθεί έρευνα. Παρ’ όλες τις απαιτήσεις για την προστασία των αμάχων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, βλέπουμε νέες αθώες απώλειες», έγραψε ο Borrell στο X.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε την Τρίτη ότι ζήτησε από τον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Πολωνία «επείγουσες εξηγήσεις» μετά το ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε επτά εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και έναν Πολωνό πολίτη.

03:08 «Θορυβημένη» η ΕΕ από το χτύπημα στην ιρανική πρεσβεία – Δεν καταδίκασε την επίθεση

Η ΕΕ δήλωσε την Τρίτη ότι είναι «θορυβημένη από το ισραηλινό χτύπημα» στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας και προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε κλιμάκωσης, αφού η Τεχεράνη υποσχέθηκε εκδίκηση.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ Πίτερ Στάνο δήλωσε: «Σε αυτή την εξαιρετικά τεταμένη περιφερειακή κατάσταση, είναι πραγματικά εξαιρετικά σημαντικό να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση, διότι η περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με την γραμμή να μοιάζει αντίστοιχη με αυτή των δυτικών κρατών στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέλειψε να καταδικάσει την επίθεση ενάντια σε πρεσβεία.

02:50 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δηλώνουν «τρομοκρατημένοι» από το μέγεθος της καταστροφής στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της Γάζας

Η διεθνής ανθρωπιστική ιατρική οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας είναι πλέον εκτός λειτουργίας, αφήνοντας τους Παλαιστίνιους στη βόρεια Γάζα με πολύ περιορισμένες επιλογές για ιατρικές υπηρεσίες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πρόσθεσαν ότι η πρόσβαση στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα παρέμεινε αδύνατη κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής, με αποτέλεσμα οι ασθενείς του νοσοκομείου να στερούνται ιατρικής περίθαλψης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 107 άνθρωποι παγιδεύτηκαν μέσα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα και 21 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους όταν το νοσοκομείο βρισκόταν υπό πολιορκία.

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις αποχώρησαν από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα τη Δευτέρα μετά από επιδρομή δύο εβδομάδων που άφησε το ιατρικό συγκρότημα σε ερείπια.

02:40 Η Συρία κατηγορεί τις ΗΠΑ για την επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο

Σύμφωνα με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Συρίας στον ΟΗΕ, Κουσάι Αλνταχάκ, καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση με στόχο το κτίριο του ιρανικού προξενείου «μέρα μεσημέρι» τη Δευτέρα.

«Το κτίριο του προξενείου του Ιράν βρίσκεται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με πλήθος αμάχων, και απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από άλλες ξένες διπλωματικές αποστολές, και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος», ενημέρωσε ο Αλνταχάκ το 15μελές συμβούλιο.

Πρόσθεσε ότι η «βάναυση επίθεση» είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή ολόκληρου του κτιρίου, καθώς και τον θάνατο και τον τραυματισμό των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα σε αυτό.

Ο Αλνταχάκ συνέχισε ότι η επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό ήταν «ένα ακόμη μέρος μιας σειράς ισραηλινών επιθέσεων κατά της Συρίας, καθώς το σιωνιστικό καθεστώς έχει εξαπολύσει αρκετές πυραυλικές επιθέσεις στα δύο κύρια αεροδρόμια της Συρίας στη Δαμασκό και στη βόρεια πόλη του Χαλεπίου» από τις 7 Οκτωβρίου.

«Οι επιθέσεις του Ισραήλ δεν μπορούν να μας αποτρέψουν από την αποφασιστική και εθνική μας στάση για την υποστήριξη των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και την επιστροφή των κατεχόμενων υψωμάτων του Γκολάν», τόνισε ο Σύρος πρέσβης.

Κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις κακόβουλες δραστηριότητες του Ισραήλ λέγοντας: «Η υποστήριξη της Αμερικής στην κατοχή του Ισραήλ επέτρεψε στο καθεστώς να διαπράξει τα πιο τρομερά εγκλήματα, το τελευταίο από τα οποία είναι η γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας».

02:25 Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού λέει ότι η «λανθασμένη αναγνώριση» οδήγησε σε χτύπημα σε αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής οργάνωσης

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF Χέρζι Χαλέβι ζητά συγγνώμη για το χθεσινοβραδινό θανατηφόρο ισραηλινό πλήγμα σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας της World Central Kitchen στη Γάζα, προσθέτοντας ότι ήταν αποτέλεσμα μιας «λανθασμένης αναγνώρισης», η οποία διερευνάται και από την οποία αντλούνται διδάγματα.

«Χθες το βράδυ, επτά εργαζόμενοι της World Central Kitchen σκοτώθηκαν», λέει ο Χαλεβί σε μια δήλωση σε βίντεο, την πρώτη του απάντηση στο χτύπημα που σκότωσε επτά εργαζόμενους της WCK.

«Η WCK είναι ένας οργανισμός του οποίου οι άνθρωποι εργάζονται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, για να κάνουν καλό σε δύσκολες συνθήκες. Οι IDF συνεργάζονται στενά με την World Central Kitchen και εκτιμούν πολύ το σημαντικό έργο που επιτελούν».

Λέει ότι οι IDF έχουν ήδη ολοκληρώσει την προκαταρκτική έρευνα για την απεργία και ότι τα ευρήματα μοιράστηκαν μαζί του στη βάση της Νότιας Διοίκησης των IDF.

«Ήταν ένα λάθος που ακολούθησε μια λανθασμένη αναγνώριση, τη νύχτα, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, σε πολύ περίπλοκες συνθήκες. Δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί», διευκρίνισε ο Χαλεβί, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε «πρόθεση να πληγούν οι εργαζόμενοι του WCK για την παροχή βοήθειας».

02:10 Μήνυμα του Μπέρνι Σάντερς στον Νετανιάχου:  Σταματήστε να δολοφονείτε αθώους ανθρώπους

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς απηύθυνε ένα άμεσο μήνυμα στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τη συνέχιση του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα: «Σταματήστε να δολοφονείτε αθώους ανθρώπους».
Ενώ υπάρχει αυξανόμενη αντίδραση στο Ισραήλ όσον αφορά τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, η συνολική δημόσια υποστήριξη για τον πόλεμο είναι ευρέως διαδεδομένη. Παρ’ όλα αυτά, προοδευτικοί νομοθέτες στις ΗΠΑ, όπως ο Σάντερς, πλαισιώνουν τον πόλεμο στη Γάζα ως «πόλεμο του Νετανιάχου».

«Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί, πάνω από 32.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, είναι γυναίκες και παιδιά. Αυτό είναι ασυγχώρητο», λέει ο Σάντερς σε συνέντευξή του στο MSNBC, επικαλούμενος στοιχεία από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.

«Μιλάμε για το 70% των κατοικιών στη Γάζα που έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές. Μιλάμε για 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί, έχουν πεταχτεί έξω από τα σπίτια τους. Μιλάμε για ανθρώπους που σήμερα δεν έχουν τρόφιμα, δεν έχουν νερό, δεν έχουν ιατρικές προμήθειες, δεν έχουν καύσιμα» συμπλήρωσε ανάμεσα στα άλλα.

01:55 Επιστρέφουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με νέα πρόταση, λέει το Ισραήλ

Οι ισραηλινοί διαπραγματευτές θα επιστρέψουν από τις συνομιλίες στο Κάιρο την Τρίτη, μετά τη σύνταξη μιας νέας πρότασης για εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων, δήλωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Στο πλαίσιο των συνομιλιών, με τη χρήσιμη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, οι διαμεσολαβητές διαμόρφωσαν μια ενημερωμένη πρόταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη Χαμάς», ανέφερε το γραφείο του. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ αναμένει από τους διαμεσολαβητές να πιέσουν περισσότερο τη Χαμάς προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

01:35 Μήνυμα από το Ιράν στις ΗΠΑ μέσω του Ελβετού πρέσβη

Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν δήλωσε την Τρίτη ότι μεταφέρθηκε ένα «σημαντικό μήνυμα» στις ΗΠΑ μετά τη φονική επίθεση που αποδόθηκε στο Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό. Η επίθεση τη Δευτέρα σκότωσε επτά μέλη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων δύο ανώτερων διοικητών, ανακοίνωσε το IRGC.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι ένας αξιωματούχος της ελβετικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, η οποία λειτουργεί ως μεσάζων για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν, κλήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στις 12:45 π.μ. τοπική ώρα την Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «εξηγήθηκαν οι διαστάσεις της τρομοκρατικής επίθεσης και το έγκλημα του ισραηλινού καθεστώτος και τονίστηκε η ευθύνη της αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν. Στην ίδια συνάντηση, «εστάλη ένα σημαντικό μήνυμα προς την αμερικανική κυβέρνηση ως υποστηρικτή του σιωνιστικού καθεστώτος», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει το περιεχόμενο του μηνύματος. »Η Αμερική πρέπει να λογοδοτήσει».

01:15 To τελευταίο βίντεο δύο εκ των εργαζομένων στην World Central Kitchen

Τα τελευταία πλάνα καταγράφηκαν από δύο εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής που συνδέονται με την World Central Kitchen, οι οποίοι προετοιμάζουν επιμελώς γεύματα για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Με τραγικό τρόπο, αυτοί οι δύο εθελοντές ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που στόχευσε το κονβόι τους στην Deir al-Balah.

00:52 Συμβούλιο Ασφαλείας: Το Ιράν απειλεί με «αποφασιστική απάντηση για την επίθεση στο προξενικό κτίριο και την πρεσβεία»

Το Ιράν «έχει ασκήσει σημαντική αυτοσυγκράτηση, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν όρια σε αυτή την ανοχή, λέει η εκπρόσωπος της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Προσθέτει ότι «το Ιράν διατηρεί το δικαίωμά του για αποφασιστική απάντηση». Η εκπρόσωπος του Ιράν Ζάχρα Ερσχαντί στάθηκε σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις που απαγορεύουν τις επιθέσεις σε πρεσβείες και προξενικές εγκαταστάσεις. Ενώ αναφέρεται ρητά πως αυτές οι επιθέσεις σε παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Αρίθμησε τα «εγκλήματα πολέμου και την γενοκτονία στην Γάζα» αναφέροντας τον λιμό και τις επιθέσεις εναντίον κατοίκων και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων. Δεν παρέλειψε να πει πως «το Ιράν έχει δείξει αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση».

Ο εκπρόσωπος λέει ότι επτά Ιρανοί σκοτώθηκαν, αλλά ο τελικός αριθμός των νεκρών παραμένει άγνωστος με την περιοχή να έχει μετατραπεί σε ερείπια.

00:30 Η νύφη ομήρου σέρνεται από την αστυνομία εν μέσω διαδηλώσεων στην Ιερουσαλήμ

Ένα βίντεο φαίνεται να δείχνει την Αγιάλα Μέτζγκερ, νύφη του ηλικιωμένου ομήρου Γιοράμ Μέτζγκερ, να σύρεται από την αστυνομία εν μέσω συμπλοκών μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Η Μέτζγκερ ήταν ένας από τους πολλούς ανθρώπους που κάθισαν μέσα σε μια παιδική χαρά απέναντι από την κατοικία του Νετανιάχου, οι οποίοι σύρθηκαν στο πλάι από την αστυνομία, αφού οι αρχές απαίτησαν από τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν από την περιοχή.

00:05 ΗΠΑ: Το Ιράν πρέπει να αποφύγει την κλιμάκωση – Ακόμα συγκεντρώνουμε στοιχεία σχετικά με την επίθεση

Ο Αναπληρωτής αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών για ειδικές πολιτικές υποθέσεις στα Ηνωμένα Έθνη Robert A. Wood ανέφερε πως οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν στοιχεία σχετικά με αυτή την επίθεση. Αντίθετα ανέφεραν πως έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα το Ιράν και την Συρία για τις σχέσεις τους με οργανώσεις και ομάδες που πολεμούν το Ισραήλ και να μην συνεχίσει τον πόλεμο δια αντιπροσώπων με το Ισραήλ. Κατηγόρησε πως από συριακό έδαφος έχουν γίνει επιθέσεις εναντίον κατά των ΗΠΑ. Επανέλαβε πως οι ΗΠΑ δεν είχαν γνώση της επίθεσης πριν συμβεί και πως δεν συμμετείχαν.

Ανέφερε πως η Χεζμπολάχ, οι Χούθι και ομάδες στο Ιράκ συμμετέχουν στον πόλεμο λαμβάνοντας υποστήριξη από το Ιράν. Ο Robert Wood ανέφερε για πολλές επιθέσεις από την Συρία εναντίον του Ισραήλ και πως έχουν στοιχεία για επιθέσεις στα υψίπεδα του Γκολάν και πως οι αντιπρόσωποι του Ιράν δυσχεραίνουν τον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του ISIS. Ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ ανέφερε πως «η θέση των ΗΠΑ είναι πως όλες οι δυνάμεις οφείλουν να μην κλιμακώσουν την κατάσταση και ειδικά η Συρία και το Ιράν» στην συνέχεια κατηγόρησε το Ιράν πως στον χώρο της επίθεσης λάμβανε χώρα συνεδρίαση τρομοκρατικών ομάδων με μέλη του Ιράν.

23:55 Μεγάλη Βρετανία: Ο ρόλος του Ιράν είναι απαράδεκτος καθώς χρηματοδοτεί οργανώσεις – Ζητά την άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος 2728

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε αρχικά τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς η ασφάλεια των διπλωματών και των διπλωματικών εγκαταστάσεων οδηγεί επιτρέπει σε αυτές να εφαρμόζουν τις διπλωματικές σχέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στην συνέχεια κατηγόρησε το Ιράν πως χρηματοδοτεί και υποστηρίζει την Χεζμπολάχ, την Χαμάς, την Παλαιστινιακή Τζιχάντ, τους Χούθι και οργανώσεις στο Ιράκ, οι οποίοι επιτίθενται στο Ισραήλ. Ζήτησε την άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος 2728 ως τον πιο ασφαλή τρόπο για την αποκλιμάκωση.

23:48 Πασκάλ Παερισβάιλ-Ελβετία: Άμεση κατάπαυση του πυρός μέσα από το ψήφισμα 2728 και άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελβετίας δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, αλλά και στη Συρία. Ανέφερε πως η Ελβετία θα στηρίξει όλα τα ψηφίσματα που αφορούν την ειρήνη στην περιοχή και ζητά να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ομόνοιας, αλληλεγγύης και εφαρμογή των Διεθνών Νόμων.

 23:45 O Σάμουελ Ζμπόγκαρ της Σλοβενίας ζητά αποκλιμάκωση και άμεση κατάπαυση του πυρός με εφαρμογή του ψηφίσματος 2728

Ο Σλοβένος αντιπρόσωπος τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα το ψήφισμα 2728 και ζητά τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου σε οτιδήποτε αφορά πολίτες, διπλωμάτες και τις προξενικές αρχές. Οι άνθρωποι έχουν υποφέρει αρκετά: Οι άνθρωποι στην Παλαιστίνη, το Ισραήλ,τον Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη κα αλλού. Πρέπει να θέσουμε το συμφέρον τους πάνω από όλα, εφαρμόζοντας άμεσα το ψήφισμα 2728.

23:27 Οργή λαού κατά Νετανιάχου: «Είσαι προδότης και υπεύθυνος για την 7η Οκτωβρίου» – Νέες διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Χιλιάδες κάτοικοι του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων και συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, διαδήλωσαν και πάλι απόψε στην Ιερουσαλήμ, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο κατηγορούν ότι «πρόδωσε» την εμπιστοσύνη του λαού.

«Κάνετε εκστρατεία εναντίον μου, εναντίον των οικογενειών των ομήρων, στραφήκατε εναντίον μας. Μας αποκαλείτε προδότες, όταν εσείς είστε ο προδότης, ο προδότης του λαού σας, των ψηφοφόρων σας, του κράτους του Ισραήλ» είπε από μικροφώνου η Εϊνάβ Ζανγκάουερ.

«Είστε υπεύθυνος για την 7η Οκτωβρίου με κάθε δυνατό τρόπο, είστε ένα εμπόδιο για μια συμφωνία για τους ομήρους, δεν μας αφήνετε επιλογή, πρέπει να κάνετε στην άκρη. Και θα συνεχίσουμε να σας καταδιώκουμε και δεν θα ησυχάζετε ούτε μέρα ούτε νύχτα, όσο ο γιος μου, ο Ματάν, δεν έχει ούτε μέρα ούτε νύχτα» συνέχισε η Ζανγκάουερ της οποίας ο γιος κρατείται στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και σχεδόν 180 ημέρες.

23:15 Συλλυπητήρια στην Κυβέρνηση και τον λαό του Ιράν αποστέλει η Αλγερία μέσω του Αμάρ Μπεντζαμά

Ο μόνιμος απεσταλμένος της Αλγερίας αφότου έστειλε τα συλλυπητήριά του στην Κυβέρνηση ανέφερε πως αυτού του είδους η επίθεση μετά το ψήφισμα 2728 για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, είναι o τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ αγνοεί την διεθνή κοινότητα. Ζήτησε τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών της Βιέννης. Ανέφερε πως το Ισραήλ δρα με ατιμωρησία, αψηφώντας την διεθνή κοινότητα και πως υπάρχουν διπλά στάνταρ, που βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή τάξη. Κάτι που πιστεύει πως υπολείπεται από αυτό που περιμένουν από ένα κράτος-μέλος του ΟΗΕ.

Ζητάει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προστατέψει την εδαφική ακεραιότητα των χωρών, τις συμβάσεις για τους διπλωματών και της κυριαρχίας ενός κράτους στο έδαφός του. Ο κος Μπεντζαμά ζητά μια δυναμική απάντηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα μέλη να υποχρεωθούν να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο.

23:00 Η θέση της Γαλλίας: Η συλλογική μας ευθύνη είναι να προωθήσουμε την αποκλιμάκωση – Το Ιράν φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης

«Οι επιθέσεις τη Δαμασκό έλαβαν μέρος σε ένα ταραγμένο περιβάλλον μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, με το Ιράν και τους συμμάχους του να φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης».
Η θέση της Γαλλίας είναι να προωθήσει την αποκλιμάκωση σε όλη την περιοχή. Ανέφερε πως η Γαλλία προτείνει να επιβληθεί το ψήφισμα 2254 του 2015 που ζητά την κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Ζητά να υπάρξει ανθρωπιστική απάντηση στην Γάζα και πως η Γαλλία επιθυμεί την επαναφορά της σταθερότητας στον Λίβανο, την Συρία και την Υεμένη. Νωρίτερα είχε καταδικάσει και τις επιθέσεις των Χούθι.

Απέφυγε να καταδικάσει την επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό που ίσως να δείχνει τον δρόμο που θα ακολουθήσουν περισσότερες χώρες. Η Γαλλία λυπάται που η Συρία, η Ρωσία και το Ιράν αρνούνται να προχωρήσουν σε πολιτική μεταρρύθμιση στην χώρα.

20:40 Η Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Η πρεσβεία της Κίνας στην Γιουγκοσλαβία είχε βομβαρδιστεί πριν 25 χρόνια

Ο μόνιμος απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ζανγκ Τσουν, καταδίκασε την επίθεση κατά της κυριαρχίας της Συρίας και του Ιράν (καθώς η επίθεση έπληξε τα εδάφη και των δύο χωρών).

«Από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος έχουμε γίνει μάρτυρες επιθέσεων σε σπίτια, σε σχολεία, σε νοσοκομεία, σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και σήμερα επιθέσεις σε διπλωματικές εγκαταστάσεις. Οι κόκκινες γραμμές των διεθνών νόμων και οι βασικοί κανόνες των διπλωματικών σχέσεων έχουν παραβιαστεί ξανά και ξανά. Το ψήφισμα 2728 καλούσε την διεθνή κοινότητα να εργαστεί ώστε να επιβάλει την κατάπαυση του πυρός.»

22:20 Ο Βασίλι Νεμπέζνια αναφέρθηκε στην επίθεση στην World Central Kitchen και τις συνθήκες της Βιέννης

Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ αναφέρεται στην επίθεση στην ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen, τονίζοντας το ακραίο των επιθέσεων σε ΜΚΟ που είναι γνωστές και με φανερή δράση.

Υποστηρίζει τον σεβασμό στις Συνθήκες της Βιέννης του 1961 και του 1963 που επιβάλουν την προστασία των διπλωματών, των πρεσβειών και των προξενείων. Κλείνει καταδικάζοντας τις επιθέσεις κατά της Συριακής εθνικής κυριαρχίας, αναφέρει πως οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες και βάζουν σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή, όπου είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν περιφερειακή κλιμάκωση. Ζητά την πλήρη και απόλυτη καταδίκη της ισραηλινής επίθεσης στην ιρανική πρεσβεία, ζητώντας την «αλληλεγγύη των συναδέλφων» του.

22:02 Ο λόγος στη Ρωσία: Άμεση κατάπαυση του πυρός

Ο Βασίλι Νεμπέζνια ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, ασκώντας κριτική στον εκπρόσωπο του ΓΓ για την χρήση «δυτικών όρων» όπως «η διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες» που ανέφερε προτείνοντας την χρήση της έκφρασης «International Law» ή Διεθνές Δίκαιο που αποτελεί αναφορά σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους βομβαρδισμούς στη Γάζα, την Δυτική Όχθη, αλλά και την Συρία η οποία είναι προστατευόμενη της Ρωσίας. Ζητά την εφαρμογή του ψηφίσματος 2728 για την άμεση κατάπαυση του πυρός.

22:00 Τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya

21:50 Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό

21:40 Το σχέδιο του Ισραήλ για την εκκένωση της Ράφα δεν είναι βιώσιμο, προειδοποιούν Αμερικανοί αξιωματούχοι σε σκληρή βιντεοκλήση

Το Κανάλι 12 μεταδίδει όσα αναφέρει ότι είναι αποσπάσματα από τη χθεσινή βιντεοκλήση μεταξύ του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, του Υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ Ρον Ντέρμερ και του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Τζάτσι Χανέγκμπι.

Λέει ότι οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ έδειξαν βαθιά ανησυχία για την απειλή λιμού στη Γάζα και άσκησαν έντονη κριτική στα σχέδια του IDF για τη Ράφα, λέγοντας ότι η πρότασή του για εκκένωση των εκατομμυρίων και πλέον μη μαχητών στην πόλη δεν είναι εντυπωσιακή και δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι το τηλεφώνημα ήταν εξαιρετικά σκληρό, καθώς οι ΗΠΑ και το Ισραήλ βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική λογική (σ.σ. different pages η έκφραση) όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, όπου έχουν αναπτυχθεί τέσσερα τάγματα της Χαμάς.

Το τηλεφώνημα διήρκεσε δύο ώρες και συμμετείχαν επίσης ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ Μάικ Χέρζογκ, εκπρόσωποι του Πενταγώνου και άλλοι που δεν κατονομάζονται.

Το Κανάλι 12 αναφέρει τις ακόλουθες παρατηρήσεις:
Σάλιβαν: «Θα είστε υπεύθυνοι για την τρίτη κρίση λιμού του 21ου αιώνα. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να δεχτούμε ως εταίροι. Το σχέδιο εκκένωσης (της Ράφα) που παρουσιάσατε μέχρι στιγμής δεν είναι εντυπωσιακό και δεν μπορεί να εφαρμοστεί».

Blinken: «Σύμφωνα με τον ρυθμό των επιχειρήσεών σας, θα χρειαστείτε τέσσερις μήνες για να εκκενώσετε τη Ράφα».

Ο Ντέρμερ και ο Χάνεγκμπι ανέφεραν ως ανταπάντηση ότι «η Χαμάς δεν μπορεί να διαλυθεί χωρίς να μπει στη Ράφα, χαρακτηρίζοντάς την απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων του πολέμου».

Sullivan: «Αν δεν έχετε ένα σωστό σχέδιο για την επόμενη μέρα, τίποτα δεν θα σας βοηθήσει να προωθήσετε την εξάρθρωση της Χαμάς. Ούτε η (επιχείρηση στη) Ράφα, ούτε τίποτα άλλο».

Ουσιαστικά, συνοψίζει το Κανάλι 12, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ στην τηλεφωνική επικοινωνία κατέστησαν σαφές ότι αν το Ισραήλ θέλει αμερικανικό πράσινο φως για μια επιχείρηση στη Ράφα, πρέπει να παράσχει ένα βιώσιμο «σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Γάζα» και ένα αξιόπιστο σχέδιο εκκένωσης της Ράφα.

21:29 Η Πολωνία λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να  αποζημιώσει τις οικογένειες των δολοφονηθέντων εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Andrzej Szejna λέει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αποζημιώσει τις οικογένειες των επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και ένας Πολωνός πολίτης, που σκοτώθηκαν χθες σε ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα.
«Οι αρχές θα πρέπει να σκεφτούν ποιος θα πρέπει να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος για το πάτημα ενός συγκεκριμένου κουμπιού και πώς θα αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων, ακόμη και αν είναι αδύνατο να γίνει αυτό με χρήματα», λέει ο Szejna στο Radio Zet.

21:17 Δεύτερη ομάδα βοήθειας αναστέλλει τις επιχειρήσεις στη Γάζα, μέχρι να μπορεί να φράσει «χωρίς τον φόβο της δολοφονίας»

Η οργάνωση αρωγής Anera δηλώνει ότι αναστέλλει τις επιχειρήσεις αρωγής στη Γάζα, επικαλούμενη κινδύνους για την ασφάλεια μετά τον θάνατο επτά μελών της συναδέλφου της ομάδας World Central Kitchen σε ισραηλινό πλήγμα.

Η ομάδα αναφέρει ότι ο φονικός βομβαρδισμός αποτελεί «μέρος του ίδιου μοτίβου στοχευμένων επιθέσεων εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις» που άφησε έναν από τους υπαλλήλους της νεκρό τον περασμένο μήνα.

«Μετά από έξι μήνες συνεχών βομβαρδισμών και κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, και κατόπιν διαβούλευσης με την ομάδα μας στη Γάζα, η Anera κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερο να διακόψουμε τις δραστηριότητές μας», γράφει η ομάδα στο διαδίκτυο, τονίζοντας ότι η παύση είναι προσωρινή.

Λέει ότι θα συνεχίσει να οργανώνει φορτηγά με βοήθεια και να προετοιμάζει τα τρόφιμα για να βγουν, αλλά διακόπτει «τις διανομές τροφίμων και μη τροφίμων, τις ημέρες δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης και τις ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες» μέχρι «το προσωπικό μας στη Γάζα να διαπιστώσει ότι είναι σε θέση να παραδώσει βοήθεια χωρίς τον φόβο της δολοφονίας».

21:10 Ως «ένα ξεκάθαρο έγκλημα πολέμου» χαρακτηρίζει τις επιθέσεις σε ανθρωπιστικές οργανώσεις αμερικανός πρώην αξιωματούχος

Ο Jeremy Konyndyk, ο οποίος υπηρέτησε επίσης ως αξιωματούχος διεθνούς ανάπτυξης των ΗΠΑ στις κυβερνήσεις Biden και Obama, χαρακτηρίζει το ισραηλινό χτύπημα στο προσωπικό της World Central Kitchen έγκλημα πολέμου και «μέρος ενός σαφούς σχεδίου».
Σε ανάρτησή του στο Χ, αναφέρει ότι το μοτίβο είναι ότι ο ισραηλινός στρατός «χτυπά συστηματικά ανθρωπιστές από τις αρχές του πολέμου, ενώ αρνείται επανειλημμένες εκκλήσεις για τη δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος αποσύνδεσης που θα προστατεύει πραγματικά τους ανθρωπιστές».

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του το γνωρίζουν. Αλλά έχουν κάνει ελάχιστα πράγματα πέρα από το να μαλώνουν τους Ισραηλινούς γι’ αυτό, ενώ συνεχίζουν να στέλνουν όπλα. Αυτό είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Konyndyk.

20:55 Προειδοποίηση για «επικείμενη γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Ράφα

Το Ινστιτούτο Lemkin για την Πρόληψη της Γενοκτονίας αναφέρει ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη νότια πόλη, όπου περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο, «θα μπορούσαν να είναι το εναρκτήριο σάλπισμα για την υποσχόμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στην πόλη».
«Αυτός ο βομβαρδισμός είναι μια πράξη γενοκτονίας που διεξάγεται από το Ισραήλ εναντίον ενός παγιδευμένου άμαχου πληθυσμού», αναφέρει η οργάνωση σε ανάρτησή της στο Χ.

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να διασφαλιστεί αυτή η προστασία σε μια αστική μάχη με έναν στρατό που έχει αποδειχθεί ότι υποκινείται από γενοκτονικό ζήλο».

Η οργάνωση προειδοποιεί ότι αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν κάνει πράξη τα λόγια του για να αποτρέψει την περαιτέρω γενοκτονία του λαού της Γάζας «και να συμπεριφερθεί σύμφωνα με τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και την οποία υποτίθεται ότι πρεσβεύει, η προδοσία του απέναντι στην ανθρωπότητα θα μείνει για πάντα στη μνήμη του κόσμου».

20:37 Εμφύλιος στη Δυτική Όχθη μεταξύ μαχητών της Ταξιαρχίας του Τουλκαρέμ και Παλαιστινιακής Αρχής

Ένοπλες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής και μαχητών της αντίστασης στον καταυλισμό Νουρ Σαμς, Τουλκαρέμ, μετά την ανακοίνωση πριν από λίγο του μαρτυρικού θανάτου του Motasim Al-Arif, ενός καταζητούμενου αντιστασιακού μαχητή που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τις δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής πριν από λίγες ημέρες.

Στα μάτια των ένοπλων οργανώσεων η Παλαιστινιακή Αρχή συνεργάζεται με το Ισραήλ, κάτι που αποτελεί τον κύριο λόγο των αντιδράσεων εναντίον της.

Η Ταξιαρχία του Τουλκαρέμ ανακοίνωσε την μη αναγνώριση της Παλαιστινιακής Αρχής και την έναρξη πλήρους πολιτικής ανυπακοής.

20:26 Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει τις ζημιές από τον πόλεμο στη Γάζα στα 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Κοινή έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει το κόστος των ζημιών στις κρίσιμες υποδομές της Γάζας μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου σε σχεδόν 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ενδιάμεση έκθεση ζημιών, η οποία βασίζεται σε δεδομένα τηλεπισκόπησης, διαπιστώνει ότι το 72% του κόστους αυτού προέρχεται από ζημιές σε κατοικίες.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν 26 εκατομμύρια τόνοι μπάζων στη Λωρίδα που θα πρέπει να καθαριστούν.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 92% των κύριων δρόμων στη Γάζα έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.

Περισσότερα εδώ.

20:10 «Ο ιδρυτής της WCK ανέλαβε επικίνδυνη αποστολή όταν άλλοι δεν θα το έκαναν» λέει Αμερικανός γερουσιαστής

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ντικ Ντέρμπιν, ο δεύτερος σε ιεραρχία Δημοκρατικός στη Γερουσία, ανέφερε όπως μεταδίδει η Haaretz: «Ο τραγικός θάνατος επτά εργαζομένων της World Central Kitchen στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό «χτύπησε νεύρο»». Ο σεφ Jose Andres συναντήθηκε πρόσφατα με μια ομάδα Δημοκρατικών γερουσιαστών στο Καπιτώλιο και εξέθεσε το σχέδιό του για να ταΐσει τους πεινασμένους ανθρώπους της Γάζας.
«Ήταν πρόθυμος να αναλάβει αυτή την επικίνδυνη αποστολή όταν άλλοι δεν θα το έκαναν. Τώρα αναστέλλει την αποστολή του έως ότου το Ισραήλ μπορεί να υποσχεθεί ότι αυτή η τραγωδία δεν θα επαναληφθεί. Η κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση των ομήρων πρέπει να γίνει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

19:52 Τα ΗΑΕ θα διακόψουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες προς τη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου λέει αξιωματούχος της χώρας

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές προσπάθειες θα ανασταλούν εν αναμονή μιας ενδελεχούς έρευνας σχετικά με το ισραηλινό χτύπημα κατά των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και πρόσθετων μέτρων ασφαλείας. Τα ΗΑΕ ήταν ο κύριος χρηματοδότης της βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα, με την World Central Kitchen να οργανώνει τις αποστολές.

19:42 Ανακοίνωση της Χαμάς σχετικά με την επίθεση σε κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας

Όπως επεξηγεί την εικόνα η Χαμάς, «οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν την απόσταση μεταξύ κάθε βομβαρδισμένου οχήματος της World Central Kitchen και πώς ο ισραηλινός στρατός κατοχής πήρε το χρόνο του για να εξοντώσει ολόκληρο το πλήρωμα με ακρίβεια και προμελέτη».

«Το δεύτερο αυτοκίνητο βομβαρδίστηκε αφού διέσωσε τους επιζώντες του πρώτου, ενώ το τρίτο βομβαρδίστηκε αφού διέσωσε τους επιζώντες από το δεύτερο όχημα».

Απόρροια του βομβαρδισμού η WCK απέσυρε τους εθελοντές της και περίπου 240 τόνοι τροφίμων έμειναν αδιάθετοι επιστρέφοντας στην Κύπρο. Την είσοδο της World Central Kitchen στον διαμοιρασμό ανθρωπιστικής βοήθειας και την δημιουργία κουζίνας, συναποφάσισε το Ισραήλ, μαζί με χώρες που δήλωσαν πρόθυμες να βοηθήσουν.

19:35 Δηλώσεις ηγετικού στελέχους της πολιτικής πτέρυγαν της Χαμάς για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων

Ο ηγέτης της Χαμάς Μαχμούντ Μαρντάουι δήλωσε στο πρακτορείο Safa πως οι διαμεσολαβητές δεν έχουν υποβάλει νέες προτάσεις στο κίνημα (σ.σ. Χαμάς), αλλά βρίσκονται σε άμεση επαφή μαζί μας στο Κάιρο και τη Ντόχα.

Εάν οι νέες προτάσεις δεν περιλαμβάνουν πραγματικές απαντήσεις που αποτελούν τη βάση για την πιθανότητα συμφωνίας, τότε παραμένουν χάσιμο χρόνου.Είναι απαραίτητο ο εχθρός να δώσει απαντήσεις σχετικά με τα ζητήματα της επιστροφής των εκτοπισμένων, της κατάπαυσης του πυρός, της απόσυρσης, της ανακούφισης και της ανοικοδόμησης.

Ο εχθρός υπεκφεύγει και δεν καταθέτει προτάσεις για τους ουσιαστικούς φακέλους και θέλει μόνο μια συμφωνία για τους αιχμαλώτους, αλλά η αντίσταση επιμένει σε όλους τα ζητήματα που έχει θέσει.

19:10 Οι αρχές της Ιορδανίας παρουσίασαν λίστα απαγορεύσεων για τις διαδηλώσεις εναντίον του Ισραήλ στο Αμμάν

Οι ιορδανικές αρχές, παρουσίασαν έναν κατάλογο νέων περιορισμών και απαγορεύσεων, καθώς οι διαδηλώσεις δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης μετά την 9η συνεχόμενη ημέρα.

Ο κατάλογος των περιορισμών περιλαμβάνει:
– Απαγόρευση της Κεφίγια ή της Σεμάγκ (παραδοσιακές μαντίλες των Παλαιστινίων).
– Απαγόρευση εισόδου οποιωνδήποτε σημαιών.
– Απαγόρευση εισόδου πολλών πανό/πλακάτ.
– Διακοπή των διαδηλώσεων μετά τα μεσάνυχτα (σημειώνοντας ότι οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν μέχρι την ανατολή του ηλίου την τελευταία εβδομάδα)
– Απαγόρευση εισόδου παιδιών (για την πιθανότητα βίαιων συμπλοκών).

Η πρώτη απαγόρευση της Ιορδανίας αφορούσε τις Παλαιστινιακές σημαίες στις διαδηλώσεις, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν εξηγείται νομικά. Οι περιορισμοί εμπίπτουν επίσης στη σκιά των αμέτρητων συλλήψεων φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών και της κράτησης χωρίς δίκη ή κατηγορίες δεκάδων άλλων.

Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου παραδέχεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν την αεροπορική επιδρομή που σκότωσε επτά εργαζόμενους ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς την «ακούσια» και «τραγική».
  • Οι παγκόσμιοι ηγέτες ζητούν εξηγήσεις μετά την επίθεση στο προσωπικό της World Central Kitchen.
  • Το Ισραήλ λέει ότι οι διαπραγματευτές του στην Αίγυπτο έχουν συντάξει μια νέα πρόταση εκεχειρίας που θα σταλεί στη Χαμάς.
  • Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Χαμενεΐ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα τιμωρηθεί για την επίθεση της Δευτέρας στο ιρανικό προξενείο στη Συρία.
  • Η Ισπανία θα αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

18:50 «Αδικαιολόγητη τραγωδία» – ΗΠΑ-Γαλλία καταδικάζουν την επίθεση που σκότωσε εργαζόμενους ΜΚΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον προέτρεψε το Ισραήλ να διεξαγάγει ταχεία, ενδελεχή και αμερόληπτη έρευνα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε επτά ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονταν για τη φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen στη Γάζα.

«Είχαμε απευθείας συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση για αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό. Την παροτρύναμε να διεξαγάγει μια ταχεία, ενδελεχή και αμερόληπτη έρευνα για να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη», τόνισε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Στεφάν Σεζουρνέ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να προστατεύονται.

«Δεν πρέπει να υπάρχει μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι που προσπαθούν απλώς να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους να βρίσκονται και οι ίδιοι σε μεγάλο κίνδυνο».

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες, τρέχουν βάζοντας το «χέρι τους στη φωτιά», όχι μακριά από αυτήν», δήλωσε αναφερόμενος στους επτά εργαζόμενους της World Central Kitchen που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο Σεζουρνέ «καταδίκασε έντονα» την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά των εργαζομένων της World Central Kitchen. «Η προστασία του προσωπικού ανθρωπιστικής βοήθειας είναι μια ηθική και νομική επιταγή που όλοι πρέπει να τηρούν», ανέφερε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια τραγωδία», συμπλήρωσε.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ συνέχισε λέγοντας ότι όλες οι ενέργειες της Γαλλίας στη Μέση Ανατολή στοχεύουν στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή.

Eπτά εργαζόμενοι αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία διανέμει τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της οποίας απειλείται από γενικευμένο λιμό, σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού, ανακοίνωσε ο ιδρυτής της ΜΚΟ. Πολίτες από την Αυστραλία, τη Βρετανία και την Πολωνία ήταν μεταξύ των επτά ανθρώπων που εργάζονταν για τη World Central Kitchen και που σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα στην κεντρική Γάζα, χθες, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση. Πολίτες από την Αυστραλία, τη Βρετανία και την Πολωνία ήταν μεταξύ των επτά ανθρώπων που εργάζονταν για τη World Central Kitchen και περιλαμβάνονται στα θύματα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παραδέχθηκε σήμερα πως επτά συνεργάτες της World Central Kitchen σκοτώθηκαν στη Γάζα από «ακούσιο» ισραηλινό πλήγμα.

18:35 Η Κομισιόν ζητά λήψη μέτρων στη Γάζα – «Να μην ξαναγίνουν παρόμοιες τραγωδίες, όπως στη WCK»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε διεξοδική έρευνα για την επίθεση που σκότωσε επτά εργαζόμενους της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen στην Γάζα.

«Θρηνούμε με τις οικογένειες και τους φίλους των εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας της World Central Kitchen που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα. Οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα πρέπει πάντα να προστατεύονται, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ζητούμε διεξοδική έρευνα γι’ αυτήν την τραγωδία», αναφέρει με ανάρτησή της στο «Χ» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζει στο «Χ»: «Αποτίω φόρο τιμής στους εργαζόμενους της World Central Kitchen που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα. Η World Central Kitchen είναι ένας κρίσιμος εταίρος για την ανακούφιση του πόνου του λαού της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της διοχέτευσης τροφίμων μέσω του Θαλάσσιου Διαδρόμου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους τους».

O εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, εξήγησε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι η ΕΕ ζητά διεξοδική έρευνα «για να έχει ξεκάθαρη εικόνα τί συνέβη και ποιος είναι υπεύθυνος». Υπογράμμισε την «καταδίκη» της ΕΕ για την επίθεση αυτή στους εργαζομένους ανθρωπιστικής βοήθειας και επισήμανε την ανάγκη σεβασμού στο ανθρωπιστικό δίκαιο. Ο Π. Στάνο, χαρακτήρισε «τραγικό γεγονός» την επίθεση στους εργαζόμενους την ώρα του καθήκοντος, ενώ βοηθούσαν τους ανθρώπους που υποφέρουν στη Γάζα, και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη θα πρέπει να διερευνηθούν και να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στο «Χ» έγραψε: «Αποτίω φόρο τιμής στα μέλη του προσωπικού του World Central Kitchen που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα. Καταδικάζω την επίθεση αυτή και ζητώ την έναρξη έρευνας. Παρόλα τα αιτήματα για την προστασία των αμάχων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, συνεχίζουμε να βλέπουμε αθώους να σκοτώνονται». O Ζ. Μπορέλ πρόσθεσε ότι «αυτό δείχνει πως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός, πλήρη ανθρωπιστική πρόσβαση και ενισχυμένη προστασία των αμάχων, πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως».

18:15 Σούνακ για την επίθεση σε ΜΚΟ στη Γάζα: Άμεσα έρευνες και λογοδοσία του Ισραήλ για τους θανάτους εργαζομένων

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να ερευνήσει επειγόντως και να δώσει εξηγήσεις μετά τον θάνατο εργαζομένων ανθρωπιστικής οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων Βρετανών, στη Γάζα.

Πολίτες από την Αυστραλία, τη Βρετανία και την Πολωνία ήταν μεταξύ των επτά ανθρώπων που εργάζονταν για τη World Central Kitchen και που σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα στην κεντρική Γάζα, χθες, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο Σούνακ δήλωσε «σοκαρισμένος και στεναχωρημένος» και είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να διασταυρώσει άμεσα όλες τις λεπτομέρειες.

«Ζητούμε από το Ισραήλ να ερευνήσει επειγόντως τι συνέβη, διότι ξεκάθαρα υπάρχουν ερωτήματα που χρειάζεται να απαντηθούν», δήλωσε ο Σούνακ σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στη βορειοανατολική Αγγλία.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων κάνουν «εξαιρετική δουλειά» για να ανακουφίσουν τα δεινά των κατοίκων στη Γάζα.

«Πρέπει να τους επιτρέπεται να κάνουν αυτή τη δουλειά απρόσκοπτα. Και είναι καθήκον του Ισραήλ να διασφαλίσει ότι μπορούν να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Σούνακ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε νωρίτερα ότι η Βρετανία ζήτησε από το Ισραήλ να ερευνήσει άμεσα και να παράσχει μια «πλήρη, ξεκάθαρη εξήγηση του τι συνέβη».

15:49 Τι γνωρίζουμε για την επίθεση στην ανθρωπιστική οργάνωση WCK

Η ισραηλινή επίθεση, με παραδοχή Νετανιάχου, σε εργαζόμενους της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις καθώς ανάμεσα στα θύματα είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.

Διαβάστε αναλυτικά όσα ξέρουμε για την επίθεση και τις αντιδράσεις

15:35 Ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός μιλά για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός Μοχάμαντ Μουσταφά, απευθυνόμενος επισήμως για πρώτη φορά στο υπουργικό του συμβούλιο, περιέγραψε τις προτεραιότητες για τη νέα κυβέρνηση:

  • Ανακούφιση των δυσκολιών των Παλαιστινίων στη Γάζα
  • Επίτευξη οικονομικής σταθερότητας
  • Μεταρρύθμιση των δημόσιων θεσμών ώστε να είναι πιο παραγωγικοί, υπεύθυνοι και διαφανείς

Ο Μουσταφά, ο οποίος ορκίστηκε την Κυριακή, ξεκίνησε τη συνεδρίαση στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης με λόγια αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

«Ο πόνος σας είναι δικός μας και οι δυσκολίες και οι επιπλοκές δεν θα μας αποτρέψουν από το να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντί σας», είπε.

Ωστόσο, τα σχέδια ανακούφισης και ανάπτυξης είναι αδύνατα χωρίς οικονομική σταθερότητα και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, πρόσθεσε ο Μουσταφά.

«Στόχος μας είναι να μετράμε τις προσπάθειές μας με αποτελέσματα και όχι με λόγια, οπότε δεν θα ακούσετε τις υποσχέσεις μας, αλλά θα σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα μόλις αυτά επιτευχθούν», είπε.

«Με την ένωση πίσω από ένα ολοκληρωμένο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε, οι Παλαιστίνιοι θα «περάσουν από τις πιο δύσκολες και σκοτεινές συνθήκες στο φως της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας».

15:16 Ιρλανδία: Απαιτείται λογοδοσία

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε «σοκαρισμένος και λυπημένος» από τη δολοφονία τουλάχιστον ενός Βρετανού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση στη Γάζα μετά από ισραηλινή επίθεση.

«Σαφώς υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν», δήλωσε ο Σούνακ.

Η Ιρλανδία καταδίκασε επίσης τη δολοφονία από τον ισραηλινό στρατό των επτά εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας της φιλανθρωπικής οργάνωσης World Central Kitchen.

«Συγκλονισμένοι από τους θανάτους εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε ισραηλινή επίθεση, που σκοτώθηκαν παρέχοντας σωτήρια βοήθεια στον λαό της Γάζας», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας Μάικλ Μάρτιν.

«Απαιτείται πλήρης λογοδοσία. Αυτό υπογραμμίζει και πάλι την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός για την προστασία των αμάχων και την πλήρη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας».

15:00 Γυρνούν γεμάτα προμήθειες πίσω πλοία στην Κύπρο μετά την επίθεση στη WCK

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου Θεόδωρος Γκότσης δήλωσε ότι 100 τόνοι βοήθειας εκφορτώθηκαν πριν η World Central Kitchen αναστείλει τη λειτουργία της μετά τον θάνατο επτά εργαζομένων της σε ισραηλινή επίθεση νωρίτερα σήμερα.

Περίπου 240 τόνοι (220 τόνοι) βοήθειας επιστρέφουν πίσω στην Κύπρο.

14:44 Σε αυτοσυγκράτηση καλεί η ΕΕ μετά την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε «ανησυχία για την υποτιθέμενη ισραηλινή επίθεση» στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας και προειδοποίησε για οποιαδήποτε κλιμάκωση αφού η Τεχεράνη ορκίστηκε εκδίκηση.

«Σε αυτή την εξαιρετικά τεταμένη περιφερειακή κατάσταση, είναι πραγματικά υψίστης σημασίας να δείξουμε αυτοσυγκράτηση, διότι η περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ Πίτερ Στάνο.

Οι δολοφονίες είναι το πιο σημαντικό χτύπημα εναντίον των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν από τότε που οι ΗΠΑ δολοφόνησαν τον διοικητή της Δύναμης Quds Qassem Soleimani το 2020.

14:38 Γκάλαντ: Θα δράσουμε παντού για να αποτρέψουμε τους εχθρούς μας

Σε συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Κνεσέτ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι η χώρα του θα «δράσει παντού» και το «τίμημα για δράση εναντίον του θα είναι βαρύ».

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι ο Γκάλαντ λέει ότι το Ισραήλ «θα δράσει παντού, κάθε μέρα για να αποτρέψει τη συσσώρευση δύναμης των εχθρών μας. Βρισκόμαστε σε έναν πολυμέτωπο πόλεμο, στην επίθεση και στην άμυνα. Βλέπουμε αποδείξεις γι’ αυτό κάθε μέρα, ακόμη και τις τελευταίες ημέρες».

Είπε ότι το Ισραήλ ενεργεί «για να καταστήσει σαφές σε όλους όσους ενεργούν εναντίον μας, σε όλη τη Μέση Ανατολή, ότι το τίμημα για τη δράση εναντίον του Ισραήλ θα είναι βαρύ».

Το Ισραήλ σπάνια σχολιάζει άμεσα τις επιθέσεις που πραγματοποιεί στο εσωτερικό άλλων κρατών, αλλά έχει επανειλημμένα χτυπήσει τα παλαιστινιακά εδάφη της Γάζας και εντός του Λιβάνου και της Συρίας από τις 7 Οκτωβρίου, καθώς και την ενίσχυση των επιχειρήσεων ασφαλείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί και πάνω από 400 έχουν σκοτωθεί.

14:31 Το Ισραήλ έδωσε νέο σχέδιο πρότασης συμφωνίας για τους ομήρους και κατάπαυσης του πυρός στη Χαμάς

Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ θα επιστρέψει από το Κάιρο έχοντας διατυπώσει μια νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός και συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς, αναφέρει η Haaretz, επικαλούμενη τη Μοσάντ.

Το Reuters αναφέρει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι έχει παρουσιαστεί μια νέα πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα και για την απελευθέρωση ομήρων.

14:27 ΠΟΥ: Σημαντική αύξηση στον αριθμό θανάτων νεογέννητων στη Γάζα

Οι θάνατοι νεογέννητων «αυξάνονται σημαντικά» στη Γάζα, με τα μωρά να γεννιούνται λιποβαρή, δήλωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που βασίζεται σε μαρτυρίες γιατρών από την περιοχή εκείνη.

«Διαφορετικοί γιατροί, ιδιαίτερα σε μαιευτικές κλινικές, αναφέρουν ότι καταγράφουν σημαντική αύξηση στον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται λιποβαρή και δεν επιβιώνουν κατά τη νεογνική περίοδο καθώς γεννιούνται πολύ μικρά», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Το παιδιατρικό νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, όπου φθάνουν κάθε μέρα τουλάχιστον 15 παιδιά υποσιτισμένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και οι ανάγκες γίνονται ολοένα και πιο πιεστικές», δήλωσε η ίδια.

Παιδιά αντιμέτωπα με υποσιτισμό στα νοσοκομεία της Γάζας

14:21 Καταδικάζει την επίθεση σε εργαζόμενους ανθρωπιστικής οργάνωσης ο Μπορέλ

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ απέτισε φόρο τιμής στο προσωπικό της World Central Kitchen που σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.

«Καταδικάζω την επίθεση και ζητώ έρευνα», έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στο X.

Πρόσθεσε ότι το περιστατικό δείχνει ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως».

14:14 Γκρίφιθς: «Ο πόλεμος κλέβει τον καλύτερο εαυτό μας» – Το πιο επικίνδυνο μέρος για τις ανθρωπιστικές ομάδες είναι η Γάζα

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς λέει ότι είναι «εξοργισμένος» από τις δολοφονίες.

«Ήταν ήρωες, σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να ταΐσουν ανθρώπους που λιμοκτονούσαν», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Όλη αυτή η συζήτηση για κατάπαυση του πυρός και ακόμα αυτός ο πόλεμος κλέβει τον καλύτερο εαυτό μας. Οι ενέργειες εκείνων που βρίσκονται πίσω από αυτό είναι αδικαιολόγητες».

Οι επτά εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας από την World Central Kitchen δυστυχώς δεν είναι οι πρώτοι που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος ξεκίνησε σχεδόν πριν από έξι μήνες.

«Πουθενά αλλού δεν σκοτώθηκαν τόσοι πολλοί εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός. Αρκετά τώρα», έγραψε ο Jan Egeland, επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων και πρώην επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ μετά τη θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή της Δευτέρας.

Πριν από το περιστατικό, τουλάχιστον 196 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν σκοτωθεί στα παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με καταμέτρηση της βάσης δεδομένων Aid Worker Security Database, η οποία καταγράφει σημαντικά περιστατικά βίας κατά του ανθρωπιστικού προσωπικού.

Πέρυσι, όταν 161 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν, ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της AWSD.

Οι περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου εργάζονταν για την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), η οποία διευθύνει τη μεγαλύτερη επιχείρηση βοήθειας στη Γάζα.

14:02 Χάρτης δείχνει τους περιορισμούς πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Την περασμένη εβδομάδα, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) δημοσίευσε χάρτη που, όπως είπε, δείχνει τους περιορισμούς πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Ο χάρτης περιελάμβανε αρκετές σημειωμένες «περιοχές υψηλού κινδύνου» για τις αυτοκινητοπομπές βοήθειας, μία από τις οποίες κάλυπτε τον παραλιακό δρόμο νότια της πόλης Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, όπου σκοτώθηκαν οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική οργάνωση.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι οι περιοχές αυτές ήταν «σημεία συγκέντρωσης ανθρώπων που περίμεναν ή έπαιρναν προμήθειες βοήθειας, όπου πολίτες και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν τεθεί σε κίνδυνο».

Ο χάρτης περιέγραφε τον παραλιακό δρόμο al-Rashid ως «μια μακρά και υπερπλήρη διαδρομή» που «είχε οριστεί για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ισραηλινές αρχές».

Η World Central Kitchen συμμετείχε στην πρωτοβουλία για τον θαλάσσιο διάδρομο και χρησιμοποιούσε το πέρασμα για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας.

Η μπλε γραμμή είναι οι ανοιχτές οδοί.
Η κόκκινη γραμμή οι κλειστές οδοί.
Η κίτρινη γραμμή είναι η εναλλακτική διαδρομή που περνά από πέρασμα που ελέγχεται μόνο από το Ισραήλ
Το πορτοκαλί πλαίσιο είναι οι περιοχές υψηλού κινδύνου
Η μπλε κουκίδα είναι τα ισραηλινά σημεία ελέγχου

13:54 Το Ισραήλ έχει την ικανότητα και την πρόθεση να συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, δήλωσε ότι η «πάγια» άποψη της κυβέρνησης είναι ότι το Ισραήλ έχει την «πρόθεση και την ικανότητα» να συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Η άποψή μας είναι μακροχρόνια ότι το Ισραήλ έχει τόσο την πρόθεση όσο και την ικανότητα να συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το έχω καταστήσει αυτό πολύ σαφές στον πρωθυπουργό Νετανιάχου όποτε έχω μιλήσει μαζί του.

Υπήρξαν πάρα πολλοί θάνατοι αμάχων στη Γάζα, φυσικά θέλουμε να δούμε μια άμεση ανθρωπιστική παύση, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε τους ομήρους έξω και περισσότερη βοήθεια στην περιοχή.

Τα σχόλιά του έρχονται μετά την ανακοίνωση της φιλανθρωπικής οργάνωσης World Central Kitchen ότι επτά εργαζόμενοί της σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα. Κάποιοι εξ αυτών είναι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου.

13:47 Συλλυπητήρια από τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ – Το περιστατικό με τους θανάτους των εργαζομένων στη WCK θα διερευνηθεί

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι στέλνει τα «συλλυπητήριά του στις χώρες και τις οικογένειες των εργαζομένων της οργάνωσης βοήθειας World Central Kitchen που σκοτώθηκαν στη Γάζα».

«Οι IDF και οι ιθύνοντες κάνουν και θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν τη βλάβη των αμάχων. Το περιστατικό θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές για να διασφαλιστεί ότι θα εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα για να εγγυηθούν την ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στο μέλλον», δήλωσε ο Katz.

13:42 «Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις αδιάκριτες δολοφονίες», λέει ο Ισπανός σεφ και ιδρυτής της WCK

Ο διάσημος σεφ Jose Andres, ο οποίος ξεκίνησε το World Central Kitchen το 2010 στέλνοντας μάγειρες και φαγητό στην Αϊτή μετά το σεισμό, λέει ότι είναι συντετριμμένος και θρηνεί για τις οικογένειες και τους φίλους των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επίθεση στου εργαζόμενους ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αυτή την αδιάκριτη δολοφονία», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πρέπει να σταματήσει να περιορίζει την ανθρωπιστική βοήθεια, να σταματήσει να σκοτώνει αμάχους και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο. Όχι άλλες αθώες ζωές που χάνονται. Η ειρήνη ξεκινά από την κοινή μας ανθρωπιά. Πρέπει να ξεκινήσει τώρα».

Η οργάνωση έχει παραδώσει τρόφιμα σε κοινότητες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σε πρόσφυγες στα σύνορα με τις ΗΠΑ, σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και σε ανθρώπους σε συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Γάζα.

13:28 «Το φαγητό εμποδίζεται σε κάθε στροφή στη Γάζα»

Η ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children κατηγόρησε το Ισραήλ ότι περιορίζει τη ροή της αναγκαίας βοήθειας, καθώς ο πληθυσμός της Γάζας αντιμετωπίζει την απειλή του λιμού.

«Προμήθειες που σώζουν ζωές και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία υποσιτισμένων παιδιών καθυστερούν και η κυβέρνηση του Ισραήλ αρνείται την είσοδο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Βασικά τρόφιμα και ιατρικά είδη εμποδίζονται να εισέλθουν στη Γάζα για ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες. Σε άλλα αρνούνται εντελώς την είσοδο οι ισραηλινές αρχές, με αναφορές για φιάλες οξυγόνου, αναπνευστήρες και συσκευές καθαρισμού νερού που απορρίπτονται στα σύνορα».

Ο διευθυντής της οργάνωσης Xavier Joubert δήλωσε: «Η πείνα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου – 27 παιδιά έχουν ήδη σκοτωθεί από την πείνα και την ασθένεια. Αν ο κόσμος δεν δράσει τώρα, αμέτρητα ακόμη παιδιά θα προστεθούν σε αυτόν τον αριθμό».

13:20 Τη διεξαγωγή άμεσης έρευνας για τη δολοφονία των εργαζομένων στη MCK ζητά ο πρόεδρος της Κύπρου

Ο πρόεδρος της Κύπρου ζήτησε τη διεξαγωγή άμεσης έρευνας για τη δολοφονία επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, λέγοντας ότι η ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen με έδρα τις ΗΠΑ, της οποίας ήταν μέλη, ήταν «κρίσιμος εταίρος» στην πρωτοβουλία της να μεταφέρει βοήθεια στον θύλακα μέσω θαλάσσης.

«Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να φτάσει βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά από συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

13:14 Ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Χαμενεΐ: Θα εκδικηθούμε το Ισραήλ, θα μετανιώσουν για την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα εκδικηθεί το Ισραήλ για την επίθεση που του αποδίδεται στη Συρία, στην οποία σκοτώθηκε τη Δευτέρα ένα υψηλόβαθμο μέλος των Φρουρών της Επανάστασης.

Σύμφωνα με τον Χαμενεΐ, «το Ισραήλ θα μετανιώσει για την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό». Σύμβουλος του Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ευθύνονται για τη δολοφονία, είτε γνώριζαν εκ των προτέρων είτε όχι.

13:07 Οι σοροί των εργαζομένων της MCK θα μεταφερθούν στην Αίγυπτο

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου αναφέρει ότι οι σοροί των επτά εργαζομένων της World Central Kitchen που σκοτώθηκαν ετοιμάζονται για τη μεταφορά τους μέσω του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου.

Οι σοροί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο των Μαρτύρων της Αλ-Άκσα στην πόλη Ντέιρ ελ-Μπάλα της Γάζας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Abu Youssef al-Najjar στη Ράφα.

13:03 Ο αιματηρός απολογισμός του 24ωρου – Τουλάχιστον 71 νεκροί και 102 τραυματίες στη Γάζα

Ο τελευταίος απολογισμός ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών στον θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου σε 32.916, με περίπου 75.494 τραυματίες, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου.

Πολλά θύματα παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια σε περιοχές όπου τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να φτάσουν, δήλωσε το υπουργείο.

12:59 Διεθνής καταδίκη των δολοφονιών των εργαζομένων στην WCK

Ακολουθούν ορισμένες από τις χώρες, τις οργανώσεις και τους αξιωματούχους που έχουν καταδικάσει μέχρι στιγμής την ισραηλινή επίθεση:

  • Αυστραλία
  • Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Hadja Lahbib
  • Κύπρος
  • Αίγυπτος
  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Ιράν
  • Ιορδανία
  • Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής της έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ
  • Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων
  • Ισπανική οργάνωση Open Arms
  • Πολωνία
  • Σκωτία
  • Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus
  • Επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Cindy McCain

12:43 Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν για να μεταφέρουν τρόφιμα σε ανθρώπους «στο χείλος του λιμού»

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο μετά τη δολοφονία επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε ισραηλινή επίθεση, δηλώνει η εκπρόσωπος της UNICEF Τες Ίνγκραμ.

«Είναι απίστευτα ανησυχητικό για όλους μας. Μόλις είχαμε μια συνάντηση σχετικά με αυτό εδώ», δήλωσε στο Al Jazeera από τη νότια Ράφα στη Γάζα. «Είναι μια τεράστια τραγωδία και προστίθεται στο σύνολο των περισσότερων από 30.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων 174 συναδέλφων του ΟΗΕ. Είναι λοιπόν μια μαύρη μέρα για εμάς εδώ».

Η Ίνγκραμ σημείωσε ότι οι ομάδες βοήθειας έχουν λάβει μέτρα συντονισμού με τις αντιμαχόμενες παρατάξεις για να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβούν επιθέσεις όπως αυτή.

«Αυτό δεν λειτουργεί εδώ στη Λωρίδα της Γάζας. Προειδοποιούμε εδώ και καιρό ότι δεν λειτουργεί – δεν λαμβάνουμε τις διαβεβαιώσεις ασφαλείας που χρειαζόμαστε. Είναι ακόμη χειρότερο ότι αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν απλώς προσπαθώντας να παραδώσουν τρόφιμα σε ανθρώπους που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού της πείνας. Είναι μια ανείπωτη απώλεια».

12:33 Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από αλλεπάλληλα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

Από το τελευταίο κύμα στρατιωτικών επιδρομών του Ισραήλ σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Στις επιθέσεις περιλαμβάνονται:

ο βομβαρδισμός ενός σπιτιού στη Ράφα, από τον οποίο σκοτώθηκαν έξι άτομα της ίδιας οικογένειας,

αεροπορική επιδρομή σε τζαμί στην Ντέιρ ελ Μπάλα που σκότωσε αρκετούς πολίτες, μεταξύ των οποίων και παιδιά,

βομβαρδισμός σπιτιών στην κεντρική και ανατολική Χαν Γιουνίς που σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς αμάχους, και

αεροπορικές επιδρομές σε σπίτια στη συνοικία Zeitoun της πόλης της Γάζας, από τις οποίες σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν έξι.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Υπουργείου Υγείας της Γάζας, έχουν σκοτωθεί 32.845 άνθρωποι στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, ενώ επιπλέον 8.000 αγνοούνται.

12:25 Ανεξάρτητη έρευνα υπόσχεται το Ισραήλ για τον θάνατο των επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστική οργάνωση

Το Ισραήλ εξέφρασε την «ειλικρινή του θλίψη» στα «συμμαχικά έθνη» μετά το χτύπημα σε αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων υπήκοοι της Παλαιστίνης, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Πολωνίας.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι το περιστατικό με την επίθεση σε εργαζομένους ανθρωπιστικής οργάνωσης θα διερευνηθεί από «ανεξάρτητο, επαγγελματικό και εξειδικευμένο όργανο», χωρίς να αναφέρει ποιο θα είναι αυτό.

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι ο θάνατος των εργαζομένων της ΜΚΟ είναι ένα τραγικό και σοβαρό περιστατικό.

12:15 Ταυτοποιήθηκε ο Πολωνός εθελοντής που σκοτώθηκε στη Γάζα

Ο πρόεδρος της πόλης Przemysl, στη νοτιοανατολική Πολωνία, αναγνώρισε τον Πολωνό εθελοντή που σκοτώθηκε στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα ως Damian Sobol.

«Χθες, ο συνάδελφός μας, κάτοικος του Przemysl, εθελοντής, μέλος της ομάδας της  World Central Kitchen, Damian Sobol, σκοτώθηκε σε μια επίθεση με ρουκέτα από τις ισραηλινές δυνάμεις εναντίον μιας ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής που παρέδιδε τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας», έγραψε στο Facebook.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω τι αισθάνονται αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι που γνώριζαν αυτόν τον φανταστικό τύπο. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη».

12:11 «Ενδελεχή έρευνα» ζητά η ΕΕ για τον θάνατο των επτά εργαζομένων στη WCK

Η ΕΕ ζήτησε να διεξαχθεί «ενδελεχής έρευνα» για το θάνατο επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα, οι οποίοι μετέφεραν τρόφιμα από την Παγκόσμια Κεντρική Κουζίνα στους πεινασμένους Παλαιστίνιους.

«Θρηνούμε μαζί με τις οικογένειες και τους φίλους των εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας @WCKitchen που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανάρτησή της στο X.

«Οι εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει πάντα να προστατεύονται, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ζητούμε να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για την τραγωδία αυτή».

Η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και την Κύπρο, συνέβαλαν στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα μέσω της Μεσογείου.

Μια πιλοτική παράδοση με πλοίο που διαχειρίζεται μια ισπανική ομάδα έρευνας και διάσωσης, η Open Arms, μεταφέροντας 200 τόνους τροφίμων που παρείχε η φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen, έφτασε στη Γάζα τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.

12:01 ΠΟΥ: Το Αλ Σίφα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως νοσοκομείο με οποιονδήποτε τρόπο

Μετά από δύο εβδομάδες πολιορκίας και επιθέσεων, οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το Αλ Σίφα. Φωτογραφίες από το νοσοκομείο δείχνουν ρημαγμένα κτίρια και πτώματα στο προαύλιο.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το Αλ Σίφα δεν είναι πλέον ικανό να λειτουργήσει με οποιονδήποτε τρόπο.

11:56 Πρώην πρόεδρος Ισραήλ: Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τον διεθνή εξοστρακισμό

Ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν προειδοποίησε ότι το Ισραήλ βρίσκεται «ένα βήμα πριν από τον διεθνή εξοστρακισμό». Σε συνέντευξή του στο IDF Radio, ο Ρίβλιν πρόσθεσε:

«Χάνουμε τις τεράστιες ηθικές αξίες που απολαμβάνουν όλες οι ισραηλινές κυβερνήσεις εδώ και γενιές, από τη συμπεριφορά των IDF και από τη συμπεριφορά του κράτους του Ισραήλ σε ό,τι σχετίζεται με τους πολέμους που διεξάγουμε εδώ και 76 χρόνια».

«Γι’ αυτό λέω, η πίστωση χρόνου που λάβαμε από τον κόσμο για να αποδώσουμε δικαιοσύνη ξαφνικά εξαντλείται και βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τον διεθνή εξοστρακισμό. Αυτά είναι πράγματα που φυσικά δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε, την ίδια την ικανότητά μας να διατηρήσουμε το δικαίωμά μας να υπάρχουμε, και αυτό είναι που κρατώ και πιστεύω», πρόσθεσε ο Ρίβλιν.

Ο πρώην πρόεδρος κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δώσει στις διαπραγματευτικές ομάδες «τη δυνατότητα να βρουν έναν τρόπο» για την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Έχετε ορίσει μια διαπραγματευτική ομάδα, αφήστε τους να διαπραγματευτούν. Είναι έξυπνοι, δεν είναι αλαζόνες, είναι άνθρωποι που μπορούν να ηγηθούν της χώρας. Σήμερα χρειαζόμαστε ανθρώπους με εμπειρία, την ικανότητα να σκέφτονται και να εκτελούν, όπως οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τις διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε. «Το λέω αυτό με τον πιο σαφή τρόπο: Πρωθυπουργέ, επιτρέψτε τους να διαπραγματευτούν – όχι με περιορισμούς. Αν τους εμπιστεύεστε, αφήστε τους να δουλέψουν».

11:52 Για εξηγήσεις καλείται ο Ισραηλινός πρέσβης στην Πολωνία

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ζήτησε από τον Ισραηλινό πρέσβη επείγουσες εξηγήσεις σχετικά με το θάνατο του Πολωνού εθελοντή της οργάνωσης World Center Kitchen σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.

11:43 Αυστραλή γερουσιαστής: «Το Ισραήλ διαπράττει το ένα έγκλημα πολέμου μετά το άλλο στο φως της ημέρας»

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε απαίτησε «πλήρη απόδοση ευθυνών» για τη δολοφονία του Αυστραλού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση Ζόμι Φράνκκομ στη Γάζα.

Αλλά η Mehreen Faruqi, αναπληρώτρια αρχηγός των Αυστραλών Πρασίνων και γερουσιαστής της Νέας Νότιας Ουαλίας, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να επικρίνει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

«Το Ισραήλ διαπράττει το ένα έγκλημα πολέμου μετά το άλλο στο φως της ημέρας και τη γλιτώνει», είπε. «Η Ζόμι ήταν μια Αυστραλή εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση, όπως και άλλοι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίοι βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να ταΐσουν τα παιδιά που λιμοκτονούν από το Ισραήλ [και] σκοτώνονται», πρόσθεσε η Faruqi.

«Αυτό είναι εντελώς σπαρακτικό και καταστροφικό», συνέχισε.

Η Faruqi δήλωσε ότι η δήλωση του Albanese ήταν «το ελάχιστο» και ζήτησε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η απαίτηση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, η υποστήριξη της υπόθεσης γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο, η επιβολή κυρώσεων στο ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και η διακοπή κάθε εμπορίου όπλων με το Ισραήλ.

«Αυτά είναι πράγματα που κάνουμε όταν συμβαίνουν άλλα εγκλήματα πολέμου», σημείωσε.

«Πουθενά δεν είναι ασφαλές στη Γάζα υπό τις επιθέσεις γενοκτονίας του Ισραήλ και παρόλα αυτά βλέπουμε τις δυτικές κυβερνήσεις να αποκαλούν το Ισραήλ φίλο και … να συνεχίζουν τις συνήθεις συναλλαγές με το Ισραήλ, ενώ αυτά τα εγκλήματα πολέμου και περισσότερες θηριωδίες συνεχίζονται».

11:37 Το ΣΑ του ΟΗΕ συνεδριάζει για την επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο

Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει μια «ανοικτή ενημέρωση» σχετικά με το χτύπημα του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, σύμφωνα με τον αναπληρωτή απεσταλμένο της Ρωσίας Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Η ενημέρωση, που έχει προγραμματιστεί από την προεδρία της Μάλτας, θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 ώρα Νέας Υόρκης (17:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε ο Πολιανσκι σε ανάρτησή του στο Χ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καταδίκασε την «απολύτως απαράδεκτη» ισραηλινή επίθεση, από την οποία τη Δευτέρα σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι, και κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τέτοιες «προκλητικές ενέργειες».

11:28 Κίνα: Είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια που οδηγεί σε κλιμάκωση της έντασης

Η Κίνα καταδίκασε τις φονικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ που κατέστρεψαν το προξενικό παράρτημα της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό.

«Η ασφάλεια των διπλωματικών ιδρυμάτων δεν μπορεί να παραβιάζεται και η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να γίνονται σεβαστές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν.

«Η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι ταραχώδης και είμαστε αντίθετοι σε οποιεσδήποτε ενέργειες που οδηγούν σε κλιμάκωση των εντάσεων».

11:22 Και δεύτερη ανθρωπιστική οργάνωση ανακοινώνει την αναστολή των δραστηριοτήτων της στη Γάζα

Μια ακόμη ΜΚΟ με έδρα τις ΗΠΑ, η American Near East Refugee Aid (Anera), που παίζει καθοριστικό ρόλο στην παροχή τροφίμων στους πεινασμένους Παλαιστίνιους, δήλωσε ότι παγώνει επίσης τις δραστηριότητές της στη Γάζα.

Η Anera συνεργάζεται στενά με την World Central Kitchen τους τελευταίους μήνες.

«Η Anera και η WCK διακόπτουν τις δραστηριότητές μας στη Γάζα. Μαζί, η Anera και η WCK παρέχουν περίπου 2 εκατομμύρια γεύματα την εβδομάδα στη Γάζα», είπε ο Sean Carroll, διευθύνων σύμβουλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης, στο BBC.

«Οι ταλαιπωρημένες, ραγισμένες καρδιές μας είναι με τους φίλους μας στην World Central Kitchen σήμερα και κάθε μέρα», έγραψε νωρίτερα στο Χ.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχε η απόφαση να σταματήσει η παροχή τροφίμων στους κατοίκους της Γάζας, οι οποίοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ αντιμετωπίζουν έναν ανθρωπογενή λιμό, ο Caroll επεσήμανε ότι «Η κατοχική δύναμη έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να παρέχει βοήθεια στους ανθρώπους υπό κατοχή».

11:14 Πώς θα απαντήσει το Ιράν στα πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία;

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν αναφέρει ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, ένα βασικό όργανο λήψης αποφάσεων, συνεδρίασε αργά τη Δευτέρα και αποφάσισε την «απαιτούμενη» απάντηση στο φονικό χτύπημα του Ισραήλ στη Δαμασκό.

Δεν ήταν σαφές αν το Ιράν θα απαντήσει το ίδιο – διακινδυνεύοντας μια επικίνδυνη αντιπαράθεση με το Ισραήλ και τον σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες – ή αν θα συνεχίσει να βασίζεται σε συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ του Λιβάνου και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα στοχοποιήσει στρατιωτικούς αξιωματούχους του Ιράν, το οποίο υποστηρίζει ένοπλες ομάδες που πολεμούν το Ισραήλ στη Γάζα και κατά μήκος των συνόρων του με τον Λίβανο. Το χτύπημα της Δευτέρας στη Δαμασκό σηματοδότησε κλιμάκωση επειδή έπληξε μια ιρανική διπλωματική αποστολή.

11:01 Η Ισπανία θα προχωρήσει στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους έως τον Ιούλιο

Η Ισπανία θα αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση μέχρι τον Ιούλιο, δηλώνει ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισπανικών μέσων ενημέρωσης.

Το σχόλιο του Σάντσεθ έγινε στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν, κατά την πρώτη ημέρα της περιοδείας του στην Ιορδανία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, μετέδωσαν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων EFE και οι εφημερίδες El Pais και La Vanguardia.

Σε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο μήνα, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι συμφώνησε με τους ηγέτες της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας να «κάνουν τα πρώτα βήματα» προς μια τέτοια κίνηση.

Σε απάντηση, το Ισραήλ είπε στις τέσσερις χώρες ότι το σχέδιό τους αποτελούσε «βραβείο για την τρομοκρατία», το οποίο θα μείωνε τις πιθανότητες επίλυσης του πολέμου στη Γάζα με διαπραγματεύσεις.

10:44 Ο Λίβανος καταγγέλλει την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία

Ο Λίβανος καταδίκασε τα ισραηλινά πλήγματα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, λέγοντας ότι πρόκειται για «σοβαρή» παραβίαση των διεθνών κανόνων.

Το περιστατικό αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή παραβίαση των συμφωνιών της Βιέννης για τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Το υπουργείο εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

10:37 Πολωνία: Δεν συμφωνούμε με την έλλειψη συμμόρφωσης στο Διεθνές Δίκαιο – Συλλυπητήρια στην οικογένεια του εθελοντή Πολωνού στη WCK

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Πολωνού εθελοντή που ήταν μεταξύ των επτά εργαζομένων στη WCK που σκοτώθηκαν στη Γάζα.

«Η Πολωνία δεν συμφωνεί με την έλλειψη συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και την προστασία των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», έγραψε το υπουργείο σε ανάρτησή του στο X.

Η οργάνωση World Central kitchen δήλωσε νωρίτερα ότι οι νεκροί από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ήταν «από την Αυστραλία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας με διπλή υπηκοότητα των ΗΠΑ και του Καναδά και την Παλαιστίνη» και ανακοίνωσε ότι «διακόπτει τις επιχειρήσεις μας στην περιοχή» ως απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε ως «στοχευμένη επίθεση».

10:31 Ιρανός πρόεδρος: Το «δειλό» έγκλημα του Ισραήλ δεν θα μείνει αναπάντητο

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι κατήγγειλε την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, κάνοντας λόγο για «απάνθρωπη επίθεση» που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

«Μετά από επανειλημμένες αποτυχίες … το σιωνιστικό καθεστώς έχει βάλει στην ατζέντα του τις τυφλές δολοφονίες», ανέφερε ο Ραΐσι σε δήλωσή του, την οποία επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. «Αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα επιτύχει ποτέ τους σκοτεινούς του στόχους με τέτοια απάνθρωπα μέτρα.

«Αυτό το δειλό έγκλημα δεν θα μείνει αναπάντητο», δήλωσε ο Ραΐσι.

Το χτύπημα της Δευτέρας ισοπέδωσε το προξενικό τμήμα της πρεσβείας του Ιράν, σκοτώνοντας έναν ανώτερο διοικητή της επίλεκτης δύναμης Quds του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, τον αναπληρωτή του και άλλους πέντε.

10:26 Η βρετανική κυβέρνηση «εκφράζει την ανησυχία της» για τη δολοφονία επτά εργαζομένων της WCK στη Γάζα

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ένας Βρετανός υπήκοος ήταν, σύμφωνα με την World Central Kitchen (WCK), μεταξύ των επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε το πρωί της Τρίτης: «Είμαστε ενήμεροι για αναφορές σχετικά με το θάνατο ενός Βρετανού υπηκόου στη Γάζα και αναζητούμε επειγόντως περαιτέρω πληροφορίες».

Η υπουργός Παιδείας, Τζίλιαν Κίγκαν, δήλωσε στο BBC ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι «πολύ ανήσυχη» για τις αναφορές και ότι είναι «ανησυχητικό» το γεγονός ότι η WCK έχει αναστείλει το έργο της στη Γάζα.

Η ίδια δήλωσε: «Δεν το έχουμε επιβεβαιώσει ακόμη, αλλά μας ανησυχεί πάρα πολύ η κατάσταση.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε παροτρύνει το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων, αλλά και για να επιτρέψει τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα.

Αλλά δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο και νομίζω ότι οι IDF το επανεξετάζουν, πιθανότατα αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Ένα από τα βασικά πράγματα είναι να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι θα φέρουμε περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, οπότε αν μία από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εργάζονται επί τόπου έχει αναστείλει την παροχή βοήθειας, τότε αυτό είναι προφανώς πολύ ανησυχητικό.

Οι σκέψεις μας είναι σε όλους όσους επηρεάζονται».

10:18 «Νέα ψέματα και εμπρηστικές συκοφαντίες» – Το Al Jazeera καταγγέλλει τις ισραηλινές επιθέσεις

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera Media Network απάντησε στην απειλή του Ισραήλ να κλείσει τις δραστηριότητές του στη χώρα, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνα γελοία ψέματα» που διατυπώνονται εναντίον του.

«Το δίκτυο τονίζει ότι το τελευταίο αυτό μέτρο εντάσσεται σε μια σειρά συστηματικών ισραηλινών επιθέσεων για τη φίμωση του Al Jazeera, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας της ανταποκρίτριάς του Shireen Abu Akleh, της δολοφονίας των δημοσιογράφων του Samer AbuDaqqa και Hamza AlDahdouh, της βομβιστικής επίθεσης στα γραφεία του στη Γάζα, της σκόπιμης στοχοποίησης πολλών δημοσιογράφων του Al Jazeera και των μελών των οικογενειών τους, καθώς και της σύλληψης και του εκφοβισμού των ανταποκριτών του στο πεδίο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι το Al Jazeera «συμμετείχε ενεργά στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου» στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων ισχυρισμών».

10:11 Παρατηρητήριο ΜΜΕ: «Εξαιρετικά ανήσυχοι» από την απαγόρευση του AJ στο Ισραήλ

Η Jodie Ginsberg από την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων αναφέρει ότι η ανακοίνωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την πρόθεσή του να απαγορεύσει το Al Jazeera ακολουθεί ένα παρόμοιο μοτίβο παρέμβασης στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας εργαζομένων σε αυτά.

«Έχουμε ξαναδεί αυτού του είδους τη γλώσσα από τον Νετανιάχου και τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, με την οποία προσπαθούν να παρουσιάσουν τους δημοσιογράφους ως τρομοκράτες, ως εγκληματίες. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο», δήλωσε η Ginsberg στο Al Jazeera.

«Είναι άλλο ένα παράδειγμα της επίθεσης στην ελευθεροτυπία και του ασφυκτικού ελέγχου που θα ήθελε να ασκήσει η ισραηλινή κυβέρνηση. Είναι μια απίστευτα ανησυχητική κίνηση από την κυβέρνηση».

Ο Νετανιάχου έγραψε στο Χ τη Δευτέρα ότι «το Al Jazeera έβλαψε την ασφάλεια του Ισραήλ, συμμετείχε ενεργά στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και υποκίνησε βία κατά των ισραηλινών στρατιωτών».

10:00 Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων καταδικάζει τις δολοφονίες εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων Jan England εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία των εργαζομένων του World Central Kitchen στη Γάζα.

«Πουθενά αλλού δεν σκοτώνονται τόσοι πολλοί εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», δήλωσε στο Χ, προσθέτοντας έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

09:55 Το αυτοκίνητο της WCK που δέχθηκε επίθεση

09:48 Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ σταμάτησαν τις περιπολίες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου μετά τον τραυματισμό παρατηρητών εκεχειρίας

Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο, η UNIFIL, σταμάτησε να περιπολεί στη «γαλάζια γραμμή» κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου μετά τη στοχοποίηση παρατηρητών του ΟΗΕ πριν από τρεις ημέρες, μεταδίδει το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA).

Τρεις στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού Εποπτείας Εκεχειρίας του ΟΗΕ (UNTSO) και ένας Λιβανέζος μεταφραστής τραυματίστηκαν όταν εξερράγη κοντά τους μια οβίδα ενώ έκαναν πεζή περιπολία κοντά στα σύνορα στο νότιο Λίβανο το Σάββατο.

Η UNTSO δεν προσδιόρισε την πηγή του βομβαρδισμού, αλλά το NNA απέδωσε την ευθύνη στο Ισραήλ.

09:43 Σε νοσοκομείο στη Ράφα οι σοροί των εργαζομένων της αμερικανικής ΜΚΟ WCK

Οι σοροί των εργαζομένων της ΜΚΟ μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στη νότια πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Associated Press στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σοροί των ξένων εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις θα απομακρυνθούν από τη Γάζα και η σορός του Παλαιστίνιου οδηγού θα παραδοθεί στην οικογένειά του στη Ράφα για ταφή.

09:40 Επίσκεψη Σάλιβαν στη Σαουδική Αραβία

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν σχεδιάζει να ταξιδέψει εντός της εβδομάδας στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο και de facto ηγέτη της Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί πίεση για να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων του σουνιτικού βασιλείου με το Ισραήλ, εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

09:31 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι χτύπησε 25 «τρομοκρατικούς στόχους» την τελευταία ημέρα

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν 25 στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών όπλων, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στην τελευταία του ενημέρωση.

Παράλληλα, ισραηλινοί αλεξιπτωτιστές, δυνάμεις καταδρομών και μέλη μιας μεγάλης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας σκότωσαν πολλούς μαχητές στη Χαν Γιούνις, συγκεκριμένα στη συνοικία Καραράτ, ανέφερε ο στρατός σε ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του Χ.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, από το τελευταίο κύμα στρατιωτικών επιδρομών του Ισραήλ σκοτώθηκαν επίσης πολυάριθμοι άμαχοι – Παλαιστίνιοι και ξένοι – μεταξύ των οποίων επτά εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις της φιλανθρωπικής ομάδας World Central Kitchen.

09:23 «Συντετριμμένος» δηλώνει ο Λευκός Οίκος για τον θάνατο των εργαζομένων της World Central Kitchen – «Θα το ερευνήσουμε» απαντά το Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε «συντετριμμένος» για τους θανάτους σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας εργαζομένων της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen.

«Είμαστε συντετριμμένοι και βαθιά ανάστατοι» για το πλήγμα, ανέφερε μέσω X η εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Έιντριεν Γουότσον. «Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να προστατεύονται» καθώς «διανέμουν βοήθεια απελπιστικά απαραίτητη» και «παροτρύνουμε το Ισραήλ να διενεργήσει αμέσως έρευνα» για το συμβάν, πρόσθεσε.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας Αμερικανός πολίτης.

Ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου Herzl Halevi μίλησε με τον Michael Kurilla, διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM), και τον διαβεβαίωσε ότι οι «υψηλότερες βαθμίδες» των IDF θα ερευνήσουν το περιστατικό στην Ντεΐρ αλ Μπαλάχ.

09:18 Η Σαουδική Αραβία καταδικάζει τη «στοχοποίηση» του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη στοχοποίηση του ιρανικού προξενείου στη συριακή πρωτεύουσα.

Το υπουργείο εξέφρασε την «κατηγορηματική απόρριψη» της «στοχοποίησης διπλωματικών εγκαταστάσεων για οποιαδήποτε δικαιολογία και με οποιοδήποτε πρόσχημα, η οποία αποτελεί παραβίαση των διεθνών διπλωματικών νόμων και των κανόνων της διπλωματικής ασυλίας».

Η σύντομη ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν διευκρίνισε ποιος ευθύνεται για την επίθεση.

09:02 Η Κύπρος καταδικάζει τη δολοφονία των εργαζόμενων στην World Central Kitchen

Η Κύπρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην World Central Kitchen και στους οικείους των εργαζόμενων σε υπηρεσίες βοήθειας που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

«Οι αρχές του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου είναι απόλυτες: οι εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει πάντα να γίνονται σεβαστοί και να προστατεύονται. Καλούμε σε ταχεία και πειστική έρευνα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της στο Χ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι επτά εργαζόμενοι σκοτώθηκαν αφού είχαν ξεφορτώσει μέρος της βοήθειας που είχε μεταφερθεί μέσω θαλάσσης από την Κύπρο στη Γάζα.

08:56 Οι ΗΠΑ αρνούνται κάθε ανάμιξη στο χτύπημα της ιρανικής πρεσβείας στη Συρία

Οι ΗΠΑ είπαν στο Ιράν ότι «δεν είχαν καμία ανάμειξη» στην επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ σε ιρανικό προξενείο στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, αναφέρει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος ανώνυμο αμερικανό αξιωματούχο.

Το Ιράν υποσχέθηκε να απαντήσει στην πυραυλική επίθεση που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό, σκοτώνοντας έντεκα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων έναν κορυφαίο Ιρανό διοικητή και τον αναπληρωτή του.

08:41 Η World Central Kitchen διακόπτει τις δραστηριότητές της στη Γάζα μετά την «ασυγχώρητη» και «στοχευμένη» επίθεση

Ακολουθούν περισσότερα από την World Central Kitchen (WCK) σχετικά με την ισραηλινή επίθεση που σκότωσε επτά μέλη της οργάνωσης.

«Η World Central Kitchen και ο κόσμος έχασαν ζωές σήμερα εξαιτίας μιας στοχευμένης επίθεσης από τον ισραηλινό στρατό», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της World Central Kitchen (WCK) Έριν Γκορ.

«Αυτή δεν είναι μόνο μια επίθεση κατά της WCK, είναι μια επίθεση κατά των ανθρωπιστικών οργανώσεων που εμφανίζονται στις πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται ως όπλο πολέμου», δήλωσε η Gore. «Αυτό είναι ασυγχώρητο»

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η WCK  «διακόπτει αμέσως τις δραστηριότητές μας στην περιοχή» και ότι η οργάνωση, θα λάβει σύντομα αποφάσεις σχετικά με το μέλλον του έργου μας.

Σύμφωνα με μια ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την επίθεση, η WCK λειτουργούσε περισσότερες από 60 κουζίνες στην κεντρική και νότια Γάζα, μαγειρεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες γεύματα κάθε μέρα.

08:34 Η World Central Kitchen επιβεβαιώνει τον θάνατο επτά μελών της – Σκοτώθηκαν αφού άφησαν βοήθεια που παραδόθηκε μέσω θαλάσσης

Η World Central Kitchen (WCK) επιβεβαίωσε ότι επτά μέλη της ομάδας της σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα.

Οι επτά εργαζόμενοι που σκοτώθηκαν είναι από την Αυστραλία, την Παλαιστίνη, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και ένας με διπλή υπηκοότητα των ΗΠΑ και του Καναδά, δήλωσε η WCK.

Οι εργαζόμενοι βοηθοί «ταξίδευαν σε μια ζώνη αποσυμπίεσης με δύο θωρακισμένα αυτοκίνητα με το λογότυπο της WCK «, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Παρά το συντονισμό των κινήσεων με τον ισραηλινό στρατό, η αυτοκινητοπομπή χτυπήθηκε καθώς έφευγε από την αποθήκη στη Deir al-Balah, όπου η ομάδα είχε ξεφορτώσει περισσότερους από 100 τόνους ανθρωπιστικής επισιτιστικής βοήθειας που μεταφέρθηκε στη Γάζα μέσω της θαλάσσιας οδού», πρόσθεσε η WCK.

08:20 Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα – Φόβοι για περιφερειακή κλιμάκωση

Καλημέρα σας. Και σήμερα θα παρακολουθήσουμε μαζί τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και οι διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να αποδίδουν.

Δείτε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Δεν είναι η πρώτη φορά με τον Αλμέιδα… (vids, pic)

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν κλήθηκε σε απολογία για την επίθεση που έκανε στον άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ στην Τούμπα, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δεν καλείται ο Αργεντινός από τον αθλητικό δικαστή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024