Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: «Η απάντησή μας θα είναι σκληρή», λέει ο Ιρανός πρέσβης στη Συρία μετά από το φονικό ισραηλινό χτύπημα

Live: «Η απάντησή μας θα είναι σκληρή», λέει ο Ιρανός πρέσβης στη Συρία μετά από το φονικό ισραηλινό χτύπημα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Αδιαπραγμάτευτη είναι για τον Νετανιάχου η εισβολή στη Ράφα - Οι IDF επιβεβαιώνουν την απόσυρσή τους από το Αλ Σίφα - Τη διερεύνηση των «εγκλημάτων» ζητά η Χαμάς

Για 178η ημέρα μαίνεται το αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας. Οι επιθέσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) συνεχίζονται χωρίς έλεος, με χιλιάδες Παλαιστίνιους να έχουν βρει καταφύγιο στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Οι βομβαρδισμοί στα νοσοκομεία είναι σφοδροί. Ειδικότερα, στο Αλ Σίφα και το Αλ Άκσα πολλοί είναι οι νεκροί και οι τραυματίες, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται «καταστροφική».

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί βγαίνουν στους δρόμους του Τελ Αβίβ ενάντια στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και απαιτώντας να υπάρξει άμεση συμφωνία για τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Λάδι στη φωτιά» έριξε το ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, με ένα από τα θύματα να είναι υψηλόβαθμος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης. Χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις πως το Ιράν θα παρέμβει ευθέως, θεωρείται αρκετά βέβαιο πως η Χεζμπολάχ θα θελήσει να εκδικηθεί για τον Ταξίαρχο Ζαχεντί, καθώς ήταν για δεκαετίες ο υπεύθυνος της «Δύναμης του Λιβάνου», με αντικείμενο την εκπαίδευση και μεταφορά τεχνογνωσίας προς την οργάνωση.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:20 Διαβάστε όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ 

05:00 Το Αλ Τζαζίρα καταγγέλλει τα «γελοία ψέματα» του Νετανιάχου

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ κατήγγειλε την ενδεχόμενη απαγόρευση της εκπομπής του περιεχομένου του στο Ισραήλ από την κυβέρνηση της χώρας, χαρακτηρίζοντας δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εναντίον του «επικίνδυνα και γελοία ψέματα» και «συκοφαντικές».

Το Αλ Τζαζίρα επέκρινε τη «φρενήρη εκστρατεία» σε βάρος του που έχει εξαπολύσει ο κ. Νετανιάχου, κατηγορώντας το πως «έπληξε την ασφάλεια του Ισραήλ» και «συμμετείχε ενεργά στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου».

Το τηλεοπτικό δίκτυο «καταδικάζει τις δηλώσεις αυτές, στις οποίες δεν βλέπει παρά επικίνδυνο και γελοίο ψέμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας πως καθιστά τον κ. Νετανιάχου υπεύθυνο για την «ασφάλεια του προσωπικού του» μετά τις «συκοφαντικές» κατηγορίες του.

04:30 Τουλάχιστον 11 νεκροί από το ισραηλινό πλήγμα στη Δαμασκό

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ισραηλινό πλήγμα εναντίον του προξενικού τμήματος της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο απολογισμός των ισραηλινών πληγμάτων στο προξενικό γραφείο της ιρανικής πρεσβείας ανέρχεται σε 11 νεκρούς: οκτώ Ιρανούς, δύο Σύρους και έναν Λιβανέζο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν άμαχοι μεταξύ των νεκρών.

04:00 Η Αυστραλία προσπαθεί να επιβεβαιώσει τον θάνατο υπηκόου της

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι προσπαθεί «επειγόντως» να επιβεβαιώσει την πληροφορία πως υπήκοος της χώρας, εργαζόμενος στην αμερικανική οργάνωση βοήθειας World Central Kitchen, σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Η αυστραλιανή διπλωματία «προσπαθεί επειγόντως να επιβεβαιώσει» την πληροφορία σύμφωνα με την οποία «Αυστραλός ο οποίος εργαζόταν σε οργάνωση αρωγής σκοτώθηκε στη Γάζα», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Εμπορίου .

«Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ ανησυχητικές», πρόσθεσε.

03:19 Πέντε εργαζόμενοι της World Central Kitchen, ανάμεσά τους τέσσερις ξένοι, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στη Ντέιρ ελ Μπαλάχ

Οι εργαζόμενοι της κοινωνικής κουζίνας μεταξύ των οποίων κάτοχοι πολωνικών, αυστραλιανών και βρετανικών διαβατηρίων, σκοτώθηκαν μετά από στοχευμένη αεροπορική επιδρομή. Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε επίσης στην επίθεση, η οποία έπληξε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι εργαζόμενοι. Η World Central Kitchen είναι η οργάνωση η οποία μετέφερε τα τρόφιμα από την Κύπρο στη Γάζα.

Οι ανθρωπιστές, που εργάζονταν για την World Central Kitchen, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ- Άκσα της Γάζας. Υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο όμως, δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία και για αυτό δεν είναι ασφαλείς προς δημοσίευση.

03:10 Απεσταλμένος των ΗΠΑ σε Σαουδική Αραβία και Ομάν για την ανάγκη παύσης των επιθέσεων των Χούθι

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη Τιμ Λέντερκινγκ θα μεταβεί αυτή την εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία και το Ομάν για να συζητήσει την ανάγκη άμεσης παύσης των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Λέντερκινγκ πρόκειται να συναντηθεί με περιφερειακούς ομολόγους του για να συζητήσει βήματα για την αποκλιμάκωση της τρέχουσας κατάστασης και να ανανεώσει την εστίαση στην εξασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης για τον λαό της Υεμένης.

02:48 Ποιος ήταν ο Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί, διοικητήw του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης – IRGC

Ο ταξίαρχος Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί ήταν ο επικεφαλής της Quds Force (Δύναμης Ιερουσαλήμ ή Δύναμης Quds όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα) του IRGC, η οποία ασχολείται με την προώθηση της παλαιστινιακής υπόθεσης και της απελευθέρωσης των κατεχομένων στην περιοχή, στη Συρία και τον Λίβανο. Γεννήθηκε το 1960 και εντάχθηκε στο IRGC το 1980, λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη νίκη της Ισλαμικής Επανάστασης.

Το 1998 ο Κασέμ Σολεϊμάνι, ο νέος διοικητής της Δύναμης Quds, διόρισε τον Ζαχεντί επικεφαλής του Σώματος του Λιβάνου της Δύναμης Quds, υπεύθυνος για την παροχή όπλων και τεχνογνωσίας στη Χεζμπολάχ. Όντας ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της Δύναμης Quds, ο Ζαχεντί ήταν αναπληρωτής επικεφαλής των επιχειρήσεων του IRGC. Ανέλαβε επίσης θέσεις ως επικεφαλής τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας του IRGC από το 2005 έως το 2006 όσο και της Χερσαίας Δύναμης από το 2006 έως το 2008.

Ο ταξίαρχος ήταν επίσης επικεφαλής ενός τάγματος και μιας επίλεκτης δύναμης του IRGC κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράκ-Ιράν και του πολέμου κατά της Συρίας.

Μετά από 44 χρόνια υπηρεσίας στο IRGC και παροχής βοήθειας σε απελευθερωτικά κινήματα σε ολόκληρη την περιοχή, ο Ζαχεντί σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις αφού εκτόξευσαν έξι πυραύλους στο προξενικό τμήμα της πρεσβείας, μέσω stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Το Ισραήλ έχει δολοφονήσει αρκετούς συμβούλους και προσωπικό του IRGC στη Συρία με στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα. Το IRGC υπήρξε μακροχρόνιος υποστηρικτής της Παλαιστινιακής Αντίστασης και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων. Περισσότερο όμως συνεργάζονταν με την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, παρότι έχουν βοηθήσει και τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

02:25 Νέες επιθέσεις από ΗΠΑ και Βρετανία κατά της Υεμένης

Ο ανταποκριτής του Al Mayadeen στην Υεμένη ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πραγματοποίησαν κοινή επίθεση με στόχο την περιοχή Ταΐφ στην επαρχία Αλ-Ντουραβχίμι, νότια της παράκτιας επαρχίας Χοντέιντα, δυτικά της Υεμένης, καθώς η Σαναά συνεχίζει να δηλώνει την πάγια θέση της να υποστηρίξει ενεργά τη Γάζα ενάντια σε μια ισραηλινή γενοκτονία.

02:10 Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ για την επίθεση στο προξενείο του Ιράν στην Δαμασκό

Ανακοίνωση εξέδωσε η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, με την οποία φέρονται να είχαν συνάντηση τα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης τα οποία και βομβαρδίστηκαν σε κτίριο του προξενείου του Ιράν. «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την προδοτική σιωνιστική επίθεση στο κτίριο του προξενείου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Δαμασκό. Αυτή η δειλή σιωνιστική επίθεση είναι μια προσπάθεια του εχθρού να επεκτείνει την επιθετικότητα και να ξεφύγει από την αποτυχία στη Γάζα. Διαβεβαιώνουμε ότι ο εχθρός θα συνεχίσει να αποτυγχάνει και θα ηττηθεί σε όλα τα μέτωπα, μέχρι να ηττηθεί ολοκληρωτικά, Θεού θέλοντος» δήλωσε η οργάνωση.

Κλείνοντας αναφέρεται πως «Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στους αδελφούς μας στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, στον αδελφικό ιρανικό λαό και στις οικογένειες των μαρτύρων, προσευχόμενοι στον Αλλάχ να τυλίξει τους μάρτυρες στο απέραντο έλεός Του και να χαρίσει στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση». Η οργάνωση δεν επιβεβαίωσε αν συμμετείχε σε διαβουλεύσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης πριν την επίθεση ή αν έχει απώλειες.

01:48 O UKMTO δήλωσε συμβάν, που μάλλον αφορούσε προειδοποιητικές βολές των Χούθι εναντίον πλοίου

Ο οργανισμός UKMTO (United Kingdom Maritime Trade Operations) δήλωσε τη Δευτέρα ότι έλαβε αναφορά για περιστατικό 150 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Χοντέιντα της Υεμένης.

«Πλοίαρχος σκάφους ανέφερε ότι τον κάλεσε μια οντότητα που ισχυριζόταν ότι ήταν το Πολεμικό Ναυτικό της Υεμένης, η οποία ζήτησε από το σκάφος να ενεργοποιήσει το σύστημα αυτόματης αναγνώρισής του (AIS)», αναφέρεται σε συμβουλευτικό σημείωμα.

«Λίγο μετά την κλήση, ένα μέλος του πληρώματος του σκάφους ανέφερε ότι άκουσε ύποπτους πυροβολισμούς», προστίθεται στο συμβουλευτικό σημείωμα.

Μήνες επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους μαχητές Χούθι της Υεμένης έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να αλλάξουν δρομολόγια σε μακρύτερα και ακριβότερα ταξίδια γύρω από τη νότια Αφρική και υποδαυλίζοντας τους φόβους ότι η παγκόσμια οικονομία θα δυσκολευτεί να ανακάμψει

01:30 Η Χεζμπολάχ δημοσίευσε βίντεο από επίθεση εναντίον εξοπλισμού παρακολούθησης

Βίντεο από την επιχείρηση της Χεζμπολάχ  με στόχο νέο κατασκοπευτικό εξοπλισμό στο σημείο Al-Jardah του ισραηλινού στρατού στα λιβανο-παλαιστινιακά σύνορα.

01:17 Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου λέει ότι το χτύπημα του Ισραήλ στη Συρία θα λάβει την κατάλληλη τιμωρία

Η Χεζμπολάχ προειδοποιεί ότι το Ισραήλ θα πληρώσει επειδή φέρεται να σκότωσε υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε ένα χτύπημα στο προξενείο της χώρας στη Δαμασκό της Συρίας.

«Σίγουρα, αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει χωρίς ο εχθρός να λάβει τιμωρία και να υπάρξει εκδίκηση», αναφέρει η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της. Το IRGC αναφέρει ότι το χτύπημα σκότωσε επτά μέλη του IRGC, συμπεριλαμβανομένων δύο ταξιάρχων. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει.

00:58 «Τα παιδιά της Γάζας αξίζουν κάτι καλύτερο» λέει ο επικεφαλής της UNRWA

Ο επικεφαλής της UNRWA Philippe Lazzarini δήλωσε ότι το Ισραήλ συνεχίζει να εργάζεται για τη διάλυση της υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Είναι ο κύριος πάροχος πρωτοβάθμιας και προδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Περισσότερα από 300.000 κορίτσια και αγόρια φοιτούσαν στα σχολεία μας πριν από τον πόλεμο. Η διάλυση της UNRWA – ελλείψει λειτουργικής διοίκησης – σημαίνει επίσης ότι εμποδίζουμε τα παιδιά από την εκπαίδευση», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

Επικαλούμενος τη UNICEF και άλλες οργανώσεις, ο Lazzarini δήλωσε ότι περισσότερα από 50 σχολεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, μεταξύ των οποίων είναι και αρκετά που διαχειρίζεται η UNRWA.

«Κάθε παιδί έχει στερηθεί την εκπαίδευση εδώ και σχεδόν μήνες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα παιδιά της Γάζας και της περιοχής αξίζουν κάτι καλύτερο».

00:30 Το Ισραήλ συμφωνεί να λάβει υπόψη του τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα, όπως υπογραμμίζεται σε κοινή τους δήλωση

Η ισραηλινο-αμερικανική ομάδα στρατηγικών διαβουλεύσεων πραγματοποίησε τη Δευτέρα μια συνάντηση μέσω βίντεο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο πλευρές «είχαν μια εποικοδομητική δέσμευση σχετικά με τη Ράφα», σύμφωνα με κοινή δήλωση.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησαν για πάνω από δύο ώρες με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους, μεταξύ των οποίων ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι και ο Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πλευρές «συμφώνησαν ότι μοιράζονται τον στόχο να δουν τη Χαμάς να ηττάται στη Ράφα. Η αμερικανική πλευρά εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με διάφορες κατευθύνσεις δράσης στη Ράφα. Η ισραηλινή πλευρά συμφώνησε να λάβει υπόψη της αυτές τις ανησυχίες και να έχει επακόλουθες συζητήσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων, υπό την επίβλεψη της SCG. Οι επακόλουθες συζητήσεις θα περιλαμβάνουν προσωπική συνάντηση της SCG ήδη την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η αμερικανική πλευρά παρουσίασε εναλλακτικές προτάσεις που, όπως είπε, θα προστατεύσουν τους αμάχους στη Ράφα. Εναπόκειται στο Ισραήλ να αποφασίσει τι θα κάνει, δήλωσε ο αξιωματούχος.

00:04 Ο Μπλίνκεν συνομίλησε με τον Αμπάς και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον σχηματισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για να χαιρετίσει τον σχηματισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου της ΠΑ.

«Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στη συνεργασία με το νέο υπουργικό συμβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας και προέτρεψε την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων», σύμφωνα με την αμερικάνικη πλευρά.

«Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι μια αναζωογονημένη ΠΑ είναι απαραίτητη για την επίτευξη αποτελεσμάτων για τον παλαιστινιακό λαό τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Αμερικανός υπουργός «τόνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πιέσουν το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, να φέρει περισσότερη βοήθεια και να εργαστεί για μια πολιτική λύση που θα οδηγήσει στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους σε συνεργασία με την ΠΑ και τα αραβικά κράτη», σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Αμπάς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΑ εξέφρασε τις ανησυχίες του για μια πιθανή επίθεση των IDF στη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο, σύμφωνα με το γραφείο του.

Ο Αμπάς κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να παρέμβουν υπό το πρίσμα των πρόσφατων ισραηλινών κινήσεων που αποσκοπούν στην περαιτέρω εδραίωση της παρουσίας των εποίκων στη Δυτική Όχθη.

23:54 Ιρανοί φωνάζουν «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ» σε διαδήλωση στην Τεχεράνη

Σε νυχτερινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Παλαιστίνης στο κέντρο της Τεχεράνης, εκατοντάδες διαδηλωτές, ανεμίζοντας σημαίες του Ιράν και της Παλαιστίνης, ζήτησαν «εκδίκηση» για το χτύπημα στο ιρανικό προξενείο και φώναξαν συνθήματα, όπως «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ».

Έκαψαν επίσης ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονταν επί τόπου.

23:44 Το Ισραήλ λέει ότι η υποστήριξη της παλαιστινιακής υποψηφιότητας για ένταξη στον ΟΗΕ είναι «βραβείο στην τρομοκρατία»

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν λέει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια για κρατική υπόσταση στην προσπάθειά της για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ, η οποία υποβλήθηκε για πρώτη φορά το 2011 και «έκτοτε έχει απομακρυνθεί περισσότερο από τους στόχους που θα έπρεπε να επιτύχει».

«Επιπλέον, όποιος υποστηρίζει την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους σε μια τέτοια στιγμή, όχι μόνο δίνει βραβείο στην τρομοκρατία, αλλά υποστηρίζει και μονομερή βήματα που έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνημένη αρχή των απευθείας διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ερντάν.

23:35 Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ: «Ανησυχία για το γεγονός ότι η Χαμάς μπόρεσε να διεισδύσει ξανά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα»

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ, μιλώντας για την επιχείρηση των IDF στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, δήλωσε: «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το Αλ Σίφα διείσδυσαν και πάλι μαχητές της Χαμάς. Θα ήταν σπουδαίο αν η Χαμάς σταματούσε να κρύβεται πίσω από πολίτες και μέσα σε μη στρατιωτικές υποδομές, αλλά επισημαίνει την ανάγκη το Ισραήλ να έχει μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική όσον αφορά τη Γάζα. Δεν αρκεί να καθαρίζει ορισμένες γειτονιές ή νοσοκομεία».

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητη εκτίμηση των ΗΠΑ για τον υπολογισμό των απωλειών σχετικά με το πόσοι «τρομοκράτες» ή άμαχοι σκοτώθηκαν μέσα στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά δεν θέλουμε μάχες μέσα σε ένα νοσοκομείο όπου αθώοι άνθρωποι που αναζητούν ιατρική περίθαλψη βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά», είπε.

23:26 Το Πακιστάν «καταδικάζει απερίφραστα» την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν αναφέρει ότι η επίθεση ήταν μια «απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας και υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλειά της».

Προσθέτει ότι η επίθεση σηματοδοτεί μια «σημαντική κλιμάκωση σε μια ήδη ασταθή περιοχή» και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «αποτρέψει το Ισραήλ από τον τυχοδιωκτισμό του στην περιοχή».

«Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και στον λαό και την κυβέρνηση του Ιράν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

23:16 Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος σχετικά με τις συνομιλίες: «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει αισιοδοξία»

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία για τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα και για κατάπαυση του πυρός αναμένεται να παραμείνει στην Αίγυπτο προς το παρόν, αλλά όσο δεν αποσαφηνίζεται η θέση της Χαμάς σχετικά με την τελευταία πρόταση και η οργάνωση δεν δείχνει προθυμία να είναι ευέλικτη, ο επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα δεν αναμένεται να συμμετάσχει στις συνομιλίες, αναφέρει η Haaretz.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος μίλησε στηn ισραηλινή εφημερίδα και είπε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αισιοδοξία. Περιμένουμε ακόμη την απάντηση του Σινουάρ για να καταλάβουμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές στις συνομιλίες μας με τη Χαμάς και να μην εξαπατήσουμε τις οικογένειες».

23:07 «Το Ιράν δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προβεί σε αντίποινα»

Ο Αμπάς Ασλάνι, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Μέσης Ανατολής, λέει ότι η κατά τα φαινόμενα ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό είναι μια «σοβαρή κλιμάκωση» που διαφέρει από το έμμεσο «tit-for-tat» που λαμβάνει χώρα μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν εδώ και χρόνια.

Μιλώντας από την Τεχεράνη, ο Ασλάνι είπε ότι οι προσωπικότητες που στοχοθετήθηκαν ήταν σημαντικές, «συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή που θεωρούνταν στυλοβάτης για την προεδρία του Ιράν στη Συρία και τον Λίβανο». Είπε επίσης ότι η τοποθεσία είναι κρίσιμη, διότι ένα ιρανικό προξενείο θεωρείται κυρίαρχο ιρανικό έδαφος.

«Οι Ισραηλινοί θέλουν να διευρύνουν το πεδίο του πολέμου προκειμένου να εμπλέξουν τις ΗΠΑ στην ιστορία για να προσελκύσουν μεγαλύτερη προσοχή από τους Αμερικανούς. Δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους στο πεδίο της μάχης και γι’ αυτό θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή», δήλωσε ο Ασλάνι στο Al Jazeera.

«Θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο χρόνο για να υπολογίσουμε την αντίδραση του Ιράν. Θα μπορούσε να προέλθει από ομάδες που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν έμμεσα ή θα μπορούσε να προέλθει από το Ιράν άμεσα κατά των ισραηλινών και αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή ή θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός», εξήγησε ο Ασλάνι.

«Νομίζω ότι το Ιράν δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προβεί σε αντίποινα, διότι κανένα αντίποινο δεν θα δεχθεί περαιτέρω ισραηλινές επιθέσεις», δήλωσε ο Αμπάς Ασλάνι.

22:58 Οι ΗΠΑ υπερασπίζονται τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ ενέκριναν πρόσφατα τη μεταφορά περισσότερων όπλων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών και βομβών βάρους 900 κιλών, παρά τον αυξανόμενο απολογισμό των νεκρών στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ ρωτήθηκε αν οι μεταφορές βλάπτουν την «αξιοπιστία» και την «ειλικρίνεια» των αμερικανικών δηλώσεων που καταδικάζουν την κρίση στη Γάζα.

«Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό. Ήμασταν πολύ σαφείς ότι θέλουμε να δούμε το Ισραήλ να κάνει ό,τι μπορεί για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι πρέπει να λειτουργούν ανά πάσα στιγμή σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε ο Μίλερ.

«Ταυτόχρονα, είμαστε προσηλωμένοι στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και αυτή είναι μια μακροχρόνια δέσμευση που έχουν αναλάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε.

22:48 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενείο του Ιράν στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί, ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης
  • Η ισραηλινή Κνεσέτ ενέκρινε νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για την απαγόρευση του Al Jazeera και άλλων ξένων ειδησεογραφικών δικτύων που θεωρούνται «κίνδυνος για την ασφάλεια»
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να «δράσει άμεσα» για την εφαρμογή της απαγόρευσης του Al Jazeera
  • Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι περισσότεροι από «500 ύποπτοι» έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του νοσοκομείου Αλ Σίφα. Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας δήλωσε ότι 400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης
  • Τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα μετά από επιδρομή δύο εβδομάδων, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες καταστροφές, ενώ πτώματα «εκτελεσμένων» πολιτών κείτονταν γύρω από το ιατρικό συγκρότημα, όπως ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος

22:39 Στο ερειπωμένο Αλ Σίφα της Γάζας «κανείς δεν γλίτωσε» – «Διασκορπισμένα πτώματα» στα χαλάσματα

Στο ερειπωμένο Αλ Σίφα «κανείς δεν γλίτωσε», λέει ο επικεφαλής ομάδας διασωστών, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτών από το νοσοκομειακό συγκρότημα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, περιγράφοντας εικόνες με «διασκορπισμένα πτώματα» στα χαλάσματα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:29 Ιρανός ΥΠΕΞ μετά την επίθεση στη Δαμασκό: Ο Νετανιάχου έχει «χάσει την ψυχική του ισορροπία»

Ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ να επιτεθεί στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό ήταν αποτέλεσμα των «διαδοχικών αποτυχιών του ισραηλινού καθεστώτος στη Γάζα και της αποτυχίας να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους των σιωνιστών».

Ζήτησε μια «σοβαρή απάντηση» από τη διεθνή κοινότητα.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί δήλωσε ότι το Ιράν θα αποφασίσει τι είδους «απάντηση και τιμωρία» είναι απαραίτητη κατά του Ισραήλ.

22:20 Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ψηφίσει το ΣΑ του ΟΗΕ τον Απρίλιο για πλήρη ένταξή τους στα Ηνωμένα Έθνη

Η Παλαιστινιακή Αρχή επιθυμεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ψηφίσει αυτόν τον μήνα για να την καταστήσει πλήρες μέλος του παγκόσμιου οργανισμού, δήλωσε στο Reuters ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος στον ΟΗΕ.

Ο Ριάντ Μανσούρ, ο οποίος έχει καθεστώς μόνιμου παρατηρητή στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι στόχος είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει απόφαση σε υπουργική σύνοδο για τη Μέση Ανατολή στις 18 Απριλίου.

Είπε ότι αν και δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη ψηφοφορία, η παλαιστινιακή αίτηση του 2011 για πλήρη ένταξη εξακολουθεί να εκκρεμεί επειδή το 15μελές συμβούλιο δεν έλαβε ποτέ επίσημη απόφαση.

Μια αίτηση χώρας για να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας – όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να ασκήσουν βέτο – και στη συνέχεια από τουλάχιστον τα δύο τρίτα της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών του ΟΗΕ.

22:10 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν σε εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων και σε στρατιωτική εγκατάσταση της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι τις τελευταίες ώρες υπήρξαν αρκετές εκτοξεύσεις από το λιβανέζικο έδαφος προς τις περιοχές Όρος Ντοβ και Μανάρα και ότι οι θέσεις από τις οποίες έγιναν οι εκτοξεύσεις δέχθηκαν επίθεση.

Η σχετική ανάρτηση:

22:00 «Πολύ ανησυχητικές» οι πληροφορίες για το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, δηλώνει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε σήμερα ότι εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες για τα πτώματα που βρέθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, απ΄όπου ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε σήμερα έπειτα από δύο εβδομάδες επιχειρήσεων, είναι «πολύ ανησυχητικές».

«Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, εάν αληθεύει», δήλωσε η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν-Πιέρ αναφέροντας ότι η Ουάσινγκτον θα «επικοινωνήσει με την ισραηλινή κυβέρνηση για να έχει περισσότερη πληροφόρηση», μετά τις δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο γιατρών και πολιτών που βρίσκονταν μέσα στο νοσοκομειακό συγκρότημα ότι τουλάχιστον 20 πτώματα βρέθηκαν, ορισμένα εκ των οποίων έδειχναν ότι πέρασαν από πάνω τους στρατιωτικά οχήματα.

21:55 CPJ: Βαθιά ανησυχία για τη νέα ισραηλινή νομοθεσία για το κλείσιμο του Al Jazeera στο Ισραήλ

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων () σχολίασε την κίνηση του Ισραήλ να απαγορεύσει το Al Jazeera, λέγοντας ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από το ισραηλινό κοινοβούλιο δίνει στην κυβέρνηση Νετανιάχου «την εξουσία να κλείσει κάθε ξένο μέσο ενημέρωσης που λειτουργεί στο Ισραήλ, αποτελώντας σημαντική απειλή για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης».

«Αυτό συμβάλλει σε ένα κλίμα αυτολογοκρισίας και εχθρότητας απέναντι στον Τύπο, μια τάση που έχει κλιμακωθεί από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Γάζας», δήλωσε η CPJ.

21:45 Παλαιστίνιοι βουλευτές του ισραηλινού κοινοβουλίου απορρίπτουν την αναμενόμενη απαγόρευση του Al Jazeera

Ο Μανσούρ Αμπάς, επικεφαλής της Ενωμένης Αραβικής Λίστας (UAL), υποστηρίζει στην Κνεσέτ ότι είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να συνεχίσει να εκπέμπει το Al Jazeera.

Ένα άλλο μέλος της UAL, ο Ιμάν Χατίμπ-Γιασίν, δήλωσε ότι ο νέος νόμος στενεύει περαιτέρω τον χώρο της δημοκρατίας στο Ισραήλ.

Οι συγκεκριμένοι βουλευτές αποτελούν μειοψηφία στο ισραηλινό κοινοβούλιο, το οποίο κυριαρχείται από δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα.

21:39 Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν μέσω βιντεοκλήσης σχετικά με τα σχέδια για χερσαία επιχείρηση στη Ράφα

Κορυφαίοι Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν μέσω βιντεοκλήσης για την πιθανή ισραηλινή επίθεση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Στην εκ του μακρόθεν συζήτηση συμμετείχαν ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν από αμερικανικής πλευράς και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζάχι Χανέγκμπι, από ισραηλινής πλευράς.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στελέχη της Χαμάς στη Ράφα, αλλά αν πρόκειται να προχωρήσουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», είπε η Ζαν-Πιερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στη μαζική χερσαία εισβολή που επιδιώκει το Ισραήλ και ότι στη σημερινή συνάντηση θα παρουσιάζονταν και άλλες επιλογές.

Δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Times of Israel τον περασμένο μήνα ότι η Ουάσινγκτον οραματίζεται ότι το Ισραήλ θα επικεντρωθεί αντ’ αυτού στη διασφάλιση των συνόρων Αιγύπτου – Γάζας και στην αποτροπή του λαθρεμπορίου όπλων που επέτρεψε στη Χαμάς να επανεξοπλιστεί μεταξύ των πολέμων με το Ισραήλ.

21:29 Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης που σκοτώθηκε από το Ισραήλ απολάμβανε «μεγάλο σεβασμό» στο εσωτερικό του Ιράν

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Αλί Χασέμ μεταδίδει:

«Ο Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί ήταν ένας από τους πιο υψηλόβαθμους διοικητές του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν.

Ήταν, πριν αποσπαστεί στον Λίβανο και τη Συρία, επικεφαλής των εναέριων και χερσαίων δυνάμεων του IRGC.

Ωστόσο, μπαινόβγαινε στον Λίβανο από τη δεκαετία του 1980 και του 1990 και είχε οριστεί να είναι ο επικεφαλής του IRGC στον Λίβανο, πράγμα που σημαίνει ότι βρισκόταν σε πολύ στενό συντονισμό με τη λιβανέζικη ομάδα Χεζμπολάχ.

Και το 2021 διορίστηκε ως ο ανώτερος στρατηγός του IRGC στον Λίβανο και τη Συρία.

Έχει μεγάλο σεβασμό στο εσωτερικό του Ιράν, και ιδιαίτερα στην ιεραρχία της ηγεσίας».

Ο Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί.

21:20 Πλάνα από την καταστροφή του ιρανικού προξενείου μετά την ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό

Βίντεο, το οποίο κυκλοφόρησε από τοπικά μέσα ενημέρωσης και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera, δείχνει την κατάσταση μετά από τη σημερινή ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό.

21:10 Το πλήγμα στο ιρανικό προξενείο συνιστά «παραβίαση των διεθνών συνθηκών», λέει η Τεχεράνη

Η Τεχεράνη καθιστά το Ισραήλ υπεύθυνο για τις συνέπειες που θα έχει η επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, επικαλούμενα δηλώσεις τις οποίες έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύρο ομόλογό του.

Το πλήγμα στο προξενείο του Ιράν συνιστά «παραβίαση όλων των διεθνών συνθηκών», είπε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ζητώντας να υπάρξει μια «σοβαρή απάντηση» εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, σε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν είπε ότι η Τεχεράνη θεωρεί την επίθεση εναντίον του παραρτήματος της ιρανικής πρεσβείας «παραβίαση όλων των υποχρεώσεων και των διεθνών συνθηκών, κατέστησε υπεύθυνο το σιωνιστικό καθεστώς για τις συνέπειες και υπογράμμισε την ανάγκη μιας σοβαρής απάντησης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε τέτοιες εγκληματικές πράξεις».

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, Χοσεΐν Ακμπαρί, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα απαντήσει αποφασιστικά» στο πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Το κτίριο που ισοπεδώθηκε χτυπήθηκε «από μαχητικά F-35 και έξι πυραύλους», είπε στους δημοσιογράφους ο Ακμπαρί. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένας διοικητής της Δύναμης Quds, των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης.

21:01 Ο απολογισμός του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό

Τα ισραηλινά πλήγματα, που κατέστρεψαν σήμερα ένα παράρτημα της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, πέντε μέλη τους, όπως και δύο σύμβουλοι, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε πηγές στη Συρία, ανακοίνωσε πως «επιβεβαιώνει τη δολοφονία ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού που έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής της Δύναμης Quds για τη Συρία και τον Λίβανο, δύο Ιρανών συμβούλων και πέντε μελών των Φρουρών της Επανάστασης».

Ο διοικητής Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί ανήκε στη Δύναμη Quds, μια ειδική μονάδα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης που είναι επιφορτισμένη με επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Εικόνα μετά από τη σημερινή ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία.

20:51 Χήρα Ισραηλινού στρατιώτη που σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου καλεί την κυβέρνηση Νετανιάχου να παραιτηθεί

Χιλιάδες διαδηλώνουν και σήμερα το βράδυ στην Ιερουσαλήμ, ζητώντας εκλογές και την επιστροφή των ομήρων.

Ο Γιαΐρ Γκολάν μίλησε στη διαμαρτυρία: «Μια ευθεία γραμμή συνδέει την 7η Οκτωβρίου με τις αποτυχίες της κυβέρνησης Γκαντζ – Νετανιάχου, με κυριότερη την εγκατάλειψη των ομήρων. Δεν θα έχουμε αναγέννηση ή επανένωση χωρίς την επιστροφή τους το συντομότερο δυνατό».

Στη διαμαρτυρία μίλησε επίσης η Νόγκα Φρίντμαν, η χήρα ενός Ισραηλινού στρατιώτη, του Ίντο Ρόζενταλ, ο οποίος σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου.

«Οι φωνές που ζητούν σιωπή στο όνομα της ενότητας και της συντροφικότητας όταν τίποτα δεν είναι ακόμα σωστό είναι οι φωνές που διχάζουν τους ανθρώπους», είπε.

«Είναι οι φωνές που φτύνουν τις οικογένειες των ομήρων για τις οποίες η 7η Οκτωβρίου είναι ένα συνεχές παρόν. Είναι οι φωνές που θέλουν οι πενθούντες όπως εγώ να μείνουν στο σπίτι τους για να κλείσουν τα μάτια μπροστά στο τίμημα που πληρώσαμε», τόνισε.

Η Φρίντμαν κάλεσε τα μέλη της Κνεσέτ να παραιτηθούν: «Καταστρέψατε πέρα από οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς και αν είχατε κάποιο αίσθημα ευθύνης, θα μας είχατε αφήσει στην τύχη μας».

Η ίδια είπε επίσης ότι ήταν σημαντικό για εκείνη να πει «ότι η καταστροφή, η φτώχεια και η πείνα στη Γάζα είναι μια θηριωδία… Και δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για μια ηθική κατάρρευση που γιορτάζει το αίμα, το αίμα και περισσότερο αίμα, σε έναν κύκλο εκδίκησης που δεν έχει τέλος.

Αλίμονο στο κοινό στο οποίο απαγορεύεται να εκφράζεται η ανθρώπινη συμπόνια, αυτό που υπερβαίνει τη φυλετική ένταξη και, πέρα από την ανδροκρατική ηγεσία, του οποίου η λύση στη βία και την ταπείνωση που έχουμε βιώσει είναι μόνο περισσότερη και περισσότερη καταστροφή και εξουσία».

20:41 Ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει «ανησυχητική» την κίνηση του Ισραήλ να απαγορεύσει το Al Jazeera

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ εξέφρασε την ανησυχία της για την προσπάθεια του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει τις δραστηριότητες του Al Jazeera στο Ισραήλ.

«Πιστεύουμε στην ελευθερία του Τύπου. Είναι ζωτικής σημασίας. Είναι εξαιρετικά σημαντική, και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το εξαιρετικά σημαντικό έργο των δημοσιογράφων σε όλον τον κόσμο, και αυτό περιλαμβάνει εκείνους που κάνουν ρεπορτάζ στη σύγκρουση στη Γάζα», δήλωσε η Ζαν-Πιερ στους δημοσιογράφους.

«Έτσι, πιστεύουμε ότι αυτό το έργο είναι σημαντικό. Η ελευθερία του Τύπου είναι σημαντική. Και αν αυτές οι αναφορές είναι αληθινές, αυτό μας ανησυχεί», τόνισε.

20:32 Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στην οδό Κάπλαν της Ιερουσαλήμ, καθώς οι διαδηλωτές κατευθύνονται προς την Κνεσέτ ζητώντας νέες εκλογές, σύμφωνα με αναφορές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Πλάνα δείχνουν εκατοντάδες σκηνές να έχουν στηθεί στο δρόμο έξω από την Κνεσέτ.

Οι διοργανωτές έχουν ανακοινώσει ότι η διαμαρτυρία θα κρατήσει τέσσερις ημέρες.

Δείτε σχετικό βίντεο:

20:22 Al-Khaddat: Άλλοι δύο υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι νεκροί εκτός από τον Ζαχεντί

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Al-Khaddat, μαζί με τον Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί, ο αναπληρωτής του Μοχάμεντ Χαντί Ραχιμί και ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία και τον Λίβανο, Χουσεΐν Αμίρ Αλλάχ σκοτώθηκαν επίσης κατά την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

20:12 Eurovision 2024: Oι διαγωνιζόμενοι που απορρίπτουν τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ λόγω Ισραήλ

Οι διαγωνιζόμενοι της Eurovision: Όλι Αλεξάντερ από το Ηνωμένο Βασίλειο, Gate από την Νορβηγία, Iolanda από την Πορτογαλία, Megara από το Σαν Μαρίνο, Nemo από την Ελβετία, SABA από την Δανία, Silester Belt από την Λιθουανία, Windows95Man από την Φινλανδία και το Bambie Thug από την Ιρλανδία, το πρώτο non-binary άτομο που θα εκπροσωπήσει την Ιρλανδία στη Eurovision, απέρριψαν τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision λόγω της συμπερίληψης του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:03 Νέες αεροφωτογραφίες πριν και μετά την καταστροφή του νοσοκομείου Αλ Σίφα από το Ισραήλ

Οι εικόνες της εταιρείας Maxar, η οποία παρέχει δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, συγκρίνουν την εικόνα του νοσοκομείου Αλ Σίφα, της μεγαλύτερης ιατρικής μονάδας της Γάζας, τον Ιούνιο του 2022 με την εικόνα που έχει τώρα, τον Απρίλιο του 2024.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

19:53 Η Κνεσέτ ενέκρινε νόμο που επιτρέπει την απαγόρευση της προβολής του Al Jazeera – Ο Νετανιάχου θα «ενεργήσει αμέσως», διαβεβαίωσε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Χ

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σήμερα έναν νόμο που επιτρέπει την απαγόρευση προβολής στο Ισραήλ ξένων ΜΜΕ που υπονομεύουν την ασφάλεια του κράτους, ένα νομοσχέδιο που στόχευε το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera.

Ο νόμος αυτός, που επικυρώθηκε με 70 ψήφους υπέρ έναντι 10 κατά, δίνει στον πρωθυπουργό τη δυνατότητα να απαγορεύσει την προβολή περιεχομένων του τηλεοπτικού δικτύου που στοχοθετείται, αλλά και να κλείσει τα γραφεία του στο Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα πως θέλει να «ενεργήσει αμέσως» για να απαγορεύσει την προβολή του Al Jazeera στο Ισραήλ, λίγο μετά την ψηφοφορία στην Κνεσέτ.

«Το τρομοκρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera δεν θα μεταδίδεται πλέον στο Ισραήλ. Προτίθεμαι να ενεργήσω αμέσως σε συμφωνία με τον νέο νόμο, προκειμένου να σταματήσω τις δραστηριότητες του δικτύου», επισήμανε ο Νετανιάχου σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Δείτε την ανάρτηση του Νετανιάχου:

19:44 Πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό: «Η απάντησή μας θα είναι σκληρή»

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, Χοσεΐν Ακμπαρί και η οικογένειά του δεν τραυματίστηκαν.

«Η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι σκληρή», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το ισραηλινό ynet. «Σύντομα θα ανακοινώσουμε τις ταυτότητες των νεκρών. Αφού καθαρίσουμε τα ερείπια θα γνωρίζουμε τον αριθμό των νεκρών, 5-7 άτομα», υποστήριξε ο ίδιος.

Υπενθυμίζουμε ότι το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς.

19:34 Η πέμπτη ισραηλινή επιδρομή σε οκτώ ημέρες στη Συρία

Το ισραηλινό πλήγμα στο κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό ήταν μια «στοχευμένη επίθεση» με σκοπό τη δολοφονία του υψηλόβαθμου διοικητή της Δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης, Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το Ισραήλ έπληξε ένα παράρτημα της ιρανικής πρεσβείας, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας όλα τα άτομα που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, το οποίο ισοπεδώθηκε.

«Ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα από το κατεχόμενο συριακό Γκολάν, με στόχο το παράρτημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό. Η επίθεση κατέστρεψε ολοσχερώς το κτίριο, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό. Είναι σε εξέλιξη προσπάθειες για την ανάσυρση των πτωμάτων και τη διάσωση των τραυματιών» που εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια», πρόσθεσε το υπουργείο.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, «πολλοί Ιρανοί διπλωμάτες» σκοτώθηκαν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία αλλά διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πληροφοριών στη Συρία, έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς.

Αυτή ήταν η πέμπτη επιδρομή μέσα σε οκτώ ημέρες στη Συρία, όπου το Ιράν και οι σύμμαχοί του στηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα στη γειτονική Συρία, εναντίον θέσεων του καθεστώτος, φιλοϊρανικών οργανώσεων –όπως της Χεζμπολάχ– και ιρανικών στρατιωτικών στόχων από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία, το 2011.

Τα πλήγματα εντάθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς, συμμάχου της Χεζμπολάχ και του Ιράν.

19:24 Τουλάχιστον 8 οι νεκροί μετά από το ισραηλινό χτύπημα στη Συρία, σύμφωνα με αναφορές

Οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας υψηλόβαθμος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Δαμασκού, ανέφεραν ιρανικά και συριακά μέσα ενημέρωσης, καθώς και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:10 Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών καταγγέλλει την επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό

Ο Φαϊζάλ Μεκντάντ λέει ότι η Συρία «καταδικάζει έντονα» τα ισραηλινά πλήγματα στο προξενείο του Ιράν και την κατοικία του πρεσβευτή στη συριακή πρωτεύουσα.

Σε δήλωσή του που μεταδόθηκε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA, ο Μεκντάντ δήλωσε ότι η «τρομοκρατική επίθεση» αφαίρεσε «έναν αριθμό αθώων ζωών», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το Ισραήλ «δεν θα μπορέσει να επηρεάσει τη σχέση μεταξύ του Ιράν και της Συρίας», πρόσθεσε.

Δείτε φωτογραφίες από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA:

Νεκρός μετά από το ισραηλινό χτύπημα στη Συρία είναι ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Διασώστες επιχειρούν στο σημείο της επίθεσης στη Δαμασκό στη Συρία.

19:00 Βίντεο του CNN αποτυπώνει την έκταση της καταστροφής στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ Σίφα, μετά από 14 ημέρες πολιορκίας που, σύμφωνα με μάρτυρες και Παλαιστίνιους αξιωματούχους, κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τα κτίρια και άφησε πτώματα διασκορπισμένα στο συγκρότημα.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) επιβεβαίωσαν την αποχώρησή τους σήμερα Δευτέρα.

Δείτε σχετικό βίντεο από το CNN:

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CNN (@cnn)

18:50 Φιλο-Παλαιστίνιοι διαδηλωτές καταγγέλλουν την αστυνομική καταστολή σε συγκεντρώσεις στη Γερμανία

Η Γερμανοϊσραηλινή ακτιβίστρια Ίρις Χεφέτς συνελήφθη για πρώτη φορά στο Βερολίνο λίγες μόλις εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας τον περασμένο Οκτώβριο – επειδή κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε: «Ως Εβραία και Ισραηλινή, σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα».

Εκείνη τη φορά, η αστυνομία είπε στη Χεφέτς, την 56χρονο ψυχαναλύτρια που είναι μέλος της αντισιωνιστικής ακτιβιστικής ομάδας Jewish Voice for Peace, ότι αυτό οφειλόταν σε μια γενική απαγόρευση των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων.

Αφέθηκε ελεύθερη λίγο αργότερα και δήλωσε: «Δεν πίστευα ότι θα με κρατούσαν γι’ αυτό. Ήμουν αφελής, όπως αποδεικνύεται», σύμφωνα με το Al Jazeera.

Συνελήφθη για δεύτερη φορά στις 10 Νοεμβρίου για «υποκίνηση ρατσιστικού μίσους», όταν κρατούσε το ίδιο πλακάτ. Αυτή η κατηγορία αποσύρθηκε πρόσφατα. Στη συνέχεια αντιμετώπισε μια τρίτη σύλληψη ένα πλακάτ που προειδοποιούσε ότι «ο σιωνισμός σκοτώνει». Αφέθηκε και πάλι ελεύθερη, αν και το πλακάτ της κατασχέθηκε.

Η Χεφέτς πιστεύει ότι, τουλάχιστον για τις δύο τελευταίες συλλήψεις, η απόφαση ελήφθη κατόπιν συμβουλής μιας νέας ειδικής ομάδας της αστυνομίας που στοχεύει ακτιβιστές σε φιλοπαλαιστινιακές ομάδες.

18:41 Αυτός είναι ο ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης που σκοτώθηκε στη Συρία

Το σαουδαραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al-Arabiya, επικαλούμενο ιρανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι ο ανώτερος αξιωματούχος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί σκοτώθηκε στο καταγγελλόμενο ισραηλινό πλήγμα στη Δαμασκό.

Μια πηγή ασφαλείας επιβεβαίωσε επίσης την αναφορά στο Reuters.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:32 Σαουδαραβικό κανάλι: Ένας από τους νεκρούς στη Συρία είναι ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν

Ανώτεροι αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν σκοτώθηκαν σε επίθεση στο κτίριο του ιρανικού προξενείου στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό.

Αυτό αναφέρει το σαουδαραβικό τηλεοπτικό κανάλι Al-Hadth, το οποίο επικαλείται το Συριακό Κέντρο Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση της αντιπολίτευσης στο καθεστώς Άσαντ που λειτουργεί από το Λονδίνο.

Επιπλέον, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με ηγέτες της Ισλαμικής Τζιχάντ και ότι η δομή καταστράφηκε ολοσχερώς.

Επίσης, το κανάλι ανέφερε ότι ένας από τους νεκρούς της επίθεσης ήταν ο Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί της ιρανικής Δύναμης Quds στη Συρία και τον Λίβανο.

Αυτό είναι το κτίριο που επλήγη δίπλα στην πρεσβεία του Ιράν στη Συρία.

18:28 Οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για επτά νεκρούς στη Ράφα μετά από σημερινά ισραηλινά χτυπήματα

Όπως γράφει το Quds News Network, επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινή επίθεση στη συνοικία αλ-Μπαραζίλι στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

18:19 Λαπίντ: Η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τα κεφάλαια των γεσίβα, να τηρήσει τον νόμο για μια φορά

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ καλεί τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να «υπερασπιστεί τον νόμο» μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που απαγορεύει στην κυβέρνηση να παρέχει κονδύλια σε υπερορθόδοξα εκπαιδευτήρια Εβραίων (γεσίβα) για σπουδαστές που είναι επιλέξιμοι για κατάταξη στις IDF.

«Καλώ την κυβέρνηση να μην κοροϊδέψει, να μην εξαπατήσει, να μη βρει παρακαμπτήριες οδούς, να μη μεταφέρει κρυφούς προϋπολογισμούς, να μην κάνει όλα αυτά που ξέρουμε ότι θα προσπαθήσει να κάνει», δήλωσε ο Λαπίντ κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης της παράταξης του κόμματός του στην Κνεσέτ.

«Για αλλαγή, θα αναγκαστούν να ενεργήσουν σαν να είναι μια νομοταγής κυβέρνηση σε μια νομοταγή χώρα», τόνισε.

18:10 Αναφορές για έξι νεκρούς στη Συρία μετά από το καταγγελλόμενο ισραηλινό χτύπημα

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε κτίριο κοντά στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας.

Αυτό αναφέρει η οργάνωση της αντιπολίτευσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία ανέφερε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ισραήλ.

Δείτε βίντεο από το σημείο της επίθεσης:

18:00 «Εχθρικοί στόχοι» αναχαιτίστηκαν κοντά στη Δαμασκό – Στόχος ήταν διπλωματικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σύμφωνα με την Τεχεράνη

Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε «εχθρικούς στόχους» στα περίχωρα της Δαμασκού, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της Συρίας.

Λίγο νωρίτερα, το SANA έκανε λόγο για μια «έκρηξη» που ακούστηκε κοντά στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με τον ιρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο SNN, το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο το προξενείο του Ιράν και την κατοικία του Ιρανού πρεσβευτή στη Συρία.

Δείτε σχετικές αναρτήσεις:

17:49 Υποσιτισμένα Παλαιστίνια παιδιά και μωρά περιθάλπονται στη Ράφα

Υποσιτισμένα Παλαιστίνια παιδιά και μωρά περιθάλπονται στη Ράφα στη νότια Γάζα.

Τα παιδιά, που πάσχουν από διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με αφυδάτωση και υποσιτισμό, βρίσκονται στο νοσοκομείο Αλ Άουντα.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

17:39 Το Ισραήλ υφάρπαξε 42 στρέμματα γης στο μπλοκ Ετζιόν της Δυτικής Όχθης, ανακηρύσσοντάς τα κρατική γη

Το Ισραήλ συνεχίζει τη δέσμευση γης στη Δυτική Όχθη, όπως γράφουν και ισραηλινά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ ανακοίνωσε ότι η Πολιτική Διοίκηση, μια υπηρεσία του υπουργείου Άμυνας, ανακήρυξε 42 στρέμματα γης γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο Χερόντιουμ στην περιοχή της Δυτικής Όχθης στο μπλοκ Ετζιόν ως «κρατική γη», δηλαδή γη που δεν ανήκει σε ιδιώτες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης οικισμών.

Ο Σμότριχ, ο οποίος έχει αρμοδιότητα επί της Πολιτικής Διοίκησης στο πλαίσιο του ρόλου του ως πρόσθετος υπουργός στο υπουργείο Άμυνας, λέει ότι έχει εργαστεί για την προώθηση των ανακηρύξεων κρατικής γης στη Δυτική Όχθη κατά το τελευταίο έτος, τις οποίες περιγράφει ως «πολύ σημαντικές διαδικασίες στην εκστρατεία για ελεύθερους χώρους (σ.σ. στη Δυτική Όχθη)».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τον περασμένο μήνα, περίπου 1.976 στρέμματα γης ανακηρύχθηκαν κρατική γη στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, η μεγαλύτερη τέτοια ανακήρυξη εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με οργανώσεις που αντιτίθενται στο εποικιστικό κίνημα. Η κίνηση καταδικάστηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Και τον Φεβρουάριο, 650 στρέμματα ανακηρύχθηκαν κρατική γη ανατολικά της Ιερουσαλήμ.

17:30 Αύριο Τρίτη αναμένεται να πάρει εξιτήριο ο Νετανιάχου μετά την επέμβαση κήλης που έκανε

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αύριο Τρίτη 2/4 το μεσημέρι, κατόπιν συμβουλής των γιατρών του.

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αισθάνεται πολύ καλά και συνεχίζει να εκτελεί την καθημερινή του ρουτίνα από το νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένων των διαβουλεύσεων και των συνομιλιών», τόνισε το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο.

17:20 «Η καταστροφή του Αλ Σίφα θα βάλει πίεση στα νοσοκομεία στον νότο»

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα για το Al Jazeera:

«Μόνο τέσσερα νοσοκομεία παραμένουν λειτουργικά (σ.σ. στη νότια Γάζα) με ελάχιστες δυνατότητες.

Μιλάμε για τέσσερα νοσοκομεία που παρέχουν ιατρική περίθαλψη για περισσότερο από το 85% του πληθυσμού της Γάζας.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη πίεση σε αυτά τα νοσοκομεία που αυτή τη στιγμή λειτουργούν στο τριπλάσιο από τις επίσημες δυνατότητές τους».

17:07 Εκατοντάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο 4 – Εναντιώνονται στην επιστράτευση στις IDF

Εκατοντάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι ή Χαρεντί απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο 4 στο κέντρο του Ισραήλ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της επιστράτευσης στις IDF, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Οι διαδηλωτές ανήκουν στην εξτρεμιστική Φράξια της Ιερουσαλήμ, αναφέρει το Ynet, η οποία αριθμεί περίπου 60.000 μέλη και διαδηλώνει τακτικά κατά της κατάταξης των φοιτητών σε γιεσίβα (θρησκευτικό εκπαιδευτήριο).

Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται την ίδια ημέρα που τίθεται σε ισχύ απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, με την οποία «παγώνει» η οικονομική στήριξη των γιεσίβα με μαθητές που λαμβάνουν ετήσια αναβολή από τη στρατιωτική θητεία και καθώς το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έχει λάβει εντολή να ξεκινήσει τη διαδικασία κατάταξης των ανδρών Χαρεντί.

Πηγή φωτογραφίας: Chaim Goldberg / Flash90

16:58 Κατηγορώντας τον Νετανιάχου για τον «αργό ρυθμό» του πολέμου στη Γάζα, ο Σα’άρ ζητά εκλογές τον Ιανουάριο του 2025

Κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον αργό ρυθμό των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, όπως τον χαρακτηρίζει, ο πρόεδρος της Νέας Ελπίδας, Γκίντεον Σα’άρ ζητά πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2025 και την άμεση σύσταση κρατικής επιτροπής έρευνας για τις αποτυχίες που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου.

«Έχω προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η παράταση της κατάληψης της Λωρίδας της Γάζας και η ολοκλήρωση της εξόντωσης των ταγμάτων της Χαμάς σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι επιζήμια για το εθνικό συμφέρον», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο Σα’άρ στους δημοσιογράφους στην Κνεσέτ κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης της παράταξης του κόμματός του Νέα Ελπίδα – Ενωμένη Δεξιά.

Ο Γκιντεόν Σα’άρ. Πηγή φωτογραφίας: Yonatan Sindel / Flash90

16:48 Ο Μπεν Γκβιρ ζήτησε από τον Νετανιάχου να ερευνήσει τον Γκάλαντ για τους ισχυρισμούς ότι οι στρατιώτες έλαβαν εντολή να προστατεύσουν κτίρια του Κατάρ στη Γάζα

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κατηγορεί τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ότι έθεσε άσκοπα σε κίνδυνο τη ζωή των Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα και απαιτεί να κληθεί για έρευνα από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε επιστολή του προς τον Νετανιάχου, ο ηγέτης του υπερεθνικιστικού κόμματος Ότζμα Γεχουντίτ αναφέρεται σε ισχυρισμούς γονέων στρατιωτών ότι οι γιοι τους αναγκάστηκαν να εκτελέσουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες θα ελαχιστοποιούσαν τις ζημιές στις υποδομές που είχαν κατασκευαστεί από το Κατάρ, αλλά θα αύξαναν τον κίνδυνο για τους στρατιώτες.

Ο Μπεν-Γκβιρ ισχυρίζεται επίσης ότι οι στρατιώτες ανέλαβαν να «καθαρίσουν ένα νοσοκομείο της Χαμάς», ενώ επιχειρούσαν στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Οι καλύτεροι γιοι μας δεν στάλθηκαν να πεθάνουν στη μάχη για να μην ανησυχούν οι υποστηρικτές της Χαμάς στο Κατάρ για τα περιουσιακά τους στοιχεία ή για να λάβει το Ισραήλ μια ελαφρώς λιγότερο αρνητική στάση από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης – αλλά για να νικήσουν τη Χαμάς και να επιστρέψουν τους ομήρους», γράφει ο Μπεν-Γκβιρ

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θέσουμε σε κίνδυνο τους ηρωικούς μας στρατιώτες για λόγους δημοσίων σχέσεων και για να κολακεύσουμε τους Καταριανούς», προσθέτει.

Υπό το πρίσμα των ισχυρισμών, γράφει, «θα ήθελα να καλέσω αμέσως τον υπουργό Άμυνας για έρευνα και να τον διατάξω να κατευθύνει αμέσως τον στρατό ώστε να επιτρέψει στους μαχητές μας να επιχειρήσουν ελεύθερα και να εξοντώσουν τον εχθρό και τα κτίρια στα οποία κρύβεται, χωρίς περιττό κίνδυνο για τη ζωή τους».

16:36 Ο Δρ Γκασάν Αμπού Σίτα θρηνεί για τον συνάδελφό του που σκοτώθηκε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Ο Δρ Γκασάν Αμπού Σίτα, ο οποίος πέρασε μήνες στη Γάζα φροντίζοντας τραυματισμένους και άρρωστους Παλαιστίνιους, θρηνεί τον θάνατο του συναδέλφου του Δρ Άχμαντ Μακάντμε, ο οποίος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

«Μια όμορφη ψυχή και ένας σπουδαίος χειρουργός. Δουλέψαμε μαζί στη Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής και στον πόλεμο του 2021 και στη συνέχεια σε αυτόν τον πρόσφατο πόλεμο. Η αφοσίωσή του δεν είχε καμία σχέση με οτιδήποτε άλλο έχω δει ποτέ. Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ», γράφει ο Αμπού Σίτα στο Χ.

Ο Δρ Μακάντμε, ο οποίος αφήνει πίσω του μια σύζυγο και ένα μωρό, πέρασε τους τελευταίους μήνες από τον Οκτώβριο φροντίζοντας ασθενείς στα νοσοκομεία Αλ Σίφα και Αλ Κουντς «και όταν ήταν διαθέσιμος ερχόταν μαζί μου στο Αλ Αχλί», λέει ο Αμπού Σίτα.

«Πάντα αφοσιωμένος, πάντα ήθελε να μαθαίνει. Αρνιόταν να φύγει από τον βορρά και μου έστελνε συνεχώς φωτογραφίες από τις επεμβάσεις του», γράφει.

Η ανάρτηση για τον νεκρό γιατρό:

16:27 Να κλείσει το Al Jazeera θέλει ξανά ο Νετανιάχου – Επιδιώκει έλεγχο των ξένων ΜΜΕ

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναβίωσε σήμερα κινήσεις για να κλείσει τον δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό του Κατάρ Al Jazeera στο Ισραήλ, λέγοντας μέσω εκπροσώπου του κόμματός του ότι το κοινοβούλιο θα συγκληθεί το βράδυ για να επικυρώσει τον απαραίτητο νόμο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:17 Πλησιάζουν τη Γάζα τα πλοία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια λέει ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος δηλώνει ότι πλοία που μεταφέρουν εκατοντάδες τόνους βοήθειας πλησιάζουν στη Γάζα.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι τα τρία πλοία έχουν λάβει άδεια να αρχίσουν να ξεφορτώνουν το φορτίο τους.

Σύμφωνα με την αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen, τα πλοία Jennifer, Open Arms, Ledra Dynamic και μια φορτηγίδα μεταφέρουν αρκετά έτοιμα προς κατανάλωση είδη για την προετοιμασία περισσότερων από ένα εκατομμύριο γευμάτων.

Τα είδη περιλαμβάνουν ρύζι, ζυμαρικά, αλεύρι και κονσερβοποιημένα λαχανικά.

16:07 Με βιντεοκλήση θα γίνει η σημερινή συζήτηση Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων για τη Ράφα

Αξιωματούχοι των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και άμυνας, με επικεφαλής τους ανώτερους συμβούλους Τζάχι Χανέγκμπι και Ρον Ντερμέρ θα συζητήσουν μέσω βιντεοκλήσης με αξιωματούχους των υπηρεσιών άμυνας και πληροφοριών των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ανώτερο σύμβουλο, Τζέικ Σάλιβαν.

Θα συζητηθεί η σχεδιαζόμενη επιχείρηση στη Ράφα στη νότια Γάζα και δεν αποκλείεται να γίνει και από κοντά συνάντηση, η οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τη Haaretz.

15:58 Εκατοντάδες «ύποπτοι» συνελήφθησαν κατά την πολιορκία του Αλ Σίφα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι 500 «ύποπτοι» που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις συνελήφθησαν και 200 «τρομοκράτες» εξουδετερώθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του νοσοκομείου Αλ Σίφα.

Σε κοινή ανακοίνωση με την Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας (ISA), ο στρατός ανέφερε ότι όσοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των δύο εβδομάδων μεταφέρθηκαν για περαιτέρω ανάκριση.

«Η επιχείρηση διεξήχθη μετά από ακριβείς πληροφορίες από την ISA και τη Διεύθυνση Πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες οργανώσεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του Αλ Σίφα ως κέντρου διοίκησης και ελέγχου και στρατιωτικού στρατηγείου», αναφέρεται σχετικά.

15:44 Υπουργείο Υγείας της Γάζας: Τα νοσοκομεία να δώσουν προτεραιότητα στους ασθενείς και τους τραυματίες

«Δεν είναι μυστικό ότι το σύστημα υγείας έχει υποστεί επανειλημμένες και άμεσες στοχοποιήσεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σχεδόν πλήρη παράλυση», δηλώνει το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Η ταλαιπωρία των ασθενών του θύλακα έχει αυξηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού εκτοπισμένων Παλαιστινίων που αναζητούν καταφύγιο στα νοσοκομεία και καταλαμβάνουν κρεβάτια, ενώ παράλληλα αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης των λοιμώξεων, εξηγούν οι αρχές.

«Το υπουργείο Υγείας καλεί επομένως όλους να εργαστούν για να αδειάσουν τα νοσοκομεία και να περιοριστούν στους ασθενείς και τους τραυματίες, ώστε το υγειονομικό προσωπικό να μπορεί να παρέχει σωτήριες υπηρεσίες και θεραπεία», καταλήγει.

15:35 Αξιωματούχος: Το Ισραήλ προσπαθεί να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

«Το Ισραήλ καταβάλλει προσπάθειες για να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω προειδοποιήσεων για επικείμενο λιμό», δηλώνει Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει νέα περάσματα στη Γάζα, μεταξύ άλλων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, και συνεχίζει να διερευνά «δημιουργικές λύσεις» στο πρόβλημα της διανομής βοήθειας στην εμπόλεμη ζώνη.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να διορίσει έναν αξιωματούχο που θα επιβλέπει το σύνολο των ανθρωπιστικών προσπαθειών, εν μέσω απογοήτευσης για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση μέχρι στιγμής.

15:22 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζητά από την Κνεσέτ να ψηφίσει τον νόμο για το κλείσιμο του Al Jazeera
  • Η Χαμάς καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει τα «εγκλήματα» στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, καθώς η πολιορκία του ιατρικού συγκροτήματος από το Ισραήλ έληξε σήμερα.
  • Εκατοντάδες πτώματα δολοφονημένων πολιτών βρέθηκαν στο Αλ Σίφα, όπως αναφέρουν ιατρικές πηγές, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης δύο εβδομάδων στο νοσοκομείο, σκότωσαν Παλαιστίνιους ενόπλους και κατέσχεσαν οπλισμό και έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών.

15:09 Η Χαμάς καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει τα «εγκλήματα» στο Αλ Σίφα

Η Χαμάς σχολιάζει την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το νοσοκομείο Αλ Σίφα και καλεί τη διεθνή κοιβνότητα και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να καταδικάσουν τα «εγκλήματα» που διεπράχθησαν στο ιατρικό συγκρότημα.

Λέει συγκεκριμένα:

  • Θεωρούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον πρόεδρο Μπάιντεν προσωπικά πλήρως υπεύθυνη για τα «εγκλήματα», τις σφαγές και τη συστηματική καταστροφή της ζωής των πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Αυτή η βάρβαρη επίθεση στον θύλακα επιβεβαιώνει -για άλλη μια φορά- την πραγματικότητα των όσων επιδιώκει ο εχθρός για να ωθήσει το λαό μας να μεταναστεύσει από τη γη του.
  • Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάσουν αυτό το τρομερό «έγκλημα» που διέπραξε ο εχθρός εναντίον του ιατρικού συγκροτήματος Αλ Σίφα.
  • Καλούμε τα διεθνή δικαστικά όργανα, ιδιαίτερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, να ξεκινήσουν τις πραγματικές διαδικασίες για τη διερεύνηση των «εγκλημάτων» και των φρικαλεοτήτων που συνέβησαν στο ιατρικό συγκρότημα.

Το αποτέλεσμα της ισραηλινής επιχείρησης, διάρκειας δύο εβδομάδων, στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και στην περιοχή γύρω από αυτό

14:56 Αξιωματούχος: Οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Χαμάς αναμένεται να ενταθούν

«Υπήρξε κάποια πρόοδος στις συνομιλίες για τους ομήρους», δηλώνει Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel και τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες.

Οι συνομιλίες διεξάγονται στο Κάιρο, με το Ισραήλ να δηλώνει απογοητευμένο με το Κατάρ ως διαμεσολαβητή και την προθυμία του να ασκήσει πίεση στη Χαμάς.

«Η συνέχιση των συνομιλιών θα επηρεάσει πιθανότατα τις αποφάσεις που θα ληφθούν γύρω από μια επιχείρηση των IDF στη Ράφα. Τα δύο θέματα συνδέονται», σημειώνει ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «οι όμηροι είναι η πρώτη προτεραιότητα».

14:45 Δύο συλλήψεις για την επίθεση στην Γκαν Γιαβνέ

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο κατοίκους από το νότιο Ισραήλ, οι οποίοι φέρονται να μετέφεραν το άτομο που μαχαίρωσε τρεις ανθρώπους το βράδυ της Κυριακής (31/3) στο εμπορικό κέντρο Friendly της Γκαν Γιαβνέ.

Οι συλληφθέντες θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο αργότερα σήμερα για ακρόαση. Ο δράστης της επίθεσης, που αναγνωρίστηκε ως 19χρονος Παλαιστίνιος, σκοτώθηκε από αστυνομικούς ασφαλείας που έσπευσαν στο σημείο του αιματοκυλίσματος.

14:33 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου αυξήθηκε σε 32.845, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στην πολιορκημένη περιοχή.

Από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν επίσης τραυματίσει τουλάχιστον 75.392 άνθρωποι.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 63 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 94 τραυματίστηκαν.

14:21 PRCS: Οι ισραηλινές δυνάμεις «εκτέλεσαν» πολλούς πολίτες στο Αλ Σίφα

Ο εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου, Raed Al-Nims, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι πολλά τμήματα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα «πυρπολήθηκαν».

«Η κατάσταση είναι τραγική. Κάποια μέλη του ιατρικού προσωπικού σκοτώθηκαν, άλλα βασανίστηκαν και άλλα κρατήθηκαν», τονίζει και προσθέτει ότι οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στο νοσοκομείο έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές.

«Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και επίσημες αναφορές, πολλοί από τους πολίτες εκτελέστηκαν. Σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού προσωπικού, των γιατρών και των νοσοκόμων, εκτελέστηκαν σκόπιμα από τους ισραηλινούς στρατιώτες», δηλώνει ο al-Nims.

14:05 Ο Νετανιάχου ζητά από την Κνεσέτ να ψηφίσει τον νόμο για το Al Jazeera

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζητά από την Κνέσετ να ψηφίσει σήμερα τον λεγόμενο νόμο για το Al Jazeera, ο οποίος δίνει στην κυβέρνησή του την εξουσία να κλείνει ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός μίλησε με τον επικεφαλής του συνασπισμού, Οφίρ Κατζ, για να του ζητήσει να διασφαλίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι «θα ενεργήσει αμέσως για να κλείσει το Al Jazeera» μετά την ψήφιση του νόμου.

Εάν πράγματι ψηφιστεί, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Επικοινωνιών θα έχουν την εξουσία να διατάζουν το κλείσιμο ξένων δικτύων που λειτουργούν στο Ισραήλ και να κατάσχουν τον εξοπλισμό τους, εάν πιστεύεται ότι συνιστούν «απειλή για την ασφάλεια του κράτους».

Η νομοθεσία πέρασε σε πρώτη ανάγνωση από την ολομέλεια της Κνεσέτ τον Φεβρουάριο και εγκρίθηκε για τη δεύτερη και την τρίτη ανάγνωση μετά από εκτεταμένη συζήτηση στην Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας της Κνεσέτ.

13:49 Παιδιά κινδυνεύουν από ασιτία στη Γάζα

Άνευ προηγουμένου είναι η ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα. Εκατοντάδες παιδιά φτάνουν καθημερινά σε κατάσταση απόλυτου υποσιτισμού και αφυδάτωσης σε όσες από τις υγειονομικές υποδομές λειτουργούν ακόμη, ενώ δεκάδες είναι αυτά που καθημερινά χάνουν τη μάχη, όχι από τις βόμβες, αλλά από την έλλειψη τροφής και νερού.

Ο ΟΗΕ στέλνει κραυγή αγωνίας στην ανθρωπότητα: «Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που να αντιμετωπίζουν άμεσα λιμό. Εδώ στην πόλη της Γάζας όπου βρίσκεται το επίκεντρο της επισιτιστικής κρίσης στη Γάζα, οι άνθρωποι απελπισμένα ζητούν καθημερινά τη βοήθεια που χρειάζεται για να επιζήσουν».

Με βάση τα στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και της UNICEF, εάν άμεσα δεν ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος στον βορρά της Γάζας και εάν παράλληλα οι Αρχές του Ισραήλ δεν επιτρέψουν την αθρόα καθημερινή εισροή τροφής και πόσιμου νερού, το 1/3 του άμαχου πληθυσμού θα βρεθεί μέχρι τον Μάιο αντιμέτωπο με την απόλυτη ασιτία.

Το βάρος της Λέιλα μετά βίας ξεπερνά τα 2 κιλά

Ελάχιστες θερμοκοιτίδες έχουν μείνει σε λειτουργία

13:38 Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ

Οι IDF ισχυρίζονται ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν περίπου 10 στόχους της Χεζμπολάχ στη νότια περιοχή Rachaya al-Foukhar του Λιβάνου νωρίτερα σήμερα, συμπεριλαμβανομένης μιας αποθήκης όπλων και εκτοξευτών πυραύλων.

Μάλιστα, δημοσιεύουν και πλάνα από τις επιχειρήσεις τους:

13:15 «Τα νοσοκομεία έχουν στοχοποιηθεί εκτενώς από τους Ισραηλινούς»

«Τα δεκάδες πτώματα που βρήκε το υπουργείο Υγείας στο Αλ Σίφα δείχνουν πόσοι άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο στο ιατρικό συγκρότημα», σχολιάζει στο Al Jazeera ο Άντονι Λεβενστάιν, συγγραφέας του βιβλίου «The Palestine Laboratory», μετά την απόσυρση των IDF από το νοσοκομείο.

«Παρόλο που τα νοσοκομεία έχουν στοχοποιηθεί εκτενώς από τους Ισραηλινούς, πολλοί πολίτες δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε», προσθέτει ο ίδιος και επισημαίνει ότι «πολλοί Παλαιστίνιοι χρειάζονται εντατική ιατρική περίθαλψη».

Ο Άντονι Λεβενστάιν καταλήγει ότι «αφού το Ισραήλ αποσύρθηκε από το Αλ Σίφα, η ελπίδα ήταν ότι θα παρέμενε ένα ασφαλές μέρος. Σαφώς, δεν ήταν».

12:56 Αμερικανός αεροπόρος ξεκινά απεργία πείνας για να στηρίξει τα παιδιά της Γάζας

Ο βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Λάρι Εμπέρ, θα ξεκινήσει απεργία πείνας, με σκοπό να ευαισθητοιποιήσει τον κόσμο και να αναδείξει τα δεινά που αντιμετωπίζουν τα παιδιά της Γάζας.

Την είδηση έκαναν γνωστή οι Βετεράνοι για την Ειρήνη, μια ένωση πρώην στρατιωτών που υπερασπίζονται την ειρήνη, αναδεικνύοντας το κόστος του πολέμου και των συγκρούσεων.

12:45 Πετυχημένη η εγχείρηση του Νετανιάχου

Σε επέμβαση κήλης υπεβλήθη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και αυτή τη στιγμή αναρρώνει. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του νοσοκομείου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει τις αισθήσεις του και μιλάει με την οικογένειά του.

Ωστόσο, δεν διευκρινίζει για πόσο καιρό θα απέχει από τα καθήκοντά του, τα οποία έχει αναλάβει προς το παρόν  ο υπουργός Δικαιοσύνης,  Γιαρίβ Λεβίν.

Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού, η κήλη ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας το βράδυ του Σαββάτου.

12:32 Ανακρίθηκαν ύποπτοι για την επίθεση στην Γκαν Γιαβνέ

Οι IDF δηλώνουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποίησαν επιχείρηση στην πόλη Ντουρά της νότιας δυτικής Όχθης, στο σπίτι του «τρομοκράτη» που πραγματοποίησε τη χθεσινοβραδινή επίθεση με μαχαίρι στο εμπορικό κέντρο Friendly της Γκαν Γιαβνέ.

Στο σπίτι του 19χρονου Παλαιστίνιου, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού, οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα ανέκριναν υπόπτους, ενώ έκαναν και έρευνες στην περιοχή.

Εννέα καταζητούμενοι Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν αλλού στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιδρομών, αναφέρουν οι IDF.

12:26 Οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερα όπλα στο Ισραήλ

Οι προμήθειες αμερικανικών πυρομαχικών και όπλων αξίας δισεκατομμυρίων συνεχίζουν να ρέουν προς το Ισραήλ, παρά την εναντίωση και τις ανησυχίες που εκφράζει δημόσια η κυβέρνηση Μπάιντεν για τη σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας των IDF στη Ράφα, σημειώνει δημοσίευμα της Washington Post.

Στα πυρομαχικά συμπεριλαμβάνονται βόμβες τύπου MK84 (σχεδόν 900 κιλών) και MK82 (σχδεδόν 300 κιλών), ενώ έχει εγκριθεί και η παράδοση 25 σχεδόν αόρατων για τα εχθρικά ραντάρ μαχητικών F-35A.

Τα όπλα που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

12:12 ΥΠΕΞ Ιράν: Τρομακτικές και σοκαριστικές οι εικόνες από το Αλ Σίφα

Οι φωτογραφίες από το νοσοκομείο Αλ Σίφα είναι «τρομακτικές και σοκαριστικές», δήλωσε ο Νάσερ Κανάνι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

«Οι διεθνείς οργανισμοί και τα θεσμικά όργανα θα κάνουν το καθήκον τους; Θα υποστηρίξουν οι γνωστοί διεκδικητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη διεθνή έρευνα σχετικά με τις διαστάσεις αυτού του ανοιχτού εγκλήματος πολέμου ή θα συνεχιστεί η επιλεκτική και διακριτική συμπεριφορά;», αναρωτήθηκε σε ανάρτησή του στο Χ.

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα μετά τις επιχειρήσεις των IDF

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα μετά τις επιχειρήσεις των IDF

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα μετά τις επιχειρήσεις των IDF

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα μετά τις επιχειρήσεις των IDF

11:50 Μοσάντ: Συμφωνία για τους ομήρους θα επιτευχθεί μόνο με συμβιβασμό για την επιστροφή των αμάχων στη βόρεια Γάζα

Ο επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, είπε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι μια συμφωνία για τους ομήρους θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο αν υπάρξει συμβιβασμός για την επιστροφή των Παλαιστινίων αμάχων στη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Channel 13, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση.

Οι συνομιλίες εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς φέρεται να επαναλήφθηκαν χθες στο Κάιρο, η τελευταία προσπάθεια να επέλθει παύση των μαχών και απελευθέρωση των ομήρων μετά από σχεδόν έξι μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Haaretz το Σάββατο επικαλέστηκε ανώνυμη ισραηλινή πηγή, η οποία επανέλαβε ότι οι συνομιλίες έχουν αδιέξοδα επειδή η Χαμάς αρνήθηκε να επιδείξει οποιαδήποτε ευελιξία ως προς το αίτημά της να επιτραπεί η επιστροφή όλων των κατοίκων του βορρά της Γάζας και να θέσει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω απελευθέρωση ομήρων τη δέσμευση του Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις των IDF από τη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει και τα δύο αυτά αιτήματα ευθέως.

11:36 «Δεν υπάρχει ζωή στο Αλ Σίφα»

«Τα κτίρια σε όλα τα τμήματα έχουν καεί και η δομή του ιατρικού συγκροτήματος έχει υποστεί ζημιές από το εσωτερικό», αναφέρει ο Ismail al-Ghoul του Al Jazeera Arabic, προσθέτοντας ότι σκάλες, πόρτες και τοίχοι των εγκαταστάσεων είναι «κατεστραμμένοι».

«Φαίνεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν σκόπιμα τον τομέα της υγείας και κατέστρεψαν το μεγαλύτερο ιατρικό συγκρότημα στην πόλη της Γάζας», προσθέτει ο ίδιος.

Οι άνθρωποι προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από τα ερείπια, καθώς το νοσοκομείο χρησίμευε και ως καταφύγιο για τους εκτοπισμένους.

«Δεν υπάρχει ζωή εδώ», καταλήγει απελπισμένος.

11:23 Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ζητά την προστασία των ιατρικών ιδρυμάτων

Το υπουργείο Υγείας στη Χαμάς καλεί τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην επαναλειτουργία του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί τον περασμένο μήνα.

«Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας καλεί τους διεθνείς οργανισμούς και τη διεθνή κοινότητα να καταβάλουν προσπάθειες για την επανεκκίνηση του νοσοκομείου Νάσερ και να παράσχουν προστασία στα ιδρύματα υγείας», αναφέρει το υπουργείο.

«Η μη λειτουργεία του νοσοκομείου θεωρείται σοβαρό πλήγμα για τις υπηρεσίες υγείας, οι οποίες έχουν συρρικνωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα και στερούν από τους ασθενείς την πρόσβαση σε θεραπευτικές υπηρεσίες, ιδίως μετά την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους των υπηρεσιών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», επισημαίνει το υπουργείο.

11:11 Στόχος της Ισλαμικής Αντίστασης η Εϊλάτ

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με drone στην ισραηλινή πόλη Εϊλάτ.

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι επιτέθηκε σε έναν «ζωτικό στόχο» στο Ισραήλ «χρησιμοποιώντας κατάλληλα όπλα». Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ένα μη επανδρωμένο αεροδκάφος, που εκτοξεύθηκε από τα ανατολικά, έπληξε ένα κτίριο στην Εϊλάτ. Στην πόλη ήχησαν σειρήνες αλλά δεν υπήρξε αναχαίτιση από την αεράμυνα.

Η Εϊλάτ έχει δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τους Χούθι της Υεμένης κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

11:00 Αναφορές για ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο

Τα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου αναφέρουν ότι πραγματοποιούνται νέα πλήγματα στο χωριό Ράτσα αλ-Φουκάρ, στα νότια της χώρας.

Από το συγκεκριμένο χωριό η Χεζμπολάχ έχει εξαπολύσει μια σειρά επιθέσεων προς το βόρειο Ισραήλ τους τελευταίους έξι μήνες.

Από τις 8 Οκτωβρίου, οι δυνάμεις της επιτίθενται σχεδόν καθημερινά σε ισραηλινές κοινότητες και στρατιωτικές θέσεις κατά μήκος των λιβανέζικων συνόρων, με την οργάνωση να δηλώνει ότι το κάνει για να υποστηρίξει τη Γάζα και τη Χαμάς.

10:49 Στο χειρουργείο οι τραυματίες από την επίθεση στην Ασντότ

Δύο από τα άτομα της χθεσινής επίθεσης με μαχαίρι στο εμπορικό κέντρο Friendly της Γκαν Γιαβνέ, κοντά στην Ασντότ, στο κεντρικό Ισραήλ, μεταφέρονται από το ιατρικό κέντρο Assuta στο νοσοκομείο Ichilov στο Τελ Αβίβ και στο νοσοκομείο Beilinson στην Πετάχ Τίκβα για νευροχειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με το Assuta, οι τραυματίες είναι δύο άνδρες ηλικίας 20 ετών και φέρουν πολύ σοβαρά τραύματα στο κεφάλι.

Ένας ανήλικος, που προηγουμένως είχε αναφερθεί ως 17χρονος, έφτασε στο ιατρικό κέντρο σε μέτρια κατάσταση και χειρουργήθηκε σήμερα το πρωί. Η κατάστασή του είναι σταθερή και η ζωή του δεν απειλείται.

Ο τόπος της επίθεσης με μαχαίρι

10:37 «Η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη»

Ο ισραηλινός στρατός τα τελευταία 24ωρα έχει εντείνει τις στρατιωτικές επιθέσεις του σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδει ο Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera και επισημαίνει ότι στο στόχατρο βρίκσεται η Χαν Γιουνίς.

«Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πλήττουν κατοικίες, προκαλώντας δεκάδες τραυματισμούς ανθρώπων που μεταφέρονται σε διάφορα νοσοκομεία στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», περιγράφει.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη, καθώς οι IDF συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τις κατοικημένες γειτονιές.

10:25 Συνελήφθη η αδερφή του ηγέτη της Χαμάς

Η αδερφή του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, συνελήφθη ως ύποπτη για τρομοκρατία. Η αστυνομία αναφέρει ότι πέρασε χειροπέδες στην 57χρονη κατά τη διάρκεια κοινής επιδρομής με τη Shin Bet.

Η ύποπτη, η οποία δεν κατονομάζεται από την αστυνομία στην ανακοίνωση, είναι κάτοικος της νότιας πόλης Τελ Σέβα.

«Κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι της, οι αστυνομικοί βρήκαν έγγραφα, τηλέφωνα και άλλα στοιχεία που τη συνδέουν με σοβαρά αδικήματα ασφαλείας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η γυναίκα θα εμφανιστεί στο δικαστήριο της Μπερ Σεβά.

Η αστυνομία πραγματοποιεί επιδρομή στο Τελ Σέβα

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:11 Ξεκινά η αποκατάσταση του ιατρικού συγκροτήματος Αλ Σίφα

Οι αρχές της Γάζας ξεκινούν την αποκατάσταση του νοσοκομείου Αλ Σίφα, μετά την αποχώρηση των IDF.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, κατευθύνονται στο ιατρικό συγκρότημα για να αξιολογήσουν σε τι κατάσταση βρίσκεται και να ξεκινήσει η αποκατάσταση.

«Υπάρχουν επιβεβαιωμένες ειδήσεις ότι τα κτίρια του συγκροτήματος και τα ιατρικά μηχανήματα μέσα στο νοσοκομείο έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», αναφέρει ο δημοσιογράφος Moath al-Kahlout και προσθέτει ότι υπάρχουν πτώματα διασκορπισμένα στο δρόμο κοντά στο νοσοκομείο.

09:56 Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει την αποχώρηση από το Αλ Σίφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιβεβαιώνουν την αποχώρησή τους από το νοσοκομείο Αλ Σίφα και δηλώνουν ότι -κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των δύο εβδομάδων- σκότωσαν Παλαιστίνιους ενόπλους και κατέσχεσαν οπλισμό και έγγραφα πληροφοριών.

Η επιδρομή στο νοσοκομείο είχε πραγματοποιηθεί «αποτρέποντας την πρόκληση βλάβης στους πολίτες, τους ασθενείς και τις ιατρικές ομάδες», δήλωσε ο στρατός.

Ο ΠΟΥ, ωστόσο, ανέφερε ότι 21 ασθενείς πέθαναν από τότε που το Ισραήλ άρχισε την πολιορκία των εγκαταστάσεων στις 18 Μαρτίου. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για εκτεταμένες καταστροφές στο συγκρότημα.

09:43 UNICEF: Σε «ηθική» κρίση η Γάζα

Για «ηθική» κρίση στη Λωρίδα της Γάζας κάνει λόγο η περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF για τη Μέση Ανατολή Adele, Khodr.

«Δεν είναι απλώς μια ανθρωπιστική κρίση, αλλά ηθική. Είναι μια δοκιμασία για την ανθρωπιά μας και την ικανότητά μας να σώσουμε τις ζωές των παιδιών. Η δράση ή η έλλειψή της, θα έχει συνέπειες στο μέλλον. Η ιστορία θα κρίνει τις συλλογικές μας ενέργειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

09:30 Σειρήνες στο Εϊλάτ του Ισραήλ

Σειρήνες ήχησαν νωρίτερα στην νοτιότερη ισραηλινή πόλη Εϊλάτ «μετά τον εντοπισμό ενός ύποπτου εναέριου στόχου που πέρασε από τα ανατολικά προς το ισραηλινό έδαφος», ανακοίνωσε ο στρατός στο Χ.

Ο στόχος έπεσε στην περιοχή του Κόλπου του Εϊλάτ, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, ενώ προκλήθηκαν «ελαφρές» ζημιές σε ένα κτίριο.

09:23 600 νεκροί στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός 20χρονου στρατιώτη, του Nadav Cohen, και επικαιροποίησε τον συνολικό απολογισμό σε 600 νεκρούς από τις 7 Οκτωβρίου.

09:11 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματα και τα άρματα μάχης από το ιατρικό συγκρότημα Αλ Σίφα της Γάζας
  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι έχουν βρεθεί δεκάδες πτώματα, ενώ το ίδιο το νσοσοκομείο έχει καταστραφεί.
  • Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 21 ασθενείς πέθαναν από τότε που το Ισραήλ άρχισε την επίθεσή του στο Αλ Σίφα πριν από δύο εβδομάδες.
  • Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε νέους βομβαρδισμούς στο νοσοκομείο Αλ Ακσά.
  • Αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και του Ισραήλ αναμένεται να συζητήσουν σήμερα εναλλακτικές προτάσεις για τη σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση στη Ράφα.

09:00 Συνομιλίες ΗΠΑ-Ισραήλ για τη Ράφα

Αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και του Ισραήλ αναμένεται να συζητήσουν σήμερα ψηφιακά εναλλακτικές προτάσεις της Ουάσιγκτον για τη σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, αναφέρει ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, που επικαλείται πηγές του στις δύο κυβερνήσεις.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα έχει επικεφαλής τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν και η ισραηλινή τον Ρον Ντέρμερ, σύμβουλο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον ομόλογο του κ. Σάλιβαν, τον Τσάχι Χανέγκμπι. Σχεδιάζεται να ακολουθήσουν συνομιλίες διά ζώσης «την επόμενη εβδομάδα».

Όπως προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το Ισραήλ συνεχίζει να προετοιμάζεται για μια επιχείρηση στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου, έχει ήδη μεταφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες τη θέση ότι είναι αδύνατο να νικηθεί το κίνημα της Χαμάς χωρίς χερσαία επιχείρηση στον θύλακα και να επιτευχθεί μια τελική νίκη επί των ριζοσπαστών χωρίς την αποστολή στρατευμάτων στη Ράφα.

08:50 Το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα

Ο παλαιστινιακός θύλακος υφίσταται σχεδόν απόλυτη πολιορκία και ΜΚΟ, όπως και ο ΟΗΕ, κατηγορούν το Ισραήλ ότι δεν επιτρέπει να εισέρχεται επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια, από την οποία εξαρτάται σχεδόν όλος ο πληθυσμός (2,4 εκατ. άνθρωποι) στη Λωρίδα της Γάζας. Το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών έχει συγκεντρωθεί στον νότο, μέσα και γύρω από την πόλη Ράφα.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσάπτουν επίσης στον ισραηλινό στρατό ότι εμποδίζει ή επιβραδύνει αποστολές στις περιοχές που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές, ειδικά στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

08:38 Δραματική η κατάσταση και στο Αλ Σίφα

Στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, στην πόλη της Γάζας, που μετατράπηκε εκ νέου σε θέατρο άγριων μαχών στην επιχείρηση που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός τη 18η Μαρτίου στο συγκρότημα, η ανθρωπιστικική κατάσταση είναι καταστροφική.

Το Ισραήλ υποστήριξε όταν εξαπέλυε την επιχείρηση πως στο νοσοκομείο κρύβονται «υψηλόβαθμοι τρομοκράτες» της Χαμάς.

«21 ασθενείς πέθαναν αφότου το νοσοκομείο τέθηκε υπό πολιορκία τη 18η Μαρτίου. Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται γύρω από το νοσοκομείο, σύμφωνα με ενημερώσεις από το νοσοκομείο Σίφα που κάνει υγειονομικός μέσα σε αυτό», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Στα απομεινάρια του κέντρου υγείας παραμένουν 107 ασθενείς, ανάμεσά τους 4 παιδιά και 28 άνθρωποι σε κρίσιμη κατάσταση, σε ακατάλληλο κτίριο, την ώρα που το προσωπικό δεν έχει καν τα στοιχειώδη μέσα για να προσφέρει περίθαλψη: «ούτε πάνες, ούτε καθετήρες και ουροσυλλέκτες, ούτε νερό για να καθαρίσει τις πληγές».

Πολλοί έχουν μολυσμένες πληγές και είναι αφυδατωμένοι. Από το Σάββατο, δεν απομένει πλέον παρά ένα μπουκάλι νερό για κάθε 15 ανθρώπους. Εξαπλώνονται μολυσματικές ασθένειες εξαιτίας των ανθυγιεινών συνθηκών και τα τρόφιμα είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

08:25 Βομβαρδισμός του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ Ακσά

Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε νέους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ Ακσά, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με τον Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ομάδα του ΠΟΥ βρισκόταν επιτόπου «όταν σκηνή στο προαύλιο του νοσοκομείου χτυπήθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 17 τραυματίστηκαν».

Η ομάδα του ΠΟΥ είχε πάει στο νοσοκομείο αυτό για να κάνει αποτίμηση των αναγκών και να παραλάβει θερμοκοιτίδες προς αποστολή στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αεροσκάφος του έπληξε κέντρο διοίκησης του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ στην αυλή του νοσοκομείου Αλ Ακσά.

08:19 Μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ, όπως και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024