Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Eurovision 2024: Oι διαγωνιζόμενοι που απορρίπτουν τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ λόγω Ισραήλ

Eurovision 2024: Oι διαγωνιζόμενοι που απορρίπτουν τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ λόγω Ισραήλ

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία γιορτή με ένα κράτος που διαπράττει απαρτχάιντ και γενοκτονία» έγραφε μεταξύ άλλων η έκκληση για μποϊκοτάζ της Eurovision.

Οι διαγωνιζόμενοι της Eurovision: Όλι Αλεξάντερ από το Ηνωμένο Βασίλειο, Gate από την Νορβηγία, Iolanda από την Πορτογαλία, Megara από το Σαν Μαρίνο, Nemo από την Ελβετία, SABA από την Δανία, Silester Belt από την Λιθουανία, Windows95Man από την Φινλανδία και το Bambie Thug από την Ιρλανδία, το πρώτο non-binary άτομο που θα εκπροσωπήσει την Ιρλανδία στη Eurovision, απέρριψαν τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision λόγω της συμπερίληψης του Ισραήλ.

«Η σημερινή μου πεποίθηση είναι ότι η απομάκρυνσή μου από τον διαγωνισμό δεν θα μας έφερνε πιο κοντά στον κοινό μας στόχο»

Εξέφρασαν μεταξύ άλλων – μέσω κοινής ανακοίνωσης – την πίστη τους στην «ενωτική δύναμη της μουσικής, που επιτρέπει στους ανθρώπους να υπερβούν τις διαφορές και να προωθήσουν ουσιαστικές συζητήσεις και συνδέσεις» αλλά και την επιτακτική ανάγκη για κατάπαυση του πυρός.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία γιορτή»

Η Maxine Peake και η συγγραφέας Sarah Schulman ήταν μεταξύ ενός καταλόγου περισσότερων από 450 queer καλλιτεχνών, ατόμων και οργανώσεων που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή ως Queers for Palestine καλώντας τον Αλεξάντερ- τον πρώην τραγουδιστή του Years and Years και πρωταγωνιστή του It’s a Sin του Channel 4 – να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη.

Η επιστολή, που δημοσιεύτηκε στο Instagram από τους Queers for Palestine, έγραφε:  «Συμμεριζόμαστε το όραμα της queer χαράς που προσφέρεις μέσα από τη μουσική σου και ενστερνιζόμαστε την πίστη σου στη συλλογική απελευθέρωση για όλους.

Ευχαρίστησε την συλλογικότητα Queers for Palestine και εξέφρασε την ελπίδα του «ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλους μας».

Σε αυτό το πνεύμα, σου ζητάμε να ακούσεις το κάλεσμα των Παλαιστινίων και να αποσυρθείς από τη Eurovision … Δεν μπορεί να υπάρξει καμία γιορτή με ένα κράτος που διαπράττει απαρτχάιντ και γενοκτονία».

«Σέβομαι την απόφαση τους»

Ο ίδιος ο Αλεξάντερ δημοσίευσε τη δική του απάντηση στο Instagram – την οποία, όπως είπε, έστειλε επίσης απευθείας στους Queers for Palestine – καθώς και υπέγραψε μια κοινή επιστολή μαζί με άλλους διαγωνιζόμενους της Eurovision.

Στην απάντησή του έγραψε: «Υποστηρίζω ολόψυχα τη δράση που αναλαμβάνεται για να απαιτηθεί άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η επιστροφή όλων των ομήρων και η ασφάλεια όλων των πολιτών στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ».

»Γνωρίζω ότι κάποιοι άνθρωποι θα επιλέξουν να μποϊκοτάρουν τη φετινή Eurovision και κατανοώ και σέβομαι την απόφασή τους. Ως συμμετέχων έχω αφιερώσει πολύ χρόνο για να σκεφτώ τι πρέπει να κάνω και τις επιλογές που έχω στη διάθεσή μου. Η σημερινή μου πεποίθηση είναι ότι η απομάκρυνσή μου από τον διαγωνισμό δεν θα μας έφερνε πιο κοντά στον κοινό μας στόχο».

Αντ’ αυτού, έγραψε, θα συνεργαστεί με άλλους διαγωνιζόμενους της Eurovision για το πώς θα «χρησιμοποιήσουμε την πλατφόρμα μας για να καλέσουμε σε ειρήνη». Ευχαρίστησε την συλλογικότητα Queers for Palestine και εξέφρασε την ελπίδα του «ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλους μας».

Ο μεγάλος τελικός της Eurovision

Σε απάντηση της ανοιχτής επιστολής της Queers For Palestine, η Παλαιστινιακή Εκστρατεία για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων πολλών queer καλλιτεχνών, που υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ της Eurovision 2024 λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ».

Υπενθυμίζεται ότι Αλεξάντερ θα διαγωνιστεί με το τραγούδι Dizzy, το οποίο έφτασε στο Νο 42 του βρετανικού singles chart.

Ο μεγάλος τελικός της Eurovision θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας. Περισσότεροι από 1.000 Σουηδοί καλλιτέχνες ζήτησαν να απαγορευτεί η συμμετοχή του Ισραήλ και περισσότεροι από 1.400 Φινλανδοί επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας υπέγραψαν ψήφισμα για την απαγόρευση της συμμετοχής του Ισραήλ στον διαγωνισμό.

*Με πληροφορίες από Guardian | Deadline | Kεντρική φωτογραφία θέματος: UMK

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024