Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Κεν Λόουτς στέκεται στο πλευρό του Τζόναθαν Γκλέιζερ για την αντιπολεμική ομιλία του στα Όσκαρ

Ο Κεν Λόουτς στέκεται στο πλευρό του Τζόναθαν Γκλέιζερ για την αντιπολεμική ομιλία του στα Όσκαρ

Σε συνέντευξη του στο Variety, ο σπουδαίος Λόουτς δήλωσε ότι τρέφει «τεράστιο σεβασμό» για τον Γκλέιζερ και ότι η ομιλία του ήταν «πολύ γενναία».

Ο κορυφαίος Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς εξέφρασε την υποστήριξή του στον Τζόναθαν Γκλέιζερ για τον πολυσυζητημένο ευχαριστήριο λόγο του στα Όσκαρ για τη «Ζώνη ενδιαφέροντος».

Ο Λόουτς πρόσθεσε ότι ο Γκλέιζερ δέχθηκε «μεγάλη υποστήριξη από πολλούς, πάρα πολλούς Εβραίους, οι οποίοι είπαν ότι σπάει το στερεότυπο του ότι όλοι οι Εβραίοι υποστηρίζουν αυτό που κάνει το Ισραήλ, γιατί σαφώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο»

Σε συνέντευξή του στο Variety, ο Λόουτς δήλωσε ότι τρέφει «τεράστιο σεβασμό» για τον Γκλέιζερ και ότι η ομιλία του ήταν «πολύ γενναία». Και πρόσθεσε: «Και είμαι σίγουρος ότι κατάλαβε τις πιθανές συνέπειες, πράγμα που τον κάνει ακόμα πιο θαρραλέο, οπότε σέβομαι πολύ τον ίδιο και τη δουλειά του».

«Σέβομαι πολύ αυτό που έκανε»

Η ομιλία του Γλέιζερ, στην οποία είπε ότι αρνείται «ο εβραϊσμός και το Ολοκαύτωμα να καπηλεύονται από μια κατοχή που έχει οδηγήσει σε σύγκρουση τόσους πολλούς αθώους ανθρώπους», πρoκάλεσε κατακραυγή αλλά και επαίνους από όλες τις πλευρές της συζήτησης για τον πόλεμο στη Γάζα.

Το Ίδρυμα Επιζώντων Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Γκλέιζερ, ένεκα της οσκαρικής ομιλίας χαρακτηρίζοντας την «ηθικά αδικαιολόγητη», εκατοντάδες Εβραίοι δημιουργοί υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή υποστηρίζοντας ότι «τροφοδοτεί το αυξανόμενο αντιεβραϊκό μίσος σε όλο τον κόσμο» και ο σκηνοθέτης του «Ο γιος του Σαούλ» Λάζλο Νέμες δήλωσε: «Θα έπρεπε να είχε παραμείνει σιωπηλός».

«Προσπαθώ απλώς να σκέφτομαι το μέλλον και να μην νιώθω νοσταλγία»

Από την άλλη πλευρά, ο Γκλέιζερ υποστηρίχθηκε από τον Πιότρ Κυβίνσκι, διευθυντή του Μνημείου του Άουσβιτς, ο οποίος δήλωσε ότι «ο Τζόναθαν Γκλέιζερ εξέφρασε μια καθολική ηθική προειδοποίηση κατά της απανθρωποποίησης», από τον θεατρικό συγγραφέα Τόνι Κούσνερ και από την συλλογικότητα «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη».

Ο Λόουτς πρόσθεσε ότι ο Γκλέιζερ δέχθηκε «μεγάλη υποστήριξη από πολλούς, πάρα πολλούς Εβραίους, οι οποίοι είπαν ότι σπάει το στερεότυπο του ότι όλοι οι Εβραίοι υποστηρίζουν αυτό που κάνει το Ισραήλ, γιατί σαφώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο… [Η ομιλία] ήταν εξαιρετικά σημαντική, καθώς δείχνει αυτή την ποικιλομορφία. Για αυτό, σέβομαι πολύ αυτό που έκανε».

«Έχω φτάσει στο τέλος»

Ο Λόουτς προέβη στη δική του δήλωση διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα στα κινηματογραφικά βραβεία Bafta τον Φεβρουάριο, υψώνοντας τη γροθιά του καθώς ο σεναριογράφος Πολ Λάβερτι κρατούσε μια αφίσα  που έγραφε «Σταματήστε τη σφαγή».

Ο σκηνοθέτης αποκάλυψε επίσης ότι προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να ξεκινήσει ένα έργο για τη Μέση Ανατολή, λέγοντας: «Αυτό ήταν ένα θέμα με το οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ, αλλά δεν ήξερα ακριβώς πώς να το προσεγγίσω. Θα έπρεπε να είναι ντοκιμαντέρ, αλλά ήταν ένα μεγάλο έργο».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Λόουτς επανέλαβε ότι το έργο «Η Τελευταία Παμπ», το δράμα του που κυκλοφόρησε πρόσφατα για τους πρόσφυγες που ζουν στη βορειοανατολική Αγγλία, ήταν σχεδόν σίγουρα η τελευταία του ταινία, λέγοντας: «Έχω φτάσει στο τέλος».

Και πρόσθεσε: «Προσπαθώ απλώς να σκέφτομαι το μέλλον και να μην νιώθω νοσταλγία».

*Με πληροφορίες από: Guardian | Κεντρική φωτογραφία θέματος:  YARA NARDI | REUTERS

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024