Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ειλικρινής και γενναίος»: Προοδευτικές εβραϊκές προσωπικότητες υπερασπίζονται την ομιλία του Τζόναθαν Γκλέιζερ

«Ειλικρινής και γενναίος»: Προοδευτικές εβραϊκές προσωπικότητες υπερασπίζονται την ομιλία του Τζόναθαν Γκλέιζερ

Η Jewish Voice for Peace και το Auschwitz Memorial είναι μεταξύ εκείνων που υπερασπίζονται τον νικητή των Όσκαρ εν μέσω αντιδράσεων για τον λόγο του στην τελετή, στον οποίο μίλησε για τη Γάζα.

Εβραϊκές προσωπικότητες μιλούν υπέρ του Τζόναθαν Γκλέιζερ εν μέσω αντιδράσεων για την ομιλία του σκηνοθέτη της «Ζώνης Ενδιαφέροντος» στην τελετή απονομής των Όσκαρ, με ορισμένους να χαρακτηρίζουν τα λόγια του «ειλικρινή και γενναία».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο καλύτερης διεθνούς ταινίας, ο Γκλέιζερ είπε ότι διαψεύδει ότι «ο εβραϊσμός και το Ολοκαύτωμα καπηλεύονται από μια κατοχή που έχει οδηγήσει σε συγκρούσεις τόσους πολλούς αθώους ανθρώπους» στη Γάζα και το Ισραήλ.

Η ομιλία του απέσπασε χειροκροτήματα στο Dolby Theatre, αλλά γρήγορα καταδικάστηκε από ομάδες όπως η Anti-Defamation League (ADL) και αυτή την εβδομάδα εκατοντάδες Εβραίοι του Χόλιγουντ υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή που την καταδίκασε.

Η πολυπλοκότητα των απόψεων

Ωστόσο, άλλοι κινηματογραφιστές και οργανώσεις δήλωσαν ότι τα λόγια του είχαν απήχηση, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα των απόψεων σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας και το ρήγμα που έχει δημιουργήσει στην εβραϊκή κοινότητα.

Το Auschwitz Memorial και προοδευτικές εβραϊκές ομάδες των ΗΠΑ, όπως η Jewish Voice for Peace, υπερασπίστηκαν τον σκηνοθέτη μετά την κατακραυγή για τα λόγια του στην τελετή της 10ης Μαρτίου.

«Στην ομιλία του για την αποδοχή των Όσκαρ, ο Τζόναθαν Γκλέιζερ απηύθυνε μια παγκόσμια ηθική προειδοποίηση κατά της απανθρωποποίησης. Στόχος του δεν ήταν να κατέβει στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου», ανέφερε σε δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα ο Piotr Cywiński, διευθυντής του Auschwitz Memorial. «Οι κριτικοί που περίμεναν μια σαφή πολιτική στάση ή μια ταινία αποκλειστικά για τη γενοκτονία δεν κατανόησαν το βάθος του μηνύματός του».

«Ο Γκλέιζερ είναι μέρος μιας σημαντικής, αυξανόμενης εβραϊκής φωνής σε όλο τον κόσμο που αντιτίθεται στην κατάχρηση της εβραϊκής ιστορίας για να δικαιολογήσει την εκστρατεία απανθρωποποίησης και γενοκτονίας του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού»

Δείτε την ομιλία του στα Όσκαρ 

«Στον αγώνα τους για ελευθερία και δικαιοσύνη»

«Η Ζώνη Ενδιαφέροντος εξιστορεί την καθημερινή ζωή του Ρούντολφ Χες, ενός διοικητή του Άουσβιτς, και της συζύγου του – και έχει ως στόχο να δείξει πού οδηγεί η απανθρωποποίηση», είπε ο Γκλέιζερ στην ομιλία του.

«Όλες οι επιλογές μας έγιναν για να μας φέρνουν αντιμέτωπους στο παρόν, όχι για να πούμε κοιτάξτε τι έκαναν τότε, αλλά κοιτάξτε τι κάνουμε εμείς τώρα. Η ταινία μας δείχνει πού οδηγεί η απανθρωποποίηση στη χειρότερη μορφή της. Έχει διαμορφώσει όλο το παρελθόν και το παρόν μας», είπε.

Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, η Jewish Voice for Peace ανέφερε ότι «ο Γλέιζερ μιλάει εκ μέρους του μαζικού και αυξανόμενου αριθμού Εβραίων που τιμούν την ιστορία μας, ενώνοντας τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας στον αγώνα τους για ελευθερία και δικαιοσύνη».

Ο εκτελεστικός παραγωγός της ταινίας διαφώνησε

«Αυτοί που επιτίθενται στον Γκλέιζερ προσπαθούν να διεκδικήσουν την αποκλειστική ιδιοκτησία της εβραϊκής ταυτότητας και της κληρονομιάς του Ολοκαυτώματος, προκειμένου να υπερασπιστούν την καταπίεση, την κατοχή και τη γενοκτονία των Παλαιστινίων από την ισραηλινή κυβέρνηση», ανέφερε η ομάδα.

Τις ημέρες μετά την ομιλία, η ADL δήλωσε ότι τα σχόλιά του «δικαιολογούν την τρομοκρατία» και ο εκτελεστικός παραγωγός της ταινίας δήλωσε ότι διαφωνεί με τον Γκλέιζερ. Η ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από στελέχη και επαγγελματίες του Χόλιγουντ κατηγόρησε τον σκηνοθέτη ότι «προβαίνει σε ηθική εξίσωση μεταξύ ενός ναζιστικού καθεστώτος που προσπάθησε να εξοντώσει μια φυλή ανθρώπων και ενός ισραηλινού έθνους που προσπαθεί να αποτρέψει τη δική του εξόντωση».

Η επιστολή υπερασπίστηκε επίσης τις ισραηλινές ενέργειες στην περιοχή, λέγοντας: «Η χρήση λέξεων όπως «κατοχή» για να περιγράψει έναν ιθαγενή εβραϊκό λαό που υπερασπίζεται μια πατρίδα που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν και έχει αναγνωριστεί ως κράτος από τα Ηνωμένα Έθνη, διαστρεβλώνει την ιστορία».

Κοιτάξτε τι κάνουμε τώρα

Άλλοι, ωστόσο, τον επαίνεσαν που έθεσε στο επίκεντρο της προσοχής τις φρικαλεότητες στη Γάζα, όπως η Simone Zimmerman, συνιδρύτρια του IfNotNow.

«Οι υστερίες και τα ψέματα σχετικά με την ειλικρινή, ανθρώπινη και γενναία ομιλία του Τζόναθαν Γκλέιζερ για τα Όσκαρ απλώς επιβεβαιώνουν την άποψή του – ότι η Ζώνη Ενδιαφέροντος έγινε για να μας φέρει αντιμέτωπους στο παρόν – όχι για να πει, «Κοιτάξτε τι έκαναν τότε», μάλλον, «Κοιτάξτε τι κάνουμε τώρα»», δήλωσε η Zimmerman.

«Ο Γκλέιζερ είναι μέρος μιας σημαντικής, αυξανόμενης εβραϊκής φωνής σε όλο τον κόσμο που αντιτίθεται στην κατάχρηση της εβραϊκής ιστορίας για να δικαιολογήσει την εκστρατεία απανθρωποποίησης και γενοκτονίας του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού».

Ο Jesse Peretz, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Ο ηλίθιος αδελφός μας», προσέφερε επίσης την υποστήριξή του στον Γκλέιζερ σε συνέντευξή του στο Variety, λέγοντας στο πρακτορείο: «Νομίζω ότι αυτή είναι μια περίπτωση όπου η διαφοροποιημένη γλώσσα είναι δυστυχώς ένα επικίνδυνο πράγμα να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε, επειδή τα έντονα συναισθήματά μας μπορούν να μας κάνουν να θέλουμε να κάμψουμε το νόημα πίσω από λέξεις που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα – έτσι ώστε να γίνει ευκολότερο να τις απορρίψουμε».

Μια υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να σταματήσουν τη βία

Σε άρθρο του στο Nation, ο συγγραφέας Dave Zirin χαρακτήρισε την ομιλία του Γκλέιζερ «όμορφη και γενναία και σύμφωνη με την εβραϊκή παράδοση της συζήτησης».

Έγραψε ότι η ομιλία του Γκλέιζερ, μαζί με τις διαμαρτυρίες που απέκλεισαν τους δρόμους γύρω από τον χώρο, ήταν από τις λίγες αναγνωρίσεις της βαρβαρότητας του πολέμου μέσα σε μια κατά τα άλλα λαμπερή βραδιά. «Ήταν μια υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να σταματήσουν τη βία και να κερδίσουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός σε κάθε γωνιά, σε κάθε πανεπιστημιούπολη, σε κάθε πολιτιστικό χώρο της χώρας».

Αρκετοί αστέρες, όπως ο Mark Ruffalo, ο Mahershala Ali και η Billie Eilish, φόρεσαν καρφίτσες Artists4Ceasefire στην τελετή απονομής των Όσκαρ, ενώ και άλλοι καλλιτέχνες του Χόλιγουντ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Γκλέιζερ μετά τις αντιδράσεις.

Ο Asif Kapadia, ο Βρετανός μουσουλμάνος σκηνοθέτης του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ Amy του 2015, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Variety: «Ο Γκλέιζερ στάθηκε όρθιος και είπε την αλήθεια. Αυτό κάνουν οι αληθινοί καλλιτέχνες.

»Χρησιμοποίησε τη δύναμη και τη θέση του και τη μεγαλύτερη παγκόσμια σκηνή για να μιλήσει για ανθρώπους χωρίς δύναμη, χωρίς φωνή ή για εκείνους που φοβούνται πολύ να μιλήσουν, σε μια βιομηχανία που είναι πολύ συντηρητική και αρνητική ως προς τον κίνδυνο και που έχει μακρά ιστορία στη μαύρη λίστα ανθρώπων» είπε.

*Με στοιχεία από theguardian

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024