Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «Ζώνη Ενδιαφέροντος» είναι μια ακραία μορφή παρωδίας του Ολοκαυτώματος

Η «Ζώνη Ενδιαφέροντος» είναι μια ακραία μορφή παρωδίας του Ολοκαυτώματος

«Το δράμα του Jonathan Glazer, που διαδραματίζεται ανάμεσα στους Ναζί που διοικούσαν το Άουσβιτς, μετατρέπει τη φρίκη του Ολοκαυτώματος σε σκηνές από έναν γάμο» γράφει ο Richard Brody στο New Yorker.

«Με τις ταινίες που βασίζονται σε βιβλία, δεν υπάρχει κανένα εγγενές πλεονέκτημα ούτε στην πίστη ούτε στην απιστία. Αυτό που έχει σημασία είναι η αίσθηση της ελευθερίας, της χρήσης ενός βιβλίου για τους δικούς σου σκοπούς. Αυτό είναι το καλύτερο πράγμα στη «Ζώνη ενδιαφέροντος», τη διασκευή του συγγραφέα και σκηνοθέτη Jonathan Glazer του ομώνυμου μυθιστορήματος του Martin Amis του 2014» γράφει ο Richard Brody στο New Yorker και συνεχίζει:

«Ο Glazer το μεταμορφώνει δραστικά και το κάνει να μοιάζει σχεδόν εξ ολοκλήρου με δικό του δημιούργημα. Η αφήγηση του μυθιστορήματος γίνεται μέσω των μονολόγων των χαρακτήρων, και πρόκειται κυρίως για φωνές γεμάτες ερμηνευτική κομψότητα –το μυθιστόρημα του Amis παίζει σε μεγάλο βαθμό σαν μια παραλλαγή του μυθιστορήματος του Φίλιπ Ροθ, “Το Σύνδρομο Πόρτνoϊ” με πρωταρχικούς ήρωες τους φανταστικούς ναζί που διοικούν το Άουσβιτς».

Ζουν σε ένα χαριτωμένο σπίτι ακριβώς έξω από τα τείχη του στρατοπέδου θανάτου- το ακίνητο εφάπτεται στα τείχη, τα οποία, με τα καμπύλα συρματοπλέγματα, είναι άμεσα αναγνωρίσιμα

Photo: YouTube

Ζουν σε ένα χαριτωμένο σπίτι ακριβώς έξω από τα τείχη του στρατοπέδου θανάτου

«Δεν είμαι οπαδός του βιβλίου, το οποίο μου φαίνεται σαν μια σχεδόν παρωδία του Ολοκαυτώματος, με χειμαρρώδεις ερωτικές εκρήξεις λαγνείας, ζήλιας και παραλογισμού που εφαρμόζονται στην άθλια ιδιωτική ζωή φανταστικών ναζιστών αξιωματούχων και μαζικών δολοφόνων» συνεχίζει ο Richard Brody στην κριτική του.

«Επίσης, πρωταγωνιστεί ένας Εβραίος χαρακτήρας, ο Szmul, ο ηγέτης της Sonderkommando -Εβραίοι κρατούμενοι με εντολή να κάνουν μεγάλο μέρος της σωματικής εργασίας που συνεπάγεται η μαζική δολοφονία, όπως το ξύρισμα των μαλλιών, η καθοδήγηση των αιχμαλώτων στους θαλάμους αερίων και το φτυάρισμα της στάχτης. Η φωνή του Szmul, αν και γραμμένη συνοπτικά και αραιά, προσδίδεται μια συγκινητική σοβαρότητα, αλλά η μοίρα του είναι υλικό pulp fiction.

»Η ταινία του Glazer αποστάζει και μεταμορφώνει την υπόθεση του μυθιστορήματος σε μια εντελώς διαφορετική ιστορία και τόνο. Πρόκειται για ένα είδος στενά οριοθετημένου βιο-πικ, με επίκεντρο την πραγματική οικογένεια Höss: Ο Rudolf Höss (Christian Friedel), μακροχρόνιο μέλος των Ναζί και των S.S., ο οποίος ήταν ένας από τους διοικητές του Άουσβιτς, η σύζυγός του, Hedwig (Sandra Hüller), με το παρατσούκλι Hedy, και οι τρεις κόρες και οι δύο γιοι τους, από έφηβοι έως ένα βρέφος.

»Ζουν σε ένα χαριτωμένο σπίτι ακριβώς έξω από τα τείχη του στρατοπέδου θανάτου- το ακίνητο εφάπτεται στα τείχη, τα οποία, με τα καμπύλα συρματοπλέγματα, είναι άμεσα αναγνωρίσιμα. Ζουν μια συνηθισμένη οικογενειακή ζωή: κάνουν πικνίκ δίπλα στο ποτάμι, η Hedy φροντίζει τον κήπο της, τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο- γίνονται γιορτές γενεθλίων και κοινωνικές συγκεντρώσεις. Αλλά κάποιες λεπτομέρειες ξεχωρίζουν. Η Hedy κάνει τα «ψώνια» της για ρούχα, καλλυντικά και κοσμήματα ανάμεσα σε αντικείμενα που έχουν κατασχεθεί από απελαθέντες. (Ένας φίλος βρήκε ένα διαμάντι σε ένα κατασχεμένο σωληνάριο οδοντόκρεμας, δηλώνοντας: «Είναι πολύ έξυπνοι»). Το περιρρέον soundtrack της καθημερινότητας είναι το γαύγισμα των σκύλων, οι φωνές των αστυνομικών, οι κραυγές των αιχμάλωτων θυμάτων, οι πυροβολισμοί και ο βρυχηθμός και ο καπνός των κρεματορίων.

Δείτε το τρέιλερ 

Το κύριο δράμα της ταινίας είναι η σύγκρουση μεταξύ επαγγελματικής ζωής και οικογενειακής ευτυχίας

Ο Höss, που θεωρείται καλός διευθυντής, προάγεται σε ανώτερη θέση και αποστέλλεται στη γερμανική πόλη Oranienburg (όπου βρίσκεται το στρατόπεδο συγκέντρωσης Sachsenhausen). Όμως η Hedy, η οποία είναι ευτυχισμένη στο σπίτι του Άουσβιτς και στο αγροτικό τοπίο που το περιβάλλει, πιέζει τον Rudolf να παρακαλέσει τους ανωτέρους του να αφήσει εκείνη και τα παιδιά να συνεχίσουν να ζουν εκεί κατά την απουσία του. Ο δυστυχισμένος Höss αποχαιρετά το άλογό του (ναι, το άλογό του: «Σ’ αγαπώ- σ’ αγαπώ, ομορφιά μου») και τη Hedy. Κατευθύνεται στη Γερμανία, μόνος του, όπου είναι μέρος της beau monde αλλά δεν το απολαμβάνει καθόλου, αναφέροντας στη Hedy στο τηλέφωνο ότι με δυσκολία μίλησε σε όλους τους αριστοκράτες και τους επώνυμους σε έναν χορό με φανταχτερά φορέματα, επειδή ήταν πολύ απασχολημένος με το προσπαθεί να αερίσει την ψηλοτάβανη αίθουσα.

«Αν αυτό ακούγεται οριακά ξεκαρδιστικό, θα έπρεπε, γιατί η ταινία είναι μια ακραία μορφή Holokitsch- είναι το φετινό «Jojo Rabbit». Η ταινία του Glazer είναι μια παρουσίαση σχεδόν απύθμενης φρίκης.

»Υπάρχει εννοιολογική τόλμη στην προσπάθεια, ωστόσο ο Glazer δεν επιδεικνύει το θάρρος ή τη διανοητική αυστηρότητα για να τα καταφέρει με επιτυχία- αν το έκανε, θα είχε επικεντρώσει την ταινία αυστηρά στις εμπειρίες και την οπτική γωνία της Hedy και των παιδιών, σημειώνοντας τις νύξεις και τα ίχνη του στρατοπέδου θανάτου μέσα και κοντά στο σπίτι και μέσα στο τοπίο. Η ταινία θα έδειχνε τον Rudolf και τις δραστηριότητές του αποκλειστικά μέσα από τα μάτια τους, κάνοντας έτσι τις εικασίες και τις αμφιβολίες τους ή την εσκεμμένη αδιαφορία τους ακόμη πιο εμφανείς – η ταινία δεν θα εμφάνιζε περισσότερες λεπτομέρειες της φρίκης από αυτές που έβλεπαν οι ίδιοι» σχολιάζει ο Richard Brody στο New Yorker.

Παρόλα αυτά, ο Glazer θέλει να τονίσει ότι οι εν λόγω κοινοτοπίες δεν είναι απλές κοινοτοπίες- είναι ζοφερές και σοβαρές

Photo: YouTube

Παρόλα αυτά…

Δεν υπάρχει χώρος για λυσσαλέα συμπεριφορά στην ταινία, ωστόσο, ούτε ιδεολογική κουβέντα ούτε απροκάλυπτο μίσος. Δεν υπάρχει επίσης χώρος για τα θύματα: οι φυλακισμένοι, που υπηρετούν ως καταναγκαστικά έργα, εμφανίζονται γύρω από το σπίτι καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, αλλά σιωπηλά. Δεν τους δίνεται ούτε φωνή ούτε άποψη.

«Παρόλα αυτά, ο Glazer θέλει να τονίσει ότι οι εν λόγω κοινοτοπίες δεν είναι απλές κοινοτοπίες- είναι ζοφερές και σοβαρές. Σε αντίθεση με σχεδόν κάθε άλλη ταινία που ξεκινάει με ένα οικογενειακό πικνίκ σε ένα γοητευτικό παραποτάμιο τοπίο, η ταινία ξεκινάει με περισσότερα από δύο λεπτά μαύρης οθόνης, συνοδευόμενη από μουσική (της Mica Levi) τόσο ζοφερή που κάνει την Ένατη του Μάλερ να ακούγεται σαν Καρλ Στάλινγκ.

»Με άλλα λόγια, πριν από την πρώτη δραματική εικόνα, ο Glazer έχει ουσιαστικά διακηρύξει τη βαθιά σοβαρότητα της ταινίας, και τη δική του. Για να μη χαθεί ο οποιοσδήποτε θεατής πολύ μέσα στα φωτοπράσινα ζιζάνια της καθημερινότητας της οικογένειας Höss, ο Glazer διακόπτει την ταινία με παραισθησιογόνες σεκάνς, με τρομακτικά εξπρεσιονιστικές ασπρόμαυρες, θερμικές εικόνες νυχτερινής όρασης, με μουσική που μοιάζει με νεκρικές ριπές από τα βάθη της Γης.

Ο σκηνοθέτης φαίνεται να τα θέλει και τα δύο – να κάνει λεπτούς υπαινιγμούς που αποκτούν νόημα από σφοδρούς κλυδωνισμούς, να αποφεύγει τις ιδιαιτερότητες ενώ χτυπάει γενικευμένα συναισθήματα» καταλήγει στην κριτική του ο Richard Brody.

*Με στοιχεία από newyorker.com

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024