Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Η εξέγερση των αυτοκόλλητων» - Μια μικρή πόλη στην Ισπανία απόφασισε να πολεμήσει την στεγαστική κρίση

«Η εξέγερση των αυτοκόλλητων» – Μια μικρή πόλη στην Ισπανία απόφασισε να πολεμήσει την στεγαστική κρίση

Είναι μια συζήτηση που διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη, καθώς πόλεις από την Αθήνα μέχρι το Άμστερνταμ παλεύουν με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του υπερτουρισμού.

Εξοργισμένος αφού ανακάλυψε ότι το σπίτι που έμενε πληρώνοντας ενοίκιο για 10 χρόνια επρόκειτο να γίνει τουριστικό κατάλυμα, ο Ντάνι Ρομέρο αποφάσισε να λάβει δράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό που ακολούθησε γρήγορα μετατράπηκε σε ένα κίνημα, καθώς οι κάτοικοι στη Μάλαγα άρχισαν να κολλούν αυτοκόλλητα – που έγραφαν «Μια οικογένεια ζούσε εδώ παλιά» ή «Πηγαίντε σπίτια σας» – έξω από τουριστικά καταλύματα σε όλη τη νότια ισπανική πόλη.

«Δεν είχα σκοπό να ξεκινήσω μια επανάσταση», είπε ο Ρομέρο. «Απλώς ψάχνω για ένα σπίτι για να ζήσω».

Ο πυρήνας αυτού που ένας ισπανικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός αποκάλεσε «η εξέγερση των αυτοκόλλητων» δεν είναι η απόρριψη του τουρισμού, είπε ο Ρομέρο. Αντίθετα, καθώς οι κάτοικοι της πόλης παλεύουν με αριθμό ρεκόρ τουριστών, αποτελεί κριτήριο για μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση που θα μπορούσε να επιτρέψει μια καλύτερη συνύπαρξη μεταξύ κατοίκων και τουριστών.

Είναι μια συζήτηση που διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη, καθώς πόλεις από την Αθήνα μέχρι το Άμστερνταμ παλεύουν με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του υπερτουρισμού.

Στη Μάλαγα, ο Ρομέρο έκανε ό,τι μπορούσε για να διαπραγματευτεί με τον ιδιοκτήτη του, προσφέροντάς να πληρώνει περισσότερο ενοίκιο για το διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων που έμενε στα περίχωρα του κέντρου της πόλης.

Η άρνηση του ιδιοκτήτη του, ωστόσο, έρεψε τον Ρομέρο σε μια απεγνωσμένη αναζήτηση εν μέσω των ελάχιστων επιλογών μιας αγοράς ακινήτων όπου τα τουριστικά καταλύματα ξεπερνούσαν για χρόνια τον αριθμό των κατοίκων στο κέντρο της πόλης.

«Έβλεπα σπίτια που δεν έχουν παράθυρα, ένα άλλο που ήθελε προκαταβολή 40.000 ευρώ (34.192 £)», είπε. «Την Παρασκευή, ένας μου ζήτησε μια προκαταβολή 200 ευρώ μόνο για να επισκεφτώ το διαμέρισμα»

Έχοντας απογοητευτεί πλήρως, μπήκε στη σελίδα στα social media της ομάδας που ανήκει, δημοσιεύοντας τη δική του άποψη για τις γνωστές μπλε ταμπέλες που διαφημίζουν τουριστικά καταλύματα στην πόλη. «Πρόκειται για επίθεση εναντίον των πολιτών της πόλης», είπε, καθώς κάλεσε άλλους να δημιουργήσουν το δικό τους rebrand αυτών των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων.

Η εκστρατεία αναπτύχθηκε γρήγορα, καθώς οι κάτοικοι άρχισαν να εκτυπώνουν τις απαντήσεις και να τις κολλούν  σε όλη την πόλη.

«Για μένα φαίνεται ένας πολύ ειρηνικός τρόπος διαμαρτυρίας», είπε ο Ρομέρο. «Δεν υπάρχει κάποια οργάνωση ή κάποιο πολιτικό κόμμα πίσω από αυτό. Όλοι έχουν κουραστεί, γιατί αυτό είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους», είπε στον Guardian.

Η στεγαστική κρίση στην Ισπανία

Μια πρόσφατη έρευνα με κατοίκους στη Μάλαγα διαπίστωσε ότι η πρόσβαση στη στέγαση κατατάσσεται ως το κύριο μέλημά τους, με το 60% των ερωτηθέντων να περιγράφουν τις τιμές ενοικίασης ως «πολύ ακριβές».

Ενώ περίπου το 80% των ερωτηθέντων περιέγραψε τον αντίκτυπο του τουρισμού ως «πολύ θετικό» ή «θετικό», τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία έδειξαν ότι το 2021, ο αριθμός των αλλοδαπών που μετακόμισαν στην πόλη αυξήθηκε κατά 2.600 ενώ ο πληθυσμός των Ισπανών υπηκόων μειώθηκε κατά σχεδόν 1.000.

Καθώς ο αριθμός των τουριστικώn καταλυμάτων αυξήθηκε, η προσφορά ενοικίων για τους ντόπιους συρρικνώθηκε, ενώ ορισμένοι είχαν αναγκαστεί να μετακομίσουν σε κοινόχρηστα καταλύματα και νέους, είπε ο Ρομέρο. «Είμαι 48 ετών, έχω υψηλό εισόδημα, εξοικονομώ χρήματα και δεν μπορώ να βρω σπίτι. Πώς είναι η κατάσταση για τα άτομα που είναι 25 ετών;»

Όσοι ήταν αρκετά τυχεροί που είχαν το σπίτι τους δεν έμειναν άτρωτοι, είπε, καθώς η εισροή τουριστών είχε αντικαταστήσει σταθερά τα οπωροπωλεία και τα ιχθυοπωλεία με περίπτερα αναμνηστικών και αποθήκευση αποσκευών. «Δεν έχω τίποτα εναντίον του τουρισμού. Τουρίστες επισκέπτονται το μπαρ μου και έχω ταξιδέψει ως τουρίστας», είπε ο Ρομέρο. «Αλλά πρέπει να μπει όριο τον τουρισμό – εγώ και η μισή πόλη δεν μπορούμε να ζήσουμε έτσι».

Καθώς διαδίδονται τα νέα για την «εξέγερση των αυτοκόλλητων» στη Μάλαγα, ο Ρομέρο έλαβε μηνύματα από όλη τη χώρα. Από το Σαν Σεμπαστιάν μέχρι τη Βαλένθια και τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, οι κάτοικοι ήρθαν σε επαφή για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον να εκτυπώσουν τα δικά τους αυτοκόλλητα.

«Κάποιοι άνθρωποι ήταν πραγματικά υποστηρικτικοί. Άλλοι πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι ανόητα», είπε. «Αλλά στο τέλος της ημέρας, το μόνο που κάνω – επαναλαμβάνω – είναι να διαμαρτύρομαι γιατί δεν έχω σπίτι».

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024