Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Βυθισμένη στο χάος η Γάζα - Λιγοστεύουν οι ελπίδες για εκεχειρία πριν το Ραμαζάνι

Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Βυθισμένη στο χάος η Γάζα – Λιγοστεύουν οι ελπίδες για εκεχειρία πριν το Ραμαζάνι

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Δεν θα κάνουμε «κανένα συμβιβασμό» στις απαιτήσεις μας για οριστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, επιμένει η ισλαμιστική οργάνωση

Για 155η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με την κατάσταση να είναι πλέον απελπιστική.

Η ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα κορυφώνεται. Οι άμαχοι εκλιπαρούν για λίγο αλεύρι προκειμένου να φτιάξουν ψωμί, ενώ παιδιά πεθαίνουν από την πείνα και την αφυδάτωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος προσπαθούν να επιτύχουν μια συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών πριν από το Ραμαζάνι. Ωστόσο, η Χαμάς δεν κάνει βήμα πίσω από τις απαιτήσεις της και ζητά την επιστροφή των εκτοπισμένων, λόγω του πολέμου, αμάχων στις εστίες τους.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ζητά από τη Χαμάς να δώσει έναν ακριβή κατάλογο των ομήρων που είναι ακόμη ζωντανοί στη Γάζα, ωστόσο η οργάνωση δηλώνει ότι αγνοεί ποιος είναι «ζωντανός ή νεκρός».

Δείτε live

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο in

02:20  Ο πόλεμος δεν ξεκίνησε με την 7η Οκτωβρίου»

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Francesca Albanese, λέει ότι ο πόλεμος «δεν άρχισε με την τρομερή ημέρα» της 7ης Οκτωβρίου.

Η Αλμπανέζε δήλωσε ότι σύντομα θα δημοσιεύσει μια έκθεση που δείχνει πώς η τελευταία επίθεση στη Γάζα έχει απλώς «εντείνει τις μεθόδους πολέμου» που χρησιμοποίησε το Ισραήλ σε πολλές άλλες προηγούμενες επιθέσεις του και τις έφερε σε νέα και πρωτοφανή επίπεδα…

01:55 Οι Ταξιαρχίες Quds δημοσιεύουν βίντεο από επίθεση με ισραηλινή μπουλντόζα

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα μαχητών που ανατινάζουν μια θωρακισμένη μπουλντόζα Caterpillar D9 του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πυροδότησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό όταν η μπουλντόζα βρισκόταν στην είσοδο του προσφυγικού καταυλισμού Nour Shams στην πόλη Tulkarem.

01:30  Μπάιντεν: Ο πρωθυπουργός βλάπτει περισσότερο παρά βοηθά το Ισραήλ – Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα είναι αντίθετος με ό,τι πρεσβεύει το Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δηλώνει σε συνέντευξή του στο MSNBC ότι πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «βλάπτει περισσότερο το Ισραήλ παρά το βοηθάει» με τον τρόπο που προσεγγίζει τον πόλεμο του κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Αμερικανός ηγέτης επαναλαμβάνει την υποστήριξή του για το δικαίωμα του Ισραήλ να καταδιώξει τη Χαμάς μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αλλά λέει ότι ο Νετανιάχου «πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις αθώες ζωές που χάνονται ως συνέπεια των ενεργειών που γίνονται».

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί εδώ και μήνες ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει τη διεθνή υποστήριξη λόγω των αυξανόμενων απωλειών μεταξύ των αμάχων στη Γάζα και αυτές οι τελευταίες παρατηρήσεις δείχνουν την όλο και πιο τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Μπάιντεν λέει για τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα: «Είναι αντίθετο με αυτό που πρεσβεύει το Ισραήλ. Και νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο λάθος».

Ο Μπάιντεν λέει ότι μια ενδεχόμενη ισραηλινή εισβολή στην πόλη Ράφα της Γάζας, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, είναι «κόκκινη γραμμή» για τον ίδιο, αλλά δήλωσε ότι δεν θα κόψει όπλα όπως οι αναχαιτιστές πυραύλων Iron Dome που προστατεύουν τον ισραηλινό άμαχο πληθυσμό από τις επιθέσεις με ρουκέτες στην περιοχή.

01:05 Ο Λίβανος λέει ότι οικογένεια πέντε ατόμων σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο- οι IDF δεν έχουν ακόμη σχολιάσει

Ισραηλινό πλήγμα σκότωσε μια πενταμελή οικογένεια και τραυμάτισε άλλους εννέα ανθρώπους σε χωριό του νότιου Λιβάνου κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, αναφέρουν λιβανέζικες πηγές ασφαλείας.

Δεν υπάρχει άμεσο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και το Ισραήλ ανταλλάσσουν θανατηφόρα διασυνοριακά πυρά σε σχεδόν καθημερινή βάση από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος τον Οκτώβριο μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα.

00:40 «Ντροπή και προσβολή για τους στρατιώτες του IDF» βουλευτές απαντούν οργισμένοι στην απειλή του αρχιραβίνου

Οργισμένες αντιδράσεις καταφθάνουν μετά τη δήλωση του σεφαραδίτη αρχιραββίνου Yitzhak Yosef ότι οι υπερορθόδοξοι πολίτες θα εγκαταλείψουν τη χώρα αν αναγκαστούν να στρατολογηθούν στο στρατό.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid, πρόεδρος του κεντρώου κόμματος Yesh Atid, λέει ότι το σχόλιο «αποτελεί ντροπή και προσβολή για τους στρατιώτες των IDF που θυσιάζουν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της χώρας».

«Ο ραβίνος Γιοσέφ είναι κρατικός υπάλληλος, με μισθό από το κράτος – δεν μπορεί να απειλεί το κράτος», γράφει στο X.

Ο Avigdor Liberman, πρόεδρος του Yisrael Beytenu, γράφει: «Χωρίς καθήκοντα, δεν υπάρχουν δικαιώματα».

«Είναι ντροπή που ο ραβίνος Yitzhak Yosef και οι υπερορθόδοξοι απατεώνες συνεχίζουν να βλάπτουν την ασφάλεια του Ισραήλ και να ενεργούν ενάντια στη halacha», γράφει.

Το ακροδεξιό κόμμα του συνασπισμού Θρησκευτικός Σιωνισμός αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Στρατολόγηση στο στρατό: Μια καλή πράξη! Είμαστε ευγνώμονες για το προνόμιο να υπηρετούμε τον λαό του Ισραήλ, να μαθαίνουμε την Τορά και να βοηθάμε το Ισραήλ σε μια εποχή ανάγκης».

«Μετά από δύο χιλιάδες χρόνια εξορίας, δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τη χώρα μας. Μια κοινότητα που είναι πρόθυμη να πληρώσει με τη ζωή της για τη Γη του Ισραήλ δεν θα την εγκαταλείψει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», αναφέρεται.

Το υπερεθνικιστικό κόμμα Otzma Yehudit λέει ότι «η στρατιωτική θητεία είναι ένα τεράστιο προνόμιο για έναν Εβραίο που υπερασπίζεται τη χώρα του και μια μεγάλη πράξη».

00:15 Aν του υποχρεώσετε να καταταγούν στον στρατό θα φύγουμε όλοι μαζί από το Ισραήλ, λέει υπερορθόδοξος ραββίνος

Ο επικεφαλής Σεφαραδίτης ραβίνος Yitzhak Yosef απειλεί ότι οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι θα εγκαταλείψουν μαζικά το Ισραήλ εάν η κυβέρνηση τερματίσει τις εξαιρέσεις από την υποχρεωτική στράτευση που απολαμβάνει η κοινότητα.

«Αν τους αναγκάσετε να πάνε στο στρατό, θα μετακομίσουμε όλοι στο εξωτερικό», λέει ο Yosef κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας διάλεξης.

Ο Yosef είναι γιος του εκλιπόντος πνευματικού ηγέτη του κόμματος Shas, Ovadia Yosef, και ασκεί μεγάλη επιρροή στην παράταξη, η οποία συμμετέχει στον συνασπισμό του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.

«Όλοι αυτοί οι κοσμικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι χωρίς τα κολέγια και τις γιέσιβες, ο στρατός δεν θα ήταν επιτυχημένος» λέει, αναφερόμενος στα ιδρύματα όπου οι θρησκευόμενοι άνδρες μελετούν εβραϊκά κείμενα αντί να εργάζονται ή να κατατάσσονται. «Οι στρατιώτες πετυχαίνουν μόνο χάρη σε αυτούς που μαθαίνουν Τορά».

Η πίεση προς τον συνασπισμό να τερματίσει την εξαίρεση από τη στρατιωτική και εθνική θητεία για την υπερορθόδοξη κοινότητα αυξάνεται, ιδίως εν μέσω του πολέμου κατά της Χαμάς.

Η Διεύθυνση Προσωπικού του IDF δήλωσε σε επιτροπή της Κνεσέτ τον περασμένο μήνα ότι περίπου 66.000 νέοι άνδρες από την υπερορθόδοξη κοινότητα, τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα του πληθυσμού, έλαβαν απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία κατά το περασμένο έτος, που φέρεται να αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Περίπου 540 από αυτούς αποφάσισαν να καταταγούν από την έναρξη του πολέμου, δήλωσε ο IDF.

Το 2022, ο πληθυσμός των Χαρέντι ήταν περίπου 1.280.000, περίπου το 13,3% του συνολικού πληθυσμού του Ισραήλ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ.

23:45 «Δεν μπορώ να αντέξω αυτό που βλέπω» – Μεγάλη πορεία στο Λονδίνο

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές υπέρ της Παλαιστίνης πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Λονδίνου ζητώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές κυμάτισαν παλαιστινιακές σημαίες και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Σταματήστε τον πόλεμο στη Γάζα», καθώς βάδιζαν από το Hyde Park Corner προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η τραγουδίστρια Charlotte Church είπε ότι συμμετείχε στη διαμαρτυρία για να «δείξει αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης για όλα όσα υποφέρουν».

«Είμαστε όλοι εδώ γιατί δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτό που βλέπουμε. Δεν αντέχουμε να βλέπουμε αμάχους –παιδιά, γυναίκες– να σφάζονται. Και έτσι είμαστε εδώ γιατί οι καρδιές μας είναι τόσο γεμάτες αγάπη για τον παλαιστινιακό λαό», είπε ο Τσερτς.

23:30 Στο Συμβουλίο Ασφαλείας του ΟΗΕ η έκθεση σεξουαλικής βίας από τη Χαμάς

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραήλ Κατς και η υπουργός Κοινωνικής Ισότητας Μέι Γκολάν θα ηγηθούν της ισραηλινής αντιπροσωπείας που θα μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑΗΕ) τη Δευτέρα.

Η Γκολάν είπε ότι θα «εκπροσωπήσει όλες τις Ισραηλινές γυναίκες» στην έκτακτη συνάντηση, την οποία ζήτησαν η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ μετά από έκθεση του ΟΗΕ που ανέφερε ότι υπάρχουν «βάσιμες αιτίες» ότι διαπράχθηκαν περιπτώσεις σεξουαλικής βίας κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τον ΟΗΕ για φερόμενη προσπάθεια να «συγκαλύψει» την έκθεση, η οποία ανέφερε επίσης τεκμηριωμένα στοιχεία σεξουαλικής βίας που διαπράττουν Ισραηλινοί στρατιώτες εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι το ΥΠΕΞ έδωσε εντολή στους διπλωμάτες του Ισραήλ να εξαπολύσουν επίθεση δημοσίων σχέσεων με στόχο να πιέσουν τον ΟΗΕ να κηρύξει τη Χαμάς «τρομοκρατική» οργάνωση και να εξετάσει εξονυχιστικά τα πορίσματα της έκθεσης του ΟΗΕ.

23:10 Ο επικεφαλής της UNRWA «επιφυλακτικά αισιόδοξος» θα συνεχιστεί ξανά η παροχή βοήθειας

Η υπηρεσία βοήθειας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες βρίσκεται σε «κίνδυνο θανάτου, σε κίνδυνο διάλυσης», αλλά υπάρχει ελπίδα να αποκατασταθεί περισσότερη βοήθεια μετά από κινήσεις του Καναδά και της Σουηδίας, λέει ο επικεφαλής της Phillipe Lazzarini.

«Είμαι προσεκτικά αισιόδοξος ότι εντός των επόμενων εβδομάδων, καθώς και μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Catherine Colonna, θα επιστρέψουν ορισμένοι δωρητές», είπε.

Μετά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ κατά της UNRWA, η Colonna άρχισε να εργάζεται για την έκθεση στα μέσα Φεβρουαρίου και θέλει να επισκεφθεί το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και το Αμμάν της Ιορδανίας την επόμενη εβδομάδα.

22:30 Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ κατακεραυνώνει την Τουρκία μετά τα σχόλια του Ερντογάν

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς χαρακτήρισε την Τουρκία «τη μεγαλύτερη χώρα που υποστηρίζει τρομοκράτες στον κόσμο δίπλα στο Ιράν» μετά από δαγκωτικά σχόλια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κατς είπε σε μια ανάρτησή του στο X ο ηγέτης του έχει γίνει «ντροπή» για τη δημοκρατία που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και η υποστήριξη του Ερντογάν στη Χαμάς τον καθιστά «έναν από τους μεγαλύτερους καταπιεστές και αντισημίτες στην ιστορία».

Ο Ερντογάν συνέκρινε νωρίτερα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Αδόλφος Χίτλερ και είπε ότι η Τουρκία αρνείται να χαρακτηρίσει τη Χαμάς «τρομοκρατική» οργάνωση.

22:00 Η Μοσάντ λέει ότι οι συνομιλίες εκεχειρίας συνεχίζονται

Οι προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας για μια εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα συνεχίζονται, λέει η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ, παρά τις εξασθενημένες ελπίδες για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

«Οι επαφές και η συνεργασία με τους διαμεσολαβητές συνεχίζονται διαρκώς σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα κενά και να επιτευχθούν συμφωνίες», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

21:45 Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ

Πολλοί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγαίνουν ξανά στους δρόμους του Τελ Αβίβ σε εβδομαδιαίες διαδηλώσεις ζητώντας την απελευθέρωση των αιχμαλώτων στη Γάζα και πρόωρες εκλογές.

Διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Νετανιάχου και απαιτούν να γίνουν περισσότερα από τις αρχές για την απελευθέρωση των Ισραηλινών που εξακολουθούν να κρατούνται στον πολιορκημένο θύλακα.

Η ελπίδα για μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων-κρατουμένων με τη Χαμάς πριν το Ραμαζάνι έχει χαθεί τις τελευταίες ημέρες.

21:30 Το Ισραήλ ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία πριν από το Ραμαζάνι

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι λέει ότι ο στρατός «ενισχύει» τις δυνάμεις και τις προετοιμασίες του ενόψει του Ραμαζανιού, καθώς οι ελπίδες για εκεχειρία πριν από την έναρξη του ιερού μουσουλμανικού μήνα φαίνεται να εξασθενίζουν.

«Η Χαμάς αποτρέπει μια συμφωνία και ενεργεί αντίθετα με ό,τι υποδείχθηκε από τους διαμεσολαβητές», είπε σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Αρνούμενος μια συμφωνία, η Χαμάς αποτρέπει μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και συνεχίζει να αυξάνει τα δεινά του πληθυσμού της Γάζας», πρόσθεσε ο Χαγκάρι.

21:05 Οι κρατούμενοι στη Γάζα υπόκεινται σε αναγκαστική εξαφάνιση

Σύμφωνα με την Εταιρεία Παλαιστινίων Κρατουμένων, οι ισραηλινές αρχές αρνούνται να αποκαλύψουν οποιαδήποτε πληροφορία που σχετίζεται με τη σύλληψή τους.

«Όσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να μην μάθουμε για τη μοίρα τους, τόσο περισσότερο μεγαλώνει η ανησυχία μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα υπό το φως των μαρτυριών που βγαίνουν στην επιφάνεια για βασανιστήρια και εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον κρατουμένων στη Γάζα από τότε που ξεκίνησε η χερσαία εισβολή», ανέφερε.

«Δεν μας εκπλήσσουν τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι 27 κρατούμενοι της Γάζας πέθαναν υπό κράτηση, αλλά μάλλον αποτελούσαν πρόσθετες αποδείξεις για το επίπεδο των φρικτών εγκλημάτων που πραγματοποιήθηκαν από την κατοχή».

21:00 Πλάνα από το βρετανικό πολεμικό πλοίο που κατέρριψε drones των Χούθι

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκραντ Σαπς γνωστοποίησε σήμερα ότι ένα πλοίο του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού κατέρριψε δύο επιθετικά drones που εκτόξευσαν οι αντάρτες των Υεμένης Χούθι.

«Χθες το βράδυ, η φρεγάτα HMS Richmond χρησιμοποίησε πυραύλους Sea Ceptor για να καταρρίψει δύο επιθετικά drones – αποκρούοντας με επιτυχία μια ακόμη παράνομη επίθεση από τους Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν», τόνισε ο Σαπς σε ανάρτηση στο X.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να σώσουν ζωές και να προστατεύσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», συμπλήρωσε.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024