Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εικόνες - ντοκουμέντο: Ο ισραηλινός δρόμος που χωρίζει τη Γάζα στα δύο έφτασε στις ακτές της Μεσογείου

Εικόνες – ντοκουμέντο: Ο ισραηλινός δρόμος που χωρίζει τη Γάζα στα δύο έφτασε στις ακτές της Μεσογείου

Οι Παλαιστίνιοι που ζουν στη Γάζα φοβούνται ότι τα μεταπολεμικά σχέδια ασφαλείας του Ισραήλ θα περιορίσουν περαιτέρω την ελευθερία μετακίνησης, ενθυμούμενοι τις ημέρες της ισραηλινής κατοχής πριν από το 2005

Ένας δρόμος που κατασκευάζεται από τον ισραηλινό στρατό χωρίζοντας τη Γάζα στα δύο έφτασε στις ακτές της Μεσογείου, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων του CNN.

Είναι μέρος ενός σχεδίου ασφαλείας για τον έλεγχο της επικράτειας για μήνες και πιθανώς για τα επόμενα χρόνια, είπαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Μια δορυφορική εικόνα από τις 6 Μαρτίου αποκαλύπτει ότι ο δρόμος ανατολής-δύσης, ο οποίος κατασκευάζεται εδώ και εβδομάδες, εκτείνεται τώρα από τη συνοριακή περιοχή Γάζας-Ισραήλ σε ολόκληρη τη λωρίδα πλάτους περίπου 6,5 χιλιομέτρων (περίπου 4 μίλια). Περίπου 2 χιλιόμετρα (1,2 μίλια) περιλαμβάνει έναν υπάρχοντα δρόμο, ενώ τα υπόλοιπα είναι καινούργια, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είπαν στο CNN ότι χρησιμοποιούσαν τη διαδρομή για να «δημιουργήσουν (ένα) επιχειρησιακό έρεισμα στην περιοχή» και να επιτρέψουν «τη διέλευση δυνάμεων καθώς και υλικοτεχνικό εξοπλισμό». Όταν ρωτήθηκε για την ολοκλήρωση της διαδρομής, το IDF είπε ότι ο δρόμος υπήρχε πριν από τον πόλεμο και «ανακαινιζόταν», επειδή τα τεθωρακισμένα οχήματα τον «χάλασαν», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αρχή και τέλος».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε ένα σχέδιο, το οποίο έλαβε το CNN , στο γραφείο ασφαλείας του στις 23 Φεβρουαρίου για ένα μέλλον μετά τη Χαμάς για τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της «πλήρους αποστρατιωτικοποίησης» του θύλακα και της αναθεώρησης της ασφάλειας, της πολιτικής διοίκησης και της εκπαίδευσης. συστήματα.

Οι Παλαιστίνιοι που ζουν στη Γάζα φοβούνται ότι τα μεταπολεμικά σχέδια ασφαλείας του Ισραήλ θα περιορίσουν περαιτέρω την ελευθερία μετακίνησης, ενθυμούμενοι τις ημέρες της ισραηλινής κατοχής πριν από το 2005, όταν τοποθετήθηκαν σημεία ελέγχου μεταξύ γειτονικών χωριών και κατασκευάστηκαν αποκλειστικοί δρόμοι παράκαμψης για τη σύνδεση των ισραηλινών οικισμών μεταξύ τους και στο Ισραήλ.

Πριν

Μετά

Ονομάστηκε από τον πρώην ισραηλινό οικισμό Netzarim στη Γάζα, ο «Διάδρομος Netzarim» τέμνει έναν από τους δύο κύριους δρόμους βορρά-νότου της Γάζας, την οδό Salaheddin, για να δημιουργήσει μια στρατηγική, κεντρική διασταύρωση. Φαίνεται επίσης να συνδέεται με την οδό Al Rashid, η οποία εκτείνεται κατά μήκος της ακτής, δείχνουν δορυφορικές εικόνες. Οι Παλαιστίνιοι είπαν στο CNN ότι θυμούνται ότι η λεγόμενη «διασταύρωση Netzarim» υπήρχε πριν από το 2005. τότε, ήταν σε μεγάλο βαθμό προσβάσιμο μόνο στους Ισραηλινούς εποίκους.

Ο Ισραηλινός υπουργός για τις Υποθέσεις της Διασποράς Amichai Chikli είπε στο CNN ότι ο νέος δρόμος θα «διευκολύνει» τον ισραηλινό στρατό να ξεκινήσει επιδρομές βόρεια της πόλης της Γάζας και νότια, στην κεντρική περιοχή της Λωρίδας της Γάζας.

Ο δρόμος, ο οποίος είπε ότι θα χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον ένα χρόνο, θα έχει τρεις λωρίδες: μία για βαρέα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, άλλη για ελαφρύτερα οχήματα και τρίτη για ταχύτερη κίνηση. Θα είναι δυνατή η οδήγηση στον διάδρομο Netzarim από το Be’eri, ένα ισραηλινό κιμπούτς κοντά στα σύνορα της Γάζας, στη Μεσόγειο Θάλασσα σε επτά λεπτά, είπε.

Κόβοντας τη λωρίδα στα δύο

Μια σειρά δορυφορικών εικόνων από πριν και μετά τις 7 Οκτωβρίου δείχνουν πώς το Ισραήλ επεκτείνει έναν υπάρχοντα δρόμο για την κατασκευή του διαδρόμου. Μια εικόνα από τις 29 Φεβρουαρίου, που παρασχέθηκε από τη Maxar Technologies και αναθεωρήθηκε από το CNN, δείχνει νέα τμήματα του δρόμου προς τα ανατολικά και τα δυτικά του υπάρχοντος. Και η δορυφορική εικόνα από τις 6 Μαρτίου, που παρέχεται από τα Planet Labs, δείχνει τη νέα κατασκευή να φτάνει μέχρι την ακτή.

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε να χαράζει ένα μονοπάτι για τα τεθωρακισμένα του οχήματα αμέσως μετά την κήρυξη πολέμου κατά της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, μετά την επίθεση της μαχητικής ομάδας στο Ισραήλ. Δορυφορικές εικόνες από τον Νοέμβριο δείχνουν τα ίχνη να αναδύονται, τη στιγμή που η εστίαση του στρατού στράφηκε στην γύρω πόλη της Γάζας, προχωρώντας από τα ανατολικά. Στις αρχές Οκτωβρίου, το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων από τη βόρεια Γάζα προς νότια του Ουάντι Γάζα, μιας λωρίδας υγροτόπων που διχοτομεί τον θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε περιοδεία στο δεξιό ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι 14 στον διάδρομο Netzarim τον Φεβρουάριο, αποκαλύπτοντας αυτό που ονόμασε «buffer» που εργάζεται γύρω από το δρόμο. Η έκθεση έδειξε δυνάμεις του Ισραηλινού Σώματος Μηχανικών να χειρίζονται τρακτέρ, φορτηγά και εργαλεία μηχανικής.

Ο αντισυνταγματάρχης Shimon Orkabi, διοικητής του τάγματος «601» του Σώματος Μηχανικών Μάχης, είπε στο Channel 14 ότι οι στρατιώτες ήταν απασχολημένοι με την καταστροφή οποιασδήποτε υποδομής στην ουδέτερη περιοχή. «Βασικά μας άνοιξε ολόκληρο αυτόν τον χώρο εδάφους, επιτρέποντάς μας να ελέγχουμε όλα όσα συμβαίνουν σε αυτόν τον διάδρομο», είπε.

«Ένα φράγμα ταπείνωσης»

Η Έμιλι Χάρντινγκ, διευθύντρια του Προγράμματος Πληροφοριών, Εθνικής Ασφάλειας και Τεχνολογίας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον, δήλωσε στο CNN ότι ο διάδρομος Netzarim είναι μια προσπάθεια «ελέγχου της μετακίνησης πληθυσμού».

Ένας δρόμος που χωρίζει τη λωρίδα θα διευκολύνει «να ελέγξουμε τους ανθρώπους που κινούνται πέρα ​​δώθε μεταξύ βορρά και νότου και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αν κάποιος από αυτούς είναι μαχητές της Χαμάς», πρόσθεσε.

H Χάρντινγκ δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για το Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε την επιχείρηση στη Γάζα είναι να προσπαθήσει να ξεριζώσει τους μαχητές της Χαμάς που κρύβονται ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό: Ο μόνος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι με πραγματικά καλές τακτικές επιτόπιες πληροφορίες και στη συνέχεια να τους αποτρέψεις από το να μετακινούνται.

Πολλοί άνθρωποι στη Γάζα θυμούνται πώς ήταν αυτοί οι έλεγχοι στις μετακινήσεις πριν το Ισραήλ αποσυρθεί από τη λωρίδα.

Κατά τη διάρκεια μιας παλαιστινιακής εξέγερσης κατά της ισραηλινής κατοχής από το 2000 έως το 2005, γνωστής ως Δεύτερη Ιντιφάντα, ο λεγόμενος «κόμβος Netzarim» είχε αποκλειστεί εντελώς, δήλωσε στο CNN ο Jamal Al-Rozzi, δάσκαλος από την πόλη της Γάζας. Έγινε γνωστή ως εστία συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, είπε.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024