Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Δεν βλέπει εκεχειρία ο Μπάιντεν μέχρι το Ραμαζάνι – Εικόνες ντοκουμέντα από τα σχέδια του Ισραήλ να «κόβει» στα δύο τη Γάζα

Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Δεν βλέπει εκεχειρία ο Μπάιντεν μέχρι το Ραμαζάνι – Εικόνες ντοκουμέντα από τα σχέδια του Ισραήλ να «κόβει» στα δύο τη Γάζα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Eκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο στο νότιο τμήμα του θύλακα, ζώντας σε σκηνές σε άθλιες συνθήκες και δίνοντας μάχη με την έλλειψη τροφίμων

Για 154η ημέρα μαίνεται το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με τις ελπίδες για εκεχειρία πριν από το Ραμαζάνι να σβήνουν.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα συνεχίσουν να επιχειρούν σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα, μέχρι να εξαλείψουν το καθεστώς της Χαμάς και να ανακτήσουν όλους τους αιχμαλώτους.

Την ίδια ώρα, οι εκκλήσεις να επιτραπεί περισσότερη βοήθεια στη Γάζα πληθαίνουν, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε σκηνές σε άθλιες συνθήκες και δίνουν μάχη με την έλλειψη τροφίμων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε χθες το Ισραήλ να μη χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως «διαπραγματευτικό χαρτί» και ανήγγειλε την κατασκευή προσωρινού λιμένα στη Λωρίδα, για να επιτραπεί η παράδοση μεγαλύτερων ποσοτήτων βοήθειας διά θαλάσσης.

Δείτε live

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο in

07:14 Νέες επιθέσεις ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Οχθη

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa κάνει λόγο για νέο κύμα επιθέσεων από ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην περιοχή Μασάφερ Γιάτα κοντά στην πόλη της Χεβρώνας και στο χωριό Μπούρκα κοντά στην πόλη Ραμάλα.

Οι χωριστές ομάδες εποίκων τραυμάτισαν δύο Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένου ενός ηλικιωμένου στη Μασάφερ Γιάτα και προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σ’ ένα σπίτι στην Μπούρκα, μεταδίδει το Wafa.

Οι επιθέσεις εξαπολύονται μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΗΕ που κατέγραφε μεγάλη αύξηση στην ένταση, τη σοβαρότητα και τη συχνότητα της βίας τόσο των ισραηλινών εποίκων όσο και της κρατικής κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ιδιαίτερα μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

06:55 Αμερικανικά πλήγματα κατά των Χούθι

Αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χθες Παρασκευή επιδρομή εναντίον θέσεων των Χούθι στην Υεμένη, βάζοντας στο στόχαστρό τους δύο πυραύλους που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στις 3:55 μ.μ. (τοπική ώρα) τρομοκράτες Χούθι εκτόξευσαν από την Υεμένη δύο βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του πλοίου M/V Propel Fortune υπό σημαία Σιγκαπούρης», το οποίο έπλεε στον Κόλπο του Αντεν.

Σύμφωνα με τη CENTCOM, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

06:31 «Κραυγαλέος περισπασμός» το σχέδιο βοήθειας του Μπάιντεν

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, γνωστοί με τα γαλλικά αρχικά τους MSF, επέκριναν τα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν να παραδώσει βοήθεια στη Γάζα δια θαλάσσης ως «κραυγαλέο περισπασμό» από την «αδιάκριτη» και «δυσανάλογη» στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στον θύλακα.

«Τα τρόφιμα, το νερό και οι ιατρικές προμήθειες που χρειάζονται τόσο απεγνωσμένα οι άνθρωποι στη Γάζα βρίσκονται ακριβώς στην άλλη πλευρά των συνόρων. Το Ισραήλ πρέπει να διευκολύνει αντί να μπλοκάρει τη ροή των προμηθειών», δήλωσε η Αβρίλ Μπενουά, εκτελεστική διευθύντρια των ΓΧΣ στις ΗΠΑ, σε ανάρτησή της στο X.

«Αυτό δεν είναι πρόβλημα εφοδιασμού είναι πολιτικό πρόβλημα. Αντί στον αμερικανικό στρατό να προσβλέπουν στην εξεύρεση μιας λύσης, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιμείνουν στην άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση χρησιμοποιώντας τους δρόμους και τα σημεία εισόδου που ήδη υπάρχουν».

06:12 Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν 1.000 στρατιώτες

Ο υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, είπε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ότι ο αμερικανικός στρατός σχεδιάζει ν’ αναπτύξει 1.000 στρατιώτες για τη μεταφορά και την κατασκευή του λιμανιού στη Γάζα.

Ο σχεδιασμός βρίσκεται ακόμα στ’ αρχικά του στάδια, δήλωσε, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 60 ημέρες για να υλοποιηθεί.

Το λιμενικό σύστημα περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά τμήματα, με το πρώτο ν’ αφορά στην κατασκευή μιας πλωτής, υπεράκτιας φορτηγίδας που θα μπορεί να δέχεται παραδόσεις βοήθειας.

Στη συνέχεια, η βοήθεια θα μεταφέρεται στη στεριά μέσω πλωτού διαδρόμου μήκους 550 μέτρων που θα είναι αγκυροβολημένος στην ακτή.

Ο Ράιντερ τόνισε ότι κανένας στρατιώτης των ΗΠΑ δεν θα εισέλθει στη Γάζα, έστω και προσωρινά, για να ολοκληρώσει την κατασκευή του λιμανιού, επισημαίνοντας ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος θα μεταφέρει τις προμήθειες στη στεριά βρίσκεται υπό εξέταση.

05:55 Πάνες: Η πιο τρομακτική πρόκληση για μια μητέρα

Μια κρύα νύχτα πριν τρεις εβδομάδες, η Aida al-Baawi μετέβη εσπευσμένα από την αυτοσχέδια σκηνή της στο κοντινό Νοσοκομείο Μαρτύρων αλ Ακσά στη Λωρίδα της Γάζας και, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου, γέννησε την κόρη της.

Ο τοκετός ήταν ένας αγώνας λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού για τη φροντίδα της και αρκετής αναισθησίας για ν’ απαλύνει τον πόνο της από τα ράμματα.

Το κοριτσάκι της γεννήθηκε υγιές, αλλά μια εντελώς νέα μάχη ξεκίνησε για την 29χρονη al-Baawi καθώς άρχισε να ψάχνει απεγνωσμένα για μια ανάγκη που πολλές μητέρες θεωρούν δεδομένη: τις πάνες.

Η εξασφάλιση πάνας έχει γίνει η πιο τρομακτική πρόκληση για την al-Baawi, όπως για πολλές μητέρες στη Γάζα, καθώς οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη για τα είδη που σπανίζουν εξαιτίας της πολιορκίας που επιβλήθηκε από το Ισραήλ.

«Κάθε μέρα κάνω ολόκληρο αγώνα για ν’ αγοράσω πάνες για το κοριτσάκι μου, ενώ έχω άλλο ένα παιδί που τις χρειάζεται ακόμα», λέει η μητέρα τεσσάρων παιδιών στο Al Jazeera.

Για την al-Baawi το ν’ αγοράσει δύο πακέτα πάνες πριν τον πόλεμο θα κόστιζε λιγότερο από 10 δολάρια, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον.

«Φανταστείτε ότι χρειάζεστε 75 έως 80 δολάρια μόνο για πάνες», λέει. «Είναι αυτή μια βιώσιμη κατάσταση»;

05:23 Πάνω από 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές

Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις σε κτίρια κατοικιών σε κεντρικά και νότια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας χθες Παρασκευή, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει 12 άτομα που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε δύο σπίτια στην αλ Καράρα κοντά στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο τοπικές και ιατρικές πηγές.

Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν ενώ αρκετοί ακόμα αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια, ανέφερε το πρακτορείο.

Άλλοι οκτώ άνθρωποι – οι περισσότεροι παιδιά – σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην πόλη az-Zawayda στην κεντρική Γάζα, πρόσθεσε.

Το Wafa μετέδωσε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις στη βόρεια πόλη της Γάζας και έριξαν βόμβες λευκού φωσφόρου στη Χαν Γιούνις.

04:15 Ο Νετανιάχου πρέπει να κάνει περισσότερα για τη βοήθεια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να επιτρέψει τη μεταφορά περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας, αφότου τον έπιασαν να λέει ότι θα είχε μια ειλικρινή συζήτηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.

«Ναι», απάντησε ο Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους που τον ρωτούσαν αν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να κάνει περισσότερα για να επιτρέψει τη μεταφορά της βοήθειας (περισσότερα εδώ).

02:38 Δεν βλέπει εκεχειρία ο Μπάιντεν μέχρι το Ραμαζάνι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι φαίνεται δύσκολη η επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πριν την έναρξη του Ραμαζανιού την Κυριακή.

«Φαίνεται δύσκολη», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε εάν είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας πριν την έναρξη του μήνα του Ραμαζανιού, της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής νηστείας (περισσότερα εδώ).

22:45 Ο ισραηλινός δρόμος που χωρίζει τη Γάζα στα δύο έφτασε στις ακτές της Μεσογείου

Ένας δρόμος που κατασκευάζεται από τον ισραηλινό στρατό χωρίζοντας τη Γάζα στα δύο έφτασε στις ακτές της Μεσογείου, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων του CNN. Είναι μέρος ενός σχεδίου ασφαλείας για τον έλεγχο της επικράτειας για μήνες και πιθανώς για τα επόμενα χρόνια, είπαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Μια δορυφορική εικόνα από τις 6 Μαρτίου αποκαλύπτει ότι ο δρόμος ανατολής-δύσης, ο οποίος κατασκευάζεται εδώ και εβδομάδες, εκτείνεται τώρα από τη συνοριακή περιοχή Γάζας-Ισραήλ σε ολόκληρη τη λωρίδα πλάτους περίπου 6,5 χιλιομέτρων (περίπου 4 μίλια). που χωρίζει τη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, από τα νότια του θύλακα. Περίπου 2 χιλιόμετρα (1,2 μίλια) περιλαμβάνει έναν υπάρχοντα δρόμο, ενώ τα υπόλοιπα είναι καινούργια, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN.

Πριν

Μετά

22:35 Αρκετοί τραυματίες σε ισραηλινή επίθεση κοντά στο Χαν Γιουνίς

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας όταν οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο ένα αυτοκίνητο στη συνοικία al-Thawabta, νότια του Khan Younis.

Το βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο επαληθεύτηκε από τη μονάδα ελέγχου στοιχείων του Al Jazeera, Sanad, δείχνει τους τραυματίες να κείτονται στο πάτωμα του νοσοκομείου καθώς ιατροί φροντίζουν για τα τραύματά τους.

22:20 Η Γαλλία καταδικάζει ισραηλινά σχέδια για 3.500 νέες μονάδες εποικισμού

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας «καταδίκασε έντονα» τα σχέδια του Ισραήλ να χτίσει 3.500 νέες οικιστικές μονάδες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως αυτή την απόφαση, η οποία είναι απαράδεκτη, παράνομη και ανεύθυνη δεδομένων των εξαιρετικά υψηλών εντάσεων που υπάρχουν ήδη στη Δυτική Όχθη και της προσέγγισης ευαίσθητων θρησκευτικών εορτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της .

«Η Γαλλία καταδικάζει όλα τα μονομερή μέτρα που υπονομεύουν τις προοπτικές για μια λύση δύο κρατών, η οποία είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια και οι νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε εγκρίνει κυρώσεις κατά των εξτρεμιστών Ισραηλινών εποίκων που ευθύνονται για πράξεις βίας κατά Παλαιστινίων αμάχων στη Δυτική Όχθη».

Η Γαλλία ζήτησε επίσης την εξάρθρωση των παράνομων ισραηλινών σημείων ελέγχου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

22:05 Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς λέει «κανένας συμβιβασμός» στις συνομιλίες εκεχειρίας

Η Χαμάς λέει ότι δεν θα υπάρξει συμβιβασμός στο αίτημά της να αποσυρθεί το Ισραήλ από τη Γάζα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κατασχέθηκαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Η κορυφαία προτεραιότητά μας για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων είναι η πλήρης δέσμευση για τον τερματισμό της επίθεσης και την απόσυρση του εχθρού, και δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός σε αυτό», δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κασάμ, σε τηλεοπτική δήλωση.

Οι αιχμάλωτοι υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων λόγω των ελλείψεων σε προμήθειες στη Γάζα, πρόσθεσε.

21:50 Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με την έκθεση του εισηγητή του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον εισηγητή του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία σε συγκρούσεις για να συζητήσουν μια έκθεση σχετικά με τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Φάινερ και η διευθύντρια του Συμβουλίου Πολιτικής για την Πολιτική του Λευκού Οίκου, Τζένιφερ Κλάιν, ήταν μεταξύ των αξιωματούχων στη συνάντηση με την Πραμίλα Πάτεν.

Η Πάτεν παρουσίασε λεπτομερώς το εύρος και τη μεθοδολογία της αποστολής δύο εβδομάδων της ομάδας της στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη που ολοκληρώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου.

21:10 Ο ισραηλινός στρατός χτυπά θέσεις της Χεζμπολάχ μετά από εκτόξευση ρουκετών

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα εναέρια πλάνα από αυτό που είπε ότι είναι ένα από τα πολλά αεροπορικά πλήγματα στο νότιο Λίβανο.

Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ στο Μαργουαχίν, τις υποδομές στο Λαμπούνε και μια θέση στο Ayta Ash Shab από την οποία η ένοπλη λιβανική ομάδα αρκετές ώρες νωρίτερα εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι μια δευτερεύουσα έκρηξη φαίνεται μετά το τελευταίο χτύπημα, υποδεικνύοντας ότι εκεί ήταν αποθηκευμένοι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πολλούς ρουκέτες στο Ισραήλ και είπε ότι ανταπέδωσε.

[Al Jazeera]

20:40 Το Ισραήλ προσφεύγει νομικά κατά της UNRWA

Μια νέα νομική υπόθεση που ασκήθηκε από Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένων μελών οικογενειών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, ισχυρίζεται ότι το αμερικανικό τμήμα της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) είναι συνένοχος στην παροχή βοήθειας στην «τρομοκρατία».

Η καταγγελία του δικαστηρίου ισχυρίζεται ότι η Χαμάς και άλλοι Παλαιστίνιοι «χρηματοδοτήθηκαν και βοηθήθηκαν» από την UNRWA και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό της που εδρεύει στις ΗΠΑ κατά την επίθεσή τους στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Το UN Watch, ένα όργανο με έδρα τη Γενεύη που λέει ότι παρακολουθεί τον ΟΗΕ βάσει του Χάρτη του, δημοσίευσε την καταγγελία.

20:15 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επτά ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο

Τα βλήματα εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στην περιοχή Άνω Γαλιλαία με δύο αναχαιτισμένα από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome.

Τα άλλα πέντε χτύπησαν ανοιχτές περιοχές και δεν προκάλεσαν ζημιές ή τραυματισμούς, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel. Σειρήνες ήχησαν στις κοινότητες Dishon, Malkia και Ramot Naftali.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε σε δήλωση στο κανάλι της στο Telegram ότι στόχευσε «τις θέσεις πυροβολικού του εχθρού στο Dishon με ρουκέτες Katyusha» στις 18:18 μ.μ. τοπική ώρα (16:18 GMT).

19:55 Ο Μπλίνκεν λέει ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν λέει ότι εναπόκειται στη Χαμάς να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός που θα επέτρεπε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και για συνομιλίες για μια «διαρκή επίλυση» στη σύγκρουση δεκαετιών.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο τους. Εργαζόμαστε εντατικά σε αυτό και θα δούμε τι θα κάνουν», δήλωσε ο Μπλίνκεν πριν από μια συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Η Χαμάς τον Ιανουάριο είπε ότι «οι προσπάθειες του Μπλίνκεν να δικαιολογήσει τη γενοκτονία που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός κατοχής εναντίον Παλαιστινίων αμάχων… είναι άθλιες προσπάθειες να πλύνει τα χέρια της εγκληματικής κατοχής του αίματος παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων της Γάζας».

Ο Μπλίνκεν έχει εκφράσει την υποστήριξή του για ένα παλαιστινιακό κράτος και ενθάρρυνε «διοικητικές μεταρρυθμίσεις» της Παλαιστινιακής Αρχής προκειμένου να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο.

19:25 Η UNRWA κάνει έκκληση για «αποτελεσματική» παράδοση βοήθειας στη Γάζα μέσω διασταυρώσεων

Η Διευθύντρια Επικοινωνιών της UNRWA, Ζιλιέτ Τούμα, λέει ότι «Υπάρχει ένας ευκολότερος και φθηνότερος τρόπος για να φέρεις τις τόσο απαραίτητες προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας» αφού η βοήθεια που έπεσε από αέρος σκότωσε κατά λάθος πέντε ανθρώπους.

«Αυτό γίνεται μέσω του δρόμου, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής περισσότερων φορτηγών από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας», είπε η Τούμα στο Al Jazeera. «Δεν πρέπει να είναι τόσο δύσκολο. Υπάρχουν πολλά σημεία διέλευσης που συνδέουν το Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας και αυτό χρησιμοποιούσαμε πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.

18:50 8.000 ασθενείς πρέπει να απομακρυνθούν ιατρικά από τη Γάζα

Υπολογίζεται ότι 8.000 ασθενείς πρέπει να απομακρυνθούν ιατρικά από τη Γάζα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει πάνω από 6.000 ασθενείς που σχετίζονται με τραύματα και 2.000 ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος.

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα, τα 12 λειτουργούν μερικώς, το ένα λειτουργεί ελάχιστα και τα 23 είναι μη λειτουργικά. Μόνο 20 από τις 80 εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Γάζα είναι πλέον λειτουργικές.

Είπε επίσης ότι η πρόσβαση ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα «δεν ήταν δυνατή» λόγω της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή, με τις ισραηλινές αρχές να δίνουν το πράσινο φως μόνο σε έξι από τις 24 προγραμματισμένες αποστολές σε περιοχές βόρεια της Γάζας τον Φεβρουάριο.

18:40 Εννέα νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε δύο σπίτια στην πόλη Ράφα από τα ξημερώματα, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους, ανάμεσά τους παιδιά, σύμφωνα με την ομάδα του Al Jazeera Arabic

18:25 Ο ισραηλινός στρατός χτυπά γύρω από την πόλη Kafr Shuba του Λιβάνου

Ανταποκριτές του Al Jazeera ανέφεραν ότι βομβαρδίζει το ισραηλινό πυροβολικό στην περιοχή της πόλης Kfar Shuba, στο νότιο Λίβανο.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι τρεις πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από το νότιο Λίβανο προσγειώθηκαν σε ανοιχτές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA) ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού πυροβολικού στόχευαν μια περιοχή μεταξύ της Χούλα, της Μέις αλ Τζαμπάλ και της πόλης Ταλέτ αλ-Ρουβάισα.

Τα λιβανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης χτυπήματα κοντά στις πόλεις Ayta al-Shaab και Khallet Al-Warda.

18:05 Πάνω από 600 επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου

Τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 603 επιθέσεις από βίαιους Ισραηλινούς εποίκους σε Παλαιστίνιους από τις 7 Οκτωβρίου.

Συνολικά 1.222 Παλαιστίνιοι από 19 κοινότητες βοσκών έχουν εκτοπιστεί ως άμεσο αποτέλεσμα των επιθέσεων των εποίκων, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ .

Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 592 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 282 παιδιά, έχουν εκτοπιστεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά την κατεδάφιση των σπιτιών τους λόγω έλλειψης οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί από το Ισραήλ, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι «αδύνατο να ληφθούν».

17:25 Δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν μετά από επίθεση σε στρατιωτικό φυλάκιο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν όταν δύο ένοπλοι πυροβόλησαν σε στρατιωτική θέση στον παράνομο ισραηλινό οικισμό Homesh στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού είπε ότι οι δράστες διέφυγαν.

17:10 Το 95% των εγκύων γυναικών που θηλάζουν στη Γάζα αντιμετωπίζουν «σοβαρή» επισιτιστική φτώχεια

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) λέει ότι οι Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά φέρουν το μεγαλύτερο βάρος από τις σοβαρές ελλείψεις τροφίμων στη Γάζα.

Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα σοβαρές για τις έγκυες και τις γυναίκες που θηλάζουν, το 95% των οποίων αντιμετωπίζει «σοβαρή επισιτιστική φτώχεια», λέει η UNRWA.

Η έλλειψη τροφίμων στη Γάζα έχει ρίξει σχεδόν όλους τους 2,2 εκατομμύρια κατοίκους της σε «κρίση ή χειρότερα», ανέφερε ο ΟΗΕ στα τέλη Φεβρουαρίου, σημειώνοντας το «υψηλότερο ποσοστό οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας που έχει ποτέ ταξινομηθεί».

17:00 Νέα επίθεση των Χούθι στο  Κόλπο του Άντεν

Νέα επίθεση των Χούθι σημειώθηκε σε πλοίο βρετανικών συμφερόντων, όπως μεταδίδει το Ship and Bunker, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από την βρετανική κυβέρνηση.

16:30 Νέο περιστατικό ανοιχτά της Υεμένης

15:45 Πέντε νεκροί σε προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα κατά την εναέρια ρίψη βοήθειας

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς και ένας αυτόπτης μάρτυρας είπαν στο CBS News ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή από ένα πακέτο βοήθειας, όταν τουλάχιστον ένα αλεξίπτωτο απέτυχε να αναπτυχθεί σωστά και ένα δέμα έπεσε πάνω τους. Οι άνθρωποι βρίσκονταν στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Shati στη βόρεια Γάζα και το περιστατικό συνέβη γύρω στις 4:30 π.μ. ανατολικά.

15:35 Αναφέρθηκαν θύματα σε περιστατικό αεροπορικής ρίψης

Υπάρχουν αναφορές για θύματα σε ένα περιστατικό που αφορούσε αεροπορικές ρίψεις βοήθειας στην πόλη της Γάζας.

15:16 Η Χεζμπολάχ κατονομάζει τρία μέλη της που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα

Τα μέλη της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν είναι ο Hadi Hijazi, ο Fadl Kaour και ο Ali Marji, αναφέρει το λιβανέζικο ειδησεογραφικό κανάλι al-Manar της οργάνωσης.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει στοχεύσει πολλές θέσεις της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα τις τελευταίες ημέρες.

Το τελευταίο πλήγμα από ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος κατέστρεψε ένα σπίτι μεταξύ των νότιων χωριών al-Mansouri και Majdal Zoun, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

14:36 Σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων

  • Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Τζέρεμι Λόρενς, λέει ότι οποιαδήποτε επίθεση στο έδαφος στη Ράφα θα οδηγούσε σε μεγάλες απώλειες ανθρώπινων ζωών και θα αύξανε τον κίνδυνο περαιτέρω βίαιων εγκλημάτων.
  • Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα αναφέρουν ότι μαχητές της επιτέθηκαν σε Ισραηλινούς στρατιώτες που βρίσκονταν στο πέρασμα Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα.
  • Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει ότι ένας θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο προς τη Γάζα θα ανοίξει πιθανότατα αυτό το Σαββατοκύριακο.
  • Ο Ντέιβιντ Κάμερον, υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, προέτρεψε το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο περισσότερων φορτηγών με βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακα «ως τον ταχύτερο τρόπο για να φτάσει η βοήθεια σε όσους την χρειάζονται».

14:04 Ισραήλ: 15 φορτηγά με βοήθεια στάλθηκαν στη βόρεια Γάζα την Τρίτη

Η ισραηλινή Συντονιστική Υπηρεσία Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα (Παλαιστινιακά) Εδάφη (COGAT) αναφέρει ότι 15 φορτηγά με βοήθεια στάλθηκαν στη βόρεια Γάζα την Τρίτη και τονίζει ότι η αυτοκινητοπομπή εμποδίστηκε από πλήθος Παλαιστινίων που ζητούσαν βοήθεια.

Παράλληλα, σημειώνει ότι ο στρατός του Ισραήλ «επανεξετάζει περαιτέρω» τους τρόπους για να προσφερθεί περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, ιδίως στο βόρειο τμήμα της.

Ωστόσο, οργανώσεις ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ έχει εμποδίσει τις επιχειρήσεις τους στη Γάζα, δημιουργώντας έναν «ανθρωπογενή λιμό» στον θύλακα.

13:35 Δεκάδες γυναίκες διαδηλώνουν στο Τελ Αβίβ  για την απελευθέρωση ομήρων

Δεκάδες γυναίκες διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ για την απελευθέρωση των ομήρων, σε συγκέντρωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Ramat Gan, Ra’anana, Karmiel και Modi’in.

Εικόνα από Haaretz

12:57  IDF: Η Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στο Λίβανο

Οι IDF ανέφερε ότι η Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε στο στρατιωτικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Αναφέρθηκε επίσης ότι το βράδυ της Πέμπτης ο στρατός επιτέθηκε σε κτίρια που χρησιμοποιούνται από το στρατιωτικό προσωπικό της οργάνωσης στο νότιο Λίβανο.

12:40  Κάμερον: Η Βρετανία θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τον διάδρομο βοήθειας στη Γάζα

Η Βρετανία θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ανοίξει έναν θαλάσσιο διάδρομο για την παράδοση βοήθειας απευθείας στη Γάζα, ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

«Μαζί με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουμε έναν θαλάσσιο διάδρομο για την παράδοση βοήθειας απευθείας στη Γάζα», ανέφερε ο Κάμερον σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter.

12:04 Προειδοποίηση ΟΗΕ για την επαπειλούμενη χερσαία επίθεση στη Ράφα

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε την Παρασκευή ότι μια ισραηλινή επίθεση στη συνοριακή πόλη Ράφα της Γάζας δεν μπορεί να επιτραπεί να συμβεί επειδή θα προκαλούσε μαζικές απώλειες ζωών.

«Εάν το Ισραήλ ξεκινήσει την επαπειλούμενη στρατιωτική επίθεσή του στη Ράφα, όπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε αξιοθρήνητες, απάνθρωπες συνθήκες, θα επιφέρει μαζικές απώλειες ζωών. Οποιαδήποτε χερσαία επίθεση στη Ράφα θα αυξήσει τον κίνδυνο περαιτέρω αποτρόπαιων εγκλημάτων», δήλωσε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. «Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβεί» συμπλήρωσε

11:40 Σε επίπεδα ρεκόρ οι παράνομοι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ έχει αυξήσει δραματικά τους παράνομους οικισμούς του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανεβάζοντάς τους σε «νέα συγκλονιστικά επίπεδα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

«Μεταφέροντας περισσότερο πληθυσμό του Ισραήλ στα κατεχόμενα εδάφη, οι εποικισμοί ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου», συμπλήρωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι «έτσι κινδυνεύουν να καταστρέψουν τις πιθανότητες για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος».

Οι επισημάνσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ έρχονται μετά την έγκριση από την αρμόδια αρχή των σχεδίων κατασκευής συνολικά 3.476 νέων κατοικιών σε τρεις εβραϊκούς οικισμούς κοντά στην Ιερουσαλήμ.

11:14 Οι Αλ-Κουντς ισχυρίζονται ότι συγκρούστηκαν με ισραηλινά στρατεύματα γύρω από την Τζενίν

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμική Τζιχάντ, δήλωσε ότι το τάγμα της Τζενίν ενεπλάκη σε ένοπλες συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στο χωριό Silat al-Harithiya.

Σε ανακοίνωση στο Telegram αναφέρεται ότι οι συγκρούσεις συνέβησαν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό με σφαίρες και εκρηκτικούς μηχανισμούς, χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το Silat al-Harithiya βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της κατεχόμενης πόλης Τζενίν στη βόρεια Δυτική Όχθη.

10:58 Ισραηλινά αεροσκάφη κατέστρεψαν σπίτι στο νότιο Λίβανο

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομή σε σπίτι στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου.

Δημοσίευμα αναφέρει ότι το σπίτι που βρίσκεται μεταξύ των χωριών αλ-Μανσούρι και Ματζτάλ Ζουν καταστράφηκε ολοσχερώς.

Και τα δύο χωριά βρίσκονται μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Υπήρξαν τακτικές ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της ομάδας Χεζμπολάχ πάνω από τα σύνορα.

10:46 Στην Κύπρο για τον συντονισμό βοήθειας στη Γάζα η Φον ντερ Λάιεν

Στην Κύπρο βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης (7/3) η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να εξετάσει τις υποδομές, που αφορούν τον σχεδιασμό για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από το νησί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα υποδεχτεί την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Προεδρικό.

Ακολούθως, θα μεταβούν στο λιμάνι Λάρνακας και σε εγκαταστάσεις του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), προκειμένου να επιθεωρήσουν τις υπάρχουσες υποδομές.

Αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα ξεκινήσουν οι θαλάσσιες παραδόσεις, «πιστεύεται ότι θα μπορούσε να συμβεί ήδη από την Κυριακή», αναφέρει το Reuters.

10:33 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι 78 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε οκτώ ισραηλινές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στον θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου σε 30.878.

Η ανακοίνωση στο Telegram προσθέτει ότι 104 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό την τελευταία ημέρα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των τραυματιών σε 72.402.

«Ένας αριθμός θυμάτων εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα χαλάσματα και στους δρόμους, καθώς οι IDF εμποδίζουν τα πληρώματα ασθενοφόρων και πολιτικής προστασίας να τους προσεγγίσουν», σημειώνει το υπουργείο.

10:22 Έρευνα των IDF για τους πυροβολισμούς κατά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Φεβρουάριο στην πόλη της Γάζας, κατά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι πολλοί Παλαιστίνιοι συνωστίστηκαν γύρω από φορτηγά που έφτασαν, μεταφέροντας προμήθειες, προσπαθώντας να τα λεηλατήσουν, ενώ η υγειονομική αρχή της Γάζας κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι άνοιξε πυρ την ώρα που χιλιάδες κόσμου περίμενε για να παραλάβει την ανθρωπιστική βοήθεια.

Έρευνα των IDF για το περιστατικό διαπίστωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα δεν επιτέθηκαν στην ίδια την αυτοκινητοπομπή.

Αντίθετα, πυροβόλησαν εναντίον αρκετών κατοίκων της Γάζας που κινήθηκαν προς τους στρατιώτες και ένα τανκ σε σημείο ελέγχου των IDF, θέτοντας σε κίνδυνο τα στρατεύματα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να ερευνούν τις συνθήκες του περιστατικού, προσθέτοντας ότι ο στρατός «δίνει μεγάλη σημασία στην προσπάθεια που γίνεται για να καταστεί δυνατή η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και να βελτιωθούν τα υπάρχοντα συστήματα».

Πλήθη ορμούν σε φορτηγά με βοήθεια στη βόρεια Γάζα

10:11 «Προπαγάνδα» η ανακοίνωση του Μπάιντεν για το λιμάνι στη Γάζα

Σε σχόλιό του στο Al Jazeera, ο Μαρκ Όουεν Τζόουνς, του Πανεπιστημίου Χαμάντ μπιν Χαλιφά, ανέφερε ότι η ανακοίνωση του Μπάιντεν για την κατασκευή προσωρινού λιμανιού στη Γάζα από τις ΗΠΑ είναι απλώς «προπαγάνδα», ένας τρόπος για να διαβεβαιώσει τα δυσαρεστημένα μέλη του κόμματός του ότι «νοιάζεται για τον θύλακα».

Στην πραγματικότητα, «ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να φτάσει η βοήθεια στη Γάζα είναι μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, το οποίο οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εμποδίζουν σταθερά», δήλωσε ο Όουεν Τζόουνς.

Η Σίγκριντ Κάαγκ, η ανώτερη συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση στη Γάζα, έκανε την ίδια τοποθέτηση σχετικά με τη βοήθεια στον θύλακα την Πέμπτη, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερα χερσαία περάσματα, τα οποία το Ισραήλ έχει δείξει «μικρή προθυμία να ανοίξει».

Η χερσαία μεταφορά βοήθειας είναι «ευκολότερη, ταχύτερη και φθηνότερη» από τη θαλάσσια, εξήγησε η Κάαγκ, «ιδιαίτερα αν γνωρίζουμε ότι πρέπει να διατηρήσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους κατοίκους της Γάζας για μεγάλο χρονικό διάστημα».

09:57 Μαζικές συλλήψεις στη Χαν Γιουνίς

Μαζικές συλλήψεις πραγματοποιούν στη Χαν Γιουνίς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τον Hani Mahmoud του Αl Jazeera.

Όπως περιγράφει ο δημοσιογράφος, ο ισραηλινός στρατός περικυκλώνει κτίρια κατοικιών και πραγματοποιεί μαζικές συλλήψεις και έρευνες από κτίριο σε κτίριο σε αναζήτηση μαχητών της Χαμάς.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές στη Ντέιρ αλ-Μπαλάχ. Ένα κτίριο κατοικιών γεμάτο με εκτοπισμένους ανθρώπους δέχθηκε επίθεση στην πόλη, με τουλάχιστον 11 άτομα να σκοτώνονται, ενώ πολλά βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια.

Μέλη των IDF επιχειρούν στη Χαν Γιουνίς

09:45 Επικοινωνία Λόιντ Όστιν – Γιοάβ Γκάλαντ για την αύξηση βοήθειας στη Γάζα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τ0ν Ισραηλινό ομόλογό του είχε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας για τις επιχειρήσεις στη Γάζα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, ο Λόιντ Όστιν τόνισε στον Γιοάβ Γκάλαντ ότι είναι «κρίσιμη ανάγκη» να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια από όλα τα πιθανά σημεία εισόδου στη Γάζα.

«Ο Όστιν και ο υπουργός Γκάλαντ συζήτησαν την επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί η άμεση απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

09:37 ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία ζητούν συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τους ισχυρισμούς περί σεξουαλικών εγκλημάτων

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία υπέβαλαν αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τα ευρήματα έκθεσης του Οργανισμού για τα φερόμενα σεξουαλικά εγκλήματα κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Τα δημοσιεύματα σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή έρχεται μετά από αίτημα του υπουργού Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, ενώ τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ επιθυμούν επίσης να συναντηθούν με την Πραμίλα Πάτεν, την ειδική αντιπρόσωπο του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία στις συγκρούσεις και συντάκτρια της έκθεσης.

Ο Κατζ είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη για διαβουλεύσεις, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, για τις φερόμενες προσπάθειες του Οργανισμού να αποσιωπήσει την εν λόγω έκθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κατηγόρησε επίσης τον επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την έκθεση, λέγοντας ότι «έφερε τον Οργανισμό στο χαμηλότερο επίπεδο».

09:24 Νετανιάχου: Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα δεν θα μπορούσε να είναι πιο δίκαιος

Στην ομιλία του προς τους απόφοιτους ισραηλινούς στρατιωτικούς, ο Νετανιάχου παραδέχθηκε ότι το Ισραήλ βρίσκεται υπό αυξανόμενο παγκόσμιο έλεγχο για την επίθεσή του στη Γάζα, κατά την οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 30.800 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

Ωστόσο, τόνισε ότι το Ισραήλ δεν θα πτοηθεί από την πίεση και θα προχωρήσει προς την «ολοκληρωτική νίκη».

«Υπάρχει διεθνής πίεση και αυξάνεται, αλλά ακριβώς όταν αυξάνεται η διεθνής πίεση πρέπει να κλείσουμε τις γραμμές μεταξύ μας. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι απέναντι στις προσπάθειες να σταματήσουμε τον πόλεμο. Στρατιώτες και αξιωματικοί, βρισκόμαστε εν μέσω ενός πολέμου που δεν θα μπορούσε να είναι πιο δίκαιος», δήλωσε.

09:12 Οι Ισραηλινοί θα μπορούν να επισκέπτονται τo Tέμενος Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού

Οι αστυνομικές δυνάμεις του Ισραήλ δηλώνουν ότι θα επιτραπεί στους Ισραηλινούς να επισκεφθούν το Τέμενος Αλ-Άκσα κατά την πρώτη εβδομάδα του Ραμαζανιού.

Η δήλωση, που επικαλείται το Associated Press, έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την πρόσβαση των Παλαιστινίων στον σεβαστό χώρο κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα.

Οι αρχές του Ισραήλ δηλώνουν ότι θα εργαστούν για να διατηρήσουν την ελευθερία της λατρείας για τους μουσουλμάνους στο συγκρότημα του τζαμιού της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, διατηρώντας παράλληλα τις ανάγκες ασφάλειας και προστασίας.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα εισέλθει στο Τέμενος ο ίδιος αριθμός ανθρώπων με πέρυσι.

08:57 AFP: Οι IDF αποχώρησαν από το κέντρο της Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από το κέντρο της Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου δήλωσε ότι δεκάδες άνθρωποι πήγαν να επιθεωρήσουν τα σπίτια τους μετά την αποχώρηση των δυνάμεων από το κέντρο.

«Οι κάτοικοι στοίβαξαν ό,τι μπορούσαν να περισώσουν σε αυτοκίνητα, κάρα και γαϊδούρια, ακόμη και στα κεφάλια τους», περιγράφει ο δημοσιογράφος.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη δημόσια δήλωση από τις IDF που να επιβεβαιώνουν την αποχώρηση από την πόλη.

08:44 Πλήγματα των ΗΠΑ στην Υεμένη – Καταρρίφθηκαν drones των Χούθι

Η Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM) των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε χθες (7/3), στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας, πλήγματα εναντίον τεσσάρων αυτοκινούμενων συστημάτων πυραύλων κρουζ κατά πλοίων επιφανείας (ASCM) των Χούθι και ενός μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV), επίσης των Χούθι, σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους αντάρτες αυτούς.

Η CENTCOM ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της κατέρριψαν τρία UAV που εξαπολύθηκαν προς τον Κόλπο του Άντεν από περιοχές οι οποίες ελέγχονται από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη.

08:36 Συλλήψεις στη Ναμπλούς και τη Ραμάλα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τρεις πολίτες σε δύο πόλεις της Ναμπλούς, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν δύο άνδρες στη δυτική γειτονιά της πόλης Μπειτά, ενώ ένας τρίτος στο χωριό Ουρίφ.

Επίσης, οι IDF πέρασαν χειροπέδες σε έναν Παλαιστίνιο από την πόλη Μπεϊτούνια, δυτικά της Ραμάλα.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024