Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Το Εργατικό Κόμμα καταθέτει ψήφο δυσπιστίας κατά του Νετανιάχου

Ισραήλ: Το Εργατικό Κόμμα καταθέτει ψήφο δυσπιστίας κατά του Νετανιάχου

Το Εργατικό Κόμμα του Ισραήλ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του Μπ. Νετανιάχου, επ αφορμή του πορίσματος που δείχνει υπαιτιότητα για το δυστύχημα στο Όρος Μερον.

H ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος Merav Michaeli εντάσσεται στη χορεία των φωνών της αντιπολίτευσης που καταδικάζουν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για τα πορίσματα της επιτροπής έρευνας για την καταστροφή του Meron. Στην εβραϊκή γιορτή LagBa Omer 45 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από ποδοπάτημα, στο μεγαλύτερο δυστύχημα που έχει συμβεί ποτέ στο Ισραήλ. Όλα τα θύματα ήταν άντρες και αγόρια.

«Τα ψέματα και οι υπεκφυγές δεν καλύπτουν την πραγματικότητα: Ο Νετανιάχου είναι προσωπικά υπεύθυνος για την καταστροφή. Αυτό ίσχυε για το όρος Μερόν- όσον αφορά την καταστροφή της 7ης Οκτωβρίου είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο αληθινό», γράφει στο X, πρώην Twitter. Η Michaeli φεμινίστρια, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια χάρισε αέρα ανενέωσης στο Εργατικό Κόμμα του Ισραήλ. Η Michaeli έχει κατηγορήσει τον Νετανιάχου για συμμετοχή στη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν.

Η κυβέρνηση «πρέπει να αντικατασταθεί τώρα»

«Ο Νετανιάχου είναι επικίνδυνος για το Ισραήλ. Ήταν επικίνδυνος για το Ισραήλ στην καταστροφή του Μέρον, στην καταστροφή της 7ης Οκτωβρίου και είναι επικίνδυνος για όσο καιρό κάθεται στην καρέκλα του πρωθυπουργού». Όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω της επίσκεψης Γκαντζ σε ΗΠΑ και Βρετανία που «πιέζουν» για λύση της επίθεσης και ανθρωπιστική βοήθεια. Ταυτόχρονα δεν έχουν τελειώσει οι διαδηλώσεις κατά Νετανιάχου.

Καταδεικνύοντας το διευρυνόμενο πολιτικο-κοινωνικό ρήγμα στο Ισραήλ, η κυβέρνηση Νετανιάχου διέταξε τον Ισραηλινό πρέσβη στις ΗΠΑ -και ανιψιό του Ισραηλινού προέδρου- Μάικ Χέρτσογκ να μποϊκοτάρει την επίσκεψη Καντζ και να μην του δώσει καμία βοήθεια.

H αιτιολόγηση της πρότασης δυσπιστίας

Το Εργατικό Κόμμα καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την απόφαση κρατικής επιτροπής έρευνας να τον κρίνει προσωπικά υπεύθυνο για την καταστροφή του όρους Μερόν τον Απρίλιο του 2021, κατά την οποία 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συνωστισμό στον τάφο ενός σοφού του δεύτερου αιώνα στην κορυφή του λόφου στο βόρειο Ισραήλ, παρά τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις ασφαλείας που είχαν προηγηθεί.

«Η Κρατική Ερευνητική Επιτροπή σχετικά με την καταστροφή στο Όρος Μερόν επέρριψε προσωπική, άμεση και σαφή ευθύνη στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι γνώριζε για τον κίνδυνο, αγνόησε τις πολλές προειδοποιήσεις που του είχαν σταλεί και δεν επέβλεψε την εφαρμογή των αποφάσεων της κυβέρνησης για το θέμα», αναφέρει το Εργατικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «πρέπει να αντικατασταθεί τώρα».

«Πρόκειται για μια κυβέρνηση που είναι επικίνδυνη για το κράτος του Ισραήλ, που δεν ξέρει πώς να αναλάβει την ευθύνη, ούτε για την καταστροφή στο όρος Μερόν ούτε για την καταστροφή της 7ης Οκτωβρίου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κόμματος έρχεται αφού το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου κατηγόρησε τους πρώην πρωθυπουργούς Γιαΐρ Λαπίντ και Ναφτάλι Μπένετ ότι πολιτικοποίησαν την καταστροφή του όρους Μερόν το 2021 εναντίον του διαδόχου τους.

Τι ώθησε τους Εργατικούς στην πρόταση δυσπιστίας

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κόμματος έρχεται αφού το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου κατηγόρησε τους πρώην πρωθυπουργούς Γιαΐρ Λαπίντ και Ναφτάλι Μπένετ ότι πολιτικοποίησαν την καταστροφή του όρους Μερόν το 2021 εναντίον του διαδόχου τους. Σε απάντηση, ο Λαπίντ κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι «βλάπτει τη μνήμη» των θυμάτων σε μια προσπάθεια να αποφύγει την ευθύνη.

Μετά τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων της επιτροπής, η ηγέτης των Εργατικών Merav Michaeli χαρακτήρισε τον Νετανιάχου «επικίνδυνο για όσο καιρό κάθεται στην καρέκλα του πρωθυπουργού». Πολλαπλές προτάσεις δυσπιστίας κατά του Νετανιάχου που έχουν υποβληθεί από το Εργατικό Κόμμα και το Yesh Atid του Λαπίντ έχουν αποτύχει τους τελευταίους μήνες.

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 5ο τελικό της Α1 μπάσκετ Γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024