Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Χιλιάδες στους δρόμους κατά του Νετανιάχου - Αύρες και έφιππη αστυνομία στο Τελ Αβίβ

Ισραήλ: Χιλιάδες στους δρόμους κατά του Νετανιάχου – Αύρες και έφιππη αστυνομία στο Τελ Αβίβ

Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν σε όλο το Ισραήλ για να διαδηλώσουν κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου και μάλιστα στο Τελ Αβίβ ύπηρξε ένταση και αστυνομική βία.

Διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές αλλά και για να ασκηθεί πίεση προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία στις συνομιλίες που διεξάγονται στο Παρίσι για την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, διεξάγονται το Σάββατο σε όλο το Ισραήλ με χιλιάδες πολίτες να έχουν ξευθεί στους δρόμους και την οργή να ξεχειλίζει.

Μάλιστα χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατιωτικό αρχηγείο Kirya των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές ζητούν μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, ενώ άλλοι ζητούν πρόωρες εκλογές, την αποπομπή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ή μια διπλωματική λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

«Είσαι υπεύθυνος, είσαι ένοχος»

Άνθρωποι τρέχουν καθώς η αστυνομία χρησιμοποιεί αύρα νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ

Υπάρχουν επίσης εκκλήσεις κατά της κυβέρνησης, ιδίως κατά ενός νομοσχεδίου που θα εξαιρούσε τους υπερορθόδοξους φοιτητές της Γιεσίβα από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Κατά την έναρξη της διαδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τους περισσότερους από 500 στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

«Οι διαδηλώσεις αφορούν ζωές ανθρώπων»

«Δεν είναι τόσο ισχυρές όσο ήταν πριν», είπε ένας διαδηλωτής, ο Αμίτ, στους Times of Israel, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις κατά της δικαστικής αναθεώρησης που γίνονταν εβδομαδιαία τα βράδια του Σαββάτου πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.

«Αλλά τώρα είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Πριν ήταν μια διαφωνία για τη φύση της δημοκρατίας, τώρα αφορά τις ζωές των ανθρώπων», προσέθεσε.

Ακόμα χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στην Πλατεία Ομήρων του Τελ Αβίβ ζητώντας μια συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των μελών των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται σήμερα στη Γάζα.

Πολίτες αντιδρούν καθώς η αστυνομία χρησιμοποιεί αύρες νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ

«Σήμερα είναι πιο δύσκολο από ποτέ», δήλωσε ο Σαχάρ Λεβί, του οποίου ο πατέρας Έιταν που σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου. «Σήμερα υποτίθεται ότι θα ήταν τα 54α γενέθλιά του, αλλά θα είναι πάντα 53. Στέκομαι εδώ για να είμαι με τη νέα μου οικογένεια, την οικογένεια των ομήρων, μία που γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου», είπε δακρυσμένος. «Επιλέξτε σωστά. Η επιστροφή των ομήρων θα φέρει πίσω την προσωπική ασφάλεια».

Αύρες, συλλήψεις και έφιππη αστυνομία

Μάλιστα στο Τελ Αβίβ υπήρξε ένταση και αστυνομική βία ανάμεσα στους διαδηλωτές και τα όργανα της τάξης. Τουλάχιστον 21 άτομα συνελήφθησαν στο συλλαλητήριο της οδού Κάπλαν, όταν οι διαδηλωτές κρατώντας πυρσούς προσπάθησαν σύμφωνα με τους Times of Israel να σπάσουν το οδόφραγμα της αστυνομίας.

Μια γυναίκα κρατάει μια πινακίδα καθώς η αστυνομία χρησιμοποιεί αύρα νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν στο Τελ Αβίβ Νετανιάχου

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους σε περιοχές εκτός των προκαθορισμένων ορίων της διαδήλωσης και ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία όταν τους δόθηκε εντολή να μετακινηθούν.

Είκοσι ένα άτομα συνελήφθησαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι είχαν «συγκεντρωθεί παράνομα» στον δρόμο και διατάραξαν την ειρήνη.

«Δυστυχώς, σήμερα είδαμε έναν αριθμό διαδηλωτών που ήρθαν με σκοπό να έρθουν αντιμέτωποι με την αστυνομία και όχι για μια νόμιμη διαμαρτυρία», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε αύρα νερού για να διαλύσει δεκάδες διαδηλωτές που επιχείρησαν να αποκλείσουν τον δρόμο. Περίπου 10 άτομα ανατράπηκαν από έφιππους αστυνομικούς καθώς η αστυνομία προσπαθούσε να απωθήσει το πλήθος.

Άλλες πηγές πάντως αναφέρουν πως οι διαδηλωτές στέκονταν στο πεζοδρόμιο της οδού Καπλάν εντός των νόμιμων ορίων της διαμαρτυρίας.

Σε βιντεοσκοπημένα πλάνα φαίνεται έφιππη αστυνομία να απωθεί τους διαδηλωτές καθώς κατευθύνονται προς την πλατεία Δημοκρατίας, φωνάζοντας «Είσαι υπεύθυνος, είσαι ένοχος» για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Κεραυνοί» κατά Νετανιάχου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας, Μόσε Γιάαλον, ανέβηκε στο βήμα των διαδηλώσεων στο Τελ Αβίβ και κατακεραύνωσε τον Νετανιάχου. «Η ευθύνη των επικεφαλής του αμυντικού κατεστημένου [για την 7η Οκτωβρίου] είναι ξεκάθαρη και έχουν αναλάβει την ευθύνη, οπότε θα τους αφήσουμε να πολεμήσουν τώρα με ηρεμία. Αλλά εσύ, Νετανιάχου, είσαι επικεφαλής, άρα είσαι ένοχος», δήλωσε ο Γιααλόν, αναφερόμενος στην άρνηση του πρωθυπουργού να αναλάβει την ευθύνη.

Ο Ορ Σάινμπεργκ, ένας έφεδρος που τραυματίστηκε σοβαρά σε μάχη στη Γάζα, δήλωσε από την πλευρά του στην αντικυβερνητική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ ότι «αυτή η πληγή στο σώμα μας είναι επίσης μια ρωγμή που μπορεί να κοιτάξει κανείς μέσα – [είναι] ένα παράθυρο στο μέλλον και στην ελπίδα».

Πολίτες κρατούν ισραηλινές σημαίες καθώς η αστυνομία χρησιμοποιεί αύρες νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν στο Τελ Αβίβ Νετανιάχου

«Στις 7 Οκτωβρίου, ξυπνήσαμε σε μια χώρα σε αποσύνθεση μια παγωμένη και μπερδεμένη ηγεσία που εξαφανίστηκε τη στιγμή της αλήθειας», δήλωσε ο Σάινμπεργκ. «Ο κόσμος γύρισε ανάποδα, [αλλά] δημιούργησε επίσης μια ευκαιρία για εμάς. Αυτή είναι η ευκαιρία μας να ανανεώσουμε το [κοινωνικό] συμβόλαιο».

«Οι πολίτες του Ισραήλ και οι δυνάμεις ασφαλείας του έβαλαν τη χώρα ‘ξανά στα πόδια της’ … Η σιωπηρή πλειοψηφία, η γενιά της αλλαγής, το τρίτο κόμμα, απαλλαγμένο από τους εθνικιστές εξτρεμιστές» πρέπει να ανοικοδομήσει το Ισραήλ, δήλωσε ακόμα ο Σάινμπεργκ.

«Θα οικοδομήσουμε μια κοινωνία βασισμένη στην ισότητα, την ελευθερία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη. Όχι άλλες διακρίσεις και υποκίνηση, όχι άλλη φτώχεια και άγνοια, όχι άλλη ευνοιοκρατία εκ μέρους του λαού – και των αλόγων της αστυνομίας … Ας αφήσουμε τη γενιά της αλλαγής να δημιουργήσει το νέο Ισραήλ», πρόσθεσε.

Εκατοντάδες διαδήλωσαν και στην Ιερουσαλήμ

Περίπου χίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν με πυρσούς έξω από την προεδρική κατοικία στην Ιερουσαλήμ προς μια δημόσια πλατεία στο κέντρο της πόλης ζητώντας την απελευθέρωση των ομήρων και πρόωρες εκλογές.

Ο Εγιάλ Γκούρ, ένας από τους ηγέτες της οργάνωσης Shared Home, δήλωσε ότι «το πιο ελπιδοφόρο πράγμα που μπορεί να δώσει αυτή η κυβέρνηση στον λαό μας είναι μια ευρεία συναίνεση – για μια ημερομηνία εκλογών που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και την ελπίδα».

Αστυνομικοί πάνω σε άλογα φρουρούν την περιοχή κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ

Στη σκηνή, ομιλητές της οργάνωσης διαμαρτυρίας Save our Shared Home με έδρα την Ιερουσαλήμ κατακεραύνωσαν την κυβέρνηση σε πολλαπλά μέτωπα, επικρίνουν τη συμπεριφορά της απέναντι στους εσωτερικά εκτοπισμένους κατοίκους στις περιοχές γύρω από τη Γάζα και απαίτησαν την άμεση επιστροφή των 134 ομήρων που παραμένουν στην ομηρία της Χαμάς, εκ των οποίων δεν είναι όλοι ζωντανοί.

«Κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχει εθνική ασφάλεια»

Οι ομιλητές χλεύασαν επίσης τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ για τους προτεινόμενους περιορισμούς στην πρόσβαση των μουσουλμάνων στο συγκρότημα Αλ Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

«Είναι σαφές σε όλους ότι αυτό θα οδηγήσει σε ενίσχυση του κινδύνου, σε μια πραγματική ανάφλεξη στην Ιερουσαλήμ», είπε η ακτιβίστρια του Save our Shared Home, Οσνάτ Χαζάν, αποκαλώντας τον Μπεν Γκβιρ «τον υπουργό εθνικής ασφάλειας που κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχει εθνική ασφάλεια».

Διαδήλωση κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετνιάχου στο Τελ Αβίβ

Ο Μπαρ Χέφερζ, εκτοπισμένος κάτοικος του Κιμπούτς Νιρίμ, απαίτησε νέες εκλογές για την αντικατάσταση της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Νετανιάχου.

«Χρειαζόμαστε πραγματική ηγεσία, από ανθρώπους που θα αναλάβουν την ευθύνη για όλους σε αυτόν τον τόπο και όχι μόνο για τους ανθρώπους που τους ψηφίζουν», είπε.

«Θα επιστρέψουμε εδώ [για να διαμαρτυρηθούμε] όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να τρέχει μακριά από την ευθύνη», προσθέτει η ακτιβίστρια του Save our Shared Home, Έφι Σόχαμ.

Διαδήλωση έξω από το σπίτι του Νετανιάχου στην Καισάρεια

Διαδηλώσεις υπέρ της συμφωνίας για τους ομήρους ή κατά της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στην Καισάρεια, όπου διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους κράταγαν πανό που τον κατηγορούσαν ότι ευθύνεται για το γεγονός ότι επέτρεψε τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και ζήτησαν την παραίτησή του.

Μια γυναίκα κρατούσε μια πινακίδα που γράφει «07.10.23 Δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα συγχωρήσουμε».

Άλλοι διαδηλώνουν με ένα πανό που γράφει: «Ο ένοχος βρίσκεται στην Καισάρεια».

Ογκώδης διαδήλωση και στη Χάιφα

Εκατοντάδες διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης στη Χάιφα το βράδυ του Σαββάτου. Ο Γιάακοβ Γκόντου, πατέρας του Τομ Γκόντου, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Κιμπούτς Κιφουσίμ στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπανιαμίν Νετανιάχου «και οι διαταραγμένοι μεσσιανικοί απεσταλμένοι του μετατρέπουν τις οικογένειες των ομήρων σε εχθρούς».

Ο Γκόντου δήλωσε ότι το αίμα όλων όσων δολοφονήθηκαν και σφαγιάστηκαν – συμπεριλαμβανομένου του γιου του – είναι στα χέρια τους και δήλωσε ότι ο Νετανιάχου «δεν κουνάει ούτε το δαχτυλάκι του για να επιστρέψει [τους ομήρους]».

«Τα βρώμικα κόλπα σας δεν θα βοηθήσουν, θα μείνω εδώ μέχρι να φύγετε – και θα φύγετε», πρόσθεσε.

«Διεξάγει έναν πόλεμο πολιτικής επιβίωσης»

Ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Άμος Μάλκα, πρώην επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, δήλωσε στην αντικυβερνητική διαμαρτυρία στη Χάιφα ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πολεμά από τις 7 Οκτωβρίου – αλλά «όχι τον σωστό πόλεμο». Αντί να πολεμά τις «εξωτερικές απειλές» του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός διεξάγει έναν «πόλεμο πολιτικής επιβίωσης», δήλωσε ο Μάλκα.

Αναφέρθηκε στην «αποφυγή της ευθύνης, την επίρριψη ευθυνών στον στρατό και την υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet και …. θεωρίες συνωμοσίας» εκ μέρους του Νετανιάχου, κατηγορώντας τον για «μηδενική ενσυναίσθηση» και «μηδενική αναγνώριση της ευθύνης».

Ο Μάλκα κάλεσε το πλήθος να απαιτήσει πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι ενώ οι εκλογές σε καιρό πολέμου έχουν ένα τίμημα, «το τίμημα της παραμονής της κυβέρνησης [στην εξουσία] είναι πολύ υψηλότερο».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024