Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Ο Νετανιάχου πρέπει να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας, δηλώνει ο Μπάιντεν

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου πρέπει να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας, δηλώνει ο Μπάιντεν

Ο Νετανιάχου πρέπει να κάνει περισσότερα για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνει ο Μπάιντεν, ενώ οι ΗΠΑ συζητούν την κατασκευή λιμανιού γι' αυτόν τον σκοπό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Evelyn Hockstein) δήλωσε αργά το βράδυ χθες Παρασκευή ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να επιτρέψει τη μεταφορά περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας, αφότου τον έπιασαν να λέει ότι θα είχε μια ειλικρινή συζήτηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.

«Ναι», απάντησε ο Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους που τον ρωτούσαν αν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να κάνει περισσότερα για να επιτρέψει τη μεταφορά της βοήθειας.

«Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να προσφέρουν δύο εκατομμύρια γεύματα στους κατοίκους της Γάζας καθημερινά»

«Θα πρέπει να καταλάβει», είχε πει ο ηγέτης των Δημοκρατικών το βράδυ της Πέμπτης στο περιθώριο της ομιλίας του για την κατάσταση της Ενωσης – σύμφωνα με βίντεο των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης – στο οποίο ο πρόεδρος μιλούσε σε γερουσιαστή πιστεύοντας ότι είχε κατ΄ιδίαν συζήτηση και δεν φαινόταν να γνώριζε πως υπήρχε μικρόφωνο εκεί κοντά.

Νωρίτερα, ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε την τέταρτη ρίψη από αέρος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, μεσούσης μιας εν εξελίξει ανθρωπιστικής καταστροφής στον πυκνοκατοικημένο παράκτιο θύλακα.

Ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη ρίψη της βοήθειας, την τοποθεσία της ή τον αριθμό των γευμάτων που παραδόθηκαν.

Κατασκευή λιμανιού

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι ένα προσωρινό λιμάνι που οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να κατασκευάσουν για να επισπεύσουν την παράδοση της βοήθειας στη Γάζα θα πάρει «αρκετές εβδομάδες» στον σχεδιασμό και την εκτέλεση του έργου, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν τελικά να προσφέρουν δύο εκατομμύρια γεύματα στους κατοίκους της Γάζας καθημερινά.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τη συμμετοχή 1.000 μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά αμερικανικά στρατεύματα δεν θ’ αναπτυχθούν στο έδαφος, διευκρίνισε το Πεντάγωνο. Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες με τις χώρες εταίρους στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα την επιχείρηση ρίψης βοήθειας από αέρος, έκανε γνωστό την Πέμπτη ότι ο αμερικανικός στρατός θα κατασκευάσει ένα προσωρινό λιμάνι τις επόμενες εβδομάδες στις ακτές της Γάζας στη Μεσόγειο για να καταστεί δυνατή η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024