Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Ακατόρθωτη φαντάζει η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός πριν το Ραμαζάνι

Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Ακατόρθωτη φαντάζει η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός πριν το Ραμαζάνι

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Στους 20 έχουν φτάσει οι καταγεγραμμένοι νεκροί από πείνα στη Γάζα ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος

Οι εκκλήσεις να επιτραπεί περισσότερη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας πληθαίνουν, καθώς αξιωματούχοι υγείας αναφέρουν ότι συνολικά 20 άνθρωποι έχουν πεθάνει από υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Η Νότια Αφρική ζητά πρόσθετη δράση, άμεση εντολή κατάπαυσης του πυρός από το Διεθνές Δικαστήριο για να αποφευχθεί «λιμός πλήρους κλίμακας» στη Γάζα.

Η επίθεση των Χούθι σε φορτηγό πλοίο προκάλεσε τα πρώτα θύματα από τότε που η οργάνωση άρχισε τις επιθέσεις στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Τουλάχιστον 30. 717 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 72. 156 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε live

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο in

04:00 Ο Μπάιντεν να σταματήσει να το παίζει «πυροσβέστης και εμπρηστής»

Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) τονίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της Ουάσιγκτον για να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί να το παίζει και πυροσβέστης και εμπρηστής κατά τη γενοκτονία της Γάζας», τονίζει το Συμβούλιο σε ανάρτησή του στο Χ.

«Δεν θα έπρεπε να χτίσει μια προβλήτα στη Γάζα ή να ρίξει τροφή στη Γάζα για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια από τον ισραηλινό αποκλεισμό, ούτε θα πρέπει να στείλει ταυτόχρονα χιλιάδες νέες βόμβες και δισεκατομμύρια δολάρια στην ισραηλινή κυβέρνηση», προσθέτει.

Για να καταλήξει: «Πρέπει να χρησιμοποιήσει την αμερικανική επιρροή για να εξασφαλίσει πραγματική κατάπαυση του πυρός και πλήρη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. Οτιδήποτε λιγότερο δεν είναι αποδεκτό από εκατομμύρια Αμερικανούς».

03:00 «Σταγόνα στον ωκεανό» η βοήθεια από αέρα και θάλασσα

Οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας με ρίψεις από τον αέρα ή διά θαλάσσης δεν μπορούν «να υποκαταστήσουν» αυτές μέσω χερσαίων οδών, τονίζει η συντονίστρια του ΟΗΕ για την αρωγή στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Εχω αναφερθεί στη σημασία της διαφοροποίησης των χερσαίων οδών εφοδιασμού. Αυτή είναι η βέλτιστη λύση: είναι ευκολότερη, ταχύτερη, φθηνότερη, κυρίως επειδή γνωρίζουμε πως χρειαζόμαστε συνεχή ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας για μακρά περίοδο», τόνισε η Σίγκριντ Κάαχ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αναφερόμενη στις πρόσφατες αεροπορικές ρίψεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών, εξήρε αυτό το «σύμβολο υποστήριξης στους άμαχους στη Γάζα», μια «απόδειξη της ανθρωπιάς που μοιραζόμαστε», επισήμανε όμως πως πρόκειται για «σταγόνα στον ωκεανό».

«Ο αέρας και η θάλασσα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις παραδόσεις μέσω χερσαίων οδών», επέμεινε η ολλανδή πρώην υπουργός, που ονομάστηκε τον Δεκέμβριο συντονίστρια για ζητήματα αρωγής (περισσότερα εδώ).

02:15 Το Γραφείο Τύπου της Παλαιστίνης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας:

Η ισραηλινή κατοχή σκότωσε 8.900 Παλαιστίνιες κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας και τραυμάτισε περισσότερες από 23.000, με 2.100 αγνοούμενες και πάνω από μισό εκατομμύριο εκτοπισμένες. Στις 8 Μαρτίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τιμώντας τις γυναίκες για τα επιτεύγματα και τον αγώνα τους. Ωστόσο, οι Παλαιστίνιες εξακολουθούν να πληρώνουν βαρύ τίμημα για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Αυτή η παγκόσμια ημέρα έρχεται στις Παλαιστίνιες γυναίκες, ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας, ως ένα πραγματικό παράδειγμα ταπείνωσης των γυναικών, δολοφονίες, πυροβολισμούς, βασανιστήρια και αναγκαστική εκτόπιση αντί να τις εξυψώνει και να τις τιμά.

Αυτή η παγκόσμια αφορμή έρχεται σε μια εποχή που ο ισραηλινός στρατός κατοχής σκοτώνει εν ψυχρώ Παλαιστίνιες στον γενοκτονικό πόλεμο που διεξάγει εναντίον αμάχων, παιδιών και γυναικών και την ίδια στιγμή ο κόσμος στέκεται άπραγος, παρακολουθώντας αυτή τη σοβαρή παραβίαση εναντίον των Παλαιστινίων γυναικών χωρίς να κουνάει το δάχτυλο του ενός χεριού.

Σήμερα, μιλάμε με αριθμούς, καθώς ο ισραηλινός στρατός κατοχής έχει σκοτώσει 8.900 μάρτυρες μεταξύ των γυναικών, έχει τραυματίσει περισσότερες από 23.000, έχει κατεδαφίσει εκατοντάδες σπίτια πάνω από τα κεφάλια των Παλαιστινίων γυναικών. Περισσότερες από 2.100 Παλαιστίνιες αγνοούνται, εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα ή η τύχη τους παραμένει άγνωστη ως αποτέλεσμα αυτού του βάναυσου ισραηλινού πολέμου. Αυτός ο πόλεμος έχει κάνει 60.000 έγκυες γυναίκες να ζουν μια σκληρή και εξαιρετικά δύσκολη ζωή, στερούμενες την πιο στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη και ιατρικές απαιτήσεις.Ανάμεσά τους υπάρχουν εκατοντάδες που έχασαν τους γιους τους, τα νεογέννητα ή τα αγέννητα παιδιά τους εξαιτίας των βομβαρδισμών, του φόβου και των «ισραηλινών» δολοφονιών.

Η περίσταση αυτή έρχεται υπό το φως της παρουσίας πάνω από μισό εκατομμύριο εκτοπισμένων Παλαιστίνιων γυναικών στη Λωρίδα της Γάζας που ζουν κάτω από ακραίες δυσκολίες, αδυνατώντας να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε τρόφιμα, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη πείνα σε όλες τις επαρχίες της Λωρίδας της Γάζας, ιδιαίτερα στις επαρχίες του Βορρά και της Γάζας. Αγωνίζονται να βρουν τρόφιμα, φάρμακα και καταφύγιο εν μέσω αυτού του βάναυσου πολέμου, εκτός από τις δεκάδες Παλαιστίνιες που κρατούνται από την κατοχή, αντιμετωπίζοντας σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, κακή μεταχείριση και εξευτελισμό εν μέσω μιας φοβερής διεθνούς σιωπής. Οι Παλαιστίνιες έχουν απόλυτη ανάγκη να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και τις απαιτήσεις της ζωής τους αντί να σκοτώνονται, να πυροβολούνται, να κρατούνται και να εξαναγκάζονται σε εκτοπισμό και μετανάστευση, όπως κάνει ο στρατός κατοχής για πάνω από πέντε συνεχείς μήνες.

Αυτή τη Διεθνή Ημέρα, χαιρετίζουμε και επαινούμε τη σταθερότητα των Παλαιστινίων γυναικών κάτω από τις συνθήκες της γενοκτονίας που διεξάγεται από την κατοχή και τις δύσκολες συνθήκες που υφίστανται, και εκτιμούμε το ρόλο τους στην οικοδόμηση της παλαιστινιακής κοινωνίας και την ενίσχυση της σταθερότητάς της.

Οι Παλαιστίνιες αποτελούσαν πάντα παραδείγματα σταθερότητας και αποφασιστικότητας, συμμετέχοντας μαζί με τους άνδρες σε διάφορες πτυχές της ζωής και κάνοντας σημαντικές θυσίες για να επιτύχουν τα δικαιώματά τους και τα δικαιώματα του λαού τους και των παιδιών τους.

Υπό το πρίσμα των όσων υφίστανται οι Παλαιστίνιες γυναίκες, θεωρούμε την αμερικανική κυβέρνηση, τη διεθνή κοινότητα και όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς πλήρως υπεύθυνους για τη γενοκτονία που διεξάγεται από την κατοχή εναντίον των Παλαιστινίων γυναικών και τις σκληρές συνθήκες που τους επιβάλλει η κατοχή, με τον κόσμο να συμμετέχει και με άλλους να σιωπούν σε αυτή την καταστροφή.

Καλούμε όλες τις χώρες του ελεύθερου κόσμου και τη διεθνή κοινότητα να εργαστούν για τον τερματισμό της»ισραηλινής κατοχής, επιτρέποντας στις Παλαιστίνιες γυναίκες να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ελευθερία. Απαιτούμε τη δράση τους για να σώσουν τις Παλαιστίνιες από τα συνεχιζόμενα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής κατά των Παλαιστίνιων γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών, των πυροβολισμών, των συλλήψεων, του εξευτελισμού, των βασανιστηρίων και του εξαναγκασμού τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τις πόλεις και τις κατοικημένες περιοχές.

02:10 Αξιωματούχος του ΟΗΕ καταδικάζει νέα ισραηλινά σχέδια εποικισμού

Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Tor Wennesland, αναφέρει ότι όλοι οι εποικισμοί είναι «παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και ότι αποτελούσαν «μοχλό σύγκρουσης» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Προτρέπω το Ισραήλ να σταματήσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα και να απέχει από προκλητικές ενέργειες».

01:50 Τα τρόφιμα στις αγορές της Γάζας εξαντλούνται και οι τιμές αυξάνονται λέει ο ΟΗΕ – Φαινόμενα μαυραγοριτισμού με την ανθρωπιστική βοήθεια

Η τελευταία έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) περιγράφει λεπτομερώς «κρίσιμες ελλείψεις τροφίμων» σε αγορές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ορισμένες από τις οποίες έχουν καταφύγει στη μεταπώληση ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Λόγω της ανεπαρκούς ροής αγαθών, περισσότερα από τα μισά καταστήματα που ερευνήθηκαν μεταξύ 7 και 15 Φεβρουαρίου στην Ντέιρ ελ-Μπάλα και τη Ράφα ανέφεραν μείωση των αποθεμάτων τροφίμων και ένα αξιοσημείωτο μέρος ανέφερε πλήρη εξάντληση των αποθεμάτων τους», αναφέρεται.

Βασικά είδη διατροφής όπως αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτικά έλαια, λαχανικά και ρύζι βρίσκονται σε έλλειψη και οι τιμές αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό μετά την έναρξη του πολέμου, με τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού των τροφίμων στη Γάζα να φτάνει το 118% τον Ιανουάριο του 2024.

«»Επιπλέον, ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τα τρόφιμα έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 105 τοις εκατό από την έναρξη των εχθροπραξιών, μειώνοντας σημαντικά την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων», ανέφερε ο ΟΗΕ.

01:25 Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ λέει ότι όλες οι οδοί για να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα είναι καλές

Η εστίαση της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αύξηση της μεγάλης κλίμακας διανομής και της εισόδου βοήθειας στη Γάζα από ξηράς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Οποιοσδήποτε τρόπος για να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, είτε από τη θάλασσα είτε από αέρος, είναι προφανώς καλός».

Η είσοδος της βοήθειας από τη στεριά, ωστόσο, είναι αποδοτική από άποψη κόστους και όγκου και «χρειαζόμαστε περισσότερα σημεία εισόδου και χρειαζόμαστε μεγαλύτερο όγκο βοήθειας που να έρχεται από τη στεριά», δήλωσε ο Dujarric.

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγο αφότου αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Al Jazeera, ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα ανακοινώσει σχέδια για την κατασκευή ενός προσωρινού λιμανιού στις ακτές της Γάζας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου βοήθειας.

01:00 Η Χαμάς απαιτεί διεθνή έρευνα για την εκτέλεση 27 κρατουμένων από τον σιωνιστικό εχθρό

Το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης Χαμάς θεώρησε ότι «η επιβεβαίωση από τα μέσα ενημέρωσης του σιωνιστικού εχθρού της δολοφονίας περίπου 27 Παλαιστινίων κρατουμένων από τη Γάζα υπό βασανιστήρια, κακομεταχείριση και στέρηση των πιο βασικών δικαιωμάτων είναι μια ακόμη απόδειξη της κλίμακας των εγκλημάτων, των παραβιάσεων και των φρικαλεοτήτων στις οποίες εκτίθενται οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις φυλακές του εχθρού»,τονίζοντας ότι «(Πρόκειται για) Ένα έγκλημα πολέμου που απαιτεί έρευνα από διεθνείς θεσμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, το κίνημα κάλεσε τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να επιτελέσει το νομικό και ανθρωπιστικό ρόλο που της έχει ανατεθεί και να επανεξετάσει τις συνθήκες κράτησής τους, υπό το πρίσμα της σκόπιμης αδιαφάνειας σχετικά με τον αριθμό και τις συνθήκες κράτησής τους.

Έρευνα της εφημερίδας Haaretz αποκάλυψε ότι οι εχθρικές δυνάμεις εκτέλεσαν 27 Παλαιστίνιους κρατούμενους από τη Γάζα σε στρατιωτικά κέντρα κράτησης από την έναρξη της επίθεσης κατά της Γάζας.

Η εφημερίδα ανέφερε, επικαλούμενη εκπρόσωπο του στρατού κατοχής, ότι οι περισσότεροι από τους κρατούμενους μαρτύρησαν στις σιωνιστικές βάσεις «SD Timan» και «Anatot», υποστηρίζοντας ότι «ορισμένοι από τους κρατούμενους έπασχαν από προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου».

00:40 Αλ Χούθι: Αδύναμη η Ισλαμική θέση – Δεν υπάρχει καλή θέληση από ΗΠΑ και Ισραήλ

Ο Σαγιέντ αλ Χούθι επεσήμανε τις συνεχιζόμενες σφοδρές συγκρούσεις που έχει ξεκινήσει η Παλαιστινιακή Αντίσταση εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι «ο εχθρός αντιμετωπίζει μια κατάρρευση του ηθικού» που βιώνουν τα στρατεύματά του στη Γάζα, καθώς η διοίκηση αποτυγχάνει να «επιτύχει τους στόχους της, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης αιχμαλώτων και της εξάλειψης της Αντίστασης».

Ο ηγέτης της Αντίστασης της Υεμένης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιχειρούν να «εκμεταλλευτούν μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού για να παρακάμψουν την πλήρη παύση της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας».

Τόνισε ότι δεν υπάρχει «καμία γνήσια ή ειρηνική πολιτική που εφαρμόζουν οι Αμερικανοί ή οι Ισραηλινοί στις σχέσεις τους με οποιαδήποτε αραβική χώρα, προσθέτοντας ότι οι ατζέντες ΗΠΑ-Ισραήλ-Δύσης στοχεύουν στον έλεγχο των εθνών μέσω διαδικασιών εξομάλυνσης».

Σε αυτό το σημείο, ο Σαγιέντ αλ Χούθι δήλωσε ότι «η ισλαμική θέση από τις ισραηλινές και αμερικανικές επιθέσεις παραμένει αδύναμη», καθώς «οι ιθύνοντες περιορίζονται σε δηλώσεις χωρίς να ακολουθούν πρακτικά βήματα, ακόμη και όταν πρόκειται για την άποψή τους σχετικά με τις επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης (YAF) για την υποστήριξη της Λωρίδας της Γάζας».

00:15 Ο ΟΗΕ λέει ότι οι περισσότερες αποστολές βοήθειας στη βόρεια Γάζα εμποδίζονται από το Ισραήλ

Μόνο σε έξι από τις 24 προγραμματισμένες αποστολές βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών και των ανθρωπιστικών εταίρων τους σε περιοχές βόρεια του Γουάντι Γάζα δόθηκε πρόσβαση από τις ισραηλινές αρχές τον Φεβρουάριο.

Η τελευταία έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) αναφέρει ότι υπήρξαν περισσότερες συντονισμένες ανθρωπιστικές αποστολές σε όλη τη Γάζα τον περασμένο μήνα – 111 σε σύγκριση με 75 τον Ιανουάριο – αλλά μια «επιχειρησιακή παύση» μετά την επίθεση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού σε μια νηοπομπή τροφίμων που συντονίστηκε από τον ΟΗΕ στις 5 Φεβρουαρίου σήμαινε ότι οι περισσότερες αποστολές στη βόρεια Γάζα είχαν μπλοκαριστεί.

Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επίσης σκοτωθεί και τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις, ενώ η παλαιστινιακή αστυνομία έχει στοχοποιηθεί πολλές φορές από τον ισραηλινό στρατό, επιβεβαιώνει η έκθεση.

«Το σωρευτικό αποτέλεσμα αυτών των διαταραχών είχε απτή μείωση της αποτελεσματικότητας και της προβλεψιμότητας της παράδοσης βοήθειας στη Γάζα, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν επικείμενη βελτίωση της κατάστασης».

23:50 Οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα πριν από το Ραμαζάνι σβήνουν, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον έκτο μήνα

Οι ελπίδες εξασθένησαν την Πέμπτη για εκεχειρία πριν από το Ραμαζάνι στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος εισήλθε στον έκτο μήνα του με δεκάδες ακόμη νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στην περιοχή που απειλείται από λιμό.

Το υπουργείο ανέφερε ότι άλλοι 83 άνθρωποι σκοτώθηκαν την προηγούμενη ημέρα, προσθέτοντας στον απολογισμό που, όπως λέει, έχει φτάσει τους 30.800, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σε έναν πόλεμο που η Κίνα χαρακτήρισε «ντροπή για τον πολιτισμό».

Στην ερημιά της Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα, οι Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν για να λάβουν γεύματα σε ένα σημείο δωρεάς. «Δεν υπάρχει αέριο για να μαγειρέψουμε το φαγητό μας. Δεν υπάρχει ούτε αλεύρι, ούτε ρύζι», είπε ο Bassam al-Hou, στέκεται δίπλα σε μεγάλες, μαυρισμένες κατσαρόλες μαγειρέματος ανάμεσα στα σκονισμένα ερείπια.

Είπε ότι τα παιδιά «πεθαίνουν και λιποθυμούν στους δρόμους από την πείνα. Τι μπορούμε να κάνουμε;».

23:25 Η UNICEF διανέμει πακέτα ευεξίας σε έφηβες στη Ράφα

Το νερό είναι ελάχιστο στη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που μαζί με την απειλή της αφυδάτωσης των Παλαιστινίων, σημαίνει ότι οι συνθήκες υγιεινής στον πολιορκημένο θύλακα είναι επίσης τραγικές. Η UNICEF διανέμει σε εφηβικά κορίτσια στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας, κιτ ευεξίας.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ντους περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Τα καταφύγια είναι γεμάτα με ανθρώπους και υπάρχει ελάχιστο νερό. Είναι δύσκολο να διατηρήσουμε την προσωπική μας υγιεινή», δήλωσε η 12χρονη Άλμα.

Το Ισραήλ παραμένει ανένδοτο στο σχέδιό του για χερσαία εισβολή στη Ράφα, όπου έχουν εκτοπιστεί 1,5 εκατομμύριο από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας. Η πόλη αντιμετωπίζει σήμερα καθημερινούς βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό.

23:00 Ο διευθυντής της CIA αναμένεται στην Μ.Ανατολή καθώς οι συνομιλίες για τους ομήρους φαίνεται να ναυαγούν

Ο διευθυντής της CIA William Burns αναμένεται στην περιοχή τις επόμενες ημέρες, καθώς οι συνομιλίες για μια πιθανή προσωρινή εκεχειρία στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων φαίνεται να παραπαίουν, αναφέρει το Κανάλι 12.

Ο Burns θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Αιγύπτου και του Κατάρ, οι οποίοι επίσης μεσολαβούν για την άπιαστη συμφωνία. Η επίσκεψη θα αποτελέσει μέρος μιας ύστατης προσπάθειας των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν μια συμφωνία πριν από την έναρξη του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι η Χαμάς μπορεί να προσπαθήσει να ανακινήσει τη βία κατά τη διάρκεια του μήνα, αναφέρει το Κανάλι 12.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε από το Κάιρο νωρίτερα σήμερα, καθώς η στάση της στη διαπραγματευτική διαδικασία έχει σκληρύνει, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η τρομοκρατική οργάνωση, η οποία ηγήθηκε της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου, επιμένει και πάλι σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των στρατευμάτων από τη Γάζα – αιτήματα που το Ισραήλ έχει απορρίψει κατηγορηματικά.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδριάζει απόψε για να συζητήσει την προσωρινή συμφωνία εκεχειρίας που βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ισραηλινοί αξιωματούχοι που είναι εξοικειωμένοι με τις συζητήσεις, ζητούν από το υπουργικό συμβούλιο να τους δώσει μια πιο ευέλικτη εντολή για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία, αίτημα που είναι απίθανο να ικανοποιηθεί.

Δύο βασικά σημεία που κολλάνε είναι τα αιτήματα της Χαμάς να επιτραπεί στους εκτοπισμένους κατοίκους από τη βόρεια Γάζα να επιστρέψουν στην περιοχή και να απελευθερώσει το Ισραήλ περίπου 1.500 κρατούμενους ασφαλείας σε αντάλλαγμα για μερικούς τουλάχιστον από τους ομήρους, αναφέρει το δημοσίευμα.

22:40 Eσωτερική έρευνα για τις αποτυχίες που επέτρεψαν την καταστροφή της 7ης Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για τα γεγονότα της επίθεσης της Χαμάς στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι IDF θα εξετάσουν την περίοδο μεταξύ Μαρτίου 2018 και 10 Οκτωβρίου 2023 – όταν αποκαταστάθηκε ο έλεγχος των ισραηλινών κοινοτήτων γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς τρεις ημέρες νωρίτερα.

Η έρευνα θα αναλύσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων την παραμονή της επίθεσης και κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγήθηκαν, σε όλα τα επίπεδα, καθώς και την πολιτική προστασίας των συνόρων και τη συλλογή πληροφοριών του στρατού κατά τα έτη που προηγήθηκαν του ξεσπάσματος του πολέμου. Θα εξετάσει επίσης τη χρήση βίας στις προσπάθειες ανακατάληψης των συνοριακών περιοχών της Γάζας.

22:15 Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη γειτονιά Χαμάντ της Γάζας, που χρηματοδοτείται από το Κατάρ, στο Χαν Γιουνίς της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν τις χερσαίες δυνάμεις του να κινούνται μέσα στο ήδη βαριά βομβαρδισμένο συγκρότημα κατοικιών Hamad City στο Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας.

Τα σύντομα αποσπάσματα έδειχναν στρατιώτες να εισβάλλουν σε πολυώροφα κτίρια στη γειτονιά, όπου ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι υπάρχουν υποδομές της Χαμάς. Ο στρατός δήλωσε ότι «πολλοί» ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μάχης από κοντά, η οποία υποστηρίχθηκε από πυρά ελεύθερων σκοπευτών και αεροπορικές επιδρομές.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι δύο μαχητές της Χαμάς παραδόθηκαν στους ισραηλινούς στρατιώτες και μεταφέρθηκαν εκτός της περιοχής για «περαιτέρω έρευνα».

Η γειτονιά πήρε το όνομά της από τον πρώην εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, ο οποίος επισκέφθηκε προσωπικά τη Γάζα το 2012 για να βοηθήσει στη θεμελίωση του έργου, που αποσκοπεί στην ανοικοδόμηση τμημάτων του θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η επιδρομή πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα καταδρομών Maglan, με τη βοήθεια στρατιωτών του ναυτικού.

22:00 Η Νορβηγία αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις, το εμπόριο με ισραηλινούς οικισμούς

Η Νορβηγία είναι σταθερή στη θέση της ότι οι εποικισμοί στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής αλ-Κουντς, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ιδίως το ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η νορβηγική κυβέρνηση συμβουλεύει τις επιχειρήσεις της να μην εμπλέκονται σε εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στη συνέχιση της ύπαρξης των ισραηλινών εποικισμών, ενισχύοντας την τρέχουσα θέση της, ανέφερε το Bloomberg.

Οι νορβηγικές επιχειρήσεις ζήτησαν προκαταρκτική καθοδήγηση από τις αρχές, ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, αφού άλλα έθνη επέβαλαν κυρώσεις σε αυτό που αποκαλούν «εξτρεμιστές έποικους» για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Παλαιστινίων.

21:40 Ο υπ. Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι η Γάζα χρειάζεται 500 φορτηγά με βοήθεια την ημέρα

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανναλένα Μπάερμποκ, δηλώνει ότι ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο διερευνά αεροπορικές και θαλάσσιες επιλογές για να μεταφέρει την πολυπόθητη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφιστούν άμεσα τα δεινά των Παλαιστινίων είναι να μεταφερθεί η βοήθεια μέσω των υφιστάμενων δρόμων.

«Τίποτα δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από το γεγονός ότι, τελικά, αν θέλουμε να αποφύγουμε τον λιμό, αν θέλουμε να αποφύγουμε τις ασθένειες, αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στη Γάζα, χρειαζόμαστε 500 φορτηγά την ημέρα», δήλωσε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους.

Ζήτησε, μεταξύ άλλων, καλύτερη αποσύνδεση μεταξύ των οργανώσεων βοήθειας και του ισραηλινού στρατού. Σε μια σειρά από περιστατικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι αυτοκινητοπομπές βοήθειας έχουν δεχθεί ισραηλινές επιθέσεις, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες Παλαιστίνιους.

21:20 Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως έπληξε ραντάρ

Η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στόχευσε μια τοποθεσία ραντάρ στο «κατεχόμενο λιβανέζικο αγρόκτημα Σεμπάα» στο νότιο Λίβανο.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν καθημερινά πυρά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, λέει ότι στοχεύει τις ισραηλινές δυνάμεις στο βορρά για να υποστηρίξει την παλαιστινιακή ομάδα.

21:00 Η ενημέρωση της Χαμάς από τους Χούθι, όπως μεταφέρθηκε από αξιωματούχο της Χαμάς – Όλα τα μέτωπα παραμένουν ενεργά

Οι Χούθι ενημέρωσαν τις Ταξιαρχίες Κασάμ (στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς) ότι η πρόσφατη κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα οφείλεται στις προθέσεις της ισραηλινής κατοχής να επιτεθεί στη Ράφα και στη συνέχιση της πολιτικής της πείνας.

Οι Χούθι έστειλαν στις Ταξιαρχίες Κασάμ επιστολή για να ζητήσουν τη γνώμη της σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του πληρώματος ενός πλοίου που κρατούν. Επιβεβαίωσαν ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το κρατούμενο πλοίο και το πλήρωμά του ανήκει αποκλειστικά στις Ταξιαρχίες Κασάμ. Η στρατηγική τους απόφαση ήταν να συνεχίσουν τη μάχη της Ερυθράς Θάλασσας μέχρι να σταματήσει η επιθετικότητα και να αρθεί η πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας.
Η επικοινωνία και ο συντονισμός μεταξύ των Ταξιαρχιών Κασάμ και των μετώπων μάχης στο Λίβανο, την Υεμένη και το Ιράκ συνεχίζεται από τις πρώτες ώρες της έναρξης της μάχης της Al-Aqsa.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν άμεσα και μέσω διαμεσολαβητών να σταματήσουν τις μάχες σε κάθε μέτωπο ξεχωριστά, αλλά οι προσπάθειές τους απορρίφθηκαν. Η απόφαση όλων των μετώπων είναι να μην σταματήσουν τις μάχες μέχρι να σταματήσει η επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

20:40 ΗΠΑ: Αντί να ανοίξουν τα σύνορα, θα φτιάξουν προβλήτα εκφόρτωσης με την άδεια του Ισραήλ!

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει κατά τη διάρκεια αποψινής του ομιλίας, ότι θα δώσει εντολή στον αμερικανικό στρατό να ηγηθεί μιας αποστολής έκτακτης ανάγκης για τη δημιουργία ενός λιμανιού στη Μεσόγειο, στις ακτές της Γάζας, το οποίο θα μπορεί να υποδέχεται μεγάλα πλοία που θα μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προσωρινά καταφύγια, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το κύριο χαρακτηριστικό του λιμανιού, μια προσωρινή προβλήτα, θα παρέχει τη δυνατότητα για εκατοντάδες επιπλέον φορτία φορτηγών με βοήθεια κάθε μέρα, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους, ενώ οι ΗΠΑ θα συντονίσουν με το Ισραήλ τις απαιτήσεις ασφαλείας, ενώ θα συνεργαστούν με τον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές ΜΚΟ για τη διανομή.

20:30 Η Ισπανία δεσμεύεται να χορηγήσει επιπλέον 20 εκατομμύρια ευρώ για την UNRWA

Η Ισπανία θα χορηγήσει στην παλαιστινιακή υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες UNRWA πρόσθετη βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες. Αυτό θα γίνει επιπλέον των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ που η χώρα έχει ήδη υποσχεθεί τον Φεβρουάριο.

Τα νέα κονδύλια αποσκοπούν στην «υποστήριξη της οργάνωσης στο ανθρωπιστικό της έργο στη Γάζα και στην κάλυψη των αναγκών σε τρόφιμα, εκπαίδευση και υγεία των σχεδόν έξι εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων στην περιοχή», δήλωσε ο Albares μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό επίτροπο της UNRWA Philippe Lazzarini στη Μαδρίτη.

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, διέκοψαν τη χρηματοδότησή τους προς την UNRWA μετά τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι δώδεκα από τους 13.000 υπαλλήλους της στη Γάζα συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

20:10 Περισσότερες πληροφορίες για την πρόταση που προωθούν οι ΗΠΑ

Προσφέροντας νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους δήλωσαν ότι η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει με ένα πρώτο στάδιο έξι εβδομάδων και θα είναι δομημένη με τρόπο ώστε να μπορούν να προστεθούν στη συνέχεια δύο ακόμη στάδια. Η συμφωνία θα προέβλεπε επίσης την «επανατοποθέτηση των ισραηλινών δυνάμεων» κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου σταδίου και θα επέτρεπε επίσης στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα.

Αυτό αποτελούσε σημείο εμπλοκής για το Ισραήλ, το οποίο έχει απορρίψει δημοσίως αυτό το αίτημα μέχρι σήμερα, ισχυριζόμενο ότι θα επέτρεπε την αναζωπύρωση της Χαμάς σε αυτό το μισό της Λωρίδας.«Επιστρέφουμε τους ανθρώπους στο βόρειο τμήμα. Αυτό είναι μέρος της συμφωνίας που έχει εκπονηθεί», λέει ο αξιωματούχος.

Το σχέδιο να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα επισπεύδει την ανάγκη βελτίωσης των μηχανισμών για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα, γι’ αυτό και η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί τον θαλάσσιο διάδρομο και άλλους μηχανισμούς παράδοσης, δήλωσε ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους.

19:45 Χούλιγκαν της Μακάμπι επιτέθηκαν σε νεαρό με παλαιστινιακή μαντήλα στο Σύνταγμα

Λίγες ώρες πριν από την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό οπαδοί των Ισραηλινών, που έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα για την αναμέτρηση, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος.

Εκεί, φώναξαν συνθήματα και άναψαν καπνογόνα και φεύγοντας, στα σκαλιά του μετρό του Συντάγματος, επιτέθηκαν σε νεαρό άντρα που φορούσε παλαιστινιακό μαντήλι.

Περισσότερα εδώ.

19:25 Η Ιταλία απέρριψε τον διορισμό πρών δήμαρχου πόλης εποίκων ως πρεσβευτή του Ισραήλ στη Ρώμη

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση στα διπλωματικά χρονικά της χώρας, η Ιταλία απέρριψε τον διορισμό του πρώην δημάρχου του Μά’αλε Αντουμίμ, Benny Kashriel ως νέου πρεσβευτή του Ισραήλ, δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών στους Times of Israel, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη αναφορά του Ynet.

Η Ρώμη δεν ήθελε έναν πρεσβευτή που ήταν δήμαρχος ενός οικισμού της Δυτικής Όχθης και είχε επίσης ηγηθεί του Συμβουλίου Yesha, του κύριου πολιτικού βραχίονα του κινήματος των οικισμών. Ο Kashriel είχε διοριστεί ως απεσταλμένος από τον σημερινό υπουργό Ενέργειας Eli Cohen, ο οποίος ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών μέχρι τις αρχές του έτους.

Αντ’ αυτού, ο Kashriel θα αναλάβει τον ρόλο του πρέσβη στην Ουγγαρία. Το υπουργείο Εξωτερικών αναζητά τώρα έναν διπλωμάτη καριέρας για να καλύψει το ρόλο, ενδεχομένως τον Yoni Peled, ο οποίος είχε διοριστεί πρέσβης στην Ουγγαρία.

19:21 Ο Σινουάρ της Χαμάς επανεμφανίστηκε, σκληραίνει τη στάση του στις συνομιλίες για ομήρους και εκεχειρία

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ ανανέωσε τις επαφές του με άλλους αξιωματούχους της Χαμάς μετά από ημέρες φημολογούμενης σιωπής για να μεταφέρει μια σκληρότερη διαπραγματευτική στάση και να επιμείνει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη «αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις».

Η σκληρότερη στάση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έρχεται εν μέσω «ενδείξεων αυξημένης έντασης μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ».

Οι αξιωματούχοι λένε ότι η απαίτηση του Σινουάρ από το Ισραήλ «να δεσμευτεί να συζητήσει μια μόνιμη παύση των μαχών» τον φέρνει «σε αντίθεση με άλλους αξιωματούχους της Χαμάς». Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου με έδρα το Κατάρ, λέγεται ότι είναι πιο πρόθυμος να αποδεχθεί το πλαίσιο του Παρισιού, σύμφωνα με το οποίο θα τεθεί σε ισχύ εκεχειρία έξι εβδομάδων και θα απελευθερωθούν περίπου 40 όμηροι, ενώ οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας μιας πιο μόνιμης εκεχειρίας και μιας ισραηλινής στρατιωτικής απόσυρσης από τη Γάζα.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που αναφέρονται στην έκθεση λένε ότι ο Σινουάρ πιστεύει ότι η Χαμάς «έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις», δεδομένων των εσωτερικών διαιρέσεων στο Ισραήλ και της «αυξανόμενης πίεσης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να ανακουφίσει τα δεινά των κατοίκων της Γάζας».

Αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε νωρίτερα σήμερα από το Κάιρο, όπου διεξάγονταν συνομιλίες, οι οποίες τώρα φαίνεται να βρίσκονται σε τέλμα.

Δεν ήταν σαφές αν θα επέστρεφαν, λένε Αιγύπτιοι αξιωματούχοι στη WSJ, με την ελπίδα ότι η αντιπροσωπεία μπορεί να επιστρέψει την Κυριακή.

19:15 Σαγιέντ Αμπντουλ Μαλίκ αλ-Χούθι: Οι ΗΠΑ παρέχουν τόνους όπλων για να σκοτώνονται Παλαιστίνιοι και αμελητέες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας

Οι ΗΠΑ παρέχουν τόνους όπλων για να σκοτώνουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ενώ προσπαθούν να εξαπατήσουν το κοινό στέλνοντας αμελητέες ποσότητες βοήθειας στη Λωρίδα μέσω ρίψεων από αέρος, δήλωσε ο ηγέτης του κινήματος Ansar Allah της Υεμένης, Sayyed Abdul-Malik al-Houthi, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ομιλίας του την Πέμπτη.

Ο Σαγιέντ αλ Χούθι τόνισε ότι οι ΗΠΑ εμποδίζουν «την παράδοση βοήθειας μέσω χερσαίων και θαλάσσιων οδών και αεροδρομίων στη Λωρίδα της Γάζας».

«Οι ΗΠΑ φέρουν ντροπή και ατίμωση, παίζοντας πρωταρχικό ρόλο στα ισραηλινά εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Η κατάσταση είναι ντροπιαστική για τη διεθνή κοινότητα η οποία κλείνει τα μάτια σε αυτά τα εγκλήματα», τόνισε την Πέμπτη ο ηγέτης του κινήματος.

19:00 Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν υπό κράτηση, όπως δημοσιεύει η Haaretz

Τουλάχιστον είκοσι επτά Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη Λωρίδα της Γάζας έχουν πεθάνει στις ισραηλινές φυλακές από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με έρευνα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την Haaretz, οι περισσότεροι από τους κρατούμενους πέθαναν στις εγκαταστάσεις κράτησης «Sde Teiman» στη βόρεια Νεγκέβ και «Anatot», που βρίσκεται βορειοανατολικά της Ιερουσαλήμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Haaretz επικαλείται τον ισραηλινό στρατό που ισχυρίζεται ότι ορισμένοι κρατούμενοι είτε «έπασχαν από προηγούμενες καταστάσεις υγείας είτε τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Την περασμένη εβδομάδα, η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων δήλωσε ότι είχε εντοπίσει 12 κρατούμενους που πέθαναν στις ισραηλινές φυλακές από τις 7 Οκτωβρίου, μετά το θάνατο του 78χρονου Ριζέκ Κιντέιχ, που ανακοινώθηκε το Σάββατο από τη Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων. Πλέον ο αριθμός υπερδιπλασιάζεται από μια από τις πιο έμπιστες ισραηλινές πηγές.

18:40 Ιρλανδή σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής αποκαλεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «Φράου γενοκτονία» και αποκαλύπτει πως η Κομισιόν πλήρωσε 28.520€ για επικοινωνιακό τρικ

Η Ιρλανδή ευρωβουλεύτρια αποκάλυψε το κόστος της φωταγώγησης του κτιρίου της κομισιόν με την Ισραηλινή σημαία, αποκαλώντας την φον ντερ Λάιεν «Φράου (σ.σ. Κυρία) Γενοκτονία» Αυτό ήταν το κόστος της προβολής της ισραηλινής σημαίας στο κτίριο της Επιτροπής, ώστε η Frau Genocide να μπορεί να τουιτάρει την άνευ όρων υποστήριξη εκ μέρους μας, καθώς το Ισραήλ άρχισε να σφυροκοπεί την #Γάζα σε ερείπια.Το κερασάκι στην τούρτα; Όλοι έπρεπε να πληρώσουμε γι’ αυτό.

18:34 Ανυπολόγιστες οι καταστροφές και οι απώλειες αμάχων από τις επιθέσεις σε συγκρότημα κατοικιών στη Γάζα

18:30 Περισσότεροι από 250.000 έποικοι έχουν εγκαταλείψει τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο

Στις επιχειρήσεις που ερήμωσαν εξαιτίας του βόρειου μετώπου του πολέμου συμπεριλαμβάνονται μεγάλοι παραγωγοί πουλερικών και αγροτικών τροφίμων, με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξευθούν στα ύψη στ όλο το Ισραήλ.

«Οι αγρότες στο βορρά παραπονιούνται για τις δυσκολίες να φτάσουν στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις κατά μήκος της συνοριακής περιοχής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες σε δύο μέτωπα: τους καρπούς που σαπίζουν στα δέντρα και τις ζημιές που θα προκληθούν στην επόμενη περίοδο συγκομιδής», ανέφερε η Yedioth Ahronoth.

Η Τράπεζα του Ισραήλ προειδοποίησε νωρίτερα ότι η εκκένωση δεκάδων χιλιάδων εποίκων της κοστίζει περίπου 158 εκατομμύρια δολάρια κάθε εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, η οικονομική επιβάρυνση της ισραηλινής οικονομίας έχει ξεπεράσει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού του Ισραήλ, με το Ισραήλ να σχεδιάζει να δανειστεί ένα παρόμοιο ποσό μέσω της έκδοσης ομολόγων και ιδιωτικών δανείων για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στη Γάζα.

Η επιστράτευση 300.000 εφέδρων επηρέασε αρκετούς κρίσιμους οικονομικούς τομείς, όπως η βιομηχανία τεχνολογίας, το εμπόριο και ο τουρισμός. Παρόλα αυτά, το σέκελ διατήρησε σχετικά ισχυρά επίπεδα σταθερότητας.

18:05 Κλήσεις σε ισραηλινές επιχειρήσεις στη Σαφάντ: Φύγετε ή αντιμετωπίστε τις συνέπειες

Ισραηλινοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στη Σαφάντ δέχονται προηχογραφημένα τηλεφωνήματα που τους ζητούν να εγκαταλείψουν την πόλη και να ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία ή «να πέσουν θύματα ποντικιών εν μέσω καταστροφής» (!), καθώς οι παρατάξεις της Αντίστασης κλιμακώνουν τα μέτρα εν μέσω της συνεχιζόμενης γενοκτονίας στη Γάζα. Το Κανάλι 12 μετέδωσε ότι δεκάδες εταιρείες και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, δέχθηκαν τις κλήσεις στα σταθερά τηλέφωνα των επιχειρήσεών τους.

«Αυτές οι κλήσεις» αποτελούν μέρος ενός νέου «ψυχολογικού πολέμου που διεξάγει η Χεζμπολάχ», υποστήριξε το κανάλι.

«Θυμόμαστε πριν από αρκετές εβδομάδες, όταν στάλθηκαν μηνύματα SMS στους κατοίκους και αργότερα στάλθηκαν ιδιωτικά μηνύματα σε επικεφαλής τοπικών αρχών, και αυτή τη φορά γίνεται με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στη Σαφέντ».

17:45  67 Ιρλανδοί αξιωματούχοι καλούν τη FIFA και την UEFA να εκδιώξουν το Ισραήλ από τις διοργανώσεις τους για τη γενοκτονία στη Γάζα

Ιρλανδοί γερουσιαστές και TD (σ.σ. μέλη του κοινοβουλίου – Teachta Dála) ζητούν με επιστολή τους προς κορυφαίους ποδοσφαιρικούς οργανισμούς να απαγορεύσουν τη συμμετοχή της ισραηλινής ομάδας σε ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις.

Δεκάδες Ιρλανδοί γερουσιαστές και μέλη του κόμματος Teachta Dala (TD) υπέγραψαν επιστολή προς τη FIFA και την UEFA για να αποβάλουν την ισραηλινή κατοχή από τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις λόγω της συνεχιζόμενης γενοκτονίας στη Γάζα.

Από την έναρξη του πολέμου του στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο Οκτώβριο, το Ισραήλ έχει σκοτώσει πάνω από 38.800 Παλαιστίνιους στη Γάζα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά. Περισσότεροι από 72.100 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης στους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς, με την επιθετικότητα να διανύει τους 5 μήνες.

17:20 Οι ΗΠΑ ρίχνουν από αέρος βοήθεια στη Γάζα σε κοινή επιχείρηση με την Ιορδανία – Δεν συγκρίνεται με την βοήθεια από το έδαφος

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρει ότι έριξε από αέρος βοήθεια στη Γάζα, την τρίτη κοινή επιχείρηση με την Ιορδανία για την παροχή βοήθειας σε λιγότερο από μία εβδομάδα. «Αμερικανικά C-130 έριξαν πάνω από 38.000 γεύματα, παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές στη βόρεια Γάζα, για να καταστεί δυνατή η πρόσβαση των πολιτών σε κρίσιμη βοήθεια», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτές οι εναέριες ρίψεις αποτελούν μέρος μιας διαρκούς προσπάθειας και συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε συνέχεια στις εναέριες παραδόσεις».

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι εναέριες ρίψεις στοχεύουν στη συμπλήρωση της ανεπαρκούς παροχής βοήθειας που μεταφέρεται από το έδαφος στη Γάζα. Όμως η ποσότητα των τροφίμων που παρέχεται από αέρος είναι αρκετή μόνο για να θρέψει ένα ελάχιστο κλάσμα των ανθρώπων που έχουν ανάγκη στο παράκτιο έδαφος, το οποίο έχει καταστραφεί από τις πολύμηνες ισραηλινές επιθέσεις. Η κίνηση των ΗΠΑ έχει επίσης επικριθεί ως αναποτελεσματική και απλώς ως κίνηση δημοσίων σχέσεων από μέλη διεθνών οργανώσεων βοήθειας.

«Οι ρίψεις από αέρος είναι συμβολικές και σχεδιασμένες με τρόπο που να κατευνάζει την εγχώρια βάση», δήλωσε στο Al Jazeera ο Dave Harden, πρώην διευθυντής της USAID στη Δυτική Όχθη. «Πραγματικά αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να ανοίξουν περισσότερα περάσματα και να μπαίνουν περισσότερα φορτηγά κάθε μέρα».

«Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αδύναμες και αυτό είναι πραγματικά απογοητευτικό για μένα», πρόσθεσε ο Harden. «Οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αναγκάσουν το Ισραήλ να ανοίξει περισσότερη βοήθεια και με το να μην το κάνουμε αυτό θέτουμε σε κίνδυνο τα περιουσιακά μας στοιχεία και τους ανθρώπους μας και ενδεχομένως δημιουργούμε περισσότερο χάος στη Γάζα».

17:00 Ισραηλινοί διαδηλωτές συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας κοντά στη Ναμπλούς

Ισραηλινός δημοσιογράφος δημοσίευσε βίντεο με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να συγκρούονται με διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για το άνοιγμα του δυτικού σημείου ελέγχου Sarra στην κατεχόμενη πόλη Nablus της Δυτικής Όχθης.

Το βίντεο δείχνει έναν στρατιώτη να επιτίθεται σε έναν διαδηλωτή στο έδαφος, ενώ ένας άλλος στρατιώτης προσπαθεί να τον συγκρατήσει.

16:30 Χαμάς: Το Ισραήλ δεν συμφωνεί με τα κύρια αιτήματα

Η ομάδα αντιπροσωπείας της Χαμάς είχε αναχωρήσει από το Κάιρο, όπου συνεχίζονταν οι συζητήσεις για μια νέα συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ.

Ο Husam Badran, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς μίλησε στο Al Jazeera για το μέλλον των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός. Αυτά που σημείωσε είναι τα εξής:

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε από το Κάιρο για να συναντηθεί με τους ηγέτες της Χαμάς για περισσότερες διαβουλεύσεις. Είναι σαφές ότι ο Νετανιάχου και η ισραηλινή κυβέρνηση επέμεναν να παίξουν με όλα τα μέρη.

Δεν ανταποκρίνονται στα κύρια αιτήματα όχι μόνο της Χαμάς, αλλά και του παλαιστινιακού λαού, τα οποία περιλαμβάνουν την επίτευξη εκεχειρίας, τη δυνατότητα στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα, την ελεύθερη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς όρους και την ανοικοδόμηση της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι ένας αμερόληπτος και δίκαιος μεσολαβητής. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον Νετανιάχου πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά.

Όλα όσα λέγονται από τις ΗΠΑ είναι απλές δηλώσεις χωρίς πραγματική βούληση να σταματήσει ο πόλεμος ή να επιτευχθεί μια συμφωνία, έστω και προσωρινή. Οι ΗΠΑ πρέπει να ασκήσουν πίεση στους Ισραηλινούς.

16:00 Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν πιθανότητα με πολυβόλο εναντίον δημοσιογράφων – Τι αναφέρει έκθεση για τους θανάτους δημοσιογράφων στον Λίβανο

Στις 13 Οκτωβρίου, πλήρωμα ισραηλινού άρματος μάχης έριξε βλήματα εναντίον μιας σαφώς επισημασμένης ομάδας δημοσιογράφων κοντά στα λιβανέζικα σύνορα, σκοτώνοντας έναν δημοσιογράφο του Reuters και τραυματίζοντας άλλους έξι, συμπεριλαμβανομένων δύο δημοσιογράφων του Al Jazeera.

Ανάλυση του Ολλανδικού Οργανισμού Εφαρμοσμένης Επιστημονικής Έρευνας (TNO), την οποία παρήγγειλε το Reuters, διαπίστωσε ότι οι δημοσιογράφοι είχαν επίσης στοχοποιηθεί με πολυβόλα, τα οποία πιθανόν εκτοξεύτηκαν από τις ίδιες ισραηλινές δυνάμεις.

«Θεωρείται πιθανό σενάριο ότι ένα Merkava, αφού έριξε δύο βλήματα άρματος μάχης, χρησιμοποίησε επίσης το πολυβόλο του εναντίον της θέσης των δημοσιογράφων», αναφέρει η έκθεση του TNO.

«Το τελευταίο δεν μπορεί να συναχθεί με βεβαιότητα, καθώς η κατεύθυνση και η ακριβής απόσταση των πυρών [του πολυβόλου] δεν μπόρεσαν να προσδιοριστούν».

Ο διευθυντής του AFP Global News, Phil Chetwynd, αντιδρώντας στο πόρισμα, δήλωσε ότι: «Εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές για συνεχή πυρά πολυβόλου, αυτό θα δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στη θεωρία ότι επρόκειτο για στοχευμένη και σκόπιμη επίθεση».

15:40 Οι IDF ανοίγουν φυλάκιο στη Δυτική Όχθη – Έποικοι κλείνουν τον δρόμο κόντρα στην απόφαση

Οι IDF άνοιξαν ένα σημείο ελέγχου στην είσοδο της Ναμπλούς στη βόρεια Δυτική Όχθη, το οποίο ήταν κλειστό από την αρχή του πολέμου. Αρκετοί έποικοι έφτασαν στο σημείο ελέγχου για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση, εμποδίζοντας την κυκλοφορία.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην οποία χαρακτήρισε την απόφαση του στρατού «παραληρηματική και απερίσκεπτη» και υποστήριξε ότι θέτει άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή των εποίκων.

Πρόσθεσε ότι «το αίμα που θα χυθεί, Θεός φυλάξοι, θα είναι στα χέρια εκείνου που έλαβε αυτή την ανεύθυνη απόφαση» και έγραψε ότι εάν οι IDF δεν συμμορφωθούν με τις οδηγίες του πολιτικού κλιμακίου, οι διαβουλεύσεις του υπουργικού συμβουλίου θα πρέπει να ακυρωθούν. Ο Σμότριχ δήλωσε επίσης ότι απαιτεί να παρουσιαστεί ένα σχέδιο για την προσθήκη σημείων ελέγχου και το κλείσιμο των δρόμων στους Παλαιστίνιους.

Οι IDF απέκλεισαν τις εισόδους σε πολλά παλαιστινιακά χωριά και πόλεις στη Δυτική Όχθη όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, μια κίνηση που προκάλεσε σημαντικές καθυστερήσεις και κίνηση. Η απόφαση του στρατού είχε ως στόχο να ανακουφίσει μέρος της πίεσης στους δρόμους.

15:25 Η «αδέσμευτη» ψήφος στη Χαβάη φτάνει το 29% – Το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ της Παλαιστίνης στην κάλπη των Δημοκρατικών

Με πάνω από το 95% των αποτελεσμάτων καταμετρημένο η Χαβάη ψήφισε 29% «αδέσμευτος» στην κάλπη των Δημοκρατικών, καταγράφοντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό  αντίδρασης στην πολιτική του Μπάιντεν για την Παλαιστίνη ανάμεσα στις πολιτείες των ΗΠΑ.

Ακτιβιστές και κομμάτι των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ καλούν τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη των προκριματικών εκλογών και να στηρίξουν την επιλογή «αδέσμευτος» απέναντι στην υποψηφιότητα Μπάιντεν, για να δείξουν έτσι τη στήριξή τους στην Παλαιστίνη και την κριτική τους στην πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ.

15:13 Το Ισραήλ επιστρέφει 47 σορούς που είχε αφαιρέσει από νεκροταφείο

Το Ισραήλ επέστρεψε 47 πτώματα που είχαν αφαιρεθεί από ένα νεκροταφείο κοντά στο νοσοκομείο Nasser στη Khan Younis, όταν ο στρατός του εισέβαλε στο συγκρότημα τον περασμένο μήνα.

Οι σοροί θάβονται τώρα εδώ στο Tal as-Sultan, στο δυτικό τμήμα της Ράφα. Είχαν αποσυντεθεί και πολλές σοροί δεν ταυτοποιήθηκαν.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι τάφοι βεβηλώνονται, αναφέρει το AJ. «Τα πτώματα συνεχίζουν να ξεθάβονται και να φυλάσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι μια τραγωδία για τους ανθρώπους που έχουν ήδη χάσει τόσα πολλά και η βεβήλωση των νεκροταφείων και των πτωμάτων αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο ισραηλινός στρατός εξέτασε περίπου 400 πτώματα από το νοσοκομείο Nasser στη Khan Younis. Είπε ότι κανένα από τα πτώματα δεν ήταν από αιχμαλώτους.

14:55 Νέες κατηγορίες του Ισραήλ κατά της Ν. Αφρικής – «Λειτουργεί ως νομικός βραχίονας της Χαμάς»

Ο Lior Haiat, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, κατηγόρησε τη Νότια Αφρική ότι ενεργεί «ως νομικός βραχίονας της Χαμάς σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει το εγγενές δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τους πολίτες του και να απελευθερώσει όλους τους ομήρους».

Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ότι «τα επανειλημμένα αιτήματα για προσωρινά μέτρα που υπέβαλε η Νότια Αφρική προκειμένου να βοηθήσει τη Χαμάς αποτελούν μια ακόμη κυνική εκμετάλλευση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο έχει ήδη απορρίψει δύο φορές τις αβάσιμες προσπάθειες να αρνηθεί το Ισραήλ το δικαίωμα και την υποχρέωσή του για αυτοάμυνα».

14:43 Τον κατάλογο με τις επερχόμενες αποστολές όπλων στο Ισραήλ ζητά ο Μπάιντεν

Ο Λευκός Οίκος έχει αναθέσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο τη σύνταξη ενός καταλόγου με τις επικείμενες μεταφορές όπλων προς το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios που επικαλείται τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αίτημα δεν αποτελεί ένδειξη ότι ο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει ή να θέσει όρους στις ισραηλινές αποστολές όπλων στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, έρχεται καθώς ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για τη σταθερή υποστήριξή του στο Ισραήλ και εν μέσω φόβων των ΗΠΑ ότι ο Νετανιάχου δεν μπορεί να αποτραπεί από μια πιθανή αιματηρή εισβολή στη Ράφα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, περισσότεροι από 30 Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων συνέταξαν επιστολή προς τον Μπάιντεν, στην οποία ανέφεραν ότι η αναμενόμενη εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα πιθανόν να το αποκλείσει από την αμερικανική βοήθεια, επειδή το Ισραήλ δεν έχει παράσχει «αξιόπιστες διαβεβαιώσεις» ότι θα σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Martin Indyk, δήλωσε στην Washington Post: «Εάν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα χωρίς να προστατεύσει επαρκώς τον εκτοπισμένο άμαχο πληθυσμό, μπορεί να επισπεύσει μια άνευ προηγουμένου κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, η οποία θα περιλαμβάνει ακόμη και τις προμήθειες όπλων».

14:30 Η Χαμάς αναμένει ότι οι συνομιλίες κατάπαυσης πυρός θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ραμαζανιού

Μια αραβική πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο δήλωσε στη Haaretz ότι η Χαμάς αναμένει ότι οι συνομιλίες με το Ισραήλ θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ραμαζανιού.

Η πηγή πρόσθεσε ότι καθώς πλησιάζει το Ραμαζάνι, η Χαμάς αναμένει ότι οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ θα αυξήσουν την πίεση σε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, να προχωρήσουν προς μια συμφωνία.

Μιλώντας στη Haaretz, πηγές της Χαμάς δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο τα ανώτερα μέλη της ομάδας και οι επικεφαλής των μυστικών οργανώσεων που συμμετέχουν στις συνομιλίες να φτάσουν στο Κάιρο την Κυριακή σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία.

14:22 Γκιντεόν Λεβί: Μετά από 150 μέρες θανάτου στη Γάζα το Ισραήλ δεν είναι ούτε δυνατότερο ούτε ασφαλέστερο

«Μετά από 150 ημέρες πολέμου πρέπει να κάνουμε λογαριασμό» λέει στους συμπατριώτες του με την ευθύτητα που τον διακρίνει ο Ισραηλινός δημοσιογράφος, Γκιντεόν Λεβί, που είναι γνωστός για την αιχμηρή κριτική του στο Ισραήλ και θιασώτης της ειρηνικής συνύπαρξης Εβραίων και Αράβων.

Σε άρθρο γνώμης στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, o Λεβί εξηγεί γιατί ο πόλεμος στη Γάζα δεν έχει να προσφέρει τίποτα στο Ισραήλ πέρα από δεκάδες χιλιάδες πτώματα Παλαιστινίων, το μίσος του αραβικού κόσμου και τη διεθνή απομόνωση.

Στο κείμενό του που μοιάζει σαν μία ύστατη προσπάθεια αφύπνισης των συμπατριωτών του, ο Λεβί προειδοποιεί ότι εάν η «τύφλωση» συνεχιστεί τα πράγματα θα γίνονται μόνο χειρότερα και καλεί τον κάθε Ισραηλινό να αναλογιστεί εάν αυτό είναι που πραγματικά θέλει.

Διαβάστε το άρθρο του Λεβί εδώ 

14:13 Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει το αίτημα της Νότιας Αφρικής στο ΔΔΔ για έκτακτα μέτρα

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε το αίτημα της Νότιας Αφρικής προς το Διεθνές Δικαστήριο για τη λήψη πρόσθετων έκτακτων μέτρων κατά του Ισραήλ, επικαλούμενο «σχεδιασμένη πείνα, λιμοκτονία και εξαθλίωση» στη Γάζα.

«Ο παλαιστινιακός λαός δεν διατρέχει πλέον άμεσο κίνδυνο θανάτου από πείνα. Το Ισραήλ σφαγιάζει τον παλαιστινιακό λαό επιδιώκοντας να λάβει εξαιρετικά περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Το Ισραήλ, με τις σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις του, παραβιάζει συνειδητά και αδιαλείπτως τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία και αψηφά τα προσωρινά μέτρα του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Την Τετάρτη, η Νότια Αφρική ζήτησε από το ΔΔΔ να διατάξει πρόσθετα έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ.

Τον Φεβρουάριο, η Νότια Αφρική είχε καταθέσει «επείγον αίτημα» στο ΔΔΔ για να εξετάσει αν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ με στόχο τη Ράφα παραβιάζουν τις προσωρινές διαταγές που εξέδωσε το δικαστήριο στις 26 Ιανουαρίου.

14:00 Αντιπροσωπεία της Χαμάς αποχωρεί από το Κάιρο: Το Ισραήλ ματαίωσε τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης

Μια αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε από το Κάιρο με την ομάδα να δηλώνει ότι οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο απέτυχαν να επιτύχουν μια σημαντική ανακάλυψη, καθώς το Ισραήλ απέρριψε τα αιτήματα της οργάνωσης να τερματίσει την επίθεσή του στον θύλακα, να αποσύρει τις δυνάμεις του και να διασφαλίσει την ελεύθερη είσοδο για την παροχή βοήθειας και την επιστροφή των εκτοπισμένων.

Το Ισραήλ «ματαίωσε» όλες τις προσπάθειες των διαμεσολαβητών να καταλήξουν σε συμφωνία, δήλωσε ο Sami Abu Zuhri.

13:40 Τουρκικό πλοίο με 3.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας καθ΄οδόν προς την Αίγυπτο

Ένα πλοίο με προορισμό τη Γάζα με 3.000 τόνους τροφίμων, φαρμάκων και άλλης βοήθειας που προμηθεύτηκε η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος θα κατευθυνθεί σήμερα προς την Αίγυπτο προτού φθάσει στον θύλακα, ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αίγυπτο.

«Η βοήθεια αυτή, η οποία θα παραδοθεί στη Γάζα με την υποστήριξη και τη συνεργασία της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, θα κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες των Παλαιστινίων την παραμονή του Ραμαζανιού», δήλωσε ο πρεσβευτής Σαλίχ Μουτλού Σεν στο X.

Πρόσθεσε ότι μόλις το πλοίο επιστρέψει στην Τουρκία, θα ξαναγεμίσει και θα αποσταλεί ξανά στη Γάζα, με αναμενόμενη ημερομηνία άφιξης την 26η Μαρτίου.

13:20 Το Ισραήλ συνεχίζει το σχέδιό του για τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης

Ο ισραηλινός στρατός φαίνεται να αδιαφορεί για τις παγκόσμιες πιέσεις και να συνεχίζει το σχέδιό του για τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης.

Κάτοικοι στο ανατολικό τμήμα της Ράφα είπαν στο Al Jazeera ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σπιτιών τους καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Οι γεωργικές τους εκτάσεις και τα αγροκτήματά τους έχουν ισοπεδωθεί όλα για την εγκαθίδρυση αυτής της ισραηλινής νεκρής ζώνης.

Οι αεροπορικές επιδρομές φαίνεται να επικεντρώνονται αυτές τις μέρες στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Γάζας. Στο Deir el-Balah και το Nuseirat, 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως από οικογένειες εκτοπισμένων από τη βόρεια Γάζα.

Χθες το βράδυ, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς περίμεναν βοήθεια στον κυκλικό κόμβο Nabulsi, στο ίδιο σημείο όπου νωρίτερα έλαβε χώρα η σφαγή με το αλεύρι.

13:00 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε περισσότερα από 20 άτομα κατά τη διάρκεια επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Η UNRWA σκοπεύει να χρησιμοποιήσει έναν δρόμο που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού και συνορεύει με τη Γάζα για να δοκιμάσει την καταλληλότητά του για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον απομονωμένο βόρειο τομέα, όπου οι άνθρωποι οδηγούνται στην πείνα.
  • Το Ισραήλ έχει «αδικαιολόγητα» μπλοκάρει τις επιχειρήσεις βοήθειας για τη Γάζα σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Προσφύγων.
  • Οι εντολές του Ισραήλ για την εκκένωση των αμάχων στη Γάζα είναι παράνομες και έχουν χρησιμοποιηθεί για τη βίαιη μεταφορά και κράτηση Παλαιστινίων, λέει ένας ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ.
  • Οι Χούθι, από την τελευταία επίθεση των οποίων στον Κόλπο του Άντεν σκοτώθηκαν τρεις ναύτες σε εμπορικό πλοίο, θα συνεχίσουν να στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα, επαναβεβαίωσε εκπρόσωπος της ομάδας.

12:38 Στους 30.800 οι νεκροί στη Γάζα – Εννιά επιθέσεις το τελευταίο 24ωρο

Τουλάχιστον 30. 800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 72. 298 τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν 83 ανθρώπους και τραυμάτισαν 142 στη Γάζα.

12:25 Το Ισραήλ εξέτασε 400 πτώματα στο νοσοκομείο Νάσερ αναζητώντας αιχμαλώτους

Το Ισραήλ εξέτασε 400 πτώματα όταν εισέβαλε στη μονάδα υγείας στη νότια Γάζα τον περασμένο μήνα.

Κανένα από τα πτώματα που εξέτασε δεν ήταν Ισραηλινών αιχμαλώτων, αναφέρει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan του Ισραήλ.

Σχεδόν 130 Ισραηλινοί αιχμάλωτοι παραμένουν αγνοούμενοι στη Γάζα, αλλά περίπου 30 από αυτούς πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί.

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι πολλοί αιχμάλωτοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς και λέει ότι δεν μπορεί να δώσει πλήρη απολογισμό για εκείνους που παραμένουν ζωντανοί μέχρι να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις.

12:10 Τα προβλήματα σε Αίγυπτο και Ιορδανία για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Αναφερθήκαμε νωρίτερα στην έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Προσφύγων που αποκάλυψε πώς το Ισραήλ δεν τηρεί την υποχρέωσή του να διευκολύνει τη βοήθεια προς τη Γάζα.

Η οργάνωση διαπίστωσε επίσης ότι προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής εντός της Αιγύπτου και της Ιορδανίας περιορίζουν επίσης τη διανομή της σωτήριας βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, που προορίζεται κυρίως για εμπορικές παραδόσεις, δεν έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί τη σημαντική ποσότητα βοήθειας που χρειάζεται η Γάζα. Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν επίσης προσπαθήσει να αποτρέψουν μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική επιχείρηση στο βόρειο Σινά, μια στρατιωτική ζώνη.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι το Κάιρο ανταποκρίθηκε στις πιέσεις του Ισραήλ να ανοίξει τα σύνορά του στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες με την εντατικοποίηση της εποπτείας και της ρύθμισης της πρόσβασης των οργανισμών βοήθειας στη συνοριακή περιοχή, καθώς και με την παρακολούθηση της εισόδου και εξόδου ατόμων από και προς τη Γάζα.

Οι ΜΚΟ που παραδίδουν βοήθεια στη Γάζα από την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, δήλωσαν στη Διεθνή Οργάνωση Προσφύγων ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έθεσαν «δύσκολα εμπόδια» που δεν υπήρχαν προηγουμένως και δεν έχουν ακόμη παράσχει σαφείς τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας στις ιορδανικές αρχές.

11:48 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι σκότωσε 17 Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένα αεροσκάφος στόχευσε μαχητές σε στρατιωτικό συγκρότημα στην περιοχή αλ-Καράρα της Χαν Γιουνίς, σκοτώνοντας έξι, ενώ ένας άλλος μαχητής σκοτώθηκε στα δυτικά της πόλης.

Μια δήλωση πρόσθεσε ότι στρατιωτικές επιθέσεις σκότωσαν άλλους 10 μαχητές σε επιχειρήσεις σε όλη την κεντρική Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι πρόσφατες ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στην κεντρική Γάζα σκότωσαν επίσης πολλούς αμάχους, συμπεριλαμβανομένων επτά κοντά στη γέφυρα Wadi Gaza την Τετάρτη, ανέφερε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

11:32 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές Etzion βιώνουν σκληρές συνθήκες

Τουλάχιστον 110 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι κρατούνται σε υπερπλήρη κελιά στο κέντρο κράτησης Etzion στη νότια κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων επεσήμανε ότι τα τρόφιμα ήταν ανεπαρκή και κακής ποιότητας, εκτός από την ιατρική παραμέληση των ασθενών κρατουμένων και τη σημαντική έλλειψη ρούχων.

Οι κρατούμενοι έπρεπε να εναλλάσσουν τις ώρες ύπνου λόγω έλλειψης κρεβατιών. Αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας και συνεχείς προσπάθειες πρόκλησης και εκβιασμού πραγματοποιήθηκαν από στρατιώτες εναντίον των κρατουμένων, ανέφερε.

Η δικηγόρος Jacqueline al-Fararja μπόρεσε πρόσφατα να επισκεφθεί 33 κρατούμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους ξυλοκοπήθηκαν, κακοποιήθηκαν και ταπεινώθηκαν πριν συλληφθούν. Είπε ότι σημάδια βασανιστηρίων ήταν ορατά σε όλα τα σώματα των κρατουμένων.

11:15 Υπεύθυνες οι ΗΠΑ για την αναταραχή στην Ερυθρά, λένε οι Χούθι

Ένας εκπρόσωπος της ομάδας ανταρτών της Υεμένης επιβεβαίωσε ότι οι Χούθι θα συνεχίσουν να διεξάγουν επιθέσεις εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τα «εγκλήματα γενοκτονίας» του Ισραήλ.

Τα σχόλιά του έρχονται μια ημέρα μετά την επίθεση των Χούθι σε εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν που σκότωσε τρία μέλη του πληρώματος και στον απόηχο των επιθέσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στο αεροδρόμιο Hodeidah της Υεμένης.

«Εμείς θεωρούμε την Αμερική υπεύθυνη για τις επιπτώσεις όλων όσων συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Αμπντούλ Σαλάμ σε ανάρτησή του στο X. «Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχάσει τα εγκλήματα γενοκτονίας που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ εναντίον του λαού της Γάζας, με πλήρη αμερικανική υποστήριξη».

Το σημείο της επίθεσης

11:00 Διασώθηκαν 21 άτομα από το πλοίο που χτύπησαν οι Χουθι

Το ινδικό πολεμικό ναυτικό σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έσπευσε για βοήθεια μετά από μια επίθεση των Χούθι σε ένα πλοίο την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι 21 άνθρωποι διασώθηκαν.

Σύμφωνα με δήλωση του ναυτικού, το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου MV True Confidence με σημαία Μπαρμπέιντος «χτυπήθηκε από drone / πύραυλο» στα νοτιοδυτικά του Άντεν την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο πλοίο και να υπάρξουν τραυματισμοί σε ορισμένα από τα μέλη του πληρώματος, αναγκάζοντας το πλήρωμα να εγκαταλείψει το πλοίο.

Συνολικά τρία μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν και τέσσερα τραυματίστηκαν.

«Το INS [Indian Navy Ship] Kolkata, που αναπτύχθηκε για επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας, έφτασε στο σημείο και διέσωσε 21 μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου ενός Ινδού υπηκόου, με σωσίβια σχεδία χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο ελικόπτερο και τα σκάφη του», ανέφερε το ναυτικό, προσθέτοντας ότι η ιατρική ομάδα του πλοίου παρείχε κρίσιμη ιατρική βοήθεια στους τραυματίες. Ανέφερε ότι το πλήρωμα στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη χώρα της ανατολικής Αφρικής Τζιμπουτί.

10:42 Πιέσεις του Ισραήλ στον ΟΗΕ για να χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz, έδωσε εντολή στους διπλωμάτες να πιέσουν τον ΟΗΕ να κηρύξει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση μετά από έκθεση του ΟΗΕ για σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια και μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Σε μια επιστολή, ο Katz φέρεται να είπε στο προσωπικό της πρεσβείας να προωθήσει μηνύματα σχετικά με την έκθεση σε συνεντεύξεις, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτοπροσώπως, και να αναφέρει αυτές τις δραστηριότητες μέχρι τις 14 Μαρτίου. Οι Times of Israel παραθέτουν μια επιστολή του Katz, η οποία αναφέρει ότι οι διπλωμάτες θα πρέπει να τονίσουν ότι «η αδύναμη απάντηση του ΟΗΕ δείχνει στη Χαμάς ότι αυτές οι πράξεις είναι αποδεκτές και δεν θα επιφέρουν κυρώσεις στην τρομοκρατική οργάνωση».

Μια ξεχωριστή εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ έχει περιγράψει εκτεταμένη κακοποίηση Παλαιστινίων κρατουμένων στα ισραηλινά κέντρα κράτησης από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών, επιθέσεων σκύλων, παρατεταμένης χρήσης στάσεων άγχους και σεξουαλικής επίθεσης.

Η έκθεση αυτή συντάχθηκε από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη (UNRWA) και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε συνεντεύξεις Παλαιστινίων κρατουμένων που απελευθερώθηκαν στο σημείο διέλευσης Kerem Shalom από τον Δεκέμβριο, όταν το προσωπικό της UNRWA ήταν εκεί για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

10:32 Πρωτοβουλία της Σουηδίας για συζητήσεις Ισραήλ – ΕΕ με επίκεντρο την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα

Η Σουηδία έχει αναλάβει πρωτοβουλία για μια συνάντηση με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ και με πολλές άλλες χώρες μέλη της ΕΕ αλλά και με άλλες «για να μεταφέρει την επείγουσα ανάγκη για βελτίωση στην πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε σήμερα ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

«Η ζωή και η υγεία των παιδιών στη Γάζα πρέπει να προστατεύεται», έγραψε ο Κρίστερσον στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα έχει καταρρεύσει και μόνο ένα μικρό τμήμα των πολυπόθητων τροφίμων φθάνει εκεί με ακόμη λιγότερα τρόφιμα να φθάνουν στις βόρειες περιοχές του, όπου τα νοσοκομεία λένε ότι έχουν πεθάνει παιδιά από ασιτία.

10:20 Η επέκταση των ισραηλινών εποικισμών θα πυροδοτήσει την παλαιστινιακή αντίσταση

Ο Omar Ashour, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, λέει ότι η ισραηλινή ανακοίνωση για την κατασκευή 3. 500 οικιστικών μονάδων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη επιδιώκει μόνο να αυξήσει τη βία κατά των Παλαιστινίων.

«Γνωρίζουμε ότι η 7η Οκτωβρίου συνέβη εν μέρει λόγω των εποικιστικών δραστηριοτήτων, της κλιμάκωσης στην Ιερουσαλήμ και της ανεπίλυτης ιστορίας αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Αυτό ουσιαστικά μας οδηγεί σε έναν παρόμοιο γύρο κλιμάκωσης. Αυτό σημαίνει ότι μια ειρηνική επίλυση αυτής της σύγκρουσης απλώς απομακρύνεται όλο και περισσότερο».

Συνέχισε λέγοντας ότι η αύξηση των εποικιστικών δραστηριοτήτων θα φέρει όλο και περισσότερη παλαιστινιακή αντίσταση.

«Κάποια από αυτά θα είναι βίαια και θα δούμε έναν άλλο κύκλο», είπε. «Βλέπουμε έναν κύκλο αυτή τη στιγμή, απλώς θα κλιμακωθεί όσον αφορά την ένταση, την κλίμακα και το πεδίο εφαρμογής του».

10:03 Η εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να προκαλέσει «άνευ προηγουμένου» κρίση ΗΠΑ-Ισραήλ

Ο Martin Indyk, ο οποίος ήταν πρεσβευτής της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ υπό την κυβέρνηση Κλίντον, προειδοποίησε ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να ωθήσει τον στενότερο σύμμαχό του πέρα από τα «όρια» του και να θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες όπλων του εάν προχωρήσει σε μια προγραμματισμένη εισβολή στη Ράφα.

«Το Ισραήλ θα πρέπει να καταλάβει ότι το επίπεδο απογοήτευσης της κυβέρνησης Μπάιντεν για την κακή διαχείριση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα έχει φτάσει στα όρια», δήλωσε ο Indyk στην Washington Post.

«Εάν το Ισραήλ ξεκινήσει μια επίθεση στη Ράφα χωρίς να προστατεύσει επαρκώς τον εκτοπισμένο άμαχο πληθυσμό, μπορεί να επισπεύσει μια άνευ προηγουμένου κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, ακόμη και όσον αφορά τις προμήθειες όπλων».

09:53 Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ζητά κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Ο Στεφάν Ντουζαρίκ λέει στο Al Jazeera ότι οι χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Ισραήλ θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν για να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός και εισαγωγή βοήθειας, αποκαλώντας την κατάσταση στη Γάζα «τραγική».

«Αυτό που βλέπουμε είναι το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα», δήλωσε ο Ντουζαρίκ. «Χρειαζόμαστε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, χρειαζόμαστε την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Χωρίς κατάπαυση του πυρός, δεν μπορούμε να εκτελέσουμε το ανθρωπιστικό μας έργο με τον απαιτούμενο τρόπο, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων επί τόπου.

«Τώρα, κάνουμε ανθρωπιστικό έργο όποτε έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε, προσπαθούμε να φτάσουμε στους άπορους όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται πρόσθετες διελεύσεις παράλληλα με εκείνες στη Ράφα και στο Καρέμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ).

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι ο λιμός είναι σχεδόν αναπόφευκτος στη Γάζα εάν δεν υπάρξει δράση για την αποφυγή του.

09:42 Το Ισραήλ σταθερά και αδικαιολόγητα εμποδίζει τις επιχειρήσεις βοήθειας στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει «σταθερά και αδικαιολόγητα» μπλοκάρει τις επιχειρήσεις βοήθειας για τη Γάζα, ακόμη και όταν η πείνα εξαπλώνεται επικίνδυνα στον θύλακα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η ανθρωπιστική ομάδα Refugees International.

Η οργάνωση βάσισε την έκθεσή της σε συνεντεύξεις με δεκάδες κυβερνητικούς αξιωματούχους, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και προσωπικό ΜΚΟ που συμμετείχαν σε επιτόπιες προσπάθειες βοήθειας από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ισραήλ.

Διαπίστωσε ότι το Ισραήλ:

  • «συστηματικά και αυθαίρετα» εμπόδισε τη νόμιμη βοήθεια να φτάσει στη Γάζα·
  • επέβαλε μια περίπλοκη διαδικασία επιθεώρησης της βοήθειας που στερούνταν «σαφών ή συνεπών οδηγιών»·
  • αρνούνταν τακτικά σε ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να μετακινηθούν στη Γάζα· και
  • διεξήγαγε «επίμονες επιθέσεις στις ανθρωπιστικές, υγειονομικές, επισιτιστικές, ενεργειακές και άλλες κρίσιμες υποδομές της Γάζας».

Η έκθεση πρόσθεσε ότι όλα αυτά δείχνουν ότι η ανθρωπιστική κρίση της Γάζας προκαλείται από «ισραηλινές πολιτικές και συμπεριφορές».

09:35 Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν συλλήψεις σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε περισσότερους από είκοσι ανθρώπους κατά τη διάρκεια επιδρομών στις κατεχόμενες πόλεις της Δυτικής Όχθης Βηθλεέμ, Ναμπλούς και Τούμπας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Δέκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων γυναικών, συνελήφθησαν στη Ραμάλα και στον κοντινό καταυλισμό Jalazone

Έξι άτομα συνελήφθησαν στη Βηθλεέμ

Πέντε άτομα συνελήφθησαν στην Τούμπας

Δύο άτομα συνελήφθησαν στη Ναμπλούς

09:29 Washington Post: Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής «προϋποθέσεων» για τη χρήση αμερικανικών όπλων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής «προϋποθέσεων» για τη χρήση αμερικανικών όπλων εάν το Ισραήλ προχωρήσει με το σχέδιό του να εισβάλει στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, έγραψε ο αρθρογράφος της Washington Post, David Ignatius.

Σύμφωνα με τον Ignatius, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα θέσει όρους ή κυρώσεις στο Ισραήλ σχετικά με τη χρήση αμερικανικών όπλων σε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, αλλά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τέτοια μέτρα αντικατοπτρίζει τη δυσαρέσκειά τους για το Τελ Αβίβ.

09:22 Δύο Φιλιππινέζοι μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν στην επίθεση των Χούθι σε πλοίο

Δύο Φιλιππινέζοι ήταν μεταξύ των τριών ανθρώπων που σκοτώθηκαν όταν ο πύραυλος των Χούθι έπληξε το φορτηγό πλοίο True Confidence με σημαία Μπαρμπέιντος, περίπου 50 ναυτικά μίλια (93 χιλιόμετρα) από τις ακτές του Άντεν της Υεμένης την Τετάρτη.

Δύο άλλοι Φιλιππινέζοι ήταν μεταξύ των τεσσάρων ανθρώπων που «τραυματίστηκαν σοβαρά» στην επίθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Μεταναστών Εργατών των Φιλιππίνων.

Εδώ και μήνες, οι Χούθι διεξάγουν επιθέσεις σε πλοία που ισχυρίζονται ότι συνδέονται με το Ισραήλ, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν θύματα.

09:05 Ο Νετανιάχου θέλει «Αρμαγεδδώνα», λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Ο Εχούντ Ολμέρτ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και σφοδρός επικριτής του Νετανιάχου, προειδοποίησε ότι ο σημερινός Ισραηλινός ηγέτης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη μακροχρόνια ειρηνευτική συνθήκη της χώρας με την Αίγυπτο εάν επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα.

Μιλώντας στο Haaretz Podcast, ο Ολμέρτ είπε ότι ο Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο δεν ενδιαφέρονται να σταματήσουν τον πόλεμο και θέλουν ακόμη και να προχωρήσουν περαιτέρω πυροδοτώντας εντάσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Νετανιάχου και η ομάδα του θέλουν «Αρμαγεδδώνα που θα καταστήσει δυνατή την εκδίωξη πολλών Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη», δήλωσε ο Ολμέρτ.

08:48 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν Παλαιστίνια δημοσιογράφο στη Ραμάλα

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε την Παλαιστίνια δημοσιογράφο Bushra al-Tawil που είχε απελευθερωθεί το 2022 ενώ κρατούνταν χωρίς δίκη στη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σύμφωνα με το Wafa η ίδια δέχτηκε επίθεση κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής στο σπίτι της, αναφέρει το Wafa. Μια άλλη γυναίκα, η Samoud Mutair, συνελήφθη επίσης κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι της στη Ραμάλα.

08:35 Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα εξακολουθεί να είναι δυνατή, λένε οι ΗΠΑ

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το Ισραήλ και η Χαμάς θα μπορούσαν ακόμη να καταλήξουν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός πριν από τον μουσουλμανικό ιερό μήνα του Ραμαζανιού, ο οποίος ξεκινά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τα σχόλια ήρθαν εν μέσω εικασιών ότι οι διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία 40 ημερών και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων βρίσκονται σε αδιέξοδο.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα εμπόδια δεν είναι ανυπέρβλητα και ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε ο Μίλερ σε καθημερινή ενημέρωση του Τύπου στην Ουάσινγκτον.

«Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για ένα», είπε.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024