Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρεις νεκροί και έξι τραυματίες στο True Confidence  - Δύο βομβαρδισμοί στην Υεμένη

Τρεις νεκροί και έξι τραυματίες στο True Confidence – Δύο βομβαρδισμοί στην Υεμένη

Από τα 23 άτομα του πληρώματος, οι νεκροί ανέρχονται σε τρεις και έξι τραυματίες. Στο True Confidence επέβαιναν 20 άτομα πλήρωμα και τρεις ένοπλοι φρουροί.

Το πολυεθνικό πλήρωμα ενός εμπορικού πλοίου που χτυπήθηκε από βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι Χούτι στον Κόλπο του Άντεν, ανέφερε τρεις νεκρούς και τουλάχιστον τέσσερις εγκαυματίες, εκ των οποίων οι 3 σοβαρά, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο αμερικανικός στρατός. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή της ότι το χτύπημα του πυραύλου προκάλεσε «σημαντικές ζημιές» στο πλοίο.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δύο ναυτικοί σκοτώθηκαν στην επίθεση, κάτι που δυστυχώς έχει διαψευστεί προς τα πάνω. Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, η οποία έβαλε φωτιά στο True Confidence ανήκει στην εταιρεία True Confidence Shipping που είναι εγγεγραμμένη στη Λιβερία και το διαχειρίζεται η Third January Maritime με έδρα την Ελλάδα, με σημαία Μπαρμπέιντος, περίπου 50 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών του λιμανιού Άντεν της Υεμένης.

Το πλοίο κατά πάσα πιθανότητα θεωρήθηκε εσφαλμένα ως αμερικανικό, καθώς είχε πωληθεί πριν λίγες ημέρες

Σε αντίποινα οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία έπληξαν δύο φορές το αεροδρόμιο της Χοντέιντα με αεροπορικές επιθέσεις. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να θεωρεί τους Χούθι υπόλογους για τις επιθέσεις κατά της διεθνούς ναυτιλίας μετά τη φονική επίθεση της Τετάρτης.

Εικόνα από drone της CENTCOM.

Οι Χούθι επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο, ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Στην ανακοίνωσή του κατά την ανάληψη ευθύνης ο Ταξίαρχος Γιαχία Σαρί, εκπρόσωπος τύπου του στρατού των Χούθι ανέφερε πως «Οι ναυτικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης πραγματοποίησαν επιχείρηση στόχευσης κατά του αμερικανικού πλοίου (TRUE CONFIDENCE) στον Κόλπο του Άντεν, με αριθμό κατάλληλων ναυτικών πυραύλων. Το πλήγμα ήταν ακριβές, οδήγησε σε εκδήλωση πυρκαγιάς σε αυτό».

«Η επιχείρηση στόχευσης έγινε αφού το πλήρωμα του πλοίου απέρριψε τα προειδοποιητικά μηνύματα των ναυτικών δυνάμεων της Υεμένης. Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης ανανεώνουν τον συναγερμό τους προς όλα τα πλοία σε απάντηση των εκκλήσεων των ναυτικών δυνάμεων της Υεμένης και όλα τα πληρώματα των πλοίων που στοχοποιήθηκαν πρέπει να αποχωρήσουν γρήγορα μετά την πρώτη επίθεση».

Πηγές από την Υεμένη δήλωσαν πως οι Χούθι επικοινώνησαν τρεις φορές με το πλοίο πριν ρίξουν τις πρώτες βολές, ζητώντας να γυρίσει πίσω. Όμως η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής από την πλοιοκτήτρια εταιρεία ή την εταιρεία που το διαχειρίζεται. Το πλοίο αναγνωρίστηκε εσφαλμένα ως αμερικανικών συμφερόντων.

Τι λέει η εταιρεία που διαχειρίζεται το πλοίο

Οι Έλληνες διαχειριστές του True Confidence δήλωσαν, σύμφωνα με την Al Arabiya, ότι το πλοίο χτυπήθηκε περίπου 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού της Υεμένης, του Άντεν, παρασυρόμενο και φλεγόμενο. Είπαν ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του 20μελούς πληρώματος και των τριών ένοπλων φρουρών που επέβαιναν στο πλοίο, στους οποίους περιλαμβάνονται 15 Φιλιππινέζοι, τέσσερις Βιετναμέζοι, δύο Σριλανκέζοι, ένας Ινδός και ένας υπήκοος του Νεπάλ.

Ένας αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας δήλωσε ότι εθεάθη καπνός να βγαίνει από το True Confidence. Ο αξιωματούχος, ο οποίος επίσης αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι μια σωστική λέμβος είχε παρατηρηθεί στο νερό κοντά στο πλοίο. Ο οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου Maritime Trade Operations (UKMTO) ανέφερε ότι έλαβε αναφορά για περιστατικό 54 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Άντεν, το οποίο βρίσκεται κοντά στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας, προσθέτοντας ότι το πλοίο είχε εγκαταλειφθεί από το πλήρωμα και «δεν ήταν πλέον υπό τις διαταγές του».

«Οι δυνάμεις του συνασπισμού υποστηρίζουν το σκάφος και το πλήρωμα», δήλωσε ο UKMTO. Ουσιαστικά το πλοίο φλέγεται ή φλέγονταν ακυβέρνητο, καθώς δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα το στάτους. Πριν από τέσσερις ημέρες, το Rubymar, ένα βρετανικής ιδιοκτησίας πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, έγινε το πρώτο πλοίο που βυθίστηκε ως αποτέλεσμα επίθεσης των Χούθι, αφού επέπλεε για δύο εβδομάδες με σοβαρές ζημιές από πυραυλική επίθεση. Όλο το πλήρωμα απομακρύνθηκε με ασφάλεια από το εν λόγω πλοίο.

Οι εταιρείες αρνούνται κάθε σχέση με αμερικανικά συμφέροντα – Πουλήθηκε πριν λίγες ημέρες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν εξαπολύσει αντίποινα κατά των Χούθι με στόχο την προστασία της ναυτιλίας και οι σοβαροί τραυματισμοί ή θάνατοι μεταξύ των εμπορικών πληρωμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκκλήσεις για ισχυρότερη δράση.

Το True Confidence ανήκει στην εταιρεία True Confidence Shipping που είναι εγγεγραμμένη στη Λιβερία και το διαχειρίζεται η Third January Maritime με έδρα την Ελλάδα, ανέφεραν οι δύο εταιρείες στην κοινή τους δήλωση. Είπαν ότι το πλοίο δεν είχε καμία σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πλήρης έκταση των ζημιών στο πλοίο που ανήκει στη Λιβερία παρέμεινε ασαφής, αλλά το πλήρωμα εγκατέλειψε το πλοίο και ανέπτυξε σωσίβιες λέμβους.

Το πλοίο πουλήθηκε πριν από λίγες ημέρες από το fund αμερικανικών κεφαλαίων Oaktree Capital σύμφωνα με τους Financial Times. Δυστυχώς η Oaktree εμφανίζεται ακόμα και σήμερα σε λίστες ιστότοπων της ναυσιπλοϊάς ως αμερικανικών συμφερόντων.

Πηγές: Al Arabiya, Financial Times, Στρατός της Υεμένης, Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ-CENTCOM

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024