Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Greenpeace: Προειδοποιεί ότι το Rubymar θα μπορούσε να προκαλέσει μακροπρόθεσμη κρίση

Greenpeace: Προειδοποιεί ότι το Rubymar θα μπορούσε να προκαλέσει μακροπρόθεσμη κρίση

Η περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποίησε για τους 40.000 τόνους λιπάσματος στην Ερυθρά Θάλασσα πως μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική καταστροφή.

Η βύθιση του πλοίου Rubymar στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από επίθεση των ανταρτών Χούτι της Υεμένης θα μπορούσε να αποτελέσει μακροπρόθεσμη απειλή για τη θαλάσσια ζωή της περιοχής, καθώς οι περιβαλλοντικές ομάδες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κρίση. Βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Είναι το πρώτο πλοίο που βυθίζεται από τους Χούθι από τότε που η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις σε εμπορικά πλοία τον Νοέμβριο.

Ειδικοί δήλωσαν στο The National ότι η αποτυχία ανάσυρσης του πλοίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς το φορτίο του περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες τόνους λιπασμάτων.

Θαλάσσια είδη και κοράλλια κινδυνεύουν από δεκάδες χιλιάδες τόνους λιπασμάτων που βρίσκονται σε πλοίο

Ο Τζουλιέν Τζρεϊσάτι, διευθυντής προγράμματος της Greenpeace Mena, δήλωσε ότι η κρίση επιδεινώνεται από τις αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με την ποσότητα και τους τύπους λιπασμάτων που μετέφερε το πλοίο στον προορισμό του στη Βουλγαρία. «Παρακολουθούμε την κατάσταση μέσω δορυφορικών εικόνων. Αλλά το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη οριστικών πληροφοριών σχετικά με το περιεχόμενο και τους τύπους λιπασμάτων και άλλων τύπων φορτίου που μπορεί να υπήρχαν στο πλοίο», δήλωσε.

Οι πιο αξιόπιστες αναφορές δείχνουν ότι το πλοίο μετέφερε 41.000 τόνους νιτρικού αμμωνίου.

Απαιτείται άμεση πρόσβαση στο πλοίο για να αξιολογηθεί η κατάσταση

«Η έλλειψη πρόσβασης στο πλοίο για την αξιολόγηση της κατάστασης στο ναυάγιο εμποδίζει την κίνηση προς την κατεύθυνση του καθορισμού ενός σχεδίου για τον περιορισμό της οικολογικής καταστροφής». Οι πιο αξιόπιστες αναφορές δείχνουν ότι το πλοίο μετέφερε 41.000 τόνους νιτρικού αμμωνίου, είπε. Όμως ο στρατός των ΗΠΑ δήλωσε ότι στο Rubymar ήταν έμφορτο με 21.000 τόνοι λιπάσματος με θειικό φωσφορικό αμμώνιο.

Ο κ. Τζρεϊσάτι δήλωσε ότι η απελευθέρωση τόσο μεγάλου όγκου λιπάσματος στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα τοπικό φαινόμενο όξυνσης, το οποίο θα επηρέαζε την ισορροπία του pH του θαλασσινού νερού και θα προκαλούσε μεγάλη άνθιση των φυκών. Αυτό θα προκαλούσε μαζική εισροή αζώτου που θα επηρέαζε το οικοσύστημα της Ερυθράς Θάλασσας, προειδοποίησε ο κ. Τζρεϊσάτι . Μια σημαντική αύξηση της παραγωγής φυκιών θα αποτελούσε επίσης απειλή για τα κοράλλια.

Ο πόλεμος στη Γάζα θα έχει επίσης μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα μέσα διαβίωσης των Υεμενιτών, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στα πλοία. «Η αλιεία θεωρείται ως ο τρίτος τομέας της οικονομίας της Υεμένης κατά σειρά σπουδαιότητας, είπε.

Ο Χανς Γκράντμπεργκ, απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, δήλωσε την Κυριακή στο Al Arabiya ότι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σχεδιάζουν να επιθεωρήσουν το πλοίο και να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο περιβάλλον. «Τα νιτρικά άλατα είναι επίσης τοξικά και επιβλαβή για πολλά θαλάσσια είδη», πρόσθεσε ο κ. Τζρεϊσάτι.

Η Greenpeace ζητά τον άμεσο τερματισμό του πολέμου

Η επίδραση στα κοράλλια αποτελεί σημαντική ανησυχία, είπε. «Αυτά τα κοράλλια κατέχουν το κλειδί για τη διάσωση άλλων κοραλλιών που έχουν υποφέρει από την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε. Ο πόλεμος στη Γάζα θα έχει επίσης μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα μέσα διαβίωσης των Υεμενιτών, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στα πλοία. «Η αλιεία θεωρείται ως ο τρίτος τομέας της οικονομίας της Υεμένης κατά σειρά σπουδαιότητας, είπε.

Η Greenpeace ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Η παράταση αυτού του πολέμου θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο μια ανθρωπιστική όσο και μια περιβαλλοντική καταστροφή, όσον αφορά την απώλεια καλλιεργειών, τροφίμων, την ποιότητα του νερού και την απώλεια της θαλάσσιας ζωής που ενδημεί στην εξαιρετικά βιοποικιλόμορφη Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε ο κ. Τζρεϊσάτι .

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024